Dahshur és Saqqara: tömegközlekedéssel bonyolult vagy lehetetlen, legegyszerűbb a szállással leszerveztetni, a Travelers hotel 40 USD-t kért, utcai taxi is lehetséges de mivel nem beszélnek angolul így nem érdemes
Abydos és Dendara: lehet menni vonattal, de az állomástól messze vannak, mi bementünk egy limuzin kölcsönző/transzfer szervező kis irodába és ott fizettünk 450LE-t, 6-tól 3-ig tartott a nap.
Dahshur, Saqqara, Abydos, Dendara: mivel lehet oda eljutni? Van valami időben (is) versenyképes alternatívája a taxinak? Taxi esetében az árról van valami infód?
A szállást is köszi, elnyerte tetszésünket, foglaltunk is :)
Néhány hete jártam Egyiptomban és Kairóból vonattal utaztam Alexandriába. Amennyiben egyéni utasként mentek, akkor fel kell kötni a fehérneműt, mivel a Ramsesen nagyon nehéz a tájékozódás, ha nem olvasol, beszélsz arabul, amennyiben helyjeggyel utazol még a kocsi megtalálásához is segítséget kell kérned, mivel az arabok által használt számok nem azonosak azzal amit mi arab számnak nevezünk :)
Bizonyos időszakokban óriási a tömeg, időben ki kell menni a pályaudvarra, a bejáratnál biztonsági ellenőrzés, stb...
Az alap az hogy bármennyit is töltesz Egyiptomban az kevés.
Mindenhol el tudod ütni az időt. Kairóból érdemes elmenni Dahshurba és Saqqaraba is, mikor mi voltunk miénk volt mindkét hely. Szintén érdemes elmenni Alexandriába, ott azért már vannak turisták.
Luxorból Dendara és Abydos kihagyhatatlan és nem sok turista van (még).
Én Aswan-t semmiképp nem hagynám ki.
Szállás: Travelers house hotel: olcsó (19USD volt), tiszta, kényelmes, biztonságos és nagyon jó helyen van.
Lassan aktuális lesz ez a topic (legalábbis számomra :-) ). Ismét véleményre/tanácsra/tapasztalatra lenne szükségem, elsősorban az időbeosztást és látnivalókat illetően.
Eddig ez a terv:
Kairóban 3 éj
Luxor 2 éj
Hurghada 3 éj
Nem tudom hol lehet a legjobban elütni az időt januárban. Aktív pihenést preferáljuk, reggeltől estig menni sem okoz problémát. Tudtok mondani esetleg olyan látnivalókat a fenti városok közelében, ami tényleg kuriózumnak számít még Egyiptomon belül is és érdemes megnézni? Ahol kb. turista sem jár, de "van olyan flash", mint a Piramisok :-)
Másik kérdés a szállás. Ezeket foglaltuk, ezekről valakinek valami tapasztalata? Luxor - Nefertiti Hotel
Hurghada - The Three Corners Triton Empire Inn
Kairó - ide várnék valami olcsóbb belvárosi/pörgős/fiatalos ötletet. Kajában/kényelemben nincsenek nagy elvárások, aludni mennénk csak.
Mi novemberben vonatoztunk le Kairóból Aswanba, majd Luxorból Kairóba, ezek mezei éjszakai vonatok voltak, teljesen biztonságosak, annyira hogy egy rendőr az állomáson szólt egy kocsinkban utazó utasnak hogy figyeljen ránk. Aztán nappali vonattal mentünk Kairóból Alexandriával oda-vissza, nagyon kényelmes és teljesen biztonságos volt.
A jegyeket itthonról neten keresztül vettük (kivéve az Alexandriait), semmi gond nem volt vele.
A magyar konzuli szolgálat honlapja meg totál elavult, nem érdemes nézegetni. Az angol konzuli szolgálat már teljesen kivette a közép egyiptomi részt a fokozott kockázatot jelentő részek közül, vagyis lehet oda is menni.
A Luxori robbantással kapcsolatban én nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Bárhol a világban előfordulhat hasonló, én nem foglalkoznék vele.
Egyiptom nagyon szuper hely, jól teszitek hogy mentek, csak elég időt szánjatok rá mert rengeteg a látnivaló, és nézzétek meg Dashurt, Saqqarat, Abydost és Dendarát is.
A véleményekre és tapasztalatokra lennék kíváncsi. A barátnőmmel januárban Egyiptomba akarunk menni. Egyptair Kairóig, ott pár nap, majd a napközbeni Express vonattal mennénk Luxorba, ott is pár nap, majd vonattal vagy busszal Hurghada, szintén pár napra, onnan Wizzair.
A kérdések:
Mennyire biztonságos a vonatozás? A seat61.com szerint nincs gáz, viszont a konzuli oldalon nem ajánlják a Nílus-völgyét Kairó és Luxor között. Esetleg járt már valaki vonattal arra?
Másik kérdés ami eléggé aktuális. 2 órája olvastam épp, hogy robbantottak Luxorban. Valami Egyiptom guru, szakértő írhatna valami biztatót :)
Egyébként minden egyéb tanácsot szívesen veszek :)