Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.26 -1 1 5389

Feltettem a várbeli előadáson vetített képek listáját.

http://szablyavivas.blogspot.hu/2017/05/keplista.html

A felsorolásból látszik, hogy a hazai vívóélet eleg sok szereplője lett megemlítve: Ars Ensis, baranta, Szablya Iskolája, szablyaharc, kendó. A topiktársak számára talán az alábbi képek lehetnek érdekesek vagy emlékezetesek:

...
23. Schundi két gyakorlója

     [kosaras gyakorlószablyák]
...
59. A keszthelyi gyűjtemény: 4 vívókönyv

     [2015 és 2016 vívókönyv termése]
...

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.26 -1 0 5388

Nem az a baj, ha valaki érdeklődik, hanem az, ha nem tartja be a legelemibb udvariassági szabályokat. Gondolom, nem olyan borzasztóan nehéz 5-10 percet várni, amíg befejeződik pl. egy-egy szabadvívás szakasz, és akkor odamenni, kérdezni, érdeklődni.

Előzmény: Xálfegyver (5387)
Xálfegyver Creative Commons License 2017.05.26 0 0 5387

Engem sohase zavart ha valaki a parkban ( vagy akár útközben az fegyverzsákomra mutogatva ) érdeklődött.

Ha kell elmondom 10.000 alkalommal és sohase gondolok úgy rá mint nyűgre. Jöjjön oda bármikor, én tudom mit akartam a társaimnak mondani, azt is tudom mit gyakorlunk. Hát hol érdekel hogy megzavart, majd folytatjuk pontosan ugyanonnan.

Pedig hülye kérdések tárháza kifogyhatatlan, mégse rángatózik a szemem amikor már 21. alkalommal hallom "a szamurájkard mindent átvág ügye? "c. kérdést :D

Ne vedd sértésnek de ne az elefántcsonttoronyból kezeld ezeket :)

Gondolj arra hogy egy újabb ember értette meg mivel is foglalkozol. Az is lehet hogy egy ilyen ember később értékes tagja lesz a csapatodnak ( láttam erre már példát ).

Előzmény: Sch.... (5380)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.25 -1 0 5386

Jól lett volna, ha a ruhatáros eljött volna az előadásra, egyrészt biztosan lettek volna további kérdései, másrészt - esetleg - ki is próbálta volna.

Előzmény: Annatar (5384)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.25 -1 0 5385

Akkor szinte büszkének kell lennem arra, hogy 2013-ban a gyakorlószablyáink miatt pár gördeszkás arc "leszittyázott" minket. Azt egyik odamorogta a másiknak: "Na, újra itt vannak a szittyák!" Legalább nem szamurájozott... X-DD

Előzmény: Sch.... (5380)
Annatar Creative Commons License 2017.05.24 0 0 5384

"Pl. a könyvtár kedves ruhatárosa, aki - első körben - nem akarta átvenni a kardzsákomat, mert úgy vélte abban katana (!) van, ami kkv eszközként nem helyezhető el az OSZK ruhatárában. Pedig csak a "legélesebb" párnázott gyakorlószablyáimat hoztam magammal :-))) Miután tisztázódott a helyzet, egy nagyon kellemes társalogtunk kardokról, vívásról, arról, hogy ő mit gyakorol. Elmondta, hogy szíves meghallgatná az előadást, de nagy valószínűséggel a kezdéskor még szolgálatban lesz. (Tényleg így lett.)"

 

 

Engem egyszer régen amikor edzésre menet mentem be könyvet visszaadni egy bottal a kezemben, az egyetemi könyvtár portása szólított le, hogy látja mi van nálam és odavan a botos harcművészetekért... Sosem lehet tudni :)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5377)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.24 -1 1 5383

"...míg a japánok valami sokkal faszább dolgot tudnak, európai történelmi vívásról meg nem igen tud senki semmit."

 

Minden egyes hozzászólásunk, bejegyzésünk, előadásunk, közös vívásunk stb. pont ezen a közfelfogáson próbál változtatni. Egyre inkább úgy érzem, hogy ennek van értelme. Kimondottan érdekes találkozásokat köszönhetek a vívásnak :-)) Pont a héten láttam - szó szerint - elérzékenyülni egy középkorú portáshölgyet, amikor kézbe vette az egyik gyakorlószablyát, és megpróbálta mozgatni egy kicsit. [1] Szóval, van rá igény. Az a lényeg, tudjunk minőségi alternatívát felmutatni.

 

Ui.:

1. Ez arra késztetett, hogy kezdjek el gondolkodni egy olyan bejegyzésen, aminek a Vívás és a konstruált nőideál munkacímet adtam.

Előzmény: Szebényi Tibor (5378)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.24 -1 2 5382

"Tekintettel arra, hogy sok laikus van az előadásaidon, az elején mondasz pár mondatot a világ vívásfajtáiról?"

 

Az előadás ~8. percében hangzik el az alábbi átvezető szöveg.

"20-30 évvel ezelőtt a lelkes mozilátogatók még azzal szembesültek, hogy az amerikai filmekben csak a szamurájok tudtak igazán jól vívni. Egy kiragadott példa: próbáljuk felidézni a Hegylakó (1986) c. film jeleneteit, ahol a skót származású harcos egy 600-ban készített japán karddal vív (Christopher Lambert).

*--- Vetített képek ---------
8. Hegylakó (oktató jelenet: a spanyol hallhatatlan japán karddal oktatja a skót társát)
9. Hegylakó (New-York-i mélygarázs, katana a földön)
*--

Felvetődik pár kérdés. Tényleg csak a japán harcosok értettek a kardforgatáshoz? Tényleg a távoli Japánba kell elmennünk ahhoz, hogy megtanuljunk vívni? (P)

*---
10. Régi kendósok
11. Japán vívók bokkennel
12. Bambusz vágása katanával
*---

Miközben ezen elgondolkodunk egy pillanatra, magában mindenki elvégezhet egy gyorstesztet: ki tud megnevezni kettőnél több híres magyar kardforgatót? Persze a klasszikus válaszok: Kinizsi, Toldi, meg... a Tenkes kapitány, az nem ér! Kíváncsi lennék az eredményre. (P)

*---
13. Thury György + 2 fő (1560-1570) (a wikipédiás szócikkből)
*---

10-20 éve, a vívás iránt érdeklődő fiatalok gyakorlatilag csak két alternatíva közül választhattak: elmehettek kendózni vagy az olimpiai vívást tanulhattak. Esetleg csatlakozhattak egy hagyomány- őrző csapathoz, ha volt ilyen a közelben.

Szerencsére napjainkra a helyzet gyökeresen megváltozott. A történelmi európai vívás - angol betűszóval a HEMA - épp jelenkori reneszánszát éli. (Teljesen kiejtve Historical European Martial Arts, tehát harcművészetek, ebben van vívás, páncélos vívás, birkózás, alabárd használat és még sok egyéb is.) Nehéz pontos számokat mondani: 2010-ben egy skandináv felmérés 4-5 ezer főre becsülte Európában a HEMA-val foglalkozók létszámát, 2017-re ez a szám nagy valószínűséggel megduplázódott. A XXI. sz. Európája kezdi (újra)felfedezni a modern európai vívás történelmi gyökereit. Azt, hogy mekkora hatalmas ismeretanyagot gyűjtöttek össze az elmúlt évszázadok európai vívói (SAGA adatbázis legfrissebb adata ~2520 forrást ismer, SG 750 vívókönyv érhető el ingyenesen, a Wiktenauer adatbázist épp csak említem). (Érdemes kiemelni, hogy a történelmi vívás időszaka 1290-től a II. vh. tart.) A külföldi folyamatokkal nem is foglalkoznék, csupán 1-2 két magyar csoportot említenék: Ars Ensis (latinul a kard művészete), Kard Rendje (2003); főleg hosszúkard-vívással foglalkoznak. A HEMA magyarországi terjedésének egyetlen komoly akadálya van - a megfelelő felszerelés beszerzésének költsége. (P) Kb. mennyi? Legalább az olimpiai kardvíváshoz használt felszerelés duplájába kerül. Pedig az sem kevés."

*---
14. Francia HEMA-sok
15. Ars Ensis, féderes vívás az edzőtáborban
16. Ars Ensis, edzőtábor, csoportkép (2012)
17. HEMA-felszerelés (vívó kitörésben)
18. HEMA-felszerelés (szemből)
*---

Később a teljes képlistát is felteszem.

Előzmény: Szebényi Tibor (5378)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.05.24 0 0 5381

Egy közparkban alapvetően nem akadnék fenn azon, hogy odajönnek érdeklődők.

Szerintem attól függ, hogy hogyan szakítja meg. Ha magyarázol, beszélsz, és úgy szól közbe, akkor bunkó. Ha épp vívtok, és hangosan beköszön, azt nem rónám fel neki, mert nem tudhatja, hogy csak 1 percig szoktatok folyamatosan vívni. :D

 

De alapvetően nyíltan állnék hozzájuk, nem tudhatod, kiből lesz príma edzőpartner. Lehet, hogy gyerekkora óta "kardozásról" álmodik, és mikor meglát titeket, elkezd remegni a lába, és még köszönni is elfelejt. ;)

Előzmény: Sch.... (5380)
Sch.... Creative Commons License 2017.05.24 0 0 5380

A minap vívtunk a parkban. Volt nálunk 2 db párbajtőr, 2 db plüsszablya, 1 db végvári szablya.

Nézelődő csávókám kérdése:

 

- Ezek szamurájkardok?

 

...

 

A másik idegesítő szokás meg az, hogy miért érzi valaki felhatalmazva magát, hogy ha edző embereket lát egy sportparkban, akkor odajöjjön, és megzavarja az edzést? Nem amikor ücsörgünk, hanem amikor szemmel láthatóan magyarázat/drill közepén vagyunk.

 

Előzmény: Szebényi Tibor (5378)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.05.24 0 0 5379

Mondjuk miért csodálkozom, ha az amúgy is szerencsés helyzetben lévő japán vívás kapcsán még egy kisvárosban, mint Keszthely, is ilyen jól hangzó rendezvényt szerveznek?

(naná, hogy megyek ;) )

 

https://drive.google.com/file/d/0B6axQnJG4wHpSTE4N1dYQkF5aUU/view?usp=sharing

Előzmény: Szebényi Tibor (5378)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.05.24 0 0 5378

Kösz, élvezettel olvasom!

 

A katana még mindig magától vágó csodafegyver az átlagember szemében?

 

Tekintettel arra, hogy sok laikus van az előadásaidon, az elején mondasz pár mondatot a világ vívásfajtáiról? Gondolok arra, hogy az átlagember a "vívásról" annyit tud, hogy kötőtűvel ugrálnak egymásnak, míg a japánok valami sokkal faszább dolgot tudnak, európai történelmi vívásról meg nem igen tud senki semmit.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5377)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.24 -1 1 5377

Írtam egy részletesebb blogbejegyzést a budavári előadásomról.

 

http://szablyavivas.blogspot.hu/2017/05/grundvivo-varban.html

 

Később lesz még 2 további bejegyzés: az előadás során vetített képek felsorolása, és másik, amiben az elhangzott kérdésekkel foglalkoznék. Így viszonylag alaposan dokumentálva lesz az egész, azok is képben lehetnek, akik a távolság vagy egyéb okok miatt nem tudtak jelen lenni az előadáson.

Pl. a könyvtár kedves ruhatárosa, aki - első körben - nem akarta átvenni a kardzsákomat, mert úgy vélte abban katana (!) van, ami kkv eszközként nem helyezhető el az OSZK ruhatárában. Pedig csak a "legélesebb" párnázott gyakorlószablyáimat hoztam magammal :-))) Miután tisztázódott a helyzet, egy nagyon kellemes társalogtunk kardokról, vívásról, arról, hogy ő mit gyakorol. Elmondta, hogy szíves meghallgatná az előadást, de nagy valószínűséggel a kezdéskor még szolgálatban lesz. (Tényleg így lett.)

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.24 -1 0 5376

;-))

Előzmény: Sch.... (5375)
Sch.... Creative Commons License 2017.05.23 0 0 5375

"grundvívás felhasználható az apa-fia kapcsolat elmélyítésben is"

Ezt alá tudom támasztani én is. De az apa-lánya kontextusban is megállja a helyét a tétel. :-)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5374)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.23 -1 2 5374

Egy kedves vívóismerős jelzett vissza az előadással kapcsolatban. Megjegyzi, hogy jól sikerült
a könyvbemutató, jól kérdeztek a megjelentek (erről majd lesz egy külön bejegyzés a blogon),
sőt meg a játékos "iskolaadás" is megfelelően sikerült.

Aztán pár jobbító szándékú ötlettel ált elő.

1. Rövid fegyvertörténet
Mivel az átlagemberek gyakorlatilag semmit nem tudnak a kardokról: sem a régi korok fegyvereiről,
sem az olimpiai dolgokról.

Valószínűleg igaza van. A konkrét előadásnál abból indultam ki, hogy hallgatóság egy része legalább beleolvas a grundvívásról szóló könyvbe, vagy ha lesznek kérdései a kardokkal kapcsolatban, akkor majd felteszi azokat. Igazából, erről egy egész 40-50 perces előadást lenne érdemes tartani. Ugyanakkor az előadásomban be lehetett volna mutatni pl. a Clements-féle kardcsaládfát stb.

http://www.thearma.org/SwordTree.jpg

Swords: The Development of Their Straight Forms During the Centuries

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/c0/1a/13/c01a13b0cb3952efe40b2a390c3792f0.png

2. Civil vs katonai vívás

Ez lenne egy másik izgalmas előadás témája ;-)
Épp most próbálom jobban beleásni magam a témába...

3. Hagyományőrző vs HEMA vs sportvívás

Egy következő érdemes téma. Itt már volt pár kép, abból indultam ki, hogy aki eljön egy ilyen
előadásra legalább alapszinten már látott ilyet TV-ben.

4. Ha a grundvívás "lógott a levegőben", akkor ez nagyon nagy próbléma, mivel, ha még egy
hozzáértő ember sem látta át rögtön a grundvívás hasznát (miért van rá szükség?), akkor mit várhatunk egy laikustól.

Pedig elviekben az üzenet eléggé egyszerű volt: "A vívás jó móka. Meg egy középkorú kezdőnek is, még önállóan elkezdve is. A grundvívás a legolcsobb változat. Módszertanilag pedig teljesen OK."

Hiszen minden egyéb sokkal drágább (HEMA, sportvívás), komplexebb (baranta), több benne a test test elleni küzdelem (pl. szablyaharc), vagy - néha - némileg furcsa elemeket tartalmaz. Úgy látszik, át kell fogalmazni az előadás összefoglalóját. Kimondottan * értékes * észrevétel.

5. Pár kódexkép.

Mairből nem akarok képeket, mivel ott nincs szablya.
Volt Gunterod (1579), Heussler (1615). Török szablya.

Végül a kollega megemlíti, hogy kimondottan tetszett az az apróság, hogy a grundvívás felhasználható az apa-fia kapcsolat elmélyítésben is. (Ezt saját tapasztalat alapján tudom.)

Szóval, egy igen-igen korrekt, értékes visszajelzés volt!

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.20 -1 1 5373

Tibor,

Kimondottan * érdekes * cikk, pont most olvasgatom. Majd írok egy részletesebb hozzászólást.
Annyi biztos, hogy teljesen jó a sportkard (350-360 g) + nehezebb gyakorló (BSZ-4, 790-810 g) párosítás. Hölgyekkel sokkal elegánsabb sportkarddal vívni, így határozattan igazságosabb a versengés feltételrendszere.

Ui.:
Közben lemértem a sportkardom statikus hajlékonyságát: 2520-2540 g lett az eredmény egy normális digitális mérlegen (pontosság: +-1-2 g). Természetesen ez egy adott pengére vonatkozik (V-alakú; a PBT-ben lehet válogatni a keményebb vagy rugalmasabb pengék közül).

Előzmény: Szebényi Tibor (5366)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.19 -1 0 5372

Köszönöm!

 

Nem készült. Pontosabban egy lelkes apuka folyamatosan vette a telefonjával, amikor az előadás végén a kisfia kipróbálta a játékos "vívólecke" részt. A kissrác 3 éve kardvív (olimpiai kardvívás), szépen mozgott, láthatóan élvezte, állítólag már napok óta várta az egészet.

 

Annyit fogok csinálni, hogy majd felteszem az előadás szövegét. Az is elképzelhető, hogy idővel lesz valami videó is.

 

Ui.:

Közben próbáltam felidézni - és összeszámolni - a feltett kérdéseket. Valószínűleg erről is érdemes lenne írni egy külön bejegyzést.

Előzmény: Szebényi Tibor (5371)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.05.19 0 0 5371

Gratula az előadáshoz!

Nem készült videó vagy hangfelvétel?

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5370)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.19 -1 1 5370

Tegnap megtartottam a grundvívásról szóló előadásomat az OSZK dísztermében. Fél évnyi "titkos tárgyalássorozat" előzte meg az eseményt. Az egyik topiktárs megtisztelt a jelenlétével!

Köszönet a kellemes beszélgetésért (az előadás előtt), a közreműködésért, és - ami a legfontosabb - a konstruktív észrevételekért. Nagyon jó élmény volt, hogy legalább 20 percig "záporoztak" a kérdések. Többen, többször is, és viszonylag felszabadultan kérdeztek, ami számomra eléggé szokatlan dolog. A korábbi előadásaimon kimondottan érezhető volt a résztvevők feszengése, mert attól féltek, hogy valami "hülyeséget" kérdeznek majd. (Ezt egy konkrét visszajelzés alapján tudom.)

Részletesebben egy blogbejegyzésben írok majd az egészről. (Közben pedig befejezem az Egy grundvívó kalandjai a budavári palotában c. posztmodern népmesét.)

Ui.:
A különböző hírdetmények hatására a számláló már 1071-t mutat. ;-)))

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.19 -1 0 5369

Sok sikert a bemutatókhoz és a csatához!
A tavalyi igen látványos volt.

Ui.:
Legyen szerencsétek az időjárással.

Előzmény: Sch.... (5368)
Sch.... Creative Commons License 2017.05.17 0 0 5368

Sokan nem leszünk a Patarán, mindenkinek összejött a minden. Úgyhogy egy kicsi 4 fős kontingens megy csak, közöttük az utánpótlás részleg. :-)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5358)
Simplex-CG Creative Commons License 2017.05.16 0 0 5367

Tibor,

 

A cikk ott bukik el, hogy a kardozás nem baseball :)

 

A szem-kéz koordináció jobban fejleszthető egy könnyebb karddal,

de vívásban sok más faktor is van. Pl az, hogy egy komolyabb "sorozás" után (bal-jobb felső, agresszívan),

akár adod, akár fogadod, nem bírod el majd a kardot. 1 óra vívás után nem bírod tartani a guardot.

Vagy ha elfáradsz, és már csak akaratból csapsz oda, lesérül a karod.

 

Gyanítom a gladiátorok sem viccből gyakoroltak inkább nehezebb fegyverekkel.

 

A cikk által említett edzés sokat segít, de magában nem elég,

ugyanis itt a mozgás hatékonysága van fókuszban.

 

Egy nehéz, de jól súlyozott kard rákényszerít a helyes mozgáspályára, míg egy könnyű karddal akármilyen

hülye módon lehet hadonászni. A hatékony mozgás sok energiát spórol, és segít megelőzni a sérüléseket.

A teniszkönyökkel kapcsolatos résznél érintettnek éreztem magam, így arról is írnék picit :)

Itt a probléma soha nem a nehéz fegyverrel való edzésnél jelentkezik, ott ha elfáradsz,

és már nem megy szabályosan, elveszed a kakaót.

 

A baj akkor van, mikor a rendes fegyverrel, stressz alatt, fáradtan dolgozol, romlik a forma

(vagy már eleve rossz formád van, csak az izmaid már nem tartják össze a karod),

és már le is sérültél.

Én azt mondanám, hogy sparringhoz könnyebb, vagy normál súlyú fegyvert kell használni.

Repetatív és "butább" gyakorlatoknál, legyen az egyéni (pl vágások/szúrások) vagy páros (vágás-blokk),

amíg tudod tartani vele a formát, hasznosabb egy nehezebb kard.


Az új technikák beégetésénél, amíg tényleg csak a mozdulatot tanulod, jobb a könnyű kard,

de nagyon figyelni kell (vagy kell egy jó edző), hogy ne valami hülye mozgásformát tanulj be, ami a normál karddal már nem lesz jó.

 

 

 

Emellett sérülésmegelőzés szempontjából egyre fontosabbnak érzem a lassú, kontrollált, negatív ismétléseket,

nagy terheléssel/alacsony ismétlésszámmal (3-5-8, gyakorlattól és edzettségtől függően), tricepszre és bicepszre.

Előzmény: Szebényi Tibor (5366)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.05.15 0 0 5366

Gratula a kendokáknak!

 

Más: egy érdekes cikk arról, hogy nem érdemes nehezebb karddal gyakorolni, mint amivel mondjuk versenyzünk. Sőt, néha inkább könnyebbel gyakoroljunk, és az erősítő edzés legyen teljesen külön, az ne kardlóbálásból álljon. Szóval lehet, hogy néha egy kis sportkard egyáltalán nem árt, ha amúgy szablyával vív az ember?

https://thehemaists.com/2017/05/07/should-you-be-training-with-an-extra-heavy-sword/

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5365)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.14 -1 0 5365

Csak gratulálni lehet az eredményekhez!

"Fighting Spirit-díj:

Dallos András (HUN)
Detareyner (BEL)
Dobrovicescu (ROM)
Rukas (GB)

Női kategória:

1. Franciaország
2. Lengyelország
3. Magyarország
3. Hollandia

Fighting Spirit-díj:

Creanga (ROM)
Czimbalmos (FIN)
Kok (TUR)
D'Hont (BEL)"

Csak pislogtam, amikor észrevettem egy tősgyökeres finn nevet - Czimbalmos.

Az bizony a miskolci Czimbalmos Merci ;-))

http://www.hy-kendo.com/news/

https://static1.squarespace.com/static/53c6834ce4b0422ba0fb685d/t/583d4ef62994cabd627079f9/1480412959994/?format=1000w

 

https://static1.squarespace.com/static/53c6834ce4b0422ba0fb685d/t/583d515415d5dbc2272d79ff/1480413544841/?format=1000w

 

http://www.globoport.hu/178630/magyar-nok-a-nagyvilagban-merci-helsinki/

Előzmény: dezsoKE (5364)
dezsoKE Creative Commons License 2017.05.14 0 0 5364

A noi es a ferfi csapat is harmadik lett. A franciak egy felsobb ligabol dominalnak.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5360)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.13 -1 0 5363

Igen, a maga nemében.

 

Mondjuk azt nem értem, hogy valakinek mi szüksége van erre. VSZ tényleg érdemes lenne megbeszélnie egy hozzáértő szakemberrel, vagy netalán konkrétan kiírnia magából.

 

És igen nagy valószínűséggel egy emberről van szó, pl. most is 24 órája nem "dolgozott" errefelé, korábban voltak olyan időszakok, amikor 3-5 napig sem járt errefelé.

Előzmény: Szebényi Tibor (5362)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.05.13 0 1 5362

Szerintem ennyi mínusz ennyi éven át már értékelendő teljesítmény. :D

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5361)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.13 -1 2 5361

Megnéztem, hogy hány db hozzászólást írtam a topikba.

 

Aztán átfutott az agyamon, hogy egy-egy ilyen pozitív visszajelzés, meg a hozzá kapcsolódó alapélmény mérhetetlenül többet ér, mint 2029 db noname "mínusz". (Ennyi leütésből már tényleg ki lehet hozni egy egész elfogadható hozzászólást ;-))

Előzmény: Sch.... (5344)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.13 -1 1 5360

"A csapatok japán harci dobokkal kísért bevonulásával a Tüskecsarnokban pénteken megkezdődött a 28. kendó Európa-bajnokság.

 

Magyarország, ahol a kendósport 30 éves múltra tekint vissza, idén negyedik alkalommal ad otthont a sportág Európa-bajnokságnak. A háromnapos rendezvénysorozatra rekordszámú nevezés érkezett: 40 ország 500 sportolója vesz részt az Eb-n."

 

(MTI)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!