Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 11 órája 0 1 14563

Egyfelől kimondottan érdekes, hogy ráakadtál,

másfelől pedig egyértelműen várható volt, hiszen a "szomszédos" Ausztráliában már elég régen vannak HEMA-sok.

 

Beleolvastam a GYIK-ba: még mindig használnak keresztvasas sinait, ami sok helyen már egy erősen meghaladott dolog.

Előzmény: dezsoKE (14562)
dezsoKE Creative Commons License 22 órája 0 1 14562
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja 0 1 14561

Az utolsó előtti képen a penge belső oldalán jól kivehető a szentgotthárdi jel bárói koronája (hétágú), a kígyó már nem annyira, de azért látszik.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14560)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja 0 1 14560

A Vaterán októberben árvereztek el egy múltszázadi vívókardot.

 

"Régi magyar vívókard. A kard teljes hossza: 104 cm, a penge hossza: 88 cm. A pengetőben az egyik oldalon a koronás Szentgothárdi gyártójel beütés, a másik oldalon a HUNGÁRIA felirat beütés látható."

 

Ez már egy szabványos sportkard, fafogantyúval (a két végén fémgyűrűkkel, hosszában kicsi vájatok, a hüvelykujj alatt és utána keresztben -- 45 fok -- recés). Ha visszakeresünk a topikban, akkor kiderül, hogy a kaszagyár 1933-tól gyártott vívópengéket. Szóval, ez a konkrét kard a 30-as, 40-es vagy talán az 50-es évekből származik. A hegye még nem a modern kunkor, hanem olyan spatulaszerű.

 

Számomra ez a fénykép volt az igazi érdekesség.

 

 

A kosár merevítő gerince. Maga a kosár valószínűleg acélból lehetett, alig látszik rajta sérülés.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja 0 1 14559

Ez volt a szentgotthárdi kaszagyári beütő (csiszárjel).

 

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 6 napja 0 1 14558

Úgy tűnik, bemondásra. :-(((

 

"Kézzel varrott japán kendó védősisak a 19. szd. második feléből képeken láható állapotban."

 

Nekem meglehetősen gyanús, bár 1899 is a. XIX. sz. 2. fele. 

1830-40 körül így nézett ki egy men: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=163001317&t=9221230

 

50 éves: elhiszem. 80 éves: dettó. 100 éves: már komoly kételyek merülnek fel.

Előzmény: dezsoKE (14556)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 6 napja 0 1 14557

Vicces...

"Ritka antik vívókard szép állapotban. nagy méret csak a penge 90 cm"

 

Maga a fogantyú szép munka, a hárítólemez valami zárgyári (??) hulladékból készült, a penge meg sima pbt.

Inkább érdekes házilag -- gyárilag (?), fusiban -- barkácsolt megoldás. 

 

 

Eredeti:

https://p2-ssl.vatera.hu/photos/39/d1/ritka-antik-vivokard-szep-allapotban-nagy-meret-csak-a-penge-90cm-900c_3_big.jpg

dezsoKE Creative Commons License 6 napja 0 0 14556

Miből tudjuk vajon, hogy abból az időből származik? Igazán kíváncsi lennék. Én azt is elhinném, hogy 50 éves. Persze nem vagyok szakértő.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14555)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 6 napja 0 1 14555

Véletlen találat.

 

ANTIK KENDÓ SISAK, MASZK XIX. SZD. VÉGE

https://www.vatera.hu/antik-kendo-sisak-maszk-xix-szd-vege-3219052598.html

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.30 0 1 14554

Szívesen.

Előzmény: dezsoKE (14553)
dezsoKE Creative Commons License 2022.11.29 0 1 14553

Köszönöm szépen!

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14552)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.29 0 1 14552

„A magyarok kimondottan befogadók” – hazánkban élő japán kendó mester a Mandinernek

 

"Dicséri a magyarok nyitottságát és rugalmasságát, elsajátította nehéz nyelvünket, csak a disznósajtot meg a késést nem tudja hova tenni. A saját területén legendának számító, harminc éve hazánkban élő Abe Tetsushival beszélgettünk a budó lényegéről, a keleti és nyugati gondolkodás közti különbségekről és a magyar lét mindennapjairól!"

(Kovács Gergő)

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.26 0 1 14551

Annak ellenére, hogy két edzési helyet is ideiglenesen bezártak az elszabaduló energiaárak miatt, újra tudunk edzeni.

Ezen a héten is volt 2 vívóedzés meg egy gömbsúlyzós. A jelen körülmények közt ez kimondottan jó!

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.25 0 1 14550

A vívósport Olaszországban

 

 

"Angol-amerikai bombák ezrei hullanak az azúrkék olasz égből, rombolva, pusztítva mindent, amit a kultúrember sok ezer éven át épített, az Isten és a saját gyönyörűségére. Pusztulnak soha vissza nem hozható és nem pótolható műemlékek, templomokban, épületekben képekben, szobrokban és olyan tárgyakban, amelyből a művészet és a tudomány évezredeken át táplálkozott és ihletet merített új alkotások létrehozására.


Az emberek Olaszországban a teljes mozgósítás életét élik.
Ebben az életben a sport is ott áll az állam szolgálatában, él és dolgozik amennyire ezt a viszonyok megengedik. Örök ellenfelünk a vívósportban Olaszország.
Az olasz sportéletben vezető szerepet visz a vívás sportja, úgy párbajtőrben, mint tőrben vagy kardban egyaránt. Nincs összpontosítva úgy, mint nálunk, hanem minden nagy és kis város e sportnak fellegvára és az olasz vívókat néha az 6 városból válogatják össze egy egy nemzetközi viadalra.
Ez a körülmény is bizonyítja, hogy Olaszországban mily nagy fokon áll a vivósport.
Nálunk művészet, irodalom, tudomány és a sport, egy szó — Budapest.


A mi bajnoki versenyeinken csak I. osztályú vívók indulhatnak és így ezek a nagy versenyek mindössze 20—25 versenyzővel indulnak. Olaszországban a bajnoki versenyek nyíltak és azon minden leigazolt olasz vívó elindulhat és így 70—80 an indulnak a nagy versenyeken és ezeket a nagy létszámú küzdelmeket két nap alatt bonyolítják le.
A küzdelmeket az osztályozatlan vívók csoportjával kezdik, ahonnan a versenyzők fele felkerül III. osztályú vívók csoportjába. A felkerültek és a III. osztályúak egy csoportot alkotva körmérkőzést vívnak és a csoport fele az eredmények alapján felkerül a II. osztályúnkhoz. Ennek a csoportnak megint a fele kerül fel I. o. vívókhoz. A kiesett vívók pedig később az elmaradt alsóbbrendű csoporttal képeznek újabb csoportot. Ezzel a rendszerrel a végén három kilences döntő kerül ki. Akiknek nincs egy kiesésük sem. azok az elsők, akiknek egy kiesésük van. azok a második, végül akiknek két kiesésük van. azok a harmadik döntőbe kerülnek. Nagy hátránya, hogy a vívó sokszor nem is tudja, hányadán áll, de kétségtelen előnye, hogy nem nagy küzdést hoz. Érdekes a stafétavívás is. Minden egyes csapat három tagból áll, még pedig egy tőr, egy párbajtőr és egy kardvívóból. A versenyt a tőrvívók küzdelmével kezdik, a párbajtőrvívók folytatják, majd a kardvívók fejezik be. Minden egyes küzdelem öt találatra megy, de a párbajtőrvívók az előttük lefolyt tőrvívólk küzdelmének előnyével vagy hátrányával indulnak, míg a kardvívók a tőr és párbajtőr vívók összegezett előnyével, illetve hátrányával. Ez a rendszer mozgalmas és kiválóan alkalmas a csapatszellem és a bajtársiasság kifejlesztésére.


Bombák hullanak Olaszországra, de azért az élet tovább folyik és ebben az életben a vívósport is dolgozik.
Az olaszok barátaink és kívánjuk, hogy az Úr Isten óvja meg őket és hazájukat és védje meg az emberiség keresztény kultúrájának bölcsőjét a megsemmisüléstől.


Legyen a vérző Olaszország ismét az azúrkék égen áttörő mosolygó nap — boldog, békés hazája.
ID. GEREVICH ALADÁR."

 

Magyar Jövő, 1943. július 25., 11. o.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.25 0 1 14549

Vívás és demokrácia
Írta: Kőszegi Imre

 

 

"[...]

Ha mégis fegyveres múltat keresünk a magyar vívósport kialakulása mögött, akkor talán a párbaj intézményénél kell megállapodnunk. A régi magyar felfogás az volt, hogy társaságbeli embernek, ha kell, karddal a kezében is helyt kell állnia szavaiért és cselekedeteiért. Ez a tudat hajtotta a vívótermekbe a fiatalság ezreit, ez tartotta ott az idősebb korosztályok százait. Hosszú időn át „chic" volt Magyarországon a vívás, és ennek a gyümölcse a világhírű magyar vívósport.

 

Rég elmúlt már ez az idő. Egyre kevesebben vívnak, a vívótermek kitűnő mesterei anyagi gondokkal küszködnek. De valahogyan csodálatos lendület van ebben a magyar vívósportban! Mire kiöregszik az egyik nemzedék, már ott áll mögötte a vele egyforma értékű fiatalság és éppen olyan diadallal csillogtatja meg világszerte a magyar kardot, mint elődjeik immár csaknem harminc év óta.


Kicsiny ez a magyar vívógárda, de olyan tehetséges, hogy a legnagyobb vérveszteséget is kibírja. Néhány évvel ezelőtt egyszerre vonult vissza a versenyzéstől az akkor legjobb három magyar vívó:
Piller, Petschauer, Gombos, de a magyar világhegemónia mégsem került veszélybe. Mondják is a külföldiek: könnyű a magyaroknak, akik minden magyar versenyen különb versenyzőket láthatnak együtt, mint más nemzetbeliek az olimpiászokon. Ez valóban így van, mert hiszen az olimpiászon és az Európa-bajnokságokon csak korlátolt számban indíthat vívókat egy-egy nemzet, tehát ott érvényesülni tudnak olyan gyengébb képességű vívók is, akik egy magyar bajnokság tíz-tizenöt remek vívója mellett esetleg szóhoz sem jutnának.


Még különösebb jelenség, hogy minden magyar ember büszke erre a vívósportra, de annál kevesebben látták még közelről. Még a rendszeresen vívó emberek közül is csak kevesen láttak versenyt, a laikusok közül pedig még kevesebben.

 

Most talán törik a fejüket, hogy magyar fringiával, keskeny olasz pengével, görbe török karddal vagy régimódi pallossal vívnak-e a versenyeken? Hogy fognak csodálkozni, amikor meglátják, hogy a vívóversenyek fegyvere: vékony drótszál. Életlen és kegyetlen, kis ütésre görbül, elég könnyen el is törik. Hatalmas szablyával természetesen nem lehet művészi finomságokat, boszorkányos gyorsaságot elérni. Ezzel a pehelykönnyű jószággal persze ugyancsak nagyot kellene ütni, hogy az ellenfélnek fájjon, de ezenfelül: az ellenfél törzsén vastag kabát fogja fel az ütés erejét, fejét pedig bőrből és dróthálóból készült sisak védelmezi.

 

A két ellenfelet vívás közben öttagú zsűri, bíróság veszi körül. Ők döntik el szavazással, hogy melyik vívó vágta meg, szúrta meg a másikat. Nagyon „elméleti" dolog az ilyen találat, a két vívó gyakran egyszerre érinti kardjával ellenfele testét és ilyenkor azt latolgatják, hogy melyik találat volt érvényes? A bíráskodás még elméletben sem tételezi fel, hogy valamelyik komolyabban megsérülhetett volna, mert egy találat nem elég: öt ilyen, vértelen, a zsűri által, megszavazott „vágásra" van szükség ahhoz, hogy valamelyik vívót győztesnek jelentsék ki. A zsűri ellen állandóan sok a panasz. A tíz szem gyakran ötfélét lát, az öt szál percekig hangosan vitatkozik a nézőközönség előtt, amelyről viszont szintén el lehet mondani, hogy: „ahány fej, annyi vélemény". Az állandó elégedetlenség termelte ki a huszadik századhoz, a gép korszakához méltó ötletet, hogy a tökéletlen ember helyett tökéletes gép végezze a vívóversenyeken a bíráskodást.

 

A zsűrigép: villamos készülék. A penge közepén vékony drót vezet, a fegyver vége pedig a villanycsengő gombjához hasonlóan benyomódik, amikor az ellenfél testét éri. A fegyverből kiágazó drót — gondosan szigetelve — a vívók karján és törzsén vezet keresztül, majd a vívóruha hátsó részéből halad a készülékig. A készülék előtt rúgós hengerre csavarodik a hosszú drótszál. A henger könnyedén a vívó után engedi a drótot, amikor az támadóan előre ugrik és villámgyorsan felgöngyölíti a drótot, mikor a vívó védekezően hátrál. Csengő és színes villanykörte jelzi azután a géphez kapcsolt táblán, hogy melyik vívónál volt találat.

 

Ezt az úgynevezett zsűri gépet egyelőre csak epe-vívóversenyeken alkalmazták, több-kevesebb sikerrel. Ennél a fegyvernemnél, a párbajtőrnél ugyanis bárhol szabad az ellenfelet találni. A kardvívásnál viszont csak derékon felül, a tőrvívásnál csak a törzsön érvényes a találat és egyelőre még nincsen olyan okos villanyáram, amely meg tudná különböztetni, hogy a csengő gombja hol nyomódik be: valakinek a térdén, vagy a mellén? A technika azonban nem ismer lehetetlent és már folynak kísérletek a nehézségek megoldása céljából.

 

A villanyáram, mindnyájunk szorgalmas kulisa, még közelebb viszi a demokráciához ezt a hajdan nagyúri sportot. Hiszen most már nem kell gyakorlott szem,pontos szabálytudás ahhoz, hogy valaki szemmel tudja követni egy-egy vívómérkőzés, asszó sorsát. Az élesen berregő villanycsengő éppen olyan hűségesen szolgálja ki az embert a vívóversenyeken, akár a lakásában."

 

Uj Idők, 1935 (41. évfolyam, 27-52. szám), 456. o.

 

Egy érdekes pillanatfelvétel.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.25 0 1 14548

"Nánássy Imre országgyűlési képviselő és Jármy Aladár földbirtokos kedden délben Miskolcon kardpárbajt vívtak
Jármy a bal fülén egy többöltéses éles vágást, Nánássy a bal válltól a bal melléig terjedő fél lapos vágást kapott

A felek a párbaj után nem békültek ki

 

Nánássy Imre országgyűlési képviselő és Jármy Aladár földbirtokos kedden délben id. Gerevich Aladár vívómester helyiségében kardpárbajt vívtak. A kardpárbaj előzménye a legutóbbi mezőcsáti időközi választásra vezet vissza. A választási propagandagyűlésekből kifolyólag, tudvalevőleg, többrendbeli, máig is folyamatban levő lovagias affér keletkezett. Ezek egyikének folyománya a keddi kardpárbaj.


Nevezetesen Nánássy Imrének a Nemzeti Egység egyik mezőcsáti választógyűlésén elmondott beszéde egyes kitételeit Jármy Aladár földbirtokos sértőnek találta magára nézve, ezért Nánássy Imrétől lovagias elégtételt kért. A lefolytatott eljárás, illetve tárgyalások során a felek segédei kardpárbajban állapodtak meg.


Ezt a kardpárbajt kedden délben vívták meg félnehéz lovassági kardokkal, nyak-, hónalj- és csuklóbandázzsal a végkimerülésig. [...]

 

 

Az eredménytelen békítési kísérletek után a felek felálltak. A vezető segéd, Váczy József dr. „rajta“ vezényszavára elsőnek Jármy Aladár támad; első vágása Nánássy fejére irányult, de Nánássy a fejvágást védte. Ezután mindketten vágtak a balarcok irányába; a heves összecsapás következtében Jármy Aladár bal fülén kapott éles vágást, melyet néhány öltéssel összevarrtak, míg Nánássy Imre bal vállától a balmelléig terjedő féllapos vágást kapott, ami a bőr felületét sértette meg. A megejtett orvosi vizsgálat alapján Jármy Aladár harcképtelensége miatt a segédek a párbajt beszüntették. A felek nem békültek ki."

 

Felsőmagyarországi Reggeli Hirlap, 1936. március 18., 5. o.

 

Egy klasszikus együttes találat. Hiába tudták, hogy ez rossz dolog vívástechnikailag, oktatták is, hogy fiúk-ne-csináljatok-ilyet, éles helyzetben mégis gyakran megtörtént.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.25 0 1 14547

"Szerdán este fél 9-kor állt szembe egymással a kihívásos meccsben Gazzerra mester Lőrincz mesterrel a Tiszti VC vívótermében. A meccset nagy érdeklődés előzte meg, mert eddig nem volt szokás mestereink között, hogy tusra menő meccseken vagy versenyen induljanak. A mérkőzésre igen nagyszámú közönség gyűlt egybe. A mérkőzést— mint várható volt — Gazzerra mester nyerte, aki az amsterdami olimpia egyéni tőrversenyében ötödik lett. Minimális arányú győzelmet aratott Lőrincz mester fölött. A 10:8-as győzelem nemcsak Gazzerrának nagy siker, de siker Lőrincz mesternek is, aki igazán nagyon jól vívott, Gazzerra ideges volt és teljes tudását nem tudta kifejteni, ez még növelte Lőrincz küzdőkedvét és arret-szúrásaival sokszor hozta zavarba Gazzerrát. [...]

 

Bennünket kért fel Gerevich Aladár, aki atyja a kitűnő amatőrversenyzőnek, hogy szándékát ismertessük a nyilvánossággal és közöljük Alajmoval. A jég tehát megtört, a mesterek kezdik a versenyzést és az amatőrök példájára karddal döntik el, hogy ki a jobbik és nem állítással, gyakori ismétléssel vagy sajtónyilatkozattal, amiket a lélektan, mint kiváló módszereket könyvel el ugyan, de amelyek sportszerűnek azért mégsem mondhatók.

 

Örömmel üdvözöljük az úttörőket, örömmel köszöntjük Gerevich mestert és gratulálunk Lőrincz mesternek, aki bátran kezébe vette a fegyvert és kitűnően megállta helyét. Nyilteszű ember előtt nem kétséges, hogy a mesterek versengése nemcsak az amatőrsport előnye. A mesterek anyagi helyzete is megkívánja. Racionálisan dolgozó amerikai mammutvállalatok mammutvagyonokat áldoznak reklámra és a nagy befektetések bő termést hoznak. A mesterek számára pedig nincs nagyobb propaganda, mint a versenyen elért siker. A versenyeken kiforrott tudás a tanítványokon is meglátszik és a versenyek sikereiben gazdag magyar mester kapós lesz külföldön is, mint ahogy a kapós az olasz és a francia mester a világ minden tájár, még Magyarországon is."

 

Nemzeti Sport, 1930. február 21., 10. o.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.25 0 1 14546

Hát, igen...

 

Kíváncsi leszek a Signum Polonicum társaságról készül sorozatra.

Vannak bizonyos kétségeim velük kapcsolatban, ez a szamurájos pengelazítás sem növelte a bizalmat.

Előzmény: dezsoKE (14545)
dezsoKE Creative Commons License 2022.11.25 0 0 14545

Hát csak akkor nem különleges. Csak simán jó.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14544)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.25 0 1 14544

Próbálgattam-próbálgattam és most úgy látom, hogy teljesen felesleges ez a mozdulat.

 

A normál változatban kényelmesen át lehet nyúlni, ha szükséges még a penge előzetes meglazítása is elvégezhető, utána meg kényelmesen rámarkolhatunk a szablyára. A lengyel változatnál meg nyakatekerté válik az egész. Ha penge éle felfelé néz, akkor nem lehet rendesen megfogni a markolatot.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14543)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.24 0 1 14543

Signum Polonicum változat:

 

Itt kezdenek kényelmetlenné válni a dolgok... Szóval, per pillanat nem értem az egészet.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14542)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.24 0 1 14542

Az egészben az nem világos, hogy erre mi szükség van egy olyan lengyel szablyán, amely hüvelyujj-gyűrűvel rendelkezik? Tegnap kipróbáltam: egy barantás BSZ-5-re felragasztottam egy kartonpapírból kivágott gyűrűimitációt (ez a markolat belső oldalán van, tehát hüvelyben érinti a viselő bal oldalát) és megnéztem a kard előhúzását.

 

Normál eset:

A hüvely szabadon csüng a bal oldalon, él lefele, gyűrű érinti a testet. Ha valaki nagyon akarja, akkor a szablya "japánosan" kitolható a hüvelyből, ehhez a keresztvas azon része használható, amely ellentétes a markolatkengyellel. Ebben az esetben jobb kézzel jól rámarkolhatunk a fogantyúra, a hüvelykujj rögtön becsúszik a gyűrűbe, aztán rántás.

Előzmény: dezsoKE (14541)
dezsoKE Creative Commons License 2022.11.24 0 1 14541

Nagyon japános... :-)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14540)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.23 0 1 14540

Egy érdekes mozdulat a klipből [0:44].

 

 

Már csak az érdekelne, hogy ennek van-e valami forrásolt nyoma?

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14536)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.23 0 1 14539

A FB-on lehet őket megtalálni. Kimondottan jó ötlet, csak annyit lenne érdemes megtenni, hogy elfordítjuk

a bábu felsőtestét, hisz egy szabályos vívóállásban levő ellenfél soha nem kínál fel ilyen frontális találati felületet.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14538)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.23 0 1 14538

Két mókás vívóbábu (a lenti képeken csak az egyik látszik) az egyik székelyföldi szablyás csapattól.

 

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.22 0 1 14537

A videó alatti lengyel szöveg fordítása.

 

"A series of documentaries devoted to the Polish army in historical and practical terms. The material is based mainly on the extensive bibliography and unique knowledge of Dr. Zbigniew Sawicki, the founder of the Polish Association of Polish Martial Arts Associations Signum Polonicum based in Zawiercie. The series will be implemented according to an original script using equipment (replicas of weapons, costumes, armor) and the skills of the members of the above-mentioned groups. associations living in Poland.

 

Episodes in Polish with English subtitles." Szuper!

 

Decemberben indul.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14536)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.22 0 1 14536

Michael Knazko FB-oldalán láttam a lengyel sorozat (?) előzetesét.

 

RZECZ O SZABLI - ZWIASTUN

(With Respect to the Sabre)

 

https://www.youtube.com/watch?v=oMEjpVW-DRc

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.22 0 1 14535

Crosscut (FB):

"Last weekend we had the opportunity to attend an intensive training on Rada’s rapier tradition in Brescia, Italy. The atmosphere of the the city with an astonishing old town resonated quite well with rapier fencing.

 

Apart from getting a deeper insight on single rapier and rapier and dagger techniques we also met a bunch of amazing people from the Spanish, Italian, Belgian and German HEMA communities. Many thanks to Academia da Espada for organizing the event and Ton Puey for the opportunity to better understand this noble art.

 

Special Thanks to Roberto Gotti for providing a modern and well-equipped training hall and for letting us marvel at a breathtaking collection of cold weapons ranging from the Karoling era to the XXth century. (Gairethinx - Centro Studi Marziali e Sportivi)"

 

Pár kép a csodás teremről.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14533)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.22 0 1 14534

Esztétikai élvezet az ilyen helyek látványa!

 

A klipben 1:07-nél megjelenik egy érdekes féder. Erről annyit érdemes tudni, hogy:

"Over a decade ago, the great and renowned HEMA maestro Roberto Gotti of the fantastic Gairethinx – Sala d’Arme degli Erranti came across a rather unique German paratschwert (1) kept in a museum in Italy which he both documented and measured quite carefully, and even prepared a yet to be published booklet on."

 

Ez egy német féder, amit egy olasz múzeumban talált Roberto Gotti.

Igazából a Schilt-jének van különleges formája.

 

A topikban máskor is látható: pl. egy koreai HEMA-vívó kezében.

(http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157223481&t=9221230)

 

Maga a markolat: https://img.index.hu/imgfrm/9/0/6/6/MED_0016449066.png

 

Szóval, így kapcsolódnak össze a mozaikdarabkák: Crosscut --> Gairethinx (Sala d'Arme) terem --> videó --> különleges féder. Újra és újra csak azt érzem: micsoda örökség lett felfedezve az elmúlt ~30 évben.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (14533)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!