Keresés

Részletes keresés

pulicka94 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 44

Üdv és BÚÉK!

 

Tanácsot kérnék sokat látott és tapasztalt fórumtársaktól:

 

Adva van egy családi ház, pince szinttel - az meg szépen kiépítve, leburkolva. Csatornák nyomvonala nem ismert.

A pinceszinten van néhány padlóösszefolyó, no meg egy WC (!!!)

'20 júniusában lecsapott egy "monszun", az utcán is állt a víz... Ez pedig elöntötte a pincét kb 30cm magasan...

A cucc a WC-n keresztül jött föl, onnan árasztott el mindent...

 

Potenciális megoldás: "visszacsapó szelep" - jól mondom???

No, ennek elérhetősége, beépíthetősége megoldható a WC esetén (110-es...)

 

Kérdés: s mi legyen a padlóösszefolyokkal???? Azokra hogy lehet visszacsapót tenni??? Vagy ha nem, mi lehet megoldás??? Vagy azokkal nem is kell foglakozni??? (mert hogy "annyira kevés víz tud rajtuk visszafolyni" - ezt viszont kétlem... :-)

 

Kerestem sokat, 40-es, 50-es szennyvíz csövekre visszacsapot még elvi szinten sem találok (csak függőlegest/szivattyúst gödörhöz, vagy medence-rendszerest - de ezek más műfaj...), s még csak aztán jönne a beépíthetősége ennek a rendszerbe...

 

Köszi a véleményeket előre is!

 

xl22 Creative Commons License 2020.12.30 0 0 43

Sziasztok igaz nem szennyvíz hez tartozik de pvc csövel kapcsolatos kérdésem lenne és az lenne a kérdésem nem tudjátok esetleg Magyarországon lehet e neten kapni ilyen pvc csövet meg kupakot mint ami a videóba van benne ez milyen fajta pvc  csö pontos tipusát nem tudja valaki?

https://www.youtube.com/watch?v=Xh8o9rZyH0A&t=1462s

ozzy025 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 42

Sziasztok!

 

Van esetleg olyan problémával kapcsolatban tapasztalatotok, hogy szennyvízkivezetőt beton alatt hogy lehet 'megtalálni'? Csak töréssel a szennyvízgödörtől visszafele elindulva? (még híre nem volt a szennyvíz csatornázásnak, de már eleve úgy készítettük el, hogy ha lesz, akkor ne kelljen túrni az egész udvart térkövet felszedni stb...most az utcai vezetékre már rá van kötve, le kellene dugózni a szennyvízgödröt, h már a rendszerbe menjen minden ne a gödörbe, és ahhoz nincs meg a kivezető...) Erre a problémára lenne más megoldás a törésen kívül? Köszönettel

Toomi87 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 41

Üdv! Nem csoda , h nem ürült ki! Ha meg kérdezel bárkit aki szennyvízzel foglalkozik, hogy mekkora lejtéssel dolgozik azt a választ kapod ,h fél víz! Az 1 sola metal vízmértéken 4,2 cm/m (4.2%) A mi házunkat 92-ben építették. Ház felénél jön ki a szennyvíz hátul! 90” könyök, sarok 90”könyök majd 1 45” ívidom úgy ment az emésztőbe! Azóta rákötöttünk a szennyvízre! Fél víz a lejtése! Soha a dugolás jelét nem mutatta! Ell idomoknál tiszta lerakódás mentes! A 3-ezrelék az durva, kevés!! Min 1% de én 2% rakom mert az a megfelelő! Minden csőnek megvan a lejtés értéke! A 110-es t idomokat már gyártáskor nem 90” ban van hanem 87,5! Tehát ha 1.5% lejtéssel mész akk függőben van a t-idom felső becsatlakozása! Amúgy volt már dugulásod? Hogy szuperál 3 ezrelékkel? 

Előzmény: ganajtúró1984 (33)
Elar Creative Commons License 2018.07.17 0 0 40

Sziasztok

Az hatalmas hiba ha szurke KG csővel csinálta meg  vizes a szennyvízcsatornámat?

Járkálni senki nem fog arra. 

Viszont a szomszéd kérdezte h ha eldugul és fém csőgörénnyel mennek végig rajta, akkor szétveri a csövet... 

pgi Creative Commons License 2018.06.22 0 0 39

Menj végig a 110-essel.  A jövő  muzsikája,  hogy  akartok-e később konyhamalacot.  Azt  meg egy  kis  átmérőjűbe nem  lehet  kötni. Aztán  vannak  mosogatók is nagy átm-ű  kivezetéssel. Tudod,  szűkíteni  lehet  de  tágítani   nem!

Előzmény: kunberci (32)
Alapi42 Creative Commons License 2018.06.01 0 0 38

 5 lakásnál csatorna nélkül nem lehet meglenni.

 A többiek csak úgy kiengedik  a szabadba szennylét  ?

Előzmény: Transitász (35)
Alapi42 Creative Commons License 2018.06.01 0 0 37

"Jogosultsággal rendelkező tervező kell hogy tervezze."

 

  Mint minden pénzért végzett tevékenységhez kell jogosultság. 

 De ha a nővér nem tud várni  megtervezteti  és   a csatorna leágazásokhoz csonkokat építtet  bele. Hogy később a többi is rácsatlakoztatson.

 Mondjuk az  nem nagyon stimmel  , hogy  5 lakásnál hogy lehet meglenni csatornázás nélkül... ha laknak benne.

Előzmény: Gruber_x (36)
Gruber_x Creative Commons License 2018.06.01 0 0 36

Én nem hinném, hogy találsz olyat, hogy tervező és kiépítő egyben.  Jogosultsággal rendelkező tervező kell hogy tervezze. Az összeszerelést pedig bárki, vízszerelő, vagy akár helyi ügyesember is megcsinálhatja, ha ért hozzá, a helyi csatornaművek átvételképpen mindig leellenőrzi. A társasházas dologra nem tudom a választ (hrsz, tulajdonjogok, szolgalmijogok....), de ha nővéred az első a bekötés felől, akkor úgy tippelném,hogy igen, ő magának beköttetheti, ha a saját részét tervezteti. A tutit a helyi közműcég mondja meg.

 

Előzmény: Transitász (35)
Transitász Creative Commons License 2018.05.29 0 0 35

Sziasztok!

 

Érdeklődni szeretnék, tudtok ajánlani esetleg komplett kivitelezőt, aki a tervezéstől a kivitelezésig mindent vállal és korrektek is, vagy maradjak a helyi városgazdánál? :)

 

Illetve egy másik jogi kérdés. Adott nővéremnél egy 5 lakásos társasház, közös kerttel, ami elég nagy. Jelenleg a csatorna kiállás ami az udvarban van, nővérem lakásához van legközelebb, ez lenne a fő cső. Mi szeretnénk rákötni, de sok lakás húzza az időt, nincs pénz, nem segítőkészek. Van ilyenkor megoldás, hogy a tervek alapján ami az összes házra vonatkozik, természetesen saját költségen (ami ugye nekik is jó) bekötessem nővérem lakásához egyenesen a csatornát addig is amíg nem rendeződik a helyzet? Válaszotokat előre is köszönöm. 

a tömeg az tömeg Creative Commons License 2018.05.23 0 0 34

 Bőven kell ontani a vizet különben ott marad !!

Előzmény: ganajtúró1984 (33)
ganajtúró1984 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 33

Sziasztok! 

Ma elkészült a wc kiállástól az emésztőig a teljes szennyvízcsőrendszer, ami 22 méter 110-es kg csövel lett megoldva. 
A 3 ezrelék lejtést szigorúan betartva. Nagyon sokszori ellenőrzés után az első tesztelések eredménye meglepő!
A szilárd tartalom a papírral együtt nem feltétlen jön ki első öblítésre. Ismételt öblítésre már előkerül...

Mivel semmi infót nem találtam arra vonatkozóan milyen ütemben és hogyan kellene lefolynia wc tartalmának tanácsot szeretnék kérni szakiktól vagy tapasztalt emberektől. Ki hogyan csinálta, hárította, oldotta meg stb. 

KÖSZI SZÉPEN!!!

kunberci Creative Commons License 2018.05.16 0 0 32

Sziasztok!

A szennyvíz csöveket kellene cserélnem családi házban belül. A kérdésem az lenne, hogy a WC 110-es cső, fürdőbe 110-es cső, onnan elágazva mosógép, mosdó, kád. A kérdésem az lenne, hogy konyhába a mosogatónak is mehetek 110-es csővel a felállásig, vagy ti vékonyabbat tennétek?

Dunit2 Creative Commons License 2018.05.06 0 0 31

Ez csak a szint különbségtől függ. Ha van jelentős,  pl.  legalább fél  méter vagy annál több akkor feleleges.

 

  Extrém körülményeknél pl. egy kiadós zápornál visszafelé folyhat a szennyvíz. Az annak nyomása jelentős lehet, ha kicsi a szint különbség visszafolyhat.

 Pl. egy fél méternél. Ez a szint nem a csatorna gyűjtő szintjét jelenti hanem az utca szintet.

 A gyültő úgy 1,5 m mélyen van. ha az megtelik akkor szokott felfelé jönni a víz.  Ha nincs jelentősen megemelve a ház, akkor erős víztömeg lökésnél bejöhet a szennyvíz. Pl.  egy csak 30 cm  -re megemelt háznál bejöhet annál magassabbnál kicsi a valószínűsége. Nagy zápornál /ritkán nagy intenzitásánál / előbb a csatorna fedeleket dobja fel a víz.

 

 De ha már kivan ásva az a csatorna egy visszacsapó nem költség !!

Előzmény: haliholaci (30)
haliholaci Creative Commons License 2018.05.05 0 0 30

Sziasztok! Családi ház felújításnál van értelme a visszacsapó szelep beépítésének?  Az utca 10 éve teljesen újra lett csatornázva, és még soha nem jött vissza a szennyvíz a házba! Nem csak egy karbantartandó hibalehetőség, amire ha nem figyelek, nem tisztítgatom inkább csak problémát fog okozni?

Palási Creative Commons License 2017.03.31 0 0 29

 Tényleg sok hasznos praktikát felsoról ez a link, de a leglényegesebbet kihagyta  : a WC -knél a sósavas kezelés félévente  a leghasznosabb.

 Mert bizony a vízkövet csak ez viszi le.

 Valamikor  a konyhai mosogató szifonját  2 - 3 évente szétszedtem tisztítás céljából. Amióta viszont   3 havonta inteziven pumpálom, azóta,  jó 20 éve erre nem került sor.

Soha sem dugult el azóta.

 Ez van az épületen belül.

Az épületen kívüli dugulás az más tészta. Ott a gyökér benövés lehet egy okozója a dugulásnak.

 Segít a csőgörény ill. a szakszerű feltárás.

 A trükk, hogy mindig visszafelé megyünk a szennyvíz fogadó aknától szakaszosan.

Előzmény: beyond11 (28)
Dunit2 Creative Commons License 2017.03.22 0 0 27

Itt a reklám helye !

mezdema Creative Commons License 2017.03.21 0 0 26

Professzionális szennyvíztisztítás: http://haziszennyviztisztitas.hu/

zorroblanco Creative Commons License 2016.07.08 0 0 25

Tervben volt, hogy kicserélem a szürke csöveket, ezekre a narancs színű KG csövekre, de elég nagy befektetés lett volna, (sajnos most másra kell a pénz), így csak néhány ezer forint ráfordítással megúsztam, a talaj igen kötött, ha tömörödik nem lesz gond, nem hinném, hogy deformálódni fog, eddig sem tette, amúgy a csöveket a behelyezés deformálta, amint kiszedtem kirúgták magukat, mert mint írtam, mindenféle könyök elemet nélkülöztek, úgy hajlítgatták kedvük szerint, ahogy nekik tetszett. Az alsó szakaszt vissza is temettem, a felsőt mai napra tervezem. A szintezéssel ment el egy csomó időm, de úgy érzem megérte, mert nem látok álló vizet a tisztító nyílásokban, ha engedem akkor szépen lefolyik, ahogy kell neki, nem túl gyors és nem is túl lassú. Tehát a száraz anyagot is úsztatja. Ahogy írtam a bekötéstől haladtam a könyök felé, itt volt egy kilencven °-os elem!, nagy szó, hogy oda tettek :-), azt kicseréltem két db 45 °-ra,  közepébe egy kis toldással bekerült egy tisztító nyílás, így két irányba könnyen tisztítható, ha mégis lenne valami gond. A főágra rákötést úgy oldották meg, hogy képesek voltak kivágni egy 160-as fedőt(ugyanis 160-as cső volt a csonk), tehát kilyukasztották, abba csúsztatták bele a lefolyócsövet ami a házból kijött, mint a régi ülepítő aknáknál, ha engedtem a vizet, ott a szennyvíz visszafolyt a nem hézag-mentes nyíláson folyt kifelé, így a talajt folyamatosan szennyezte, igazából a sárga agyagtalaj szigetelte. Szerintem sokkal egyszerűbb lett volna egy szűkítőt bele tegyenek, ami 810 forintba került, tehát nem egy ökör ár., inkább ment a házi barkács. Egyedül sikerült illesztenem is, jó sok zsírral megkenve, egy fakalapács és egy falap segítségével, össze tudtam ütni, igaz nem volt könnyű, de kész lettem...

 

Rákötés  szűkítővel:

 

 

a szál törést kettő 45°-os elemmel hidaltam át egy tisztítónyílással  a közepén, itt van kettő 90°-os elem is beépítve amely rávezet a bekötési szintre, ha dugulás lehetséges, akkor ezen a szakaszon a legvalószínűbb és könnyen elhárítható:

 

 

Előzmény: Motoros-68 (22)
Lá Kreacione Creative Commons License 2016.07.07 0 0 24

 Az azért inkább narancs sárga !!

Előzmény: Motoros-68 (22)
Lá Kreacione Creative Commons License 2016.07.07 0 0 23

 A zsirt  az nagyon jó. de megteszi a kenő szappan is  és még valami ! A hosszúcsövek összetolásánál nem árt a segítség , tehát másodmagaddal legyél, hogy  legyen valaki aki ellentart.

 A végén én a próbát úgy csináltam, hogy mini papírcsónakokat eregettem keresztül rajta  . mint a gyerekek és mind át is úszott a rendszeren   !

Előzmény: zorroblanco (21)
Motoros-68 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 22

Épületen kívüli szennyvízcsőnek erre a barna KG csőre kellene lecserélned. A szürke PVC cső deformálódik. ovális lesz! Ráadásul már nincs is benne az "anyag"...

http://csovek-idomok.hu/szerelvenybolt/detail/64-kg-pvc-cs-szennyviz-lefolyocs/akcio/1077-125-kg-cs-1-fm-szennyviz-lefolyocs.html?sef=hcfp

 

zorroblanco Creative Commons License 2016.07.07 0 0 21

Jó, hogy megtettem a kiásást, mert így látom, hogy milyen hulladék munkát végeztek akik csinálták, ezt csak helyre kell hozni, két nagy dugulás után döntöttem ez mellett.

 

Oké az illesztésekre odafigyelek, hogy ne legyen gond a gyökérrel, veszek is zsírt, hogy jobban össze tudjam illeszteni a csöveket!

Előzmény: Lá Kreacione (19)
zorroblanco Creative Commons License 2016.07.07 0 0 20

Ezek tegnapi képek a kiásás után, elég kemény munka volt kiásni a  letaposott, tömörödött talajt(3-4 nap munka áll emögött a kiásás mögött, de szabin vagyok), nem beszélve a csövet sem szerettem volna átvágni csákánnyal, sem ásóval, ezért óvatosan kellett az alján dolgozni, az a tervem, hogy felszedem az alsó szakaszt az első kanyarig, majd ott össze tudom építeni a  felső résszel, ott marad a mélység, az alsó szakasznál van ez a mintamunka amit a fotókon mutattam. felül ennél kicsit jobb a helyzet, de ott sem rózsás. Amúgy a legalsó szakasz utolsó két méteres szakaszon meredeken lejtett(kb 10-20 cm-t), ami egyáltalán nem felel meg a csatorna építés elveinek, így hidalták át a magasabban hozott részel. Ezt a lejtést kettő 90° csővel szeretném lejjebb vinni, mint valami kicsi vízesés módján, vagy a szükséges nagyobb esés beépítésével , a megfelelő, optimális folyamatos lejtés mellet természetesen. 

 

 

 

Előzmény: zorroblanco (18)
Lá Kreacione Creative Commons License 2016.07.07 0 0 19

 Képes voltál kiásni   ?  Ok. jó esz az újnak.

 Ahogy látom inkább a cső átmérővel lehetnek hibák.

 

 A csatorna építés szabályai : megfelelő átmérőjű vezeték,  min. 130 mm,  megfelelő lejtés , tisztító idomok, a tömítések helyes illesztése és a rések kerülése.

 

 kb. 30m udvari csatornát építettem.

 hiba csak egyszer volt. Egy eternit  - műanyagcső találkozásánál  gyökér benövés miatt dugulás. A gyökér a minimális résen is beférkőzik és dugulást okoz.

 21 év tapasztalata.

Előzmény: zorroblanco (18)
zorroblanco Creative Commons License 2016.07.07 0 0 18

Sziasztok!

 

Végül is idén jutottam a csatorna felújításához, amikor kibontottam elég szomorú látvány fogadott, hogy ezt a munkának nem nevezhetőt, senki sem vette át az biztos. "egyenes" szakasz vezetés  mindenféle idom beépítése nélkül, mint az ökörhugy*zás, de ez is szerény megnevezése a hányadék munkának, mert ezt lehányták, ahogy esik úgy puffan alapon!

A csövek feszegetése több helyen hibázik a feszültségek miatt, van egy rész ahol elrepesztették, arra elegánsan egy nejlon fóliát ejtettek, hogy ez így nagyon jó! A víz meg csak szivárogjon, ahol akar a földbe, esetleg mosódjon bele a föld és legyen dugulás(ami természetesen nem került el minket).

 

Nem is koptatom tovább az ujjamat, beszéljenek a képek:

 

Az úgy nevezett egyenes szakasz, mindenféle idom beépítése nélkül, mert elkelt volna legalább kettő 45°-os idom, a másik probléma, az egyenletes lejtés mellett, vannak egyenletesen visszalejtő részek amelyek előtt így áll benne a víz:

 

A másik disznóság a rákötésnél van, nem használtak csőszűkítő idomot, csak bele húzták a csőbe, egy kis nejlon fólia mindent eltakar ! Ezt ha valaki átvette, akkor azt igencsak megkenték!:

Előzmény: zorroblanco (12)
Shoterq Creative Commons License 2016.06.25 0 0 17

Szia!

 

Szerintem ő a megoldás, kifele engedi a cuccot befele viszont nem!

Gondolom 160-as az utcai bekötés, tisztító idom elé betéve.....Klikk

Előzmény: Házas (15)
Németh Pityu Creative Commons License 2016.06.25 0 0 16

Tavaly vettem egy ingatlant ami nincs rákötve a szennyvízhálózatra de a csonk bent van. Elvileg. Tervrajz szerint bent van a csonk a telken, ki is van fizetve, kamerával meg is kerestük a csonk becsatlakozását a gerincre. A megadott és kimért hely között cirka másfél méter eltérés volt, de nem is ez a gond. Még a 2,3m gerinc mélység sem probléma mert géppel kiásattam. A csonk viszont nincs sehol. 1994-ben rakták be a csonkot. Egy régi szaki szerint lehet hogy nem volt olyan hosszú cső náluk így valószínűleg a kerítísen kívül van a csonk vége. Mit tudok tenni ez ügyben?  Járt már valaki hasonlóan? 

Házas Creative Commons License 2016.01.25 0 0 15

Sziasztok!

 

Az utóbbi időben többször kellemetlenség ért amiatt, hogy a kertünk szintje az utcai csatorna szintje alatt van, és nincs visszatorlódás-gátló a bekötésnél...

 

Van valakinek elképzelése, hogy nagyságrendileg mibe fájhat utólagosan beépíteni egy ilyen eszközt, hogy többet ne öntsön ki a kertben a fél kerület szennyvize?

 

Köszönöm!

Dunit Creative Commons License 2015.05.10 0 0 14

 " Nálunk nem rég készült új rákötés, itt át is kellett venniük hivatalosan, amire emlékszem hogy fontos volt: "

 

 

 ki volt aki átvette ??

Előzmény: Chaosmönger (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!