"ha alapból szkeptikusan áll hozzá (aminek a vége a tagadás lesz, előre elfogult állásponttal) azt minek hallgassam meg? "
mondom, hogy nem érted a szkepticizmus lényegét: a modern, tudományos szkepticizmusnak egyrészt semmi köze az ókori filozófiai irányzatban gyökerező szkepszishez, a tagadáshoz, a valóság megismerésének lehetetlenségéhez, másrészt a világ, ahogyan ma ismered, és amelynek vívmányait használod a mindennapjaidban, az kizárólag ennek a módszernek az alkalmazásán nyugszik.
"Az hogy ezek nem a laborban történtek meg az engem nem különösebben izgat."
ez csak azért van, mert nem vagy tisztában azzal a ténnyel, mely szerint minden tudományos vívmány, amit az emberiség elért, az bizony a tudomány vívmánya, kivétel nélkül.
ami ugyanis csak egyszer, és csak egy valakinek működik, megismételhetetlenül és ellenőrizhetetlenül, az egyszerűen nincs.
""hát ja van aki magasabbra tud ugrani"...istenem..."
pedig a példa tökéletes, kár, hogy nem hallgattad tovább.
természetesen vannak különleges képességek, melyek rengeteg gyakorlással fejleszthetőek, ugyanúgy, mint pl. a magasugrás. ezek a képességek hihetetlennek tűnnek a laikusok szemében, pedig mindenkiben ott lapulnak, csak nem egyforma mértékben.
a műsor egyik beszélgetőtársa Földvári Gábor, a szkeptikus fakír, aki nem paranormális képességűként hirdeti magát, hanem természettudományos alapon magyarázza a mutatványait.
vagy ott vannak a shaolin szerzetesek, akik szintén rengeteg gyakorlással jutnak el olyan szintre, ami gyakorlás nélkül elképzelhetetlen, vagy, hogy a topik témájánál maradjunk, az empátia, az emberismeret és a megfigyelőképesség fejlesztésével szintén paranormálisnak tűnő eredményeket lehet elérni.
"hanem az, hogy csak kóklerek vannak, valódi parafenomének viszont nincsenek."
Igen, persze - persze.. :D
Amúgy meg nem hallgattam meg, ha alapból szkeptikusan áll hozzá (aminek a vége a tagadás lesz, előre elfogult állásponttal) azt minek hallgassam meg? Az élet már rácáfolt arra, hogy van alapja és pont. Az hogy ezek nem a laborban történtek meg az engem nem különösebben izgat.
Meghallgattam az elejét, rákérdez vannak különleges képességek? Nagyon jól tudni mire gondolt a kérdező, erre meg elkezdi hogy "hát ja van aki magasabbra tud ugrani"...istenem...
ne rettegj, csak azért mert egy orvos végzi a kísérletet és tudományosan bizonyítja a telepátia létezését még nyugodtan fikázhatod szkepó blogokból származó idegen gondolatokkal, saját kapacitás híjján. :-D
itt egy ellentmondás van, az pedig Diane "tanulmánya" és a saját tudományos képzése között áll fenn.
de sebaj, majd valamelyik sokadnicked iderángat egy tudományos publikációt Coast to Coast interjút, én meg beidézek egy szkeptikus blogot, amelyik szétcincálja az állításait.
"Attól mert vannak kóklerek, az nem érv, hogy nem lehetnek ellenkezően "valódiak" is."
látom, megragadtad a lényeget: természetesen nem az az érv, hogy vannak kóklerek, hanem az, hogy csak kóklerek vannak, valódi parafenomének viszont nincsenek.
ha meghallgatod az előadást, akkor kiderül, hogy természetesen akadnak olyan esetek is, ahol nem kóklerség áll a háttérben, de ezek mind megmagyarázhatóak természettudományos alapon.
"ilyen, a paranormális képességék létezését bizonyító kísérlet viszont nm létezik; az ezzel ellentétes kimenetelűvel viszont Dunát lehetne rekeszteni."
Attól mert vannak kóklerek, az nem érv, hogy nem lehetnek ellenkezően "valódiak" is.
És lehet kísérletben nem, bent a laborban, de máshol igen is: Kele János, aki folyamatosan segített a rendőrségnek, sikerrel. Egyértelmű: ha olyan hazug mint Uri Geller és nem ér el semmilyen eredményt, akkor nem is keresték volna fel többször. Márpedig ez nem így történt.
Ha jól emlékszem Bruno Gröning is ingyen gyógyított mindig, nem a meggazdagodásra hajtott, ahogy a sarlatánok szokták.
Az tipp, ha megkérdezik tőle, hogy piros vagy kék toll van-e az illető kezében és vagy el találja vagy nem.
De az nem, mikor valaki egy konkrét eseményt, esetet stb. ír le, amit nem tudhat semmilyen forrásból.
Az meg engem nem izgat, hogy nem bizonyító erejű az én esetem - nem is akartam bizonygatni, sőt leírni sem konkrétan :D Olyan eseménysorozatot álmodtam meg előre, ami nem lehetett a véletlen számlájára írni. Meg több közeli ismerősöm is van, hasonló tapasztalata, valamelyiket még teszteltem is, és 10-ből 7-szer sikerrel járt, ami nem lehet véletlen, mert olyan dolgokat "talált ki", amit nem tudhatott.
Ha jól tudom Uri Geller vagyonának jó részét természeti kincsek felkutatásával szerezte - így a pénz beszél a kutya ugat - vagyis nem sarlatánságról hanem valós jelenségről van szó.
de, a hasonlat teljesen jó, ugyanis az állítólagos paranormális képességekkel rendelkező egyének is CSAK TIPPELNEK, aztán vagy bejön, vagy nem.
természetesen néha bejön, pontosabban a statisztikailag elvárható, véletlenszerűségnek megfelelő arányban jön be. az ettől eltérő arány bizonyításához viszont nagyszámú, kontrollált kísérletsorozatra lenne szükség, ilyen, a paranormális képességék létezését bizonyító kísérlet viszont nm létezik; az ezzel ellentétes kimenetelűvel viszont Dunát lehetne rekeszteni.
mielőtt leírnád: a te, egy esetes történeted... hmmm, finoman fogalmazva nem bizonyító erejű, és nem, nem léteznek bizonyító erejű kísérletek.
még akkor sem, ha úgy emlékszel, hogy valahol, valamikor olvastál/hallottál ilyenről.
A lottózó nem látja előre a számokat, és TIPPEL, ami vagy bejön vagy nem.
Míg a paraképességű emberek konkrét eseménysorozatot látnak előre, ami meg is történik.
Azaz olyan infó birtokába jutnak, amiről elvileg nem tudhattak. A lottózás nem ilyen, mert az a szerencsén múlik.
Ha a lottózó többször is egymás után látná előre a számokat valamilyen módon - nem tippeléssel! - az már "paraképesség" lenne, nem pedig a véletlen és a tipp.
"A műsorban definiálják, hogy mit is értünk a paraképességek alatt, léteznek-e egyáltalán ilyenek, ill. mire lehet képes egy ember sok gyakorlással, önkontrollal."
Vannak olyan dolgok amelyeket nem lehet a természetüknél fogva az iskolában tanult analitikus módszerekkel elemezni. Az is baj, hogy a velünk születettt paraképessségeink elsorvadnak, főleg ha kiskorban már tiltva lesznek azzal, hogy "olyan nincs".
Úgy gondolom, hogy van valóságalapja az ilyen "különleges képességeknek".
A probléma csak az, hogy nem tudnak rájönni hogy működnek,, mik a folyamatai vagy hogyan is lehetséges ez. Pont ezért sem ismerik el a létezését. Pl. személyes ismerősi körömben is volt olyan akinek RV képessége volt, de én pl. egyszer a jövőbe álmodtam, ami persze "nem lehetséges, mert nincs bizonyítva". Bizonyítani persze nem tudom, de ettől még tudom, hogy megtörtént és már ez elég nekem, hogy nem csak kóklerek, csalók vannak, hanem a sok ember között biztos van olyan, akinek valóban vannak ilyen képességei.
Nagyon sok kutatásról derül ki, hogy hamis nyomon jártak a kérdést föltevők, és a kutatók.
A parajelenségek valamennyi kutatása eredménytelenül zárult, legtöbbjéről kiderült, hogy a kérdés fölvetése csalás alapján történt.
Még is újból és újból akad tudóscsoport, aki belevág 1-1 kutatásba.
A SETI-t régen elkezdték, még ma is tart, bár egyre többen mondják sikerre 1:1 000 000 000, pedig nem is csupán szűk gárda, hanem gyakorlatilag az egész világ kutaxik, nem is akármilyen technikával.
Még megy, de a nagy állami pénzeket alaposan megnyirbálták.
Nagyon sok esetben történik olyan dolog, hogy x-y-z megmondja távolból, hogy hol van a keresett tárgy, vagy személ. Csak épp hiteles bizonyítékkal nem szolgálnak az eset leírói.
A nyáron eltűnt Maláj repülőről sem találtak semmit.
bizony... akár börtönt is kaphattak volna ha csak herdálták volna a pénzt - Ingo Swann volt az úttörő ebben a témában: http://en.wikipedia.org/wiki/Ingo_Swann
Nos, akkor írd le mi az a "Távérzéklelés" szerinted?
A linkelt cikked 1értelmű, bárhogy erőlködsz, eredménytelenség miatt lezárt kutatás volt.
Az, hogy valaki ül egy szobában, és ott "meglátja", mi van a Föld túlsó végén levő orosz katonai rakétasilóban, vagy az ukraqjnai tankok mozgását észleli a Pentagon pincéjéből, esetleg egy testet a tó mélyén pontosan az a témakör, amit én is vázoltam.
Hamisság.
Ez be is bizonyosodott, hogy nem létezik.
Mind a parapszichógia clairvoyance tárgykörébe tartozik.
Az 50-70-es évek hidegháborús hangulatában a vezetők minden lehetőséget megragadta, hogy az ellenség fölé kerüljenek, titkait kilessék, és elrejtsék sajátjukat. Erre azután igen komoly pénzeket, milliárdokat biztosítottak a különböző képzelgések megkutatására is. A tárgyak gondolattal történő mozgatását is kutatták, nagyon komoly tudósok álltak be a sorba -és sültek föl.
Mondom hogy kevered a fogalmakat... az hogy megérezted a lányod születését egy logikai lánc eredménye... persze akkor meglepetés lett volna nem veszed észre hogy a feleséged 9 hónapja terhes... de írtad hogy "a benn lévő édesanyám kevéssel előtte telefonált."
a Stargate Projectet 8 év és kb. 20 miillió dollár után fejezték be hivatalosan, hogy volt-e folytatása az meg nem ismert. nyilvánvaló, hogy amit 2 ember Tarot kártyával művelt annak semmi köze az RV-hez.
Ha igazán tájékozódni akarnál (?) akkor guglizz utána a témának és jelezd hogy meg is értetted.
Nagyon jól emléxem, Lányom születésekor az üzemi öltözőben voltam épp, és le kellett ülnöm, mert kifutott belőlem minden erő, percekig föl sem tudtam állni. Szerencsére egyedül voltam. Pontosan azokban a percekben jött világra.
Távérzékelés?
Nem, a megérzés, a tudás egyik megnyilvánulása, megspékelve empátiával: az, hogy már órák óta várakoztunk rá, de nekem melózni kellett, míg asszony a klinikán vajúdott minden-percesként, és a benn lévő édesanyám kevéssel előtte telefonált.
Jó pár hasonló esetet mondhatnék saját életemből is, ha hinnék a para-dolgokban: "sok-sok megálmodás, megérzés, rágondolás..."
A linkeld cikkedből 1értelműen kiderült, hogy eredménytelenség miatt föladták a parafenomenizmus kutatását.
Uri Gellerről is kiderült, hogy 0 eredményt produkál, ha nem ő szabja a föltételeket, és vizsgálati módszereket. Szegény Farkas Helgát sem találta meg, pedig nagy garral hirdette!
Mellesleg, 19 éve részt vettem egy távérzékelős kutatásban, mint megfigyelő. Az "Adó" és a "Vevő" személy egymástól 50 m távolságra levő épületrészbe foglalt helyet tükörfal mögött. Mindketten állították magukról, hogy mennyire parafenomenálisak. 25-30 %-os találati arányt produkáltak az első körben, ami ölég magasnak tűnt!
Akkor szűnt meg, tudásuk, amikor az általuk javasolt Tarot kártyákat lecserélték Roschach-teszt képekre. Találati arány: 0 lett.
Néhány föladat:
10 közül válassza ki, amelyet az Adó maga elé tett, és figyel.
5 közül válasszon... 2 közül válasszon...
Mikor kiderült a sikertelenség, dühösen panaszkodtak arra, hogy kifárasztották őket.
1 hét múlva újrázást kértek, állítólag addig pihentek, meditációval gyakoroltak.
Vonakodtak, de a Roschar-lapokkal kezdek. 10 találatból 1 jött be, a legelső.
fogalmad sincs arról amiről az RV szól. a "túró-zás és a "frászt"-ozásos hozzászólás kezdéseid meg csak az indulataidat mutatják ki. menj fikázni máshova.
Túrót. Bizonyítatlanság miatt föladták a kutatásokat, csak mindig vannak hívő hitetetők, akik látszatkutatásokat produkálnak, sőt még fizetnek is érte, az újságok, és áltudósok pedig melegen próbálják tartani a hírt.
Paráznak a parások, mert egyre kevesebben veszik be maszlagaikat.