Váltók, vágányzat otthoni készítése, gyári váltók átalakítása, javítása.
Ez a topic azoknak szól, akik nincsenek megelégedve a gyári váltók geometriájával, árával vagy minőségével, és maguk akarják megépíteni az elképzelt vágányelemeket, vagy üzembiztosabbá tenni a meglévő készleteket.
Nekem volt régebben egy olyan gőzösöm, ami fogaskerekes is volt. A nyomtávja a H0-nak volt megfelelő, de a méretaránya nem. BR80-nak nézett ki, de nagyobb volt annál.
Eladtam, mert igazából sehova sem volt jó, de ide most lenne...:)
Öööö... Illetve most nézem nagyítva, hogy az ívesítés a nagyobb ívsugár felé történt, tehát nőtt a kitérő irány sugara. (Nem véletlenül, mert a másik irány sugara lett volna rendkívül kicsi, nem véletlenül csak félangolt ívesítettek.)
Érdekes darab. Nem sok ilyenről láttam eddig fotót nagyvasútiról. ("Nem sok"=0.) Ha a MÁV angolváltóját vesszük alapul, annak R=192 m a kitérő iránya. Ha ezt most ívesítenénk, akkor elég kevés jármű haladhatna át rajta kitérő irányban. (Magyarországon nem is ívesítették soha.) Nem tudom, külföldön történt-e ilyen, ha igen, akkor annak az angolváltónak mekkora volt a hajlásszöge, ívsugara mind ívesítés előtt, mind ívesítés után.
"Át menne rajta a vonat, de olyanokat ugrana, hogy az már túlmenne azon, amit szívesen látnék egy asztalon."
Igen, ebben teljesen igazad van, mert ha belegondolok, hogy mekkora a H0e kerék futófelület átmérő, mekkora a nyomkarima, és ezekhez képest mekkora a vezetési hézag, akkor ott valóban nagyot ugranának a járművek, és ebből kifolyólag a siklásveszély is jócskán megnő.
Nyilván szándékos volt, nem akarták a nagyvasúti sínszálat megszakítani. A kisvasúti lényegesen kisebb tengelyterhelésnél meg nem okoz akkora gondot a nyomkarimán történő átgördülés. Egyébként lépésben történik az áthaladás. (Személykocsiban is jól érezhető a több, nagymértékű zökkenés.)
A lenti hadirakodó előtt is lenne egy ilyen, de az jelenleg ki van építve, ahogy a hadirakodó vágánya a közúti keresztezésben. 2012-ben még a helyén volt.
"Jóllehet "rávaló" (rajta futó) modell nemigen létezik, DE csak a "műszaki kihívás" miatt nem próbálkozol meg egyszer fogasléces, fogaskerekű váltó készítésével ??? :)"
Ez egyik vágányon valószínűleg rendszeres a forgalom és nagyobb a sebesség, ezért azon nem akarták megszakítani a sín folytonosságát, a másik vágányon kis forgalom, kis sebesség van, elbírja, hogy döccenjen a kerék. A nagyvasúton az ilyen derékszöghöz közeli keresztezést nem tudják korrekt módon megoldani, ezért ritka is, inkább a villamosközlekedésben jellemző.
Jóllehet "rávaló" (rajta futó) modell nemigen létezik, DE csak a "műszaki kihívás" miatt nem próbálkozol meg egyszer fogasléces, fogaskerekű váltó készítésével ??? :)