Keresés

Részletes keresés

_Gravity_ Creative Commons License 2014.09.17 0 0 13

A politikát nem érdemes idekeverni, ez a 'haramiázás' ugyanis politikafüggetlen dolog. 

 

És ez történik egy olyan világban, ahol a kő bunkók uralkodnak, és az ő szemétkedési hajlamukon épül ki a rendszer. 

 

Azt kell mondjam, hogy vállalkozónak nagyon zöld vagy még. 

Az üzleti életben kb. olyan törvények uralkodnak, amilyenek az állatvilágban. Egyik oroszlán sem udvariaskodik a másik felé, ha elejtendő gazelláról, vagy bármi más előnyről van szó. Az embereknél persze elvárható lenne a tisztesség, de ebben a világban azt is neked kell kierőlködnöd, nem fogja neked biztositani automatikusan senki (pláne, hogy tisztesség fogalmán is ki-ki mást és mást ért). Max. találsz tisztességesebb kuncsaftokat, olykor. 

 

 

És persze szóljatok légyszi, ha valahol elszámoltam magam (tényleg nem sok infóm van erről, és nincs senki elérhető távolságban, akitől megkérdezhetném)

 

Ez nem igy megy. Seholn nincs kőbe vésve, hogy menniért dolgozhatsz. Amit te rentábilisnek tartasz a hasznoddal együtt és amit a piac akkor, ott éppen hajlandó megfizetni. Ez lesz az ár. A te árad. Azt ne várd el, hogy más fotós elárulja neked, hogy mennyiért dolgozik, mert akkor te annak aláigérhetnél. 

De az ár sok mindentől függhet, a megrendelő vélt anyagi potenciáljától a sürgősségig, az elvárt munka szinvonaláig, használhatóságának időtartamáig sok minden befolyással lehet rá. 

Ehhez (mármint az árképzépshez) kell némi rutin és ezt a gyakorlat alakitja ki majd benned.  Ha ..

 

 

Előzmény: frottea (10)
frottea Creative Commons License 2014.09.17 0 0 12

Ugye csak viccelsz? Más nem állt volna szóba ezzel a nővel ilyen 5-6 órás fotózásokért (termékenként 6 fotót is nyomva!) 80-100.e Ft alatt! Még egyszer: kereskedelmi célú fotózás történt.

 

+ a butikos nő még a kismama modelleket is az én fotóimmal fizette ki (még ha részben is, adott neki e mellé még valami ruhautalványt is),

 

De így, egyrészt, a kismama modellek nem kerestek később, hogy lefotózzam őket, hiszen kaptak a várandósságukról - ráadásul csinos ruhákban - fotósorozat (legutóbb 310 képet nyomtam, tehát 80 Ft-ot nem adták meg nekem fotónként!),

 

meg még a nő az üzletei dekorálását is az én képeimmel oldotta meg (ami nem kis felhajtó erőt jelent a vásárlásokra nézve: egy szűk, pici boltban lelógó ruhákról a kismamák nem könnyen képzelik el, hogy felvéve jól is mutathatnak, a boltban hőség volt a nyáron, aztán elférni is alig lehet, így a felpróbálások se úgy mennek, egyáltalán, a szemrevételezés...Viszont ha ott vannak a fotók a termékekről körben, biztató, szélesen mosolygó, csinos kismamákon...Hm? (és két boltja is van a nőnek...Nem mellesleg nem győzött dícsérni és hangoztatni, mennyire segít neki a webes rendeléseknél, hogy a termékekről van fotó. A boltját meg nem is említette. Oda - másfél év után - egyszer csak betértem, ha már úgyis arra jártam)

 

A legutóbbi kismamának 15.e Ft-os ruhautalványt adott nő, és már a kismama modell castingon nyilvánosan beígérte a készült képeket.

 

Ha kiszámoljuk, a kismama még jobban is járt, mint én, a fotós. (ha csak egy 20.e Ft-os portfolió árat veszek is a kb 300 fotóért. Vagy vegyek 5000 Ft-ot?

Mert kb. akkor vagyunk egálban.

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.17 0 0 11

ilyen pofátlan magas árakról ábrándoztál (pl10ezer óránként), még szerencséd is van hogy löktek valamit.

Sokat akar szarka... tipikus esete vagy

Előzmény: frottea (10)
frottea Creative Commons License 2014.09.17 0 0 10

"Megmajmolnak újra" való igaz, ez történt. És ez történik egy olyan világban, ahol a kő bunkók uralkodnak, és az ő szemétkedési hajlamukon épül ki a rendszer. Aki a nagyobb szemét, az érvényesül. Lefelé rúg, felfelé nyal.

 

Ez a nő is: egy vonát éltető, fröcsögő jobbikos (fb-on láthattam ezt két éven keresztül, míg pár napja le nem tiltott). És persze mindenki más a szemét, ő meg az istenkirály(nő). 

 

Csak egyet nem értek a mélymagyaroknál: ha belerúg a másik magyarba (pedig néhány ezer Ft-al több alamizsna már szinte megbecsülést jelentene), mégis mit akar? 

Ez a roppant mértékű ellenségessége, aljassága az átlag magyarnak, mégis, mi által fog megszűnni, vagy oszlani, ill. mikortól? 

 

Én, aki szinte kézfogásra elvégeznék bármilyen munkát, jó minőségben, alig pénzért ... Ráadásul a komolyabb papírozásra alig van esély,

ebben hol és hogy találom meg a helyem úgy, hogy fenn is maradjak? (hát szóval...ilyen költői kérdéseim vannak).

 

Mondjuk egy két - két és fél órás portfolióért mondhatni, hogy elkérhető mondjuk egy 30.e Ft, 25 kiretusált képért? (és ha kevesebb kép, akkor arányosan kisebb összeg) - esetleg lehetne azzal játszani, hogy eredetit milyen összegtől adom át, addig meg csak 72 dpi, max. 1500 px, és logózott pédlányok. (nem?)

 

Mennyire kérek alacsonyan, ha ált. úgy dolgozok, hogy ... másfél órás fotózás, 8 képet kiválaszt (akár portré - portfolio, akár családi fotózás), és elkérek érte 12.e Ft-ot? (és ha több fotót kér, akkor többet? pld. 30 fotó 25.e Ft?)

Legutóbb viszont...50 erősen retusálni való képet kiválasztott valaki, én meg elvállaltam 40.e -ért?

 

Ilyen termékfotózásnál pedig óradíjként 10.e Ft (bruttó árakat értek minden idáig felsorolt alatt), és eredetiket adok át, de megkötéssel a felhasználhatóságra vonatkozólag (hogy többet ne tudjon boltot kitapétázni), és itt ülhet mellettem, amíg a fotóit készítem, retusálom, akár. 

Vagy...grafikai munkák elvézésénél (pld. régi képek retusálása), vagy ha valaki a képei kiretusálását is kéri (pld. tárgyfotó): 2000 Ft órabér.

 

A fotók eredetijei pedig...portré esetében úgy tudom, 2500-3000 Ft / fájl.

 

Aztán újságba...meg címlapra (mert már ilyen is volt) - tényleg, hol lehet erről valalmit a neten találni? (és az hogyan aránylik a gyakorlathoz...)

 

 

És persze szóljatok légyszi, ha valahol elszámoltam magam (tényleg nem sok infóm van erről, és nincs senki elérhető távolságban, akitől megkérdezhetném) - aztán le is zárom most már ezt a témát, 

még egyszer, kösz!

 

 

_Gravity_ Creative Commons License 2014.09.17 0 0 9

Ilyen a vállalkozói szféra. 

Egy efféle hiéna pontosan annyira fog téged levenni, kihasználni, amennyire tud, vagy amennyire engeded neki. 

Még jó, hogy láttál némi kp.-t is. 

 

Legközelebb készits megbizási szerződést és irj bele mindent pontról pontra. Azért fontos, hogy áttekinthető legyen. 

A fotóidat pedig ne add ki, csak ha láttál pénzt is előtte, mert ha kiadod, akkor szinte biztos, hogy megmajmolnak újra.

 

 

 

Előzmény: frottea (7)
lxt Creative Commons License 2014.09.17 0 0 8

Nevét, címét tudod… a probléma orvosolható.:-)

 

Egyébiránt, a szerződés megkötését követően, azonnal kéred (utaltatod) a szerződésben foglaltak szerint kalkulálható (várható) anyagi ráfordítás teljes összegét (az átutalás megérkezését követően kezded el a munkát), majd a munka teljesítését követően, a (második) számlán szereplő fizetési határidőig várod a munkadíj ellenértékét.

 

Az a megrendelő, amelyik már csak a megrendelése szerinti anyagi természetű ráfordítás költségét se hajlandó finanszírozni, azzal szóba se állj. Tudom, elég nehéz képbe/helyzetbe kerülni akkor, ha a vállalkozások (sajnos még mindig többsége, fordítva ül a lovon) hajlandó személyes és/vagy céges vagyonát kockára tenni egy-egy megrendelés apropóján (ezt soha nem értem meg) – pusztán az elmaradt számláik, (nullszaldós) reményeik szerint történő kiegyenlítése okán.

 

Nem. A zsiványok mindig lehúzzák a palimadarakat. Azt lehet kihasználni/kizsákmányolni, aki hagyja magát. Ne legyél már játékszere, áldozata egy ilyen (nullahúsz) adok-veszek kereskedőnek! Már bocs!:-)

frottea Creative Commons License 2014.09.16 0 0 7

Ezért is akadtam ki, különben, mármint hogy olyan mélységesen nyomott áron dolgoztam neki, ami még egy portfolió árszínvonalát is mélyen alulmúlta, noha kereskedelmi célú fotókként pontosan erről van szó, hogy haszna származik belőle (és nem kevés haszna származott, mert vidéki boltok is kezdték egy az egyben átvenni az árukészletét, amellett, hogy - nyilván a maketinges jó tanácsait is megfogadva, minden termékről igyekezett fotót készíttetni, ugyanis - csak arra nyomnak, mármint hogy megvásárolják, amelyik termékről fotó készült (pláne egy élő kép, egy csinos, mosolygó, jól lefotózott kismama - a legnagyobb felhajtóerővel bír. Baba egyenlőre nem szerepelt a fotózáson).

Egyébként így van, ahogy mondod, mindent le kellene fektetni. Milyen felbontásban, hányszor használhatja fel, hová töltheti fel, és mit ír ki forrásként.

Csak tudod, ha valaki ennyire precíz (még ha kevésbé is), a munkát nem kapja meg. Egyszerűen, menekül mindenki a felelősségvállalástól. Így aztán körülbelüli szóbeli megállapodás történik.

 

De nem kéne ennyire így megszívatni azt, akinek mégis csak jórészt az előmenetelét köszönheti.

Ok, felteszem, más is elkészít viszonylagosan használható felvételeket,

de - én nem a korrektet nyomtam, sok fotót készítettem, szét is osztotta a képeimet, amelyek miatt elestem az eredetileg számolt újabb fotózási lehetőségektől (most annak a kárát nem is számolom, amikor valaki átszínezve tette ki a képeimet, mert a nevem...egy fotóra se került fel - így aztán bármiféle olyan reklámlehetőségtől is elestem, ami szintén valamiféle újabb megrendelést hozhatott volna,

még egyszer, amit bekalkuláltam akkor, mármint hogy lesz, amikor megállapodtunk. Kifejezetten szemét volt a nő még abból a szempontból is, hogy ha kitapétázta a boltját a képeimmel, legalább a nevemet és webcímemet kiírhatta volna.

Ok, sok jogi formulával nincsenek tisztában az emberek, de nehogy már valaki ne sejtse legalább, hogy ilyesmiről a fotóssal azért mégis csak beszélni kéne, mielőtt tapétázgat! Nem beszélve a kismamáknak a képeimmel való kifizetéséről!)

 

Portfolióra legutóbb egy olyan árat kaptam, miszerint...2-3 óra fotózás + képek = 35.e Ft. És még ha portfolió esetében van is retusálás, a katalógus fotókból kereskedelmi haszna származik az illetőnek!

Súlyosan aljas ez a nő. (Miközben a fb-ján meg nem győz "nagymagyarkodni". Csak azt nem értem, gyakorlatban miért nem csinálja, ill. miért épp az ellenkezőjét, abba tapos bele, akit akár meg is becsülhetne. Hiszen csak együtt lehet.

Amíg ezt csinálják egymással az emberek, addig nem lesz itt prosperitás. Ez a magyaros ellenségeskedés, egymás megalázása, zsigerig való kihasználása...Ez ami számomra nem megemészthető. 

 

És épp azt próbálom arányosan kidolgozni, amit - legalább mégis - egy ilyen szerződésbe belevehetek.

 

Még mindig nem tudnál semmi picit támpontot adni elkérhető árra vonatkozólag? Mondjuk egy 10.e Ft órabérben? (bruttó, természetesen)

KeMatyi Creative Commons License 2014.09.16 0 0 6

Nekem nincs kifejezetten szerződés mintám. Leggyakrabban úgy szokott kinézni, hogy amit szóban, személyesen megbeszélünk, azt írásba is foglalom. Tehát, hogy legyen nyoma. Majd két példányban aláírni mind a két féllel (ha van tanú, az a legjobb, de ilyenre szerencsére még nem volt szükségem).

 

Külön kitérve, hogy milyen felületre, hány alkalommal, mekkora felbontásban, milyen feltüntetéssel használhatja, stb... Abszolút korlátlan felhasználást sose adj, ha rám hallgatsz. Ráadásul reklám célú felhasználás minden esetben sokkal többet ér, hiszen ő azzal elvileg pénzt fog keresni (akár közvetetten).

 

Az árat neked kell meghatároznod, én erre se mondanék neked konkrétat. Te tudod a legjobban, hogy mennyit ér az időd, a belefektetett munka, stb. 

 

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a baba- és gyerekfotózás, főleg reklám célra eléggé érzékeny téma. Személyes tapasztalatom ilyen célra nincs, de ha engem hasonló munkára kérnének fel, lehet írnék egy külön hozzájáruló nyilatkozatot a modellnek használt gyerek anyukájával).

Előzmény: frottea (5)
frottea Creative Commons License 2014.09.16 0 0 5

Nagyon köszi az eddigieket!

 

Ennek most már nagyjából annyi, nekem lényegében az lenne fontos, legközelebb hogy intézzem az ilyesmit.

 

Nincs véletlenül szerződési mintátok, hogy mit írassak alá ilyesmi munkáknál?

Nincs ügyvéd a környékemen, így aztán ... a fórumra vagyok utalva (nem szeretnék persze senkitől hosszas keresgélést kérni, csak ami könnyen elérhető és tanácsként adható). 

 

És még egy: az ilyesmiért milyen árfekvésben (tól - ig) lehet díjat elkérni? Már van egy infóm: 3000 Ft rezsiórabér + termékenkénti tiszteletdíj (avagy fotónként...ha már mind a hatot odaadom, amit lövök egy-egy termékről, tehát még csak nem is az "egyet szemből, egyet oldalról, még...na jó, nyomjunk még egyet féloldalasan" verziót csinálom).

 

Vagy ültessem le a kedves ügyfelet fotózás után, és még ott nálam a monitorról válassza ki, mely fájlok kellenek neki, és azokat töltheti fel a pendrive-ra? (mennyiért...) - thx! 

 

 

joska61 Creative Commons License 2014.09.16 0 0 4

Alighanem elkövetted azt a gyakori hibát, hogy nem tisztáztál vele mindent előre, rendesen. Amúgy jogos a kolléga által feltett kérdés: szerződésben mi van? Számlát írtál? Hajtsd be. Különben tanulópénz volt csupán, és örülj, ha nem jelentenek fel azzal, hogy nem akartál számlát adni...

Előzmény: frottea (-)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.15 0 0 3

Van egy nullázás nevű szokás.

Előzmény: frottea (1)
KeMatyi Creative Commons License 2014.09.15 0 0 2

Szerződésben mi szerepelt?

Előzmény: frottea (-)
frottea Creative Commons License 2014.09.15 0 0 1

f0t0 ?? (nem értem)

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.15 0 0 0

f0t0

Előzmény: frottea (-)
frottea Creative Commons License 2014.09.15 0 0 topiknyitó

Kismama fuha fotózás történt a műtermemben, kismama modelleken (két év óta immár negyedszer, nálam), mely legutóbbi (immár negyeszeri) öt órai fotózás végén a butikus nő képes volt mindösszesen 23.e Ft-ot letenni az asztalomra és ezzel kifizetettnek gondolni, annak ellenére, hogy ki tudja, mióta tapétázza ki a butikjait a fotóimmal, és osztogatja a kismama modelleknek fizetség gyanánt, holott eredetileg csak abban maradtunk, hogy a fotókat a weboldalára és az ahhoz kapcsolódó fb oldalára teszi ki (amelyeken viszont a nevem nem szerepelt). Így elestem mindenféle reklám lehetőségtől, a kismamák sem kerestek, hiszen a nő a logózatlan kópiákat kiosztotta a részükre (volt aki úgy pörgette a fotóimat a fb-on, hogy átszínezte, meg nem voltak kiretusálva, stb), a butikokban pedig nem tette ki még a nevemet és a webcímemet sem a megbízóm (és átejtőm). 

Majd miután még a nő torkának sem estem, és emelést sem szorgalmaztam (nagyon kellett a munka!), képes volt 23.e Ft-ot letenni elém.

 

Utólagosan próbáltam vele megbeszélni az egészet, erre letiltott. (Siettetett a képek összeszámolásakor eleve, mondván, a marketinges srác kint ül, és arra vár, hogy ő hazavigye), amibe szintén belementem, nem gondolván, hogy ennyire aljas lesz, hogy nem lehet vele tárgyalni utólagosan...egy ennyire megalázóan pitiáner összegről, akkor, amikor eleve nem kicsit jól járt a képeimmel (folyton hangoztatta, mennyire jók a képek, és mennyire megéri neki a fotózás)

A 450 Ft-os termék fotózás díjban az volt benne, hogy amennyit a termékekről lövök, azt mind odaadom ezért az összegért (raw fájlokat), és átlagban hat fotót készítettem, lehetőleg minél jobbakat, vidámabbakat, így legutóbb 80 Ft-ot se kerestem meg fotónként, pedig a nő úgy is felhasználta a képeimet, amelyre engedélyt nem adtam neki, és amellyel nem számoltam. (meg még a nevemet se tette kis, és a webcímemet).

A kismamák így nem kerestek, pedig a kalkulálásnál az ő megrendeléseikre is számítottam, ill. az általuk fb-on pörgetett képeken szereplő logóm általi reklámra, mely így elmadt). A marketinges srác szombaton végül ráállt, hogy beszél a nővel, ez mégis csak átverés, és lehúzás is egyben.

De mennyit kérjek el legközelebb ilyesmi fotózásért, vagy ha meglátom, hogy valaki a képeimet úgy használja fel, hogy azt velem meg nem beszélte, és még a reklámomról is elfelejtkezett. Köszönöm! 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!