Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Gyöször Creative Commons License 30 perce 0 0 22427

Na nem vagyok egyedül ezzel a hátsó bejárat dologgal 😁😁

Előzmény: bala (22424)
DKori86 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 22426

Ez meg egy bíztató tippnek tűnik ;) (apósom előző i30 CW-jében 2x cseréltem hasonló első világításpanel+szemüvegtartó egységben az izzókat a módszereddel :) )

Előzmény: bala (22424)
DKori86 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 22425

:) Szerintem az teljesen jó. :)

Igen, K14D-d van (és még az is lehet, hogy abban megint egy kicsit más - kapcsolási érzetű - a hatos váltó). :)

A belső világításhoz nemtudom ez segít-e (emlékeim szerint a hátsót/középsőt inkább én is a Gyöszi féle módszerrel szedtem ki amikor leszívattam magam az ásványszürkében és kicsaptam vele a biztit..kb több idő volt a bizticsere, mint a komplett jobb hátsó kp zár csere ajtóbontásostól :D :( ).

Előzmény: Csaba_F (22421)
bala Creative Commons License 2 órája 0 0 22424

Napszemüvegtartó lehajt, alatta 1 csavar kicsavar, és az egészet ki lehet szedni, és hátulról ezerszer könnyebb így kicserélni, mint előről a búrát kipattintva (nem is midíg lehet innen megfogni rendesen az égőt) .

Előzmény: Csaba_F (22422)
Gyöször Creative Commons License 21 órája 0 0 22423

Az első duplát nem tudom, azt még nem szedtem szét, ki vannak kapcsolva sosem használom. A középső már 2x kiégett, azt sem pattintom le, hanem hátrahúzva és elől lebillentve --- vagy fordítva -- azaz előretolva és hátul lebillentve kijön az egész lámpatest a menyezetből.

Nem emlékszem melyik a jó mozdulat, asszem a hátrafelé húzás.

Amúgy így sokkal nehezebb kivenni felfelé az égőt :-))) visszahelyezni az újat meg művészet. De legalább nem karcoltam vagy törtem össze a búrát.

Előzmény: Csaba_F (22422)
Csaba_F Creative Commons License 25 órája 0 0 22422

Kínából vettem a beltérbe LED égőket.

A búrát hol kell kipattintani, s mivel csináljam, hogy ne sérüljön semmi?

Nagyon kicsi hely van a keret és a búra között. A hozzá adott műanyag szerszám nem fér be.

Csaba_F Creative Commons License 2 napja 0 0 22421

Már megszoktam a 2500-as váltást :-)

Szerintem az enyém K14D motor

Előzmény: DKori86 (22415)
Csaba_F Creative Commons License 2 napja 0 0 22420

Gondoltam, hogy nem a váltóm hibája, hogy erőből kell kapcsolgatni.

Csak pl. az előző Peugeot-mat két ujjal tudtam váltogatni, s ahhoz vagyok szokva.

Előzmény: ViZo72 (22413)
Csaba_F Creative Commons License 2 napja 0 0 22419

Szűk egy hét alatt egyszer fordult elő, de nem tolni kellett, hanem 1-esben előre kicsit meg kellett mozdítanom az autót, utána már könnyen vette a rükit.

Figyelnem kell, ha kapcsolok hátramenetet, akkor erőből kell a váltókart a helyére tenni, akkor már nem "dobja ki".

Előzmény: Gyöször (22410)
Gyöször Creative Commons License 4 napja 0 0 22418

Tudom, én a helyzetjelző biztit lövöldöztem rendszeresen a bringaszállítóval. 

Előzmény: Hobbit_G (22417)
Hobbit_G Creative Commons License 4 napja 0 0 22417

Egy bizti van, nekem anno sikerült kilőnöm pumpa + bedugott telefontöltővel.
Vigyázni rá, nagyon szar benne cserélni xd

Előzmény: Gyöször (22366)
Hobbit_G Creative Commons License 4 napja 0 0 22416

Kifejezetten tilos automatát kapcsolgatni gyakran, szerkezet előbb megy tönkre és magától intézi. Nem tesz kárt neki az állandó d.

Előzmény: DKori86 (22374)
DKori86 Creative Commons License 5 napja 0 1 22415

:D :)

Na így, hogy ma mindenfele (város/országút/autópálya) kicsit tartósabban nálam volt az 1.4es, kicsit megkövetem magam. Figyelgettem direkt a "tűt", hogy nálam ez érzésre, hogy is működik...na normális haladáskor én fülre váltáskor valahol 2300-2500 közt gangolgatom el, és 2300ról szinte rendre pont az 1500as "tresholdom" fölé esik a következő fokozatban a fordulat (ahogy írtam, ez alatt részterheléses szituban se szeretem tartani). Városban kb ez (ha meg dinamikusabban, de nem racsingolva/befurakodva stb. akarok haladni azt kb 3000ig megoldja). A 4. 5.et kicsit tovább ki szoktam tartani, mert itt jellemzően már magasabb tempó (és sokszor a gyorsulási igény(em) is). Talán kb ennyi röviden :) Szóval a Tiéd a hosszabb váltós...a K14C 90et megy (óra szerint) 2000nél 6.ban, és számomra mindent is egybe véve, piszok jó a kiosztása (nekem pont kellemes a fokozatok közti fordulatejtés, és - ebben persze a motornak is nagy szerepe van - kb mindig meg lehet találni a megfelelő fokozatot).

Az én 1.0 BoosterJetemet (és ez torzította a képet bennem) picit megint másképp kell vezetni: nyilván az erő/nyomaték is kevesebb, valamint kicsivel feljebb (nem 1500tól, inkább 2000hez közelebb) kezd el élni ÉS az 5 sebességes váltójának kevésbé szeressem a kiosztását, nyilván nagyobbakat ejt a fokozatok közt, a 3. és főleg a 4.lehetne valamivel rövidebb (fentiek miatt ezzel mégjobban határeset 50nél a 4.). Ez egyébként 2000nél óra szerint 80at megy (így, hogy 5 gang van, ehhez a motorhoz/erőhöz szvsz ez teljesen rendben van - ez se forogja szét magát de ettől hosszabb meg már a rugalmasság rovására menne). Összegezve a kézi váltós K10C 3250et, a K14C 2900at a K14D 2600at forog óra szerint 130nál a legfelső fokozatban.

Ui.: na megvolt a régí retró kerti fém pad futón leszállítása, meg se kottyant az ásványszürkének és az inkább 250 mint 200km-es turnét 7.2es fogyival abszolválta 6 keréken :)

Előzmény: Csaba_F (22408)
DKori86 Creative Commons License 6 napja 0 0 22414

Elloptam mára a K14C-t apósomtól :) megyünk hatkeréken egy 200km-t :)

ViZo72 Creative Commons License 2026.04.08 0 0 22413

Én egy kicsit úgy látom sok évre (akár 20évre) visszatekintve (fórumokat követve), hogy a Suzukiknál mindig is téma volt a váltó viselkedése, kapcsolási érzete, szinte minden modellnél. 

De nem ám típuskonként, hogy az új modell jobb vagy rosszabb, hanem akár típuson belül, autónként.

Egyiknek akad, meg nehéz sebességbe tenni, másiknak semmi baja, nem is értik miről beszélsz.

Érdekes, hogy a mai futószalagos gyártás mellett mitől vannak ilyen különbségek? (Alkatrészbeszállító miatti különbséget mondjuk el tudok képzelni.)

Az enyémben (ami egy off topic 23éves Ignis) ugyanaz a hátramenet kapcsolása, mint nálad, ha éppen rossz kedve van. 

Kis mozdítás előre, aztán már megy hátra is. Máskor meg simán veszi a hátramenetet is (szerencsére ez a többség).

Én mostanra már nyilván elfogadtam, hogy ez ilyen, de hogy 20év alatt sem sikerült ezt megoldani, miközben sok más autómárkánál ez ismeretlen jelenség az bosszantó.

(Az is érdekes, hogy az enyémre nyelestengely csapágy csere volt kikiáltva annak idején, azzal, hogy: "mind tönkremegy 100.000 km alatt".

Most 260.000 km van benne de a váltó még bontatlan, miközben sok autón tényleg cserélni kellett a csapágyat.

Szóval van itt szórás rendesen, típuson belül is.)

DKori86 Creative Commons License 2026.04.08 0 0 22412

Megint "kiestem" :D (mint anno a kékkel is)

Előzmény: Airbag. (22411)
Airbag. Creative Commons License 2026.04.08 0 0 22411

https://mysuzuki.hu/suzuki-pro-garancia/

10 éves garancia,akár már meglévő autóra is..

Gyöször Creative Commons License 2026.04.08 0 0 22410

Mondjuk az úgy nem valami komfortos, ha meg kell tologatni a kocsit, hogy tudj szúrni egy rükit..

Csaba_F Creative Commons License 2026.04.07 0 0 22409

Persze, hogy nem veszem kioktatásnak, levezettem már eddig több, mint 2 millió km-t (kamionoztam 5 évet), csak azért kérdezek, mert furcsa ez az autó, mert a karakterisztikája olyan dízeles.

1400 környékén jön a nyomaték, kicsi gázadásra úgy reagál ahogyan kell, s 3000-3500-nál sem fogy el az erő.

Ritkán vezettem eddig benzines autót, de azoknál kellett a nyugis vezetés mellett is a 3000-ig húzatás.

Előzmény: DKori86 (22404)
Csaba_F Creative Commons License 2026.04.07 0 0 22408

Csatlakozom apósodhoz, sikerült engem is "átnevelned", 2 napja 2500-3000 között váltok fel.

K14D-m van, nincs mihez hasonlítanom a váltót, 6.-ban 2000-es fordulatszámon a sebességmérő óra 100-at mutat, GPS szerint 95-96 km/h a sebesség.

Váltó: olvastam, hogy többen panaszkodnak, hogy a 3.-at nehezen veszi az SX4 C-ross.

Nálam a 3. semmivel nem nehezebb, mint a többi, meg kell markolni a váltó gombot, s "erőből" kell berakni az összes fokozatba.

Az R pedig többször nincs rendesen a helyén, volt, hogy csak úgy vette be, ha előtte megmozdítottam az autót előre.

Nem ehhez vagyok szokva, szinte az összes autóm eddig két ujjas volt.

Előzmény: DKori86 (22403)
kgaboroo Creative Commons License 2026.04.05 -1 1 22407

Lehet állítani a fúvóka spriccelési magaságán.

Bele kell dugni egy vékonyka csavarhúzót és mozgatható a fúvóka belseje.

Én megoldottam a lámpa magasság állítását.

Vettem egy állító jeladót, olyat ami a hátsó híd felett van. A hátsó ülés alatt jön be a vezetéke.

Ezt meghosszabbítottam csatlakozókat tettem rá és előre vittem a műszerfalhoz.

Csináltam egy tartót a jeladónak és beraktam abba a kis rekeszbe ami a bal oldalon van a gombok alatt.

Így manuálisan tudom állítani a lámpafény magasságát.

Az eredeti állapot is megmaradt. Az ülés alatt csak a csatlakozót kell átdugni és máris automata a fényszóróállítás.

Előzmény: DKori86 (22406)
DKori86 Creative Commons License 2026.04.05 0 1 22406

Szia!

Én azt hiszem, hogy nem állítható a mosófúvóka.

A lámpamagasságod meg lehet akkor kicsit felfelé hord alapállásban is (vagy csak a hidegfehér fény zavar pár érzékenyebb szembejövőt). Ha kézi lámpamagasság állítód van (nekünk automata) akkor is igaz, hogy kis terhelés mellett elvilet a 0 magasságbeállítás mellett kellene, hogy jól világítson > ha túl lentre vagy fentre hord akkor a motortérben a lámpatest hátulján kellene beállít(tat)ni a megfelelő magasságot.

Ui.: nekünk a Note vásárlás urán fentre hordott 1-2 fővel is, ha 3asra állítottam a magasságállítót úgy volt megfelelő (nem vakított, senki se villogott és még láttam is vele) >> így gyorsmegoldásként fogtam magam, garázsajtó eléálltam és szigszalaggal megjelölgettem a "3as állás" vetítését az ajtón, feltekertam a magasságállítót 0-ra majd imbusszal a lámpatesten beállítottam a jelölésekhez a magasságot (tehát az eddigi 3as lett a 0) kb max 10 perc alatt letudva :)

Előzmény: winbook (22405)
winbook Creative Commons License 2026.04.05 0 0 22405

Sziasztok, a szélvédőmosót hogyan lehet lejjebb állítani? Illetve nektek melyik fokozatban van a kézi tompítot görgethető állítója 1-3 fő terhelésig ? 0-nál van aki rámvillog, de ez ritka. Köszi

DKori86 Creative Commons License 2026.04.04 0 0 22404

...de ne vedd ezt ennyire szigorúan/komolyan (és ne kioktatásnak nézd az írásom) :) nem szent sarokszámok ezek, inkább csak támpontok :) ahogy Gábor írta lejjebb > a legjobb füllel és érzésre vezetni :) (és mást érzel jónak mondjuk 70el gyenge lejtőn andalogva lefelé folyamatosan csorogva, mint ugyanúgy 70el 4fő, csomagok, klíma megkínálni egy kapaszkodósávos emelkedőn...)

Előzmény: Csaba_F (22402)
DKori86 Creative Commons License 2026.04.04 0 0 22403

Ha 50 felettt haladsz (értsd: életszerűen 50ig esik le a mutató de inkább 50-55-60 közt mozog a tű) akkor jó a 4., ha a forgalom miatt ez inkább alulról 50, akkor szvsz inkább 3.

"Tiszta apósom vagy" :) az előző jó pár autója neki is dízel volt, a K14C meg "sajnos" karakterben is tud hasonlót, mint a dízelek, ahogy lentebb írtam érzésre tolerálja (és van némi nyomatéka hozzá) az alacsony fordulatot...de nem vagyok benne biztos, hogy annyira szereti ezt a 2000rpm körül felváltok dolgot. Apósomat is "kineveltem" belőle :D amúgy meg gondolj bele, "annyival" nem több a 2500-3000 a 2000nél, hogy azt hidd széthajtod ;) nem állandóan 5000 felett váltod el ;) (és igen, szerintem az se baj neki ha néha napján kicsit forgatva is van, nem tehet neki rosszat ha néha napján egy ízesebb előzéshez/gyorsíráshoz látja szépen a fordulatszámmérő 3500 feletti skáláját is - a szkeptikusoknak üzenem, hogy ez nem tartósan 30 perceken át 4500 vagy feletti fordulatokat jelent...és mondjuk egy régebbi TS Toyota extrém rövid 5ös váltóval ettől se esik szét, vagy a GT-m is valamivel 4000 felett járt 140nel és ha a GT jellege miatt nem eszetlenül de tartósabban felette járt attól se vert oda a motornak...).

Na igen ez jó kérdés...én 90 alatt nem nagyon kapcsoltam 6.ot a K14C-nek (de ha valamivel 90 alá esett egyenes úton a tempó nem feltétlen gangoltam vissza), ez látod összetett kérdés. Grátisz: Neked már K14D-van? Úgy tudom azoknak 3.tól felfelé méghosszabbak a fokozatai...tehát ott lehet megint mindenki másképp vezeti. Pl.: anyumék J12 Qashqai-a (1.3, 158Le) hosszabb 6os kézi váltós, mint a K14C S-Cross...én azt amennyit eddig párszor vezettem országúton nem esett (volna) jól 6.ba rakni.

A váltós kérdésed magas labda: akadás és minden mentesen tökéletesen puhán jár a váltóm, mert nekem K10C-m van (1.0 BoosterJet) az 5 sebességes :P (ebben hosszabb úton jár a váltókar, a 6 sebességes olyan "finom kis kattanós", lenne ha tökéletes) de a poént félretéve értem mire gondolsz K14Cből ismerős a dolog, az én volt indigókék K14Cmnél kicsit karcos volt a kettes, Castrol váltóolajtól sokkal jobb lett, apósom ásvánsszürke K14C-je (ez is 0km-es korától a családban van, anyuméké volt tavalyig) valahogy az első perctől közel hibátlan kapcsolási érzetű (igaz nem olyan vajpuha, mint az én 5 sebességesem). "Vicces", hogy ebben is szórás van...de igen, elég sokaknál a 2. (néha a 3.) nem olyan sima váltási érzetű. Ui.: a Qashqai 0km-esen naggyon-naggyon "karcos" volt, aztán villámgyorsan az első kb 2-300km-en bekopott és szép finom kapcsolási érzettel jár a váltója

Előzmény: Csaba_F (22402)
Csaba_F Creative Commons License 2026.04.04 0 0 22402

Igazad van, nem ugyanaz, ezért írtam oda, hogy lakoptt területen belül (50km/h) ti melyik sebességfokozatban mentek ha folyamatosan lehet haladni.

Ma kipróbáltam a 2.500-nél váltást, nekem tényleg bántja a dízelhez szokott fülemet.

Ősrégi (2004) Jazzben szívfájdalom nélkül megy ez 3.000-nél.

Amennyiben jogkövető vagyok, akkor csak autópályán/autóúton kapcsoljak 6.-ba, mert 2.000-nél 95-96 km/h a sebességem? :-)

Nem vitázni szeretnék, mert szinte mindenki azt mondja amit te, csak nekem ez furcsa, nagyon dízeles ez a motor :-)

Mától 2.500-ig pörgetem felfelé váltáskor, 1.800-nál pedig egyet visszakapcsolok.

Sebváltó nálad könnyedén, koppanás nélkül (van hangja, koppan mikor a megfelelő sebességben van, hiszen nem két újjal lazán talál a helyére) működik?

Előzmény: DKori86 (22401)
DKori86 Creative Commons License 2026.04.03 0 0 22401

Amit BXék írnak sajnos valóban elég általános jelenség. :(

Mondjuk nem teljesen tiszta itt ebben a kommentedben sem a dolog, mert most arról beszélünk, hogy általában melyik fordulattartományban használod, vagy hol váltod fel az autót (mert nyilván nem ugyanaz)? :) Az 1.4 BoosterJet eleve "alattomos" olyan szempontból, hogy alul is van benne némi szussz (az 1.0 azért nem olyan  2000 főleg 1500 alatt) és a hangján se annyira érzi az átlaguser a tiltakozást, pedig mondjuk azt, hogy 2000alatt 6.ban megtaposva a gázt rángatásmentesen "megcsinálja a feladatot" az nem jelenti azt, hogy élvezi is.

Én (!) az esetek többségében 3000 körül (ha álmatagabb a szitu akkor mondjuk 2500 felett...) váltok feljebb, a sebesség tartására ilyen 2000 környéki fordulatot használok, 1500 alá meg semmilyen formában nem engedem leheletfinom gyorsításokhoz sem (kivéve 2.ban, kereszteződés stb.), visszaváltok.

Előzmény: Csaba_F (22398)
DKori86 Creative Commons License 2026.04.03 0 0 22400

Szerintem kicsit pont keverednek itt az infók. Az S-Crossnál (2016tól biztosan) párhuzamosan futott az alap, felár nélküli "sima pasztell" ragyogófehér szín (26U színkód) és a feláras hűvös gyöngyházfehér (ZNL). Vagy azt mondod "előtte" a sima fehér másabb volt?

Előzmény: Róbert Gáspár (22399)
Róbert Gáspár Creative Commons License 2026.04.03 0 0 22399

Sziasztok. 

Érdeklődés szintén meg tudná mondani valaki, hogy a Suzuki a sima fehér színt mikor váltotta lakkozott fehérre? A lakkozott színkódja U26, a régiét nem tudom. 

Csaba_F Creative Commons License 2026.04.03 0 0 22398

Ezaz, én is "fülre váltok", de a FB csopiban olvasgatva a Suzinál nem jól teszem.

Eddigi tapasztalatom, hogy diesel motornál 2.000-nél váltok fel. Benzinesnél általában 3.000 ami még nem bántja a fülemet.

Viszont az SX4 S-crossnál úgy érzem, hogy 2.000 a megfelelő, s 1700 környéke az alacsony fordulatszám. 50km/h sebességnél 4. fokozatban ez határeset.

Az említett FB csoportban azt írják, hogy ez nem tesz jót a motornál, ez miatt kokszosodik a motor, jön a "megtorpanásos" jelenség.

Előzmény: kgaboroo (22396)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!