Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2024.03.19 0 0 2175

Mármint a szenes szűrés után is marad némi íze, illat nem nagyon.

Előzmény: endrepp (2174)
endrepp Creative Commons License 2024.03.19 0 0 2174

Nem tudom pontosan mire gondolsz biztonság alatt a színanyaggal kapcsolatban, de ennek nincs jelentősége, nem festi meg az edényt, semmi ilyesmi nem fenyeget pálinkafőzésnél, kékszőlő cefréből készül közvetlen szőlőpálinka, de bodzából is készül, annak igazán komoly festő képessége van, de szó sincs róla, hogy ennek lenne biztonsági vonatkozása.

Viszont arra ne számíts, hogy neutrális lesz a párlat, biztos lesz íze, ezzel a technikával nem lehet vodkát főzni, többszöri ismételt lepárlással sem, ahhoz vodka főzőm torony kell, 5-6 tányér. De gin számára szerintem megfelelő az így kapott alapszesz ennek ellenére, sokak szerint még jobb is.

Előzmény: Monek Tamás (2173)
Monek Tamás Creative Commons License 2024.03.19 0 0 2173

Köszönöm a válaszokat. Ezekszerint az aktív szén lesz a nyerő. A színanyag eltávolítása a főző biztonsága érdekében történt volna. Köszönöm! :)

endrepp Creative Commons License 2024.03.17 0 0 2172

A színanyag sem megy át desztillálással, felesleges foglalkozni vele, előtte szűrni nincs értelme, utána viszont átküldeném inline aktívszén patronon, az kiszedi, amit ezzel a technológiával ki lehet.

Előzmény: van_Persil (2171)
van_Persil Creative Commons License 2024.03.17 -17 0 2171

A Jack Daniel´st pl. faszénen csurgatják át közvetlenül a lepárlás után.

De a színanyagot lehet akár még a lepárlás elött is csökkenteni aktív szénnel.

Előzmény: endrepp (2170)
endrepp Creative Commons License 2024.03.17 0 0 2170

Lefőzés után átküldöd aktívszén szűrőn párszor, esetleg rátenni egy kis szivattyút és magára hagyni hagy menjen körbe-körbe.

Célszerűen a főzésnek oszlopon kellene történnie, ha erre van mód és a fejhűtést jó magasra kell állítani, minél töményebb szeszt főzni.

Előzmény: Monek Tamás (2168)
IsKol Creative Commons License 2024.03.17 0 0 2169

Hát az itt lévő olvtársak szeretnének minél több ízt és aromát megőrizni ;-)

 

A színnel nem lesz gondod lepárláskor de legalább 5-6x kell "tisztáznod" (finomítani) hogy valami vodka-féleséget kapj.

 

Pálinkafőzés (otthon) fórum?

Előzmény: Monek Tamás (2168)
Monek Tamás Creative Commons License 2024.03.17 0 0 2168

Üdv! Van kb 1 hl vörösborom amiből teljesen ki szeretném szedni az összes ízt, illatot és a színt is, lefőzetés előtt. Tehát elég nekem az alholtartalmú folyadék. Lefőzetés után készítek belőle gin-t, ha sikerül. Az a kérdésem, hogy mivel távolítható el a teljes íz- illat- és szín-anyag? Több megoldást is elfogadok. Ha a folyamatot hozzá leírnátok, azt is megköszönném

van_Persil Creative Commons License 2024.03.16 -17 0 2167

Élelmiszereknél, így a bornál is fordított a helyzet: kizárólag az használható, ami kifejezetten engedélyezett élemiszerrel való érintkezésre, nem pedig az, ami nem tiltott.

Ott, ahonnét én szoktam a szölészeti-borászati dolgaimat beszerezni, árulnak borászati fúrógépeset, ami minö véletlen, nem müanyagból van, hanem rézböl, nem gyorscsatlakozós, hanem tömlövéges... vajon miért??? A kérdés költöi...

Előzmény: szervezkedő (2165)
van_Persil Creative Commons License 2024.03.16 -17 0 2166

A kádnak minél mélyebben kell lennie, hogy a hordóból minden csepp fejtendö bor kifollyon. De a hordó/tartály alá mehet pulpitusnak.

Előzmény: szervezkedő (2163)
szervezkedő Creative Commons License 2024.03.16 0 0 2165

 

Ott a válasz a linkeden...

 

Tehát ez nem erre való. Egy sima tömlőn keresztül gyorsan lefejtheto ekkora mennyiség. A bornak is sokkal jobb ez így.

Előzmény: kaposznyak (2162)
van_Persil Creative Commons License 2024.03.16 -17 0 2164

Keress és találsz...

Ha én találtam, (bár semmi szükségem ilyen eszközre), te is fogsz, de nem itt kell kérdezned, hanem a megfelelö helyen (borászati eszközöket árusító webshopokban), de a házifeladatodat nem fogom helyetted elvégezni.

Előzmény: kaposznyak (2162)
szervezkedő Creative Commons License 2024.03.16 0 0 2163

Érdemes még 2db zsalukőre is beruházni, amire felteheti az edényt a könnyebb lefejtes érdekében.

 

:-D)))

Előzmény: van_Persil (2161)
kaposznyak Creative Commons License 2024.03.16 0 0 2162

Kösz a semmit.

Előzmény: van_Persil (2161)
van_Persil Creative Commons License 2024.03.16 -18 1 2161

Azt én honnét tudjam? Én borászati szivattyút használok a borászatban, eszembe nem jutna autósboltban kutakodni..

100-150 l átfejtéséhez amúgy meg elég egy kellően hosszú fejtőslag, egy kellően hosszú mogyorópálca, egy 100 l-es lapos műanyag kád, 2 10 l-es műanyag vödör, meg egy legalább 1 l-es műanyag merő, ha nem vagy hajlandó tisztességes borászati eszközökbe invesztálni.

Előzmény: kaposznyak (2160)
kaposznyak Creative Commons License 2024.03.16 0 0 2160

És van ilyenből élelmiszeripari?

Előzmény: van_Persil (2159)
van_Persil Creative Commons License 2024.03.16 -17 0 2159

Nem. Ez autóipari szerszám, nem pedig élelmiszeripari.

Előzmény: kaposznyak (2158)
kaposznyak Creative Commons License 2024.03.16 0 0 2158

Üdv.

Ez a szivattyú alkalmas lehet 100-150l bor átfejtéséhez egy akkumulátoros fúróval?
https://www.szerszamkell.hu/bgs-50830_szivattyu_furogephez_36044?gad_source=1

Köszi!

IsKol Creative Commons License 2023.12.04 0 0 2157

Nem használok aszkorbinsavat egyáltalán.

 

5-15 mg/l redukáló összetevővel lehet számolni a fehér boroknál csak úgy magukban is, míg a vörösöknél akár 30 mg/l felett is lehet ez az érték.

 

Anti-oxidánsként a kén használok bogyózáskor illetve OPTIMUM white illetve RED kerül bele alkalmanként (főleg gépi szüretből származó cefre esetén)

Előzmény: Maci_P (2156)
Maci_P Creative Commons License 2023.12.03 0 0 2156

Te aszkorbinsavat is használsz kénezés mellett? Vagy ez csak az, ami a cefrekénezéskor használtál?

Előzmény: IsKol (2155)
IsKol Creative Commons License 2023.12.02 0 0 2155

Rozé - 2023

sz.SO2: 20 mg/l

Redukton: 13 mg/l

 

Szóval 7 mg/l !!!! az aktív SO2 aminek védeni kellene a bort

 

 

Olaszrizling - 2022

sz.SO2: 35 mg/l

Redukton: 3 mg/l

 

 

A kék szőlőből készült borok a tannin és az antociánok miatt nagyobb redukáló képességgel bírnak a bor savas közegében és a tesztelés során ezt is szabad SO2-nek méri. 

 

A fehér boroknál csak akkor jelentkezik jelentős különbség amennyiben a borász használt aszkorbinsavat - erős redukáló hatás azaz véd az oxidációtól - íz-, illat-összetevők megőrzésére.

 

Előzmény: IsKol (2154)
IsKol Creative Commons License 2023.12.01 0 0 2154

Derítem a rozét és az idén kipróbálom a Gélbenton-t.

 

A próbák szerint 10 g/hl elég a fehérjék ellen. (igaz van mellette Drifine is 4 gr/hl)

 

 A 20 g/hl kicsit elvesz a színből meg az ízből (most pont ezeket kóstolgatom)

 

 

 

Más:

 

Sylvestris küldött - számomra - új sz/ö kén mérési módszer leírását (Rippel metódus) ami gyakorlatilag megegyezik a Bakonyi-féle teszt reagenseivel de mérik a reduktonokat illetve a hozzáadott aszkorbinsavat melyek "befolyásolják" az általunk végzett méréseket.

 

Rendeltem Glyoxált és az elkövetkező pár hétben kipróbálom.

 

 

zsorsz Creative Commons License 2023.09.28 0 0 2153

Szépen dolgozik az Othelló, a foamsol nem is kellett. Kezd csípni, finoman murcisodik.

Előzmény: IsKol (2152)
IsKol Creative Commons License 2023.09.23 0 0 2152

- csömöszölés 2-4x naponta

- ha magas a hőmérséklet 26°C felett hűteni kell egy kicsit

- őblösödő erjesztő edény szerencsésebb lenne

Előzmény: zsorsz (2149)
zsorsz Creative Commons License 2023.09.23 0 0 2151

Na, inkább a lóval imádkozás!

szervezkedő Creative Commons License 2023.09.23 0 0 2150

A félelemre 2 megoldás van.

a., pszichológus

b., nagyobb edény.

 

Szerintem bé!

:-)

Előzmény: zsorsz (2149)
zsorsz Creative Commons License 2023.09.23 0 0 2149

Othello héjon erjesztés és habzik, félek hogy kifut.

Előzmény: van_Persil (2148)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.23 -16 0 2148

eszik, vagy isszák?

Előzmény: zsorsz (2147)
zsorsz Creative Commons License 2023.09.23 0 0 2147

Foamsol tudja befolyásolni a bor minőségét?

Előzmény: van_Persil (2146)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.14 -16 0 2146

Olaszrizlinget szedtél szombaton és kedden préselted másodszor? Miért nem szombaton préselted másodszor? De még inkább, mi a rossebbnek szedted le 17°-osan? Mi volt vele a célod? nem a minöségre törekedsz, az biztos...

Ezen kívül miért jó az neked, ha héjon erjed a fehérbord? Már megbocsáss, de tudod te, hogy milyen ótvar sz.r löre lesz így belöle? Bár, ha neked az kell, hát rajta, de annak a borászathoz semmi köze. ha hibás volt az alapanyagod, akkor pláne értelmetlen dolog sokáig héjon tartani, söt, még nyálkázni vagy deríteni is kellett volna fajélesztövel beoltás elött. Ha meg szép egészséges volt, akkor pláne teljességgel értelmetlen dolog szeptember elején leszedni az olaszrizlinget.

 

Amúgy Balatongyörökön meszes a talaj, nem véletlen hívták régen Meszesgyöröknek, nem pedig Balatongyöröknek, a filoxéravész után a helyi gazdák áteveztek a túlpartra és megalapították Balatonmáriát, hogy ott termesszenek a homokos talajon szölöt...

Előzmény: hotib (2145)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!