Keresés

Részletes keresés

unartis: Creative Commons License 2018.02.18 0 0 47

Néhány év után válaszolok(most itt egy pironkodó szmájli fej lenne)

 

Gratulálok hozzá, hogyan bírtad csírázásra(nem írtad)?

Igaz nem vetnék szelíd gesztenyét, mert nincs annyi helyem az udvaron, de hátha más magoknál is beválhat

Előzmény: Antikmuki (46)
Antikmuki Creative Commons License 2016.03.24 0 0 46

És a végeredmény,vagyis sikerült!!

  

Előzmény: Antikmuki (45)
Antikmuki Creative Commons License 2015.11.14 0 0 45

Időközben megoldódott a gondom ;)

Előzmény: Antikmuki (44)
Antikmuki Creative Commons License 2015.09.27 0 0 44

Ismét egy kérdéssel fordulok hozzátok!

Most szelídgesztenyét akarok vetni,vagyis nem most hanem majd tavasszal.A kérdésem az hogyan tároljam el addig a gesztenyéket,vermelni kell e ezt is mint más pl. barackmagokat?Ha igen akkor hogyan vermeljem mert szerintem a gesztenyének nem kell hideghatás ezt onnan gondolom hogy tavaly tettem a barackmagok közé kb 10 szem gesztenyét vermeléskor de tavasszal mikor kiástam őket odáig voltak,szét voltak rothadva,tehát ez a megoldás nem jó.Akkor hova rakjam őket tavaszig?És tavasszal elég csak kiültetnem őket?

unartis: Creative Commons License 2015.06.10 0 0 43

Sajnos a fűféle vetésem elég felemásra sikeredett, a mexikói árvalányhaj(Stipa
tenuissima ) magból lett kb 5 tő, a szúnyogfű(Bouteloua gracilis) és a Kis kékszárú prérifű(Schizachyrium scoparium) sajnos meg sem mozdult

CBNora Creative Commons License 2015.06.10 0 0 42

Lehet, hogy idén már nem fognak kikelni, de nem biztos, hogy elpusztultak. Ha nincsenek láthatóan elrothadva, várni kell még. Kidobni semmiképpen nem szabad.

Nekem most kezd csírázni a januárban vetett Clematis magok egy része.

Előzmény: unartis: (40)
unartis: Creative Commons License 2015.06.10 0 0 41

 

Itt van néhány élőhelyi növény ami szépen fejlődik:

Stanleya pinnata

 

Penstemon centranthifolius

unartis: Creative Commons License 2015.06.10 0 0 40

Nagy valószínűséggel a hideg-hatást igénylő magok már nem fognak csírázni , mert a nedves közegben elpusztulhattak, mivel eddig nem mozdultak, ezért már nem számítok arra, hogy beindulnak :-(

Egy ismerősömmel beszéltem, ő azt javasolta, hogy szárazon érdemes ezeket a magokat hideg-hatásnak kitenni, jövőre ezzel a módszerrel fogok élni.

Előzmény: unartis: (39)
unartis: Creative Commons License 2015.04.21 0 0 39

Kedves Nóra!

 

Köszönöm a választ, akkor türelmesen várok, csak az aggaszt, hogy egyik sem mozdul, pedig különböző fajokat vetettem.

Előzmény: CBNora (38)
CBNora Creative Commons License 2015.04.18 0 0 38

Egy hét még nagyon kevés.

Nedves papírban be szoktam tenni ezeket a magokat a hűtőszekrénybe. Előtte utánanézek, kb. mennyi idő kell nekik, lehet 1-3 hónap. Sok mag már a hűtőszekrényben elkezd csírázni, pl. az alma vagy az Elaeagnus umbellata. Van, amire utána melegebb helyen is heteket, hónapokat kell várni.

A szabadba vetett magok volt, hogy 2 telet töltöttek kint, és csak a második tavasszal keltek ki. Ilyen volt az Euonymus alatus. Érdekes, hogy a második évben viszonylag egyszerre keltek ki.

Minden fajnál utána kell nézni, mi várható, néha egy-két évet is érdemes várni, néha csak pár hetet, és ha nem csírázik, egy időre újra betenni a hűtőszekrénybe.

Előzmény: unartis: (37)
unartis: Creative Commons License 2015.04.18 0 0 37

Pont egy hete szedtem ki a 6 hetes hideg-hatást igénylő magokat a hűtőszekrényből és vetettem el homok+palántaföld keverékébe.

A hideg-hatásra a  magokat a homokkal együtt gombaölő szeres vízzel permeteztem be, amit a korábbi hozzászólásomban leírtak szerint zárható nejlon tasakba kerültek. Most a 16-25 c°-os keltetőmben vannak

 

 

Sajnos eddig egy mag sem mozdult meg, amit kicsit aggodalommal  figyelek, mert bíztam a gyors kelésben. Meddig érdemes várni a keléssel? Már arra is gondolok, hogy valamit elrontottam :-(, Másnak mi a tapaszztalata, hogyan szokta a hideg-hatást igénylőket elvetni, milyen módon készíti elő a csírázásra ezeket a magokat?

Előzmény: unartis: (14)
unartis: Creative Commons License 2015.04.14 0 0 36

Rendeltem a múlthéten a prérikert-től még néhány magot, amit mai nap megkaptam, ezeket hamarosan el fogok vetni.

 

A következőket rendeltem:

AQUILEGIA  DESERTORUM (Arizonai harangláb)

Csíráztatás:        Tartsuk 4C fokon 6 hétig, majd 18-21C fokon 2-3 hét alatt csírázik]

SALVIA ROEMERIANA  (Boróka zsálya)

Csíráztatás:  Tartsuk 4C fokon 4 hétig. 18-21C fokon felszínre vetve, 1-4 hét.

CHRYSACTINIA MEXICANA (Mexikói százszorszép)

Csíráztatás:  18-21C-on felszínre vetve, 1-3 hét

 

SCHIZACHYRIUM SCOPARIUM  (Kis kékszárú prérifű)

Csíráztatás:  18-21C fokon felszínre vetve, 2-4 hét.

STIPA TENUISSIMA (Mexikói árvalányhaj)

Csíráztatás:   18-21C fokon, 1-3 hét alatt csírázik.

BOUTELOUA GRACILIS  (Szúnyogfű)

Csíráztatás:  18-21C fokon felszínre vetve, 2-3 hét.

 

 

ECHINACEA PARADOXA (Sárga kasvirág)-ajándékba küldték

Csírázás: Áztassuk meleg vízben 24 órán át, majd 21C fokon 10-50 nap alatt csírázik

 

Kérdésem az lenne, hogy a fűfélék vetésénél van-e valamilyen különleges eljárás a leírtakon kívül?

unartis: Creative Commons License 2015.04.14 0 0 35

Köszönöm Nóra!

 

Akkor várhatok még a kelésre, nem gondoltam, hogy ennyire el fog húzódni.

Előzmény: CBNora (33)
CBNora Creative Commons License 2015.04.14 0 0 34

Itt

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Clematis+columbiana

viszont 1-9 hónapot írnak a csírázásra. Szóval türelem.

Előzmény: CBNora (33)
CBNora Creative Commons License 2015.04.14 0 0 33

Megnéztem neten, mi kell a csírázásához

itt:

http://tomclothier.hort.net/page02.html

Ezt írja:

Clematis columbiana, Sow outdoors late fall for 91% germ. in May/June.
Indoor sowing in light at 20ºC (70ºF) should result in 50% germ. over the
period of 2 to 10 weeks

Vagyis 91%-os csírázáshoz ősszel kell a szabadban elvetni, csírázás máj/jún.

Bent fényen, 20°C-on 50% csírázás 2-10 hetes periódus után.

Szóval még bőven időben vagy.

A klematiszok néhány faja egyébként is nagyon lassú. Vetettem már el nagyvirágú hibrid magját, fél év után kezdett csírázni. Ami gyors (C. heracleifolia pl.), az is kb. 1 hónap, talán a tangutica csírázik ennél hamarabb.

Előzmény: unartis: (31)
unartis: Creative Commons License 2015.04.14 0 0 32

Köszi! Bízok benne, hogy még életképesek.

üdv: unartis

Előzmény: kaalyz (30)
unartis: Creative Commons License 2015.04.14 0 0 31

Sziasztok!

 

Március 8.-án vetettem Clematis columbiana magokat, sajnos eddig nem mozdulnak, milyen körülmények között keltessem? A klematisz magjai árnyékban csíráznak a jól, esetleg más ötlet?

kaalyz Creative Commons License 2015.04.07 0 0 30

Remélem sikeresen tudod majd alkalmazni. Egy próbát megérnek a mimóza magok.

 

Üdv. Zoli.

Előzmény: unartis: (29)
unartis: Creative Commons License 2015.04.07 0 0 29

Kedves kaalyz!

 

Ezt nagyon jó, hogy leírtad, mert eddig sok helyen lehetett olvasni a forrázásról, de sehol sem részletezték a menetét, így még én is bevállalom.

 

Maradt tavalyról Keleti mimóza magom, az vajon csíraképes-e még?

Előzmény: kaalyz (26)
Antikmuki Creative Commons License 2015.04.06 0 0 28

Oppá akkor az enyémek már sokáig voltak bent,mert tegnap kb 14 óra környékén forráztam őket azóta a vízben vannak,akkor irány ki ültetni őket.Igaz itt az ünnep de a koma ebédre jön addig gyorsan kiültetem őket.Megjelölök minden magot hogy tudjam merre is vannak és ha hajtanak tudjam hogy azok.

Előzmény: kaalyz (27)
kaalyz Creative Commons License 2015.04.05 0 0 27

Még annyi, hogy amint kihűlt a víz, utána vethető a mag.

Előzmény: kaalyz (26)
kaalyz Creative Commons License 2015.04.05 0 0 26

 

 

A forrázás menete a következő:  egy kávékiöntőnyi vízet (kb. 2-3 dl.) felteszek forralni. 

A forró vízzel a fémszűróben levő magokat leöntöm, úgy hogy a forró vizet felfogom egy másik hasonló méretű edényben. A forrázás után a magokat egyszerre, ebbe a még mindig meleg, de már nem forrásban levő vízbe kell visszarakni és addig benne hagyni amíg teljesen ki nem hűl.

Ezt a módszert én is úgy olvastam valahol, de nekem bevált, így selyemakác magokat sikerült csiráztatni. Valamennyi mag ki is csirázott.

 

Üdv. Zoli.

Előzmény: Antikmuki (18)
CBNora Creative Commons License 2015.04.05 0 0 25

Itt-ott elég.

Ha megduzzadt a mag, akkor már nem kell tovább áztatni.

Azt nem tudom, meddig kell benne hagyni a vízben, kell-e egyáltalán. Nyilván az sem mindegy, hogy 1/2 dl vagy 2 liter forró vízről van szó.

De szerintem vagy a forrázás, vagy a reszelés elég, a kettő együtt fölösleges.

Előzmény: Antikmuki (23)
dmx150 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 24

Forrásban lévő vízben???!! Ne csodálkozz, hogy nem kelnek ki szerencsétlenek... Az ilyen kemény maghéjú magokat csiszold meg (nem kell teljesen), legyen pár karc a felületén, majd áztasd vízben (ne meleg) pár órát, hogy megszívja magát és megpuhuljon, utána vesd el.

Előzmény: Antikmuki (22)
Antikmuki Creative Commons License 2015.04.05 0 0 23

Még csak azt szeretném tudni hogy a reszelést hol is,a mag éleit körbe vagy csak a lapját innen - onnan és oké?

Előzmény: Antikmuki (22)
Antikmuki Creative Commons License 2015.04.05 0 0 22

Na leforráztam őket,de előtte 150 -es csiszolóvászonnal meg is csiszoltam őket.Igaz nem szűrőn keresztül kapták a forróvizet hanem amikor nekiállt forrni akkor beleszórtam őket és azóta is abban a vízben áznak,hogy sikerül e azt nem tudom.Kb mikor láthatom meg hogy jó e vagy a vizet leöntsem róluk?De lehet kipróbálom a csak reszelést és úgy a vízbe.Remélem összejön!

Előzmény: CBNora (21)
CBNora Creative Commons License 2015.04.04 0 0 21

Nem tudom, még sose forráztam, reszelni szoktam.

Sok helyen írják a forrázást, úgyhogy nem árthat, de nyilván nem mindegy, mennyi ideig.

Előzmény: unartis: (20)
unartis: Creative Commons License 2015.04.04 0 0 20

A forrázásról sem lehet sokat tudni, most egy szűrőbe kell-e tenni a magokat amelyen át öntjük a forró vizet? Mennyire kell melegnek lenni annak a víznek? Nem öljük- e ki a mag csíraképességét a forrázással?

Előzmény: CBNora (19)
CBNora Creative Commons License 2015.04.03 0 0 19

Reszeld meg a maghéjat, hátha úgy.

Előzmény: Antikmuki (18)
Antikmuki Creative Commons License 2015.04.03 0 0 18

Sziasztok!

 

Van egy olyan gondom hogy a lepényfa vagy más néven krisztusfa,Latin neve: Gleditsia triacanthos magját nem tudom csírázásra bírni.Azt olvastam valahol hogy le kell forrázni,de úgy sem akart összejönni,vagy esetleg többször kell forrázni?Esetleg más tipp?Köszönöm előre is!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!