Keresés

Részletes keresés

IsKol Creative Commons License 2023.12.04 0 0 2157

Nem használok aszkorbinsavat egyáltalán.

 

5-15 mg/l redukáló összetevővel lehet számolni a fehér boroknál csak úgy magukban is, míg a vörösöknél akár 30 mg/l felett is lehet ez az érték.

 

Anti-oxidánsként a kén használok bogyózáskor illetve OPTIMUM white illetve RED kerül bele alkalmanként (főleg gépi szüretből származó cefre esetén)

Előzmény: Maci_P (2156)
Maci_P Creative Commons License 2023.12.03 0 0 2156

Te aszkorbinsavat is használsz kénezés mellett? Vagy ez csak az, ami a cefrekénezéskor használtál?

Előzmény: IsKol (2155)
IsKol Creative Commons License 2023.12.02 0 0 2155

Rozé - 2023

sz.SO2: 20 mg/l

Redukton: 13 mg/l

 

Szóval 7 mg/l !!!! az aktív SO2 aminek védeni kellene a bort

 

 

Olaszrizling - 2022

sz.SO2: 35 mg/l

Redukton: 3 mg/l

 

 

A kék szőlőből készült borok a tannin és az antociánok miatt nagyobb redukáló képességgel bírnak a bor savas közegében és a tesztelés során ezt is szabad SO2-nek méri. 

 

A fehér boroknál csak akkor jelentkezik jelentős különbség amennyiben a borász használt aszkorbinsavat - erős redukáló hatás azaz véd az oxidációtól - íz-, illat-összetevők megőrzésére.

 

Előzmény: IsKol (2154)
IsKol Creative Commons License 2023.12.01 0 0 2154

Derítem a rozét és az idén kipróbálom a Gélbenton-t.

 

A próbák szerint 10 g/hl elég a fehérjék ellen. (igaz van mellette Drifine is 4 gr/hl)

 

 A 20 g/hl kicsit elvesz a színből meg az ízből (most pont ezeket kóstolgatom)

 

 

 

Más:

 

Sylvestris küldött - számomra - új sz/ö kén mérési módszer leírását (Rippel metódus) ami gyakorlatilag megegyezik a Bakonyi-féle teszt reagenseivel de mérik a reduktonokat illetve a hozzáadott aszkorbinsavat melyek "befolyásolják" az általunk végzett méréseket.

 

Rendeltem Glyoxált és az elkövetkező pár hétben kipróbálom.

 

 

zsorsz Creative Commons License 2023.09.28 0 0 2153

Szépen dolgozik az Othelló, a foamsol nem is kellett. Kezd csípni, finoman murcisodik.

Előzmény: IsKol (2152)
IsKol Creative Commons License 2023.09.23 0 0 2152

- csömöszölés 2-4x naponta

- ha magas a hőmérséklet 26°C felett hűteni kell egy kicsit

- őblösödő erjesztő edény szerencsésebb lenne

Előzmény: zsorsz (2149)
zsorsz Creative Commons License 2023.09.23 0 0 2151

Na, inkább a lóval imádkozás!

szervezkedő Creative Commons License 2023.09.23 0 0 2150

A félelemre 2 megoldás van.

a., pszichológus

b., nagyobb edény.

 

Szerintem bé!

:-)

Előzmény: zsorsz (2149)
zsorsz Creative Commons License 2023.09.23 0 0 2149

Othello héjon erjesztés és habzik, félek hogy kifut.

Előzmény: van_Persil (2148)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.23 -15 0 2148

eszik, vagy isszák?

Előzmény: zsorsz (2147)
zsorsz Creative Commons License 2023.09.23 0 0 2147

Foamsol tudja befolyásolni a bor minőségét?

Előzmény: van_Persil (2146)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.14 -16 0 2146

Olaszrizlinget szedtél szombaton és kedden préselted másodszor? Miért nem szombaton préselted másodszor? De még inkább, mi a rossebbnek szedted le 17°-osan? Mi volt vele a célod? nem a minöségre törekedsz, az biztos...

Ezen kívül miért jó az neked, ha héjon erjed a fehérbord? Már megbocsáss, de tudod te, hogy milyen ótvar sz.r löre lesz így belöle? Bár, ha neked az kell, hát rajta, de annak a borászathoz semmi köze. ha hibás volt az alapanyagod, akkor pláne értelmetlen dolog sokáig héjon tartani, söt, még nyálkázni vagy deríteni is kellett volna fajélesztövel beoltás elött. Ha meg szép egészséges volt, akkor pláne teljességgel értelmetlen dolog szeptember elején leszedni az olaszrizlinget.

 

Amúgy Balatongyörökön meszes a talaj, nem véletlen hívták régen Meszesgyöröknek, nem pedig Balatongyöröknek, a filoxéravész után a helyi gazdák áteveztek a túlpartra és megalapították Balatonmáriát, hogy ott termesszenek a homokos talajon szölöt...

Előzmény: hotib (2145)
hotib Creative Commons License 2023.09.14 0 0 2145

Balatongyörökön az erdő alatt a kő, homok talajban  van kb 200 tő Olaszrizling szőlőm. Pár éve már nem hozom el a szőlőt mert Kanizsa mellett  nincs szőlőm ,,,nem keverem az ittenivel , nem tudom normálisan elforralni. Tavaly tápsó ,, élesztő megindult majd leállt, decemberre fort el , miután kapott sav pótlást.

 

Idén múlt szombaton le lett szedve 17cukorfokosan a sav biztos nem égett ki belőle. Kedden a második préselésnél mutatóban pár muslinca , a présben lefolyóján semmi hab .Otthon ilyenkor nem láttam a bor bogaraktól mikor ráktam a présbe másodszor meg habzott rendesen a prés. 

 

Mért nincs rendes erjedésem?

szervezkedő Creative Commons License 2023.09.09 0 0 2144

Ha nagy bogyózóval darálunk, akkor a fogadó garatba öntés után, a 25-30mazsa sőlő tetejére szórom és már a bogyózóba így kerül.

 

Kisebben a bogyózóból kijövő daráléhoz adagolom folyamatosan, de a tetejére mindig hagyok belőle (vagy ha úgy sikerül és elfogy, akkor a tetejére pluszban aszkorbinsavat szórok.)

Előzmény: zsorsz (2143)
zsorsz Creative Commons License 2023.09.08 0 0 2143

És ezt 1q szőlő tetejére közvetlen darálás után?

Előzmény: szervezkedő (2142)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.07 0 1 2142

Én egy kimondottan erre a célra készített antioxidáns terméket használok, ami ha "nincs kéznél" akkor 10g kénpor+ 10g aszkorbinsav.

Előzmény: kaposznyak (2141)
kaposznyak Creative Commons License 2023.09.07 0 0 2141

"tetejét megszentelem kénnel"

20gr/100kg elégséges egészséges szőlőnél? Illetve folyékony vagy por állagú kén a jobb?

Előzmény: szervezkedő (2131)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.07 -16 1 2140

Addig, amíg forr, szén-dioxid-pára van a a forrásban lévö must fölött. Ezért kell minden nap nézni, hogy leállt-e. Amint megszünt az intenzív pezsgés, és megkóstolva száraz, mehet rá a kén.

Ehhez nagyon jól lehet mérni a tartályban lévö folyadék mennyiségét: megméred az edény tetejétöl a folyadék felszínéig a távolságot, ezt kivonod a teljes magasságból, a különbséget elosztod a teljes magassággal, megszorzod a tartály teljes térfogatának hektoliterben kifejezett értékével (a tizetesvesszö utáni rész is kell, ha pl. 320 l-es a tartályod). Ezt a számot megszorzod 10-zel, így pontosan megkapod, hány gramm borkén kell bele hektoliterenkénti 1 deka mennyiségnél.

Előzmény: kaposznyak (2139)
kaposznyak Creative Commons License 2023.09.07 0 0 2139

Ha csak a porvédő tetőt teszem rá, akkor nem érintkezik túlságosa sok levegővel? Az elég hézagosan illeszkedik.

Előzmény: van_Persil (2138)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.07 -16 0 2138

minek rakod rá az úszófedelet erjedeskor? minden nap nézni kell, amint leáll, azonnal kénezni, aztán mehet rá a tető. (pár napig úgy, ahogy írod, par centire eltartva.

az egycsapos tartály valóban nem jó erjesztéshez, mert nehéz kiszedni belőle a söprüt.

Az a golyós kotyogó amolyan biztonsági szelep, nem valódi kotyogó, ha ezt akarod, akkor szedd ki, rakj be helyette műanyag (szilikon) dugót kotyogóval.

Előzmény: kaposznyak (2137)
kaposznyak Creative Commons License 2023.09.07 0 0 2137

Rendben, cserélem.

Tömlős úszófedeles bortartályom van. Van, aki azt mondja, nem jó erjeszteni.

Miért nem? Hagyok teret a habnak, úgy pumpálom fel, plusz van benne egyirányú szelep a gáz eltávozásához. 

Előzmény: van_Persil (2136)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.07 -16 0 2136

persze, hogy cseréld. Horganyzott dolgoknak semmi keresnivalójuk a borászatban.

Előzmény: kaposznyak (2133)
Maci_P Creative Commons License 2023.09.07 0 0 2135

Na a horganyzott esetében semmit nem tudok mondani, nem tudom, abból oldhat-e ki a sav valamennyit (mármint cinkből). (a sima egyszerű vas miatt kérdeztem rá)

Előzmény: kaposznyak (2133)
kaposznyak Creative Commons License 2023.09.06 0 0 2134

Köszönöm a részletezést!

Annyi ládám nincs, de a bejövő vödröket majd lemérem és összeadogatom.

Előzmény: szervezkedő (2131)
kaposznyak Creative Commons License 2023.09.06 0 0 2133

Horganyzott...cseréljem?

Előzmény: Maci_P (2132)
Maci_P Creative Commons License 2023.09.06 0 0 2132

Ugye az a drótháló rozsdamentes, mert a szőlőből kicsöpögő savas must sok érdekes dolgot le tud oldani...

Előzmény: kaposznyak (2128)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.06 0 0 2131

Fehér:

Mi "tejes" ládákba szedjük a feldolgozni kívánt szőlőt. A ládákat lemérem bogyozas előtt, így pontos súlyt tudok és nem kell elvinnem mázsálni a szomszéd faluba. Nálam nincs hidmerleg.

 

A daralas után egy nagy kádba meg az anyag, aminek a tetejét megszentelem kénnel. Ezután megy a sutuba. Ha nagyon leves, akár egy szivattyúval egyből lehetne nyomni az erjeszto tartályba is. A sutu alol a mustot az erjeszto tartalyba szivattyuzom.

Itt pihen.egy napot. Közben a belerakott kén megöl mindent, ami nem kell. Ha teszel bele, a deritőszer szépen lehúz minden trutymót és egy- másfél nap múlva le tudod fejteni, kristálytiszta állapotában. Itt ha anyának van igénye rá, ki lehet elégíteni "gyümölcslé" vonalon. Majd itt kezdődhet el az élesztővel történő beoltás és az erjesztes fazisa.

 

Mindenkinel mas a recept, de kb ez az alapelv.

Előzmény: kaposznyak (2130)
kaposznyak Creative Commons License 2023.09.06 0 0 2130

Köszi.

 

Ha jól értem a 2. lépés az összes szőlő bogyózása és darálása után, a színmust lemerése előtt történik még a szüretelőkádban?

Előzmény: szervezkedő (2129)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.06 0 0 2129
Előzmény: kaposznyak (2128)
kaposznyak Creative Commons License 2023.09.06 0 0 2128

Sziasztok.

 

Nagyon kezdő vagyok borkészítésben. Tavaly készítettem először, fehéret és rozét. Nem nagy mennyiség, 80+80 l.

A fehér egész jó lett, a rozét durván elkéneztem vagy más hibákat vétettem, mert ihatatlan lett.

Idén kevesebb hibát szeretnék elkövetni.

 

Fő kérdés egyből a bogyózás-darálás témaköre.

 Kézzel, dróthálón "görgetve" bogyózom le a szőlőt, aztán darálom, lemerem a színmustot, majd kipréselem.

Mikor és milyen ként használjak ebben a fázisban? Elegendő csak az összes mustot egyben vagy amikor már minden le van darálva, akkor? 

 

Köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!