Bele kell húznunk a borivasba, mert annyira kicsi tempóban fogynak az üvegek, hogy lassan nem fér a pincében! :-))))
Cabernet rozét nyitottunk, -ismét top(ic) bor kategória!
Csalóka a fotó, maguk a színek nem ilyenek valóságban, nem ennyire erősek. Az első egy igazi klasszikus hagymahéj, a masodik a málnaszörp. Pohárba öntve a Nero izgalmasabb szinű, de kortyolgatva a másik szerintem jobban kész van már. Egy fűszeres indiai recept szerint készült pulyka utan, ez adta magát a kóstolásban. Közvetlen süti volt amit ettünk előtte. Pár kortyot öntöttünk a Nerobol is. Egymás mellett ordít a fajták közötti különbség, de mindkettő finom.
Nero fölé lőném kicsivel.
(Amíg nem fogy el ez a kettő üveg, addig nem nyitunk ki többet. Legközelebb fehér jön! Nagyon várom!)
Először a Szentpéteri féle Néró rozéval találkoztam, ami azonnal lenyűgözött (és mind a mai napig egy kedvencem) majd Maci P sillere mutatott csodát és utána sikerült mint "csemege" szőlőt kóstolnom. Hát nekem is kell ilyen szőlő... átoltások, ültetések következtek. (de addig is Szervezkedő biztosította és remélem biztosítja a jövőben az alapanyagot ;-) )
A növényvédelem szinte semmi, Mg-ra oda kell figyelni, a szüretelése álom.
Eddig két enyhén túlérett szüret volt (magas cukor, magas pH, sav elment) illetve a tavalyi ami (szerintem) minden szempontból ideális volt a rozéhoz.
Illetve volt még egy piszkosul túlérett de az csak a cukor miatt kellett az erősített borba.
Kevés tapasztalat alapján sok lehetőség/stílus van a Néróban de az egyik sem a vörösbor, legalábbis nekem. ;-) viszont házasításra nagyon jónak
De van még vagy ... nagyon sok év kísérletezni ;-)
A rozénak normál esetben frissnek, savasnak, gyümölcsösnek kell lennie és legfeljebb egynyárinak, fajtától függetlenül. De ha ennyien zsürizik, akkor ez spec. egytéli lesz... ;)))
Öreg haver nem rég halt meg, nagy Nérós volt, a kert nagy mennyiségben tele volt vele, pergolák, lugasokra felfuttatva. Nála lehetett nagyon finom Néro bort iszogatni.
Akkor pláne nem ártana, ha legalább 50-esre lenne beállítva a kénje, de az olajossal macerás a kénezés, meg a 3 grammot is elég nehéz kimérni, mert a még éppen hogy nem 4 gramm az majdnem egyharmaddal több, mint a 3 gramm.
Update. Megnéztem egy 14%-os bornál, hogy mit mutat a készülék ("accurate concentration": ezt írták a dobozára, lehet, hogy viccnek szánták), és 18%-ot lehetett leolvasni. Vagyis 4-et kell levonni (ha lineáris az eltérés).