Keresés

Részletes keresés

AmazingGecko Creative Commons License 2020.05.28 0 0 1468

A pirosribizli nálam tavaly óta hiányos fürtöket nevel. Sok szem nem fejlődik ki a fürtökön és ez csúnyán néz ki, főleg akkor kellemetlen, ha el akarja adni az ember. Mert úgy néz ki, mintha valaki lezabálta volna minden egyes fürt felét.

Tavaly a hideg miatt nem volt elég méh a virágzáskor, de idén már volt, mégis hiányosak lettek a fürtök megint.

Mi lehet az oka?

AmazingGecko Creative Commons License 2020.05.28 0 0 1467

Nálam is termett. Apró szemű volt, édes, de ezen kívül nem volt semmi íze, aromája. Egy sima piros vagy fekete ribizli százszor többet ér ennél.

A boltban kapható aszaltnak pedig utálom az ízét, engem az őrölt pirospaprika ízére emlékeztet. Nem tudom megenni.

 

Előzmény: altmayerr (1465)
fehérkutya Creative Commons License 2020.05.27 0 0 1466

nálunk termett. Aprót és kellemetlen ízűt. De van ki szereti.Én kivágtam.

Előzmény: altmayerr (1465)
altmayerr Creative Commons License 2020.05.26 0 0 1465

Tisztelt Fórumtagok!

Van-e valaki, aki felvilágosítana, mit várhatok el egy (kertészetben vásárolt) goji bogyótól? A saját tapasztalatom egybevág a Youtube-on látott hozzászólóéval, aki reagált egy bemutató filmhez. Szerinte nem terem semmit, csak a helyet foglalja. Három év után már elözönli a kertet, de mindössze egyetlen virággal ajándékozott meg. Ki lehet belőle hozni valamit, vagy azonnal vágjam ki. Se időm, se helyem nincs már a kisérletezéshez.

 

Didergő Király Creative Commons License 2020.05.02 0 0 1464

köszi az infókat. az egyszer érőm annyira elszaporodott, hogy kb. 10 m2-t elfoglal a kertben. lehet annak leválasztom majd egy részét és oda teszek ebből a suganából.

Előzmény: 55judit (1463)
55judit Creative Commons License 2020.05.01 0 0 1463

Nem akartam elvenni a kedvedet, és egyáltalán nem biztos hogy egyforma az ízlésünk. Az is lehet, hogy az íz-aroma kialakulását befolyásolja a talaj minősége. van akinek nagyon bejön, nekem is úgy ajánlották valamikor, hogy ez a legfinomabb fajta. Tehát ne bánódj előre, figyelgessed a málnád fejlődését örömteli várakozással.

 

Ha van helyed, kipróbálhatod a Suganát is. Ha trágyát és öntözést kap, megnő 2.-esre is, sokat terem, és nagy szeműt. Finom, és a fagyasztást is jól viseli, nem folyik szét mikor kienged. Én nagyon szeretem. Van egy egyszer termőm is, bár vettem valamikor, de elfelejtettem a nevét. Ebből most  csak 1 szál van hagyva, és lesz 3 db gyökérsarj meghagyva.

 

Remélhetőleg május közepétől, a földieper érésétől egészen fagyokig lesz gyümölcs a kertben. Olyanokat tartok itthon, amiket nem kell permetezni, így ez külön nagy érték.

 

 

Előzmény: Didergő Király (1462)
Didergő Király Creative Commons License 2020.05.01 0 0 1462

jókor mondod...:)) nem tudom, hogy nálam mennyire fog beválni, nem találtam neki kifejezetten ideális helyet, a másik málna jobb helyen van. kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz az íze. de az, hogy novemberig érik, elég nagy előny, még ha esetleg nem is tökéletes ízre. ha nagyon nem jön be, akkor kipróbálom azt a fajtát, amit mondtál.

Előzmény: 55judit (1461)
55judit Creative Commons License 2020.05.01 0 0 1461

Az egyszer termők között is van ami nagyon terjed, van ami kevésbé.

A polka szerintem nem olyan agresszív. Úgy emlékszem én a 3. év után szabadultam meg ettől a fajtától, mert nem volt nekem olyan finom. Sőt nem is volt málna íze, csak savanykás bogyók voltak. De nálad ettől még a te körülményeidben lehet jobb. 

Nekem a Sugana vált be, ebből 8-10 szálat hagyok mindig. Kicsi a helyem, de málnából ennyi elég is. Még fagyasztóba is jut.

Előzmény: Didergő Király (1460)
Didergő Király Creative Commons License 2020.05.01 0 0 1460

köszi, akkor kivágom az összes fás vesszőt. sajna három példány nem volt életképes. egyébként megfelelő körülmények között ugyanolyan agresszíven terjeszkedik, mint a sima málna? amellett nálam nincs geotextília meg ilyesmi, és nem győzöm kihúzkodni a töveket, amik a fűben meg a közeli epresben feltörnek.

Előzmény: 55judit (1459)
55judit Creative Commons License 2020.05.01 0 0 1459

Ami nem hajtott ki, tőből kivághatod. A tövéről szerintem mind hoz hajtást, amennyiben ültetéskor életképesek voltak. Nem fagynak el. Idén még biztos kevés és apró termést fognak hozni azok is amik teremnének. Én a helyedben minden fás vesszőt kivágnék hogy ne teremjen, ezzel sokkal erősebbek lesznek a tősarjak, oda megy minden erő. Ezzel a másodtermésed szebb lehet. Idén így is kóstolsz. :)

 

A kártevő nem léte miatt szerencsés  vagy. Nálam sajnos nagyon károsít. Bár a málna vesszők mostanában nem haltak el, viszont a szedernél komoly károkat okoz. Főleg így, hogy csak 4 tövet tarthatok. Ennyi nem terem, mert azokat a hajtásokat  amiben van "kukac" azonnal kivágom. 

 

Én a palántadőlés kórokozójával vagyok szerencsés, mert errefelé meg az nincs. Palánta nevelésnél ez nagy érték. :)

Előzmény: Didergő Király (1458)
Didergő Király Creative Commons License 2020.05.01 0 0 1458

ó, köszi! gondolom azokat a töveket, amik nem hajtottak ki (de alulról hoztak hajtást) kivághatom.

mondják ezt a málna kártevőt, de érdekes módon én 15 év alatt nem találkoztam vele a régi, "hagyományos" málnámon. (nem akarom elkiabálni).

Előzmény: 55judit (1457)
55judit Creative Commons License 2020.05.01 0 0 1457

A polka nem érdekes mód hajt a tavalyi fás száron, hanem természetszerűen. Az egyszer termő málnák letermett fás szárát kivágjuk mert az elszáradt, viszont a Polkánál és más kétszer termőnél letermés után nem bántjuk a fás szárakat. Tavasszal ahol látjuk hogy kihajt, annak felette vágjuk vissza, illetve csak azt a felső részt vágjuk le, ami letermett, ha a termés évében ezt nem tettük meg. Ez a szár nem száradt el, ahol kihajt, ott fogja a termést ismételten hozni. Tehát a kétszer termőnél 1 vessző kétszer terem. Mivel te télen ültetted a málnádat, feltételezem kicsi volt a vessző, ezért nem biztos hogy teremni fog földközeli hajtásokból, de várd ki lesz-e rajta virág. E közben gyökérről megjelennek az idei sarjak. Ha nem csak 1 db. lesz, majd válogasd ki a max. 3 legerősebbet, a többit vágd ki. De ha 1 szál marad, az lenne a legjobb, így erősödik a növény jobban. Ezek a sarjak hozzák a másodtermést nyáron. Aztán fásodnak. Ezeket nem vágod ki tőből, csak azt a részt metszed le amin a termés volt. Jövőre ezeken a fás szárakon lesznek a korábbi termések, majd ezek tő és gyökér sarjain a másodtermések. Tavasszal csak azt vágod ki, ami szerinted sűríti nagyon a málnás területet, és nincs szükséged sem sok első termésre. Amit meghagysz, az terem. 

 

Nálam piros Sugana van. Én először azért ritkítok hogy a gyenge vesszőket kivágjam, utána azért, hogy ne legyen túl sűrű a málnás terület. A ritkítás szinte folyamatos, mert sokáig jönnek a sarjak, én pedig keveset hagyok.

 

Előfordul minden málnásban, hogy túl sok vesszőbe költözik az a nem tudom mi a neve károsító, ami görcsössé teszi a szárat, sok esetben pont éréskor el is hal az egész vessző. A permetezés nem sokat érő. Ilyenkor le kell mondani az első termésről oly módon, hogy letermés után tőből ki kell vágni minden vesszőt, és elégetni mielőbb. Következő évben az új hajtásokba nem lesz honnan beköltözzön ez a kártevő.

Előzmény: Didergő Király (1456)
Didergő Király Creative Commons License 2020.05.01 0 0 1456

én idén rajta hagytam a birsalmafáról lehullott leveleket. megvédi a talajt a kiszáradástól, miután lebomlott, trágyáz is.

 

---

 

télen, amikor enyhébb volt az idő, ültettem 12 tő polka málnát. 3 nem hajtott ki, 9-ből asszem 5 csak gyökérről hajt, 4 meg érdekes módon a szárán is hajt. mondta az eladó, hogy ennél a fajtánál nem az van, mint a "sima" málnánál, hogy második évben terem, aztán elszárad, hanem első évben is terem. na de akkor a metszés pl. hogy megy? azokat, amelyiknek a régi szára is kihajtott, azt hagyjam, vagy a régi töveket vágjam ki és csak a gyökérről hozott új hajtás maradjon?

Előzmény: Andrea555 (1455)
Andrea555 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 1455

Ősszel egy területre  tettem át a bogyósaimat.Sajnos nincs annyi mulcsom,hogy takarni tudjam ezt a részt. Viszont arra gondoltam,hogy valami zöldtrágyának valóval bevetem. Jó megoldás lehet? Ha igen melyiket javasoljátok? Piros-,fekete ribizli,josta és málna van ezen a részen.

Didergő Király Creative Commons License 2020.01.18 0 0 1454

ezt csak most látom, bocs. köszi a tippet!

Előzmény: fehérkutya (1453)
fehérkutya Creative Commons License 2020.01.09 0 0 1453

Van kanadai fanyarkánk. Szép ritkás lombot nevel, 3 méter lehet magassága. ízletes és korai a termése. Szeretjük nagyon.

Előzmény: Didergő Király (1437)
hspityu Creative Commons License 2020.01.07 0 0 1452

Na véletlenül tudom hol van a Dörgicse :) Mivel szoktunk Balatonakaliban nyaralni , nyugodtan ültetheted a gránátalmát Dörgicsét szeretni fogja ,egy sarokban is elvan , vagy akár kerítésvonalban , sövénynek is nevelheted , csak kissé magasabbra kell engedni ,hogy teremjen is.Idehaza inkább a bokor a jó és ez nem is fog olyan magas lenni mint a fa a 3m es magasság  kb.a  maximum lesz , és már koros bokor tudja azt elérni. Ne add fel a gránátalma termesztést , ültetést!

Előzmény: Didergő Király (1451)
Didergő Király Creative Commons License 2020.01.06 0 0 1451

köszi, hogy megosztottad a tapasztalatokat. ahogy elnéztem a fáját, sajnos mégsem lesz neki elég hely. nálunk (mármint az én környékemen) a füge nagyon jól terem, édesre beérik, és ahogy melegszik a klíma, talán úgy lesznek egyre jobbak a feltételek ezeknek a növényeknek a termesztéséhez nálunk is. a dörgicsei domboldalon tavalyelőtt már olyan mézédes fügét ettem, amilyet azelőtt sehol máshol. persze akkor április elejétől szeptember végéig tartott a nyár, és az a dörgicsei domboldal amúgy is durván meleg mikroklímával rendelkezik.

Előzmény: hspityu (1447)
hspityu Creative Commons License 2020.01.06 0 0 1450

Igen bocsi nem írtam oda konkrétan , mert csak válasz volt.  :)

Előzmény: CBNora (1449)
CBNora Creative Commons License 2020.01.06 0 0 1449

Ja, látom, a gránátalmáról van szó.

Előzmény: CBNora (1448)
CBNora Creative Commons License 2020.01.06 0 0 1448

A 10 cm az 10 mm, ugye?

Érdekes, hogy elfagyott, teljesen fagyállónak írják.

Vagy lehet, hogy nem az ezüstcseresznyére gondolsz, az boltban nincs.

Előzmény: hspityu (1447)
hspityu Creative Commons License 2020.01.06 0 0 1447

Szerbusz

 

Szerintem érdemes , nálunk már termett kb 5. évre , ez azért elég soknak tűnik így elsőre de , egy kis ágacska volt amikor megvettem.A termése kissé savanykásabb mint a bolti , de a miénk :) kb 10 cm nagyságú gyümölcsöket hoz , októberi fagyok előtt leszedtük és elfogyasztottuk a 4db termést .Remélem ezután rendszeresen és egyre nagyobb mennyiséget fog teremni,  most a bokor kb 2m magas .Nem metszem csak ritkítom , illetve a nem kívánt irányba növőket kivágom . El tud fagyni sajnos kb olyan a fagytűrése mint a fügének . A -20 fokban elfagyott kissé , de nem minden ága, a fügénk akkor teljesen elfagyott . A meleget a napot szereti (nálunk) Permetezést csak a levéltetvek ellen szoktunk amikor egy hónapja nincs eső meglocsolom , a vándorpoloska nem tudta átszúrni a burkolatát ami szerintem elég jó dolog. Röviden ennyi.

Szaporítani is sikerült , ledugtam 7 ágacskát 2 db megfogta. Ismerősök örültek neki .

Előzmény: Didergő Király (1444)
Didergő Király Creative Commons License 2020.01.05 0 0 1446

rendben, köszi.

Előzmény: CBNora (1445)
CBNora Creative Commons License 2020.01.05 0 0 1445

Napra ajánlják az ezüstcseresznyét, ahol én láttam, ott is napon volt. Nem ültetném a diófa alá.

Előzmény: Didergő Király (1444)
Didergő Király Creative Commons License 2020.01.05 0 0 1444

teszek egy próbát az ezüstcseresznyével meg a mézbogyóval, aztán ha nem megy, akkor a ribizlik mennek oda is.

más: gránátalmával érdemes nálunk kísérletezni? nálunk a ház előtt, a dnyi oldalon kapná az ívet rendesen.

Előzmény: CBNora (1443)
CBNora Creative Commons License 2020.01.05 0 0 1443

Az már nehéz ügy. A josta megnőne akkorára, de rosszabbul viseli az árnyékot, mint a ribizli. Ribizlik közül a piros és a fehér, ami nálunk az árnyékban is jól terem, a fekete nem annyira, de ez a fajtán is múlhat. Nálunk a diófa alatt csupa magról kelt bokor van.

Előzmény: Didergő Király (1439)
CBNora Creative Commons License 2020.01.05 0 0 1442

Valóban rokona, lehet, hogy tényleg egészséges, és szerintem a növény is szép. Csak azon a fácskán, amit én láttam, nem volt olyan mennyiségű termés, aminek az egészségünkre bármiféle hatása lehetett volna.

Ha sok helyem lenne, ültetnék, mert teszik, de így, hogy nagyon meg kell gondolnom, mit préselek még be a kertbe, inkább olyanokat választok, amelyekről érdemi mennyiséget lehet szüretelni.

Előzmény: zsorsz (1440)
55judit Creative Commons License 2020.01.05 0 0 1441

Nálam a mézbogyó nagyon nem szeret lenni. 2 féle van, de mindegyiken csak 1-2 szem terem. Kora tavasszal kiásom őket.

zsorsz Creative Commons License 2020.01.05 0 0 1440

Áll. a homoktövissel rokon,azt régóta termesztjük,fogyasztjuk és nagy vitallitást tud adni. Az e.cs.-ről is

is jókat írnak, rákmegelőző,prosztatára jó hatású,ami idősödő férfiaknál nem hátrány. Egyet mindenképp szeretnék beszerezni.

Előzmény: CBNora (1435)
Didergő Király Creative Commons License 2020.01.04 0 0 1439

ribizlit dugványoztam az ősszel egy csomót, meglátom, hogy mi lesz belőlük. egy feketeribizli került az egyik dió lomkoronájának a szélére is. a mézbogyó szerepel a listámon, de jobbak lennének olyan bokrok, cserjék, amik ilyen 2-3 méter magasra megnőnek, ezért takarnak is.

Előzmény: CBNora (1438)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!