Sok múlik azon hogy miként csíráztatjuk a magokat, sokan azt hiszik, hogy csak elvetjük és csak várni kell. Pedig ennél többet is érdemes tudni hiszen számít a vetési közeg, a vetési mélység, egyeseknél a hideg hatás. Azért nyitottam ezt a topikot, hogy összegyűjtsük a magvetéssel kapcsolatos tapasztalatokat.
Most szelídgesztenyét akarok vetni,vagyis nem most hanem majd tavasszal.A kérdésem az hogyan tároljam el addig a gesztenyéket,vermelni kell e ezt is mint más pl. barackmagokat?Ha igen akkor hogyan vermeljem mert szerintem a gesztenyének nem kell hideghatás ezt onnan gondolom hogy tavaly tettem a barackmagok közé kb 10 szem gesztenyét vermeléskor de tavasszal mikor kiástam őket odáig voltak,szét voltak rothadva,tehát ez a megoldás nem jó.Akkor hova rakjam őket tavaszig?És tavasszal elég csak kiültetnem őket?
Sajnos a fűféle vetésem elég felemásra sikeredett, a mexikói árvalányhaj(Stipa tenuissima ) magból lett kb 5 tő, a szúnyogfű(Bouteloua gracilis) és a Kis kékszárú prérifű(Schizachyrium scoparium) sajnos meg sem mozdult
Lehet, hogy idén már nem fognak kikelni, de nem biztos, hogy elpusztultak. Ha nincsenek láthatóan elrothadva, várni kell még. Kidobni semmiképpen nem szabad.
Nekem most kezd csírázni a januárban vetett Clematis magok egy része.
Nagy valószínűséggel a hideg-hatást igénylő magok már nem fognak csírázni , mert a nedves közegben elpusztulhattak, mivel eddig nem mozdultak, ezért már nem számítok arra, hogy beindulnak :-(
Egy ismerősömmel beszéltem, ő azt javasolta, hogy szárazon érdemes ezeket a magokat hideg-hatásnak kitenni, jövőre ezzel a módszerrel fogok élni.
Nedves papírban be szoktam tenni ezeket a magokat a hűtőszekrénybe. Előtte utánanézek, kb. mennyi idő kell nekik, lehet 1-3 hónap. Sok mag már a hűtőszekrényben elkezd csírázni, pl. az alma vagy az Elaeagnus umbellata. Van, amire utána melegebb helyen is heteket, hónapokat kell várni.
A szabadba vetett magok volt, hogy 2 telet töltöttek kint, és csak a második tavasszal keltek ki. Ilyen volt az Euonymus alatus. Érdekes, hogy a második évben viszonylag egyszerre keltek ki.
Minden fajnál utána kell nézni, mi várható, néha egy-két évet is érdemes várni, néha csak pár hetet, és ha nem csírázik, egy időre újra betenni a hűtőszekrénybe.
Pont egy hete szedtem ki a 6 hetes hideg-hatást igénylő magokat a hűtőszekrényből és vetettem el homok+palántaföld keverékébe.
A hideg-hatásra a magokat a homokkal együtt gombaölő szeres vízzel permeteztem be, amit a korábbi hozzászólásomban leírtak szerint zárható nejlon tasakba kerültek. Most a 16-25 c°-os keltetőmben vannak
Sajnos eddig egy mag sem mozdult meg, amit kicsit aggodalommal figyelek, mert bíztam a gyors kelésben. Meddig érdemes várni a keléssel? Már arra is gondolok, hogy valamit elrontottam :-(, Másnak mi a tapaszztalata, hogyan szokta a hideg-hatást igénylőket elvetni, milyen módon készíti elő a csírázásra ezeket a magokat?
Clematis columbiana, Sow outdoors late fall for 91% germ. in May/June. Indoor sowing in light at 20ºC (70ºF) should result in 50% germ. over the period of 2 to 10 weeks
Vagyis 91%-os csírázáshoz ősszel kell a szabadban elvetni, csírázás máj/jún.
Bent fényen, 20°C-on 50% csírázás 2-10 hetes periódus után.
Szóval még bőven időben vagy.
A klematiszok néhány faja egyébként is nagyon lassú. Vetettem már el nagyvirágú hibrid magját, fél év után kezdett csírázni. Ami gyors (C. heracleifolia pl.), az is kb. 1 hónap, talán a tangutica csírázik ennél hamarabb.
Március 8.-án vetettem Clematis columbiana magokat, sajnos eddig nem mozdulnak, milyen körülmények között keltessem? A klematisz magjai árnyékban csíráznak a jól, esetleg más ötlet?
Oppá akkor az enyémek már sokáig voltak bent,mert tegnap kb 14 óra környékén forráztam őket azóta a vízben vannak,akkor irány ki ültetni őket.Igaz itt az ünnep de a koma ebédre jön addig gyorsan kiültetem őket.Megjelölök minden magot hogy tudjam merre is vannak és ha hajtanak tudjam hogy azok.
A forrázás menete a következő: egy kávékiöntőnyi vízet (kb. 2-3 dl.) felteszek forralni.
A forró vízzel a fémszűróben levő magokat leöntöm, úgy hogy a forró vizet felfogom egy másik hasonló méretű edényben. A forrázás után a magokat egyszerre, ebbe a még mindig meleg, de már nem forrásban levő vízbe kell visszarakni és addig benne hagyni amíg teljesen ki nem hűl.
Ezt a módszert én is úgy olvastam valahol, de nekem bevált, így selyemakác magokat sikerült csiráztatni. Valamennyi mag ki is csirázott.
Forrásban lévő vízben???!! Ne csodálkozz, hogy nem kelnek ki szerencsétlenek... Az ilyen kemény maghéjú magokat csiszold meg (nem kell teljesen), legyen pár karc a felületén, majd áztasd vízben (ne meleg) pár órát, hogy megszívja magát és megpuhuljon, utána vesd el.
Na leforráztam őket,de előtte 150 -es csiszolóvászonnal meg is csiszoltam őket.Igaz nem szűrőn keresztül kapták a forróvizet hanem amikor nekiállt forrni akkor beleszórtam őket és azóta is abban a vízben áznak,hogy sikerül e azt nem tudom.Kb mikor láthatom meg hogy jó e vagy a vizet leöntsem róluk?De lehet kipróbálom a csak reszelést és úgy a vízbe.Remélem összejön!
A forrázásról sem lehet sokat tudni, most egy szűrőbe kell-e tenni a magokat amelyen át öntjük a forró vizet? Mennyire kell melegnek lenni annak a víznek? Nem öljük- e ki a mag csíraképességét a forrázással?
Van egy olyan gondom hogy a lepényfa vagy más néven krisztusfa,Latin neve: Gleditsia triacanthos magját nem tudom csírázásra bírni.Azt olvastam valahol hogy le kell forrázni,de úgy sem akart összejönni,vagy esetleg többször kell forrázni?Esetleg más tipp?Köszönöm előre is!