Keresés

Részletes keresés

G4bi Creative Commons License 1 napja 0 0 2

A topikindítót szeretném kérdezni -bár elég régi a téma -, hogy a mennyi idő volt az, amikor már nem voltak fájdalmaid?

 

Nekem 2023. szeptember 20-án volt egy hólyag műtétem és ezzel kapcsolatosan kaptam egy JJ katétert. Ezt november 26-án távolították el. 

Azalatt az idő alatt amíg viseltem sok minden történt. Voltak jobb és rosszabb napok. Fájdalmas pisilés, mozdulatok, ülve alvás. Az utolsó héten már mindenhogyan fájt, szúrt. 

 

Doki nem mondta a műtét után mennyit pihenjek vagy legyek táppénzen. 2 hétig voltam otthon, de utána is szerencsére eldönthettem hogy jobb nekem, bementem és annyit amennyi jólesett, a többi időben dolgozhattam otthon. 

 

Azt hittem, hogy ha megszabadulok tőle, akkor minden visszaáll a régi kerékvágásba. Doki is ezt mondta mikor rákérdeztem. 

Én előtte nagyon sportos életet éltem, és nem gondoltam, hogy rögtön megint futni stb. fogok, de most 5 hónappal a katéter eltávolítása után még mindig érzem. Mondjuk pont most egy hidegfront van. Most már azért elegem van a "tunyaságból", picit elkezdtem mozogni is, de tényleg nagyon visszafogottan. 

 

Ahogy az előttem szóló írta, igyekeztem maximálisan megbízni az orvosban, a szakértelmében. Tudom, hogy a műtét jól sikerült, ill. megértem, hogy miért döntött a katéter felhelyezése mellett. 

10 nap után voltam kontrollon, minden rendben volt. 

Valamikor januárban elmentem ismét az urológiára már a férjem unszolására, mert szurkált a hólyagom és fájdolgált a vesémnél és kb. a kettő között. 

 

Abban amit most érzek, biztosan a katéter a ludas. Nem tudom eldönteni, hogy esetleg ebből több méret van és nekem hosszabb volt fent mint ami indokolt lett volna és mikrosérüléseket okozott vagy ez általános.

 

Eleinte én Urostemol feminát szedtem. Teázgatok, takargatom magam. Most volt majdnem egy hónap, mikor nem fájt. Most hogy mozogni próbálok, és hidegfront van megint. 

Tény, hogy kevésbé fáj, mint eleinte, vagy mint januárban, de már örülnék, ha eltűnne ez az érzés. 

 

Te most jól vagy? Neked mennyi idő volt az, amikor már nem voltak fájdalmaid?

FahrgastÖ Creative Commons License 2015.05.29 0 0 1

Köszönöm a válaszod és teljesen egyetértek.

Ma már sokkal jobban vagyok, vesehomok távozott tegnap este, de azért ma elmentem kontrollra is: minden okay, nincsen tágulatom, sem vesekövem.

 

Dolgozok a megelőzésen!

 

 

Előzmény: kjanik (0)
kjanik Creative Commons License 2015.05.28 0 0 0

Nem nagyon hasonlíthatóak össze az esetek, az enyém szinte azonos az általad leírtakkal, de a tünetek mások.

Nyaki gerinc problémákkal mentem a reumatológiára, a rutin röntgen kimutatta az uréterben elakadt követ, vese és az elakadt kő feletti uréter szakasz tágulatát. Nem voltak olyan panaszaim, amik miatt felkerestem volna az urológiát.

Egyből kaptam DJ katétert, amit néha éreztem, de nem igazán volt észrevehetően kellemetlen ( a felhelyezés-eltávolítás terén a nők némi anatómiai előnyt is élveznek).

3 eredménytelen kőzúzás és 3,5 hónap katéterviselés után műtéttel (URS) eltávolították a 15x5 mm-es követ és a katétert, miután vágás nem történt, csak a beavatkozás miatti felület hámsérülés, 3 nap után rendbe jöttem.

Volt korábban olyan urológiai műtétem, ami jelentős belső sérülésekkel járt. Tapasztalatom szerint akkor a gyógyulás lassú volt, legalább ½ év kellett, hogy ne gondoljak napi szinten a problémára.

Azt javaslom, hogy türelem, hiszen egy vágás jelentős sérülés. Adj időt a gyógyulásnak és mérsékelt, fokozatosan növekvő terhelés mellett mozogj.

 

Amúgy pedig a problémával kapcsolatos elméletem:

Sok időt töltöttem várakozással a kezelések előtt a kispadon, érdekes történetek hallottam és részt vettem eszmecserékben is. Azonban a beteg lát egy esetet - a sajátját - belülről átélve, erősen szubjektíven, többnyire orvosi ismeretek hiányával.

Ezzel szemben egy szakorvos felvértezve alapos háttérismeretekkel, százával lát hasonló betegségeket, végez műtéteket, egy jól működő osztályon a legjobbakkal konzultál.

Többször döntés elé akart állítani az orvos, hogy folytassuk-e a zúzásokat, avagy legyen műtéti kőeltávolítás.

A fentiek alapján az én számomra a racionális döntés az, hogy elfogadom az orvos javaslatát (nem természetgyógyász, homeopata, távgyógyító, más betegek és hasonlók, hanem szakember).

Az alap persze egy lelkiismeretes, jó orvos.

Előzmény: FahrgastÖ (-)
FahrgastÖ Creative Commons License 2015.05.27 0 0 topiknyitó


39 éves nő vagyok, életemben először 2014. szeptemberében kisebb veseköveket diagnosztizáltak nálam. Az egész ősz és tél szinte egy merő szenvedés volt sok-sok Rowatinex, folyadék, Nospa, kórház és maszek urológus hálójában... Csupán 3 jó (görcsmentes) hetem volt.... 2014. november 15-én lecsúszott egy veskő az ureterbe...éreztem. Az urológus (akihez maszekban is jártam) a kórházban UH-val nem találta meg a követ, ugyanaznap a belgyógyászaton CT és UH segítségével kimutatták...majd félnapos kórház után este fél 9-kor hazaengedtek a görcseimmel... Szenvedtem tovább... Közben már 10 kg-t fogytam, idegileg kivoltam, aludni alig... dolgozni alig...

2014. decemberében nagy nehezen bekerültem ureterkő-zúzásra, de csak rosszabb lett a helyzet...
Végül 2015. januárjában (egy másik kórházban) segítettek rajtam és műtéti úton (ureteroskopia) eltávolíották a kb 2,7 mm-es elakadt követ a jobb oldali ureteremből...

A műtét alatt kiderült, hogy erős ureterszűkületem volt (az operáló orvos hegesnek látta az uretert, zúzás miatt???), így ureterbemetszést is kellett végezni, majd felhelyeztek egy DJ-katéteret, hogy tágítsa a vesevezetéket.

Lelkileg sokkolt ez az egész... az első hét a katéterrel nem volt egyszerű (véres vizelet, fájdalom). Már 13 kilóval voltam kevesebb.  A katétert 6 hét után eltávolították. Utána elég jól voltam. Nem mondom, hogy néha nem volt érzékeny a műtét (bemetszés) helye (főleg menstruációkor vagy hideg frontok idején), de gondoltam ez vele jár.


Most azonban megijedtem:
A május 1-i hosszú hétvégén kirándultunk, nagyon sokat mentem és pénteken voltunk egy gyógyfürdőben is fürödni, szombaton gyalogos városlátogatáson voltunk, nagyon jól éreztem magam, még vasárnap is, kirobbanóan voltam.
Hétfőn is mentem sokat, délután azonban ahogy kiszálltam az autóból, belémjött menet közben a fáldalom, a bemetszés helyén (hugyhólyag és az uréter találkozásánál)... Este is 2-szer 3-szor jól belémszúrt, aztán elmúlt, de még most 3 hét után is érzem, hogy jobb oldalon van ureterem. A műtét óta ilyet még nem tapasztaltam. Vizeletem teljesen normális színű, mennyiségű.
Vettem Valurinált és kamilla teát iszok. Rowatinexet is vettem be... Mintha kicsivel jobb lenne mint tegnap.


Természetesen el fogok menni kontrollra, de annyira félek, mert nem szeretnék mégegyszer ezen a tortúrán átesni...

Szóval, ha vannak sorstársaim, megoszthatnátok a tapasztalataitokat...

1. Vajon 4 hónappal a műtét (uretersoskopia- szűkület miatti uretermetszéssel) illetve 3 hónappal a DJ katéter eltávolítása után után ez normálisnak mondható, amit most leírtam?

2., A műtétet végző orvos említette, hogy az ureter visszaszűkülhet. 3 hónap alatt vajon ez megtörténhet?

3. Vagy ismét kövem lehet? 3 hónapja nem volt, azóta rengeteget iszok és mozgok...

Köszönet, ha válaszoltok és leírjátok tapasztalataitokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!