Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2021.07.07 0 0 1537

Ha erejszteni is akarsz benne, mindenképpen olyat válassz, aminek 3 csapja van, amiböl az alsó vastagabb, a fenék pedig úgy van kialakítva, hogy a csap felé lejt mindenhonnan.

Erjesztéskor a tartály 2/3-ánál-4/5-énél ne töltsd jobban tele. Célszerü olyat venni, amihez adnak levehetö fedelet is, ami véd a portól és a beleesö akármilyen darabkáktól. Erjedéskor nem kell rárakni az úszófedelet, amint lezajlott a zajos erjedés, akkor rárakhatod, de célszerü egy picit elemelve, és úgy felpumpálva rárakni (jó, ha van valaki, aki segít pumpálni, amíg tartod, ügyelj arra, hogy maga a tartály teljesen vízszintes alapn álljon, ill. az úszófedelet ha elemelve rakod bele, akkor az is víszintesen legyen. Rakhatsz rá müanyagdugóval kotyogót, de alaphelyzetben egy golyós tágulási kotyogószerüség jár hozzá, annak a helyére rakhatod. De ha kotyogót is használsz, ne rakd közvetlen a lé felületére, mert fel fog jönni a gázok miatt. Teljesen csak akkor rakd rá az úszófedelet, ha már lekénezted. Azt, hogy mikor kell kénezned, naponta ellenörizd, amikor már éppen csak gyöngyözik, de a teteje még nem kezd barnulni. ha a teteje már picit is barna, akkor sürgösen le kell kénezni.

Ha nem használsz fajélesztöt, elöfordulhat, hogy túlmelegszik az erjedö must, ezért jobb, ha fajélesztöt használsz, azzal gyorsabb, kontrolláltabb az erjedés, bár egyesek szerint eretnekség, pedig semmi ördögtöl való nincs benne.

Előzmény: Szabi831104 (1536)
Szabi831104 Creative Commons License 2021.06.21 0 0 1536

Sziasztok,

Szeretném a segítségeteket és tanácsaitokat kérni.


Néhány éve készítek bort házi fogyasztásra, barátoknak, családnak.
Eddig fahordót használtam. Ebben ment végre a teljes folyamat. Bogyózás, zúzás, préselés után a must bekerült a hordóba, forrás után fejtés majd ugyanebben a hordóban érleltem, majd ebből fogyasztottuk. Szükség esetén ismét fejtettük.

Szeretném idén leváltani Inox úszófedeles tartályra. Kérdésem, hogy melyik típus ajánlott? Pumpás (Ez Nekem könnyebben kezelhetőnek tűnik, de lehet van hátránya) vagy paraffinos olajos tartályt vegyek?

A bor forrását ebben ugyanúgy tudom garantálni mint a fahordóban? Esetleg ebben más a menete?

150-200 l-es környékén tudnátok ajánlani típust?

Köszönöm előre is a tanácsokat és a segítséget is.

Barret02 Creative Commons License 2021.06.15 0 0 1532

Nekem van valami vadszőlőm,apró laza kék bogyós,amúgy finom.Nő mint a bolondgomba,hüvelykujjnyi hajtása van nyár közepén.Filoxéra a levelét támadja,ezért gondolom,hogy a gyökerét nem. Amúgy remekül lehet gyökereztetni is.

Előzmény: erwett (1531)
erwett Creative Commons License 2021.06.14 0 0 1529

ha a nagyobb termés a cél és nem a filoxéra akkor melyik fajta lenne jó alanynak amelyiknekerős gyökérzete van?

van_Persil Creative Commons License 2021.06.13 -1 0 1528

Földrajzi jelzés nélküli, ill. oltalom alatt álló földrajzi jelzésü bor. A legtöbb bor, amit müanyag edényben (pet-palackban, kannában etc.) kapsz, mind fn, a palackosok nagyrésze ofj. De akkor is fn a bor, ha olyan fajtából van, ami az adott borvidéken nem megengedett.

Előzmény: erwett (1527)
erwett Creative Commons License 2021.06.13 0 0 1527

minek a rövidítése az fn és az ofj

Előzmény: van_Persil (1526)
van_Persil Creative Commons License 2021.06.12 -1 0 1526

Dehogynem. Az FNboroknál nem írhatod rá a fajtanevet, de OFJ-nél is csak párat.

Előzmény: erwett (1524)
erwett Creative Commons License 2021.06.12 0 0 1525

erwett Creative Commons License 2021.06.12 0 0 1524

biancából van a legtöbb? mire használják? mert bianka bor nem az amivel az üzletek polcai tele vannak

granov Creative Commons License 2021.06.10 0 0 1523

Chardonney elég jól tartja. Nagyon nagy cukorral egyszer volt 24-es. De az nem forrt el és édes maradt. Nem ízlett.

Előzmény: erwett (1522)
erwett Creative Commons License 2021.06.04 0 0 1522

mely fajtának marad meg  túlérésben is magas savtartalma a magas cukor mellett?

erwett Creative Commons License 2021.06.03 0 0 1521

érdekes téma hogy sok csemegeszőlőt még soha senki nem próbált ki bornak...pedig kíváncsi lennél hogy pl egy moldovának milyen bora lehet vagy egy palatinának..valaki tett itt már ilyen kísérletet?

erwett Creative Commons License 2021.06.03 -1 1 1520

te meg próbáld már meg a stílusoddal kapcsolatban átgondolni hogyan értelmezhető ez: olyan ráncosak lesznek, mint egy vínasszony valaga

Előzmény: van_Persil (1519)
van_Persil Creative Commons License 2021.06.03 -1 0 1519

Hogyhogy minöségi? Ki mondta, hogy nem pozitív a töppedés? Már ne is haragudj, de próbáld már értelmezni az általam leírtakat...

Előzmény: erwett (1518)
erwett Creative Commons License 2021.06.03 0 0 1518

összeségében minőségi bor?

ezt a leírást találtam mely szerint a töppedt szemek pont pozitív dolog:

zöldesfehér színű, kemény karakterű, de finom savakban, illat és zamatanyagokban gazdag minőségi bor. Túlérett, töppedt terméséből különleges minőségű bor készíthető. Egy-két éves ászkolás után éri el fejlődése tetőfokát, a kiváló minőséget.

Előzmény: van_Persil (1517)
van_Persil Creative Commons License 2021.06.01 -1 0 1517

Akarsz ültetni? A Bakonyi Karcsi bácsi azt szokta rá mondani, hogy a gazdag ember szölöje, max 60% a lékihozatala, mert a bogyói úgy összetöppednek, olyan ráncosak lesznek, mint egy vínasszony valaga. A bora több éves érlelést igényel, elsö évben füves, paprikás, magas alkohol mellé magas savtartalommal, a savai csak jó egy év után kezdenek lekerekedni. A szölöje érzékeny az atkákra, szétterülnek a hajtásai, ezért rövid csapra nem való, bár úgy is terem, de úgy kinlódás a zöldmunkája, leginkább a Guyot való neki, de óvatosan kell lehajtani a szálvesszöit, mert könnyen törik, a tökefej max 60 centin legyen 1 m-es vezérdrót mellett. Hajlamos a vesszök végének a be nem érlelésére, de csak ha több hajtás lett meghagyva, mint amennyit elbír, ezek a hajtások viszont nagyon vastagok. Akár évtizedekig is egyben tud maradni, mert kellöen testes bor, szóval nem a könnyed nyáresti fröccsözéshez való.

Előzmény: erwett (1516)
erwett Creative Commons License 2021.06.01 0 0 1516

korona nevű borszőlővel kinek volt tapasztalata?

Falusi1 Creative Commons License 2021.05.30 0 0 1515

Nem csak a dugóméretek, hanem  borospalackok szájának méretei (átmérő) sem azonosak, de kézi dugózóval általában nem jelent nagy nehézséget a "teljesen hétköznapi" dugózás.

A dugók közt jelentős minőségbeli - és árbeli- különbségek vannak.

Az agglomerált dugó 1, legfeljebb 2 évig alkalmas a palack zárására, utána átengedheti a bort. Kezdetben kis tételben én is használtam ezt a fajtát, de már minőségibbet használok, ettől meg, hosszú évek óta először, találtam dugóízű palackot. Persze nem kifejezetten valamely fajta dugótól alakul ki a dugóíz, mert ez általában gombafertőzés miatt van, de bővebb irodalma van a neten, ha érdekel.

Amíg agglomeráltat használtam, azt borkő- vagy citromsav és kén vizes oldatában fertőtlenítettem, amivel a palackot is. A mostanit viszont -pl.kétlapkás- nem szabad semmilyen folyadékkal érintkeztetni.

Egyébként a házi palackozásnak is kiterjedt irodalma van a neten, ott is informálódhatsz.

Jó szórakozást és munkát!

Előzmény: Réti-pipi-tér (1513)
Maci_P Creative Commons License 2021.05.30 0 0 1514

Azokhoz általában 23-as, vagy 24-es való.
Általában nem szokás manapság a dugókat áztatni/fertőtleníteni, az egységcsomagok (100-as, 1000-es stb.) lehegesztett zacskóban, felhasználásra készen érkeznek.

Előzmény: Réti-pipi-tér (1513)
Réti-pipi-tér Creative Commons License 2021.05.30 0 0 1513

Sziasztok,


Néhány kezdő kérdéssel fordulok hozzátok.


A teljesen hétköznapi 0.75l boros üvegbe a 38x22 vagy a 38x23 mm dugót célszerű használni ?


A boltban vásárolt boros dugót (agglomerált, olcsó) miben lehet fertőtleníteni a dugózás előtt ?


Köszönöm.



van_Persil Creative Commons License 2021.04.21 -1 0 1512

Az inox és müanyag hordók (tartályok) nem szeretik a ként, meg általában a vaseszközök, de akár az aprópénz se.

Előzmény: IsKol (1511)
IsKol Creative Commons License 2021.04.21 0 0 1511

Pince fertőtlenítésére mennyi ként kellene használni?

 

Ilyen adatot találtam:

"A fahordós pincék légterének kénezésére – kivéve a nemes pincepenésszel (Cladosporium cellare) bevont pincéket – 100 légköbméterenként hetente 50 g ként égessünk el, a szellőzőrendszer 1–2 napi lezárásával."

 

Ha nem is hetente de időnként nem ártana...

naivkezdo Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1510

én azt hittem, a szőlő még biztonságban van ettől az összevissza klímától.

Őszi, kajszi nem egyszerű, de hogy már a szőlő sem?

Előzmény: van_Persil (1509)
van_Persil Creative Commons License 2021.03.02 -1 0 1509

Az nálam inkább :(( , mivel könnyen lehet, hogy a fagy miatt fuccs lesz az idei akácméznek. A szőlőt még nem féltem, bár a váltócsapoknál már folyik a leve...

Előzmény: naivkezdo (1508)
naivkezdo Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1508

akkor hétvégén:)) én is alvásból spórolok néha sajnos.

Előzmény: van_Persil (1507)
van_Persil Creative Commons License 2021.03.02 -1 0 1507

Unatkozni éppenséggel nem unatkozom, mert kb. nem tudom, melyik ujjam harapjam a méhek-szőlő párhuzamos univerzumban... Majd ha fagy, ráérek. (Szó szerint értendő...)

Előzmény: naivkezdo (1506)
naivkezdo Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1506

sok okos dolgot találtam és linkeltem, ha unatkozol érdemes átolvasnod:)

Előzmény: van_Persil (1505)
van_Persil Creative Commons License 2021.03.02 -1 0 1505

"the SO2 content of sodium metabisulphite is 2 x 64.1/190.2 = 67.4% and that of potassium metabisulphite is 2 x 64.1/222.4 = 57.6%."

akkor ezért emelhet a borkén minden dekája 50 ‰-et hektoliterenként a kénszinten.

Előzmény: naivkezdo (1504)
naivkezdo Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1504

de ha a folyamat érdekel és a képletek, itt linkeltem, amire most válaszolok.

Ebben szerepel:

SO2 + H2O2 ===> SO4--+ 2H+

Előzmény: naivkezdo (1492)
naivkezdo Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1503

amúgy sosem használtam, csak elég sokat olvastam mostanában kén témában és ez is szembejött.

Előzmény: naivkezdo (1500)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!