Nem tudom pontosan mire gondolsz biztonság alatt a színanyaggal kapcsolatban, de ennek nincs jelentősége, nem festi meg az edényt, semmi ilyesmi nem fenyeget pálinkafőzésnél, kékszőlő cefréből készül közvetlen szőlőpálinka, de bodzából is készül, annak igazán komoly festő képessége van, de szó sincs róla, hogy ennek lenne biztonsági vonatkozása.
Viszont arra ne számíts, hogy neutrális lesz a párlat, biztos lesz íze, ezzel a technikával nem lehet vodkát főzni, többszöri ismételt lepárlással sem, ahhoz vodka főzőm torony kell, 5-6 tányér. De gin számára szerintem megfelelő az így kapott alapszesz ennek ellenére, sokak szerint még jobb is.
A színanyag sem megy át desztillálással, felesleges foglalkozni vele, előtte szűrni nincs értelme, utána viszont átküldeném inline aktívszén patronon, az kiszedi, amit ezzel a technológiával ki lehet.
Üdv! Van kb 1 hl vörösborom amiből teljesen ki szeretném szedni az összes ízt, illatot és a színt is, lefőzetés előtt. Tehát elég nekem az alholtartalmú folyadék. Lefőzetés után készítek belőle gin-t, ha sikerül. Az a kérdésem, hogy mivel távolítható el a teljes íz- illat- és szín-anyag? Több megoldást is elfogadok. Ha a folyamatot hozzá leírnátok, azt is megköszönném
Élelmiszereknél, így a bornál is fordított a helyzet: kizárólag az használható, ami kifejezetten engedélyezett élemiszerrel való érintkezésre, nem pedig az, ami nem tiltott.
Ott, ahonnét én szoktam a szölészeti-borászati dolgaimat beszerezni, árulnak borászati fúrógépeset, ami minö véletlen, nem müanyagból van, hanem rézböl, nem gyorscsatlakozós, hanem tömlövéges... vajon miért??? A kérdés költöi...
Ha én találtam, (bár semmi szükségem ilyen eszközre), te is fogsz, de nem itt kell kérdezned, hanem a megfelelö helyen (borászati eszközöket árusító webshopokban), de a házifeladatodat nem fogom helyetted elvégezni.
Azt én honnét tudjam? Én borászati szivattyút használok a borászatban, eszembe nem jutna autósboltban kutakodni..
100-150 l átfejtéséhez amúgy meg elég egy kellően hosszú fejtőslag, egy kellően hosszú mogyorópálca, egy 100 l-es lapos műanyag kád, 2 10 l-es műanyag vödör, meg egy legalább 1 l-es műanyag merő, ha nem vagy hajlandó tisztességes borászati eszközökbe invesztálni.
Szóval 7 mg/l !!!! az aktív SO2 aminek védeni kellene a bort
Olaszrizling - 2022
sz.SO2: 35 mg/l
Redukton: 3 mg/l
A kék szőlőből készült borok a tannin és az antociánok miatt nagyobb redukáló képességgel bírnak a bor savas közegében és a tesztelés során ezt is szabad SO2-nek méri.
A fehér boroknál csak akkor jelentkezik jelentős különbség amennyiben a borász használt aszkorbinsavat - erős redukáló hatás azaz véd az oxidációtól - íz-, illat-összetevők megőrzésére.
Derítem a rozét és az idén kipróbálom a Gélbenton-t.
A próbák szerint 10 g/hl elég a fehérjék ellen. (igaz van mellette Drifine is 4 gr/hl)
A 20 g/hl kicsit elvesz a színből meg az ízből (most pont ezeket kóstolgatom)
Más:
Sylvestris küldött - számomra - új sz/ö kén mérési módszer leírását (Rippel metódus) ami gyakorlatilag megegyezik a Bakonyi-féle teszt reagenseivel de mérik a reduktonokat illetve a hozzáadott aszkorbinsavat melyek "befolyásolják" az általunk végzett méréseket.
Rendeltem Glyoxált és az elkövetkező pár hétben kipróbálom.
Olaszrizlinget szedtél szombaton és kedden préselted másodszor? Miért nem szombaton préselted másodszor? De még inkább, mi a rossebbnek szedted le 17°-osan? Mi volt vele a célod? nem a minöségre törekedsz, az biztos...
Ezen kívül miért jó az neked, ha héjon erjed a fehérbord? Már megbocsáss, de tudod te, hogy milyen ótvar sz.r löre lesz így belöle? Bár, ha neked az kell, hát rajta, de annak a borászathoz semmi köze. ha hibás volt az alapanyagod, akkor pláne értelmetlen dolog sokáig héjon tartani, söt, még nyálkázni vagy deríteni is kellett volna fajélesztövel beoltás elött. Ha meg szép egészséges volt, akkor pláne teljességgel értelmetlen dolog szeptember elején leszedni az olaszrizlinget.
Amúgy Balatongyörökön meszes a talaj, nem véletlen hívták régen Meszesgyöröknek, nem pedig Balatongyöröknek, a filoxéravész után a helyi gazdák áteveztek a túlpartra és megalapították Balatonmáriát, hogy ott termesszenek a homokos talajon szölöt...