Keresés

Részletes keresés

aztmondom Creative Commons License 2015.08.02 0 0 62

Talán a kormányzati stratégia középpontjába került "Deli Nyitás" politikájával függhet össze, hogy hirtelen olyan sürgős lett a Déli pályaudvar mielőbbi lerombolásáért kampányolni.

Semmi szükség vasútra, csak bunkó parasztok vonatoznak - bezzeg a modern ember autóval közlekedik. Bármi dolga akad, mindig autóval megy, sőt akkor is autóval megy, ha nincs semmi dolga. Egy ország fejlettségének fokmérője az autók sokasága, ezzel szemben Budapest tágas utcái konganak az ürességtől.

Az eldózerolt Déli pályaudvar helyén elférne egy hatalmas pláza (SouthEnd City Center). A Mammut és Mom Park közötti majdnem 2 km-es térség fuldoklik a plázák hiányától - türhetetlen állapotok egy világváros közepén.

Emellett még a Money MegaCenter felhőkarcolójának is helyet lehetne szorítani. Elviselhetetlen a bankok, brókercégek égető irodaház hiánya, ez gazdaságunk legfőbb kerékkötője. Bezzeg, ha szegény bankárok és brókerek kényelmes irodaházakban szorgoskodhatnának, ha csillogó felhőkarcolókban spekulálnának a spekulánsok, tüstént beütne a gazdasági csoda.

A banképületek hiányával vetekszik a menekülttáborok szűkös befogadóképessége, kiváltképpen a déli határok megnyitása (ld. "Deli Nyitás") óta. Egy hipermodern, minden kényelemmel felszerelt óriástábornak is ideális helye volna a (most még) Déli pályaudvar területe.

Csak úgy tobzódunk a szivárvány minden színében pompázó ötletek sokaságában, de a legesélyesebb projekt másvalami. Akik rólunk döntenek, azok mást, különbet, vakítóan csillogó létesítményt álmodtak a helyre. Mi más kerülne ide, mint a budapesti nagymecset, iszlám oktatási centrum és központi teveistálló gigantikus épületegyüttese. A magasztos célra ennél méltóbb hely el sem képzelhető.

Annyi minden épülhetne a Déli helyére, hogy már nem is lesz elég a felszabaduló hely.
Ámde írva vagyon: "Ahol nagy az szükség, ott közel a segítség". Csak át kell menni az utca másik oldalára ott terül el a Vérmező kihasználatlan területe.

Ne legyenek kétségeink, a Déli pályaudvar után az következik.

kicsapott fakabát Creative Commons License 2015.04.03 0 0 61

Na végre!

 

Mi tartott ennyi ideig?

 

 

Újra kinyit a Déli pályaudvar.

 

Április 3-ától ismét üzemel a Déli pályaudvar, amelyen a vasúti forgalom január 31. és április 2. közötti szünetelése idején számos előrehozott felújítási és karbantartási munkálatot végzett el a MÁV. A pályaudvar felkészülten várja az utazóközönséget - áll a társaság közleményében.

 

Mialatt a Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. elvégezte a Déli és a Kelenföldi pályaudvar közötti alagutat övező támfal és rézsű ideiglenes helyreállítását, a vasúttársaság szakemberei sok egyéb esedékessé vált teendő ellátása mellett az alábbi javításokról gondoskodtak.

Megtörtént az alagút vezetékeinek vizsgálata és világításának teljes körű kijavítása; földelésjavítás az állomás teljes területén; az oszlopszámozások és a figyelmeztető jelek felújítása; az elektromos kötések ellenőrzése és szükséges cseréje; az alagút felsővezetékeinek vizsgálata és a sérült szigetelők helyrehozatala; a váltóállító berendezések szerelése; a váltók talpfáinak cseréje, és aszfaltozások a peronok hibás szakaszain.

A nem látványos, ám annál fontosabb felújítások megtörténtével a vonatok újra a Déli pályaudvar lezárása előtt érvényes menetrend szerint közlekednek, de a húsvéti ünnepre való tekintettel április 5-én, vasárnap ünnepnapi, 6-án, hétfőn vasárnapi menetrend lesz érvényben a MÁV teljes hálózatán.

Mint ismert, 2015. január 25-én, majd 31-én megcsúszott a támfal földje a Déli és a Kelenföldi pályaudvarok közötti alagútnál, aminek következtében kövek hullottak az egyik vasúti vágányra. A szakemberek január 31-én lezárták a Déli pályaudvart, miközben a MÁV-START megszervezte a vonatforgalmat. Az alagút melletti-feletti rézsű ideiglenes helyreállítását követően április 3-án, Nagypénteken hajnalban indul újra a Déli pályaudvar menetrendszerinti vonatforgalma.

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.27 0 0 60

A csúnyaságot is lehet orvosolni...

 

Utasszám: Egyeseknek sok, másoknak meg kevés, nézőpont kérdése.

Előzmény: Bradanek F (58)
kicsapott fakabát Creative Commons License 2015.03.27 0 0 59

Jövő pénteken újra kinyit a Déli pályaudvar 2015. március 27.

 

Jövő péntek hajnalban újraindul a menetrend szerinti vonatközlekedés a Déli pályaudvaron. A Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. ugyanis befejezi az alagutat övező támfal és rézsű ideiglenes helyreállítását - áll a MÁV közleményében.

Előzmény: Bradanek F (58)
Bradanek F Creative Commons License 2015.03.24 0 0 58

Remélem megmarad.

Igen jó helyen van, utasoknak is a vasutasoknak is jobb, mint Kelenföld. Az üzemi funkciókról nem is beszélve, a nyári Balaton felé irányuló forgalom kezdetére biztosan vissza lesz adva.

 

A főépület, valóban csúnyácska, szocreal jellegű, de a funkció lenne a lényeg.

Mindenről hallani, de az utasszámról, keveset. Mit mutattak az utasszámlálás adatai? Az utasokat kérdezte valaki?

Szerintem, Kelenföld, még nem felkészült a forgalom átvételére.

Előzmény: Törölt nick (57)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.23 0 0 57

Remélem megmarad.

Igen jó helyen van, utasoknak is a vasutasoknak is jobb, mint Kelenföld. Az üzemi funkciókról nem is beszélve, a nyári Balaton felé irányuló forgalom kezdetére biztosan vissza lesz adva.

Előzmény: Bradanek F (56)
Bradanek F Creative Commons License 2015.03.23 0 0 56

mikor bontják már le a Déli csúf épületét???

 

 

Az utazók megvédik a pályaudvart.

Előzmény: kalászos (55)
kalászos Creative Commons License 2015.03.13 0 0 55

mikor bontják már le a Déli csúf épületét???

vincent66 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 54

Ne viccelj már,  a négyes egyik kijárata gyakorlatilag az Őrmezei lakótelepen van. 

Előzmény: II. Tahó Süsü (49)
Bradanek F Creative Commons License 2015.03.05 0 0 53

Már dolgoznak a megcsúszott támfal helyreállításán.

 

Megkezdődött a Déli pályaudvarra vezető alagút bejárata melletti-feletti támfal és rézsű ideiglenes helyreállítása. A kivitelezés legkésőbb április közepéig tarthat – közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI megkeresésére.

 

Január 25-én támfalkövek hullottak a sínekre a Déli pályaudvari vasúti alagút kelenföldi oldalán, másnap pedig a támfal is megcsúszott. A MÁV Zrt. a támfal első megcsúszásakor lezárta az alagútnál lévő egyik vágányt és átszervezte a Déli pályaudvar közlekedését, január 31-én pedig teljesen lezárta a pályaudvart.

A Népszabadság csütörtöki számában azt írta, nem biztos, hogy alaptalanok a Déli pályaudvar végérvényes bezárásáról szóló hírek, ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgálja, hogy miként lehetne az utas- és vonatforgalmat véglegesen Kelenföldre költöztetni. A Bors szerint akár el is adhatják a Vérmező melletti értékes területet.

Bradanek F Creative Commons License 2015.03.01 0 0 52

Mikor nyit a Déli pályaudvar?

 

Hosszabb zárva tartásra kell számítaniuk a Déli pályaudvar utasainak, mint arra korábban gondolhattak. Erre utal, hogy a vasúttársaság a BKK segítségét veszi igénybe Kelenföldön a jegyértékesítés megerősítésére, és a jelek szerint a kormányzat is átgondolja a budai fejpályaudvar jövőjét.

Számos járatot nem tud elindítani a MÁV-Start a főváros dél-nyugati agglomerációjából, amióta a Gellért-hegy nyúlványa alatt húzódó alagút rézsűjének megcsúszása miatt a Déli pályaudvart ideiglenesen le kellett zárni.

ikarus255 Creative Commons License 2015.02.23 0 0 51

Mindenáron utas kell a 4 es metróra.

A másik kérdés, hogy értékes terület bagóért átjátszható a haveroknak.

 

Kőomlás: Nos azt is közmunkások idézték elő, akik meg tudtak élni havi 47 ezerből teljesen lekopasztották a domboldalt...

Előzmény: Bradanek F (50)
Bradanek F Creative Commons License 2015.02.15 0 0 50

Azért ez a lerombolás, elég ijesztően hangzik.

 

Nincs finomabb megoldás?

 

Ha nincs az a kőomlás, akkor senki nem foglalkozik a kérdéssel?

II. Tahó Süsü Creative Commons License 2015.02.15 0 0 49

A 4-es metró nem rossz egyáltalán, én is használom, két nagy szépségfolt van rajta:

 

- A vonalát elég régen tervezték, és alig módosítottak rajta, ráadásul nem is vitték végig, pedig egyáltalán nem ártott volna. Illetve simán kihúzhatták volna Őrmezőig, Gazdagrétig. Két nagy embertömeg is használhatná maximális hatékonysággal.

- Az ára... nem szídnék kormányokat, mert gyakorlatilag mindenki mocskos kis kezecskéje benne volt, hogy a legrövidebb vonal a legdrágább legyen.

Előzmény: DAttis (28)
II. Tahó Süsü Creative Commons License 2015.02.15 0 0 48

Eszerint 1962 körül lehetett, a tieden sem néz ki a tér öregebbnek, az autó alapján is inkább a hatvanas évekre tippelnék.

 

http://retronom.hu/node/7541

Előzmény: ***RS*** (30)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.15 0 0 47

Dícséretes, hogy utánaolvastál. Azt is nézd meg kérlek, hogy mely szakaszokon ekkora az emelkedés (segítek, a 4-es metró Kelenföldi járműtelepre vezető üzemi célú kihúzója az, 36 ezrelékkel). Az, hogy mennyi a megengedett maximális emelkedés, amig nem kell fogaskerék semmit nem jelent. A metróvonalakon 17-19 ezreléknél nem alkalmaznak alkalmaznak nagyobb emelkedést, nem ok nélkül.

 

A Délis dolghoz még egy kis adalék. Te gondolom úgy gondolod, hogy a délitől indulva a jelenlegi alagút déli végénél jönne fel a metró. Gondolom a lenti grfikont vetted számításaid alapjául. 

 

Itt annyi a megjegyzésem, hogy a Délinél két érték van megadva. A metróállomás kijárata 124 m-es tszf. magasságban van, míg a mélyállomás 99 m-en. A délinél a vágányok a metrókijárathoz képest további 8 méterrel vannak feljebb. A vasúti pálya a Márvány utcai hídtól enyhén emelkedik, egészen a Villányi úti felüljáróig, (körülbelül 5 m-t). Összegezve 124+8+5 (138) méteres magasságba kellene 1600 méter alatt a metrónak felkapaszkodnia a 99 méteres magasságból, amennyiben a Villányi utat felülről szeretnénk, ha keresztezné az innen felszíni vezetésben, a jelenlegi vasúti pályán továbbvezetett metróvonal. Ez 39 méter, 1,6 km alatt.

 

A felüljárótól kelenföldig lejt a pálya. Kelenföld 121 méteres magasságon van. A felszíni terepviszonyokat figyelembe véve (tehát azt amit hogy nem a legmagasabb ponton kell a felszínre vezetni a metrót), szerencsésebb, ha Kelenföldig végig mélyvezetésben viszik a vonalat, és ott egy másfeles mélységű állomást építenek (helyszűke miatt felszíni állomás nem kivitelezhető).

Előzmény: szalámi (45)
Bradanek F Creative Commons License 2015.02.14 0 0 46

Kedvezményt kapnak a Déli pályaudvar üzleteinek bérlői.

 

Jelentős bérletidíj-kedvezményben részesülhetnek a Déli pályaudvar üzlethelyiségeinek bérlői a pályaudvar zárva tartása idejére, a kedvezménnyel a MÁV-csoport havi több millió forintos bevételről mond le – közölte a társaság pénteken.

A tájékoztatás szerint a vasúttársaság felvette a kapcsolatot a pályaudvar bérlőivel és ajánlatot tett a díjmérséklésre, hozzájárulva ezzel a vállalkozók kárainak enyhítéséhez.

szalámi Creative Commons License 2015.02.14 0 0 45

Kicsit utána olvastam. Majd a szagértők kijavítanak, ha tévednék. Magyarországon a maximálisan megengedett lejtő a vasúti pályákon 30 ezrelék. Ezzel az emelkedéssel meg simán az alagútban találja magát a metró és onnan meg egyenesen irány Kelenföld. Több felszíni megállót is be lehetne iktatni.

Előzmény: szalámi (44)
szalámi Creative Commons License 2015.02.14 0 0 44

"A metró a Délinél elég mélyen van, és a felszini terepviszonyokat is figyelembe véve nem lehet "felhozni" a felszínre, Kelenföldig mélyvezetésben kellene mennie."

 

Ezt a Kelenföldig föld alatt élég túlzó. Nem vagyok szakember, hogy hány ezrelékes emelkedőn tudna felmenni a metró, de a Moszkva tér és a Déli között 880 méteren 13 m-t emelkedik. Ez kb 15 ezrelék. Azaz a Villányi út környékén simán már a felszínen lehetne.

Előzmény: Törölt nick (40)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2015.02.14 0 0 43

Miért is kéne rákosrendezőre kipakolni a nyugatit? Azért, hogy a szerencsétlen vidéki többet szívjon? Jelenleg a belvárosba érkezik meg, remek közlekedési kapcsolatokkal. A kisföldalattival mire mennének? Az nem bír el több forgalmat.

 

Kelenföld-Déli használható.

 

 

 

Előzmény: simplybest (12)
Bradanek F Creative Commons License 2015.02.13 0 0 42

Több éves előkészítés szükséges a Déli megszüntetéséhez.

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.13 0 0 41

"Az M2 meghosszabbításának értelmét nem látom. Ezen a szakaszon sokkal kisebb lenne a forgalom, és a hegyesszögű vonalvezetés miatt nem sokan választanák ezt az útvonalat Pestről Kelenföld felé."

 

Nem csak Pestről járnak ám a Délibe.

Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.13 0 0 40

"Egy felszínen meghosszabbított metróvonal a Kelenföldiig megoldaná a helyzetet. Legalább eltűnne Buda közepén ez a borzalom."

 

A metró a Délinél elég mélyen van, és a felszini terepviszonyokat is figyelembe véve nem lehet "felhozni" a felszínre, Kelenföldig mélyvezetésben kellene mennie. Gondold csak el, hogy a Deák tértől a Pillangó utcáig tart mire az M2 feljön a felszínre, úgy, hogy folyamatosan emelkedik a vonalvezetés ráadásul néhol (Keleti-Stadionok állomásköz) elég meredek szögben.

Előzmény: szalámi (38)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.12 0 0 39

Legalább eltűnne Buda közepén ez a borzalom

Ebben egyetértek veled.

Egy felszínen meghosszabbított metróvonal a Kelenföldiig

Ezt neveztem én szerényen villamosnak, kevésbé szerényen nevezhetjük gyorsvillamosnak, de az alagútban akár földalattinak vagy metrónak is.

Az M2 meghosszabbításának értelmét nem látom. Ezen a szakaszon sokkal kisebb lenne a forgalom, és a hegyesszögű vonalvezetés miatt nem sokan választanák ezt az útvonalat Pestről Kelenföld felé.

Szerintem értelmesebb lenne egyenesen vezetni Észak-Buda felé valamelyik "fonódó" villamosvonalon. Kelenföld és a Déli között 2-3 megállóval is kb. 10 perc lehetne a menetidő, most a vonatnak 9 perc kell hozzá a hivatalos menetrend szerint, megállás nélkül. Ha a vonatpótló buszok 15 perces követéssel el bírják szállítani az utasokat, akkor ide egy egyszerű villamos is elég lenne.

Előzmény: szalámi (38)
szalámi Creative Commons License 2015.02.12 0 0 38

"Egyedül az alagúthoz nem nyúltak (bár tervben volt) ennek isszuk ma a levét- de egy új alagút építése még mindig minimális összeg a többi opcióhoz képest"

 

Ez lehetséges, csak értelme nincs, ugyanis az alagút déli kijárata és a Villányi út között, annyira közel vannak az épületek, hogy újabb sínpárt nem lehetne kiépíteni.

Egy felszínen meghosszabbított metróvonal a Kelenföldiig megoldaná a helyzetet. Legalább eltűnne Buda közepén ez a borzalom.

Előzmény: Lovrin (37)
Lovrin Creative Commons License 2015.02.11 0 0 37

"Azt kellene észrevenni, hogy a budapesti pályaudvarok a 100 évvel ezelőtti forgalomra lettek tervezve, és a jelenlegi helyükön nem bővíthetők."

 

Ez így nem igaz. Sőt, a Délit egy az egyben a 70-es évek forgalmára tervezték. Egyedül az alagúthoz nem nyúltak (bár tervben volt) ennek isszuk ma a levét- de egy új alagút építése még mindig minimális összeg a többi opcióhoz képest. Szóval 100-150 éve tényleg az akkori forgalomra tervezték a fejpályaudvarokat, de fejlődtek is közben, így ki tudják szolgálni a mai forgalmat. A további kapacitásnövelés helyben is leheséges lesz: új biztberrel, igényekre szabott vágánykapcsolatokkal, új motorvonatokkal jelentősen csökkenthető a fordulóidő.  (Egyedül a Keleti van csak idétlenül beszorítva a városszerkezetbe, de ott is meglenne a lehetőség a vonatfogadó vágányok számának növelésére.)

 

" Hosszú távon Kelenföldhöz és a Kökihez hasonló, metróval kényelmesen elérhető nagy pályaudvarokban lehetne gondolkodni."

 

Nem, pont hogy nem. Ezek a pályaudvarok kiegészítik a központi fekvésű pályaudvarokat, de nem tudják kiváltani őket. A vasút előnye pont az, hogy bevisz a városközpontba és nem a külvárosban pakol le, az elővárosi forgalom szempontjából kiemelten fontos az átszállási kényszer csökkentése, és a területi lefedettség növelése. Az utasok jelentős része most is továbbutazik Kőkitől a Nyugati felé, vagy Kelenföldről Déli felé: nekik jobb a közvetlen vonat, egysébként nem maradnának rajta. Meg lehet nézni, mennyivel lettek népszerűbbek a lajosmizsei vonatok mióta bejárnak a Nyugatiba. De a mostani menetrend is kínált a 30a/40a vonalakról Délibe és Kelenföldön át Kőkire egyaránt, a Délisek mindig népszerűbbek voltak.

 

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.11 0 0 36

Igen de előtte pár dolgot meg kellene oldani mielőtt...
 
(1-2.)  Nem is mondtam, hogy azonnal le kell bontani. Azt kellene észrevenni, hogy a budapesti pályaudvarok a 100 évvel ezelőtti forgalomra lettek tervezve, és a jelenlegi helyükön nem bővíthetők. Hosszú távon Kelenföldhöz és a Kökihez hasonló, metróval kényelmesen elérhető nagy pályaudvarokban lehetne gondolkodni.

(3.) Miért vicces a villamosvonal? Észak- és Dél-Buda között sokkal gyorsabb lenne a vasút nyomvonalán, mint a 61-es vagy a 18-as vonalán (Kelenföld - Széll K. tér max 15 perc).

(4.) Mi baj van az M2 Déli pu. végállomásával? Jó helyen van az akkor is, ha nincs ott a pályaudvar. (Még a nevét is megtarthatná, mint Berlinben az Anhalter Bahnhof nevű S-Bahn megálló.)

Előzmény: DAttis (35)
DAttis Creative Commons License 2015.02.11 -1 0 35

Igen de előtte pár dolgot meg kellene oldani mielőtt nekiállunk mint Tót az anyjának bontani a Délit

1. Flirt motorvonatok zárt budirendszerének ürítésének eszközét (jelenleg csak a Délinél végezhető illetve a pusztaszabolcsi karbantartó helyen tudtommal) át kellene telepíteni pld Kelenföldre. Gondolom ez nem 1 nap mégha át is lehet helyezni nyilván

 

2. A Déli pu-nál lévő tároló vágányokat (elég sok van) hova is tesszük?? Kelenföldnél sehova nem fér

 

3. A Déli pu-nál lévő kocsi karbantartó helyet (van ott valami a Mészáros utca magasságában, ahol a tároló vágányok is) hová rakjuk el? Az se fér el Kelenföldnél hacsak Őrmező szomszédságában el nem helyezik, bár kétlem ott van hely, ha mégis akkor az se 1 nap alatt vagy fél év alatt fog felépülni.

4. A 2-es metró Déli pu végállomás kérdésre meg senki nem reagált

 

Villamosvonal, kicsit vicces most épül a dél-budai fonodó a 61-es villamos elvileg Dél-Budától Óbudáig fog közlekedni, illetve a 18-as villamos Kelenföldről (pályaudvartól) Óbudáig fog járni a tervek szerint

Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.11 0 0 34

A Liszten sok ezer parkolóhely van. Napokra is otthagyhatod a kocsid. Reklaímarozzák is, hogy tedd azt.

Előzmény: hu manus2.0 (33)
hu manus2.0 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 33

Számomra továbbra is elfogadhatatlan, hogy egy Déli forgalmú pályaudvaron nincs 100-200 férőhelyes parkoló kialakítva. Jobb helyeken ezt úgy oldják meg (pl. Liszt Ferenc reptér) hogy az első félóra ingyenes utána pedig igen-igen drága a parkolás. 

Előzmény: Lovrin (32)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!