Keresés

Részletes keresés

f.ildikó Creative Commons License 2015.05.08 0 0 296

A leander a híres fórumon kivesézték már a cikk hibáit. 

Sajnos néhány hasonló cikk kering még, szintén  fél- vagy téves információkkal.

Itt találsz néhány oldalt, ami eligazít http://leanderegyesulet.hu/hasznos-oldalak/

Előzmény: Matesuszt (295)
Matesuszt Creative Commons License 2015.05.05 0 0 295

Sziasztok! Tegnap találtam egy hasznos cikket, melyben arról írnak, hogyan maradhat egészséges a leanderünk. http://lakberinfo.hu/kert/kerti-novenyek/2015-04-29-hogyan-maradhat-viragzo-es-egeszseges-a-leanderem/ Számomra nagyon hasznos volt, mivel éppen névnapomra kaptam egy leander palántát és most tájékozódom, hogy hogyan is kell nevelni. A cikk mindenkinek hasznos lehet!

f.ildikó Creative Commons License 2015.05.04 0 0 294

Egy újabb cikk, ami ráadásul igen fenyegető a kedvenc növényünkre.

http://leanderegyesulet.hu/2015/05/xylella/

LeanderEgyesület Creative Commons License 2015.04.20 0 0 293

Sziasztok!

 

Örömmel konstatálhatjuk, hogy Egyesületünk kezd a köztudatba kerülni, mint civil szervezet!! Több önkormányzattól kaptunk olyan megkeresést, hogy szeretnék a településüket díszíteni, ehhez kérnek tőlünk segítséget.

Ha van olyan nagy/nagyobb méretű leanderetek, ami kinőtte a kertet, nem tudjátok teleltetni, feleslegessé vált Nálatok, jelezzétek felénk a honlapunkon található elérhetőségek valamelyikén (www.leanderegyesulet.hu).

Anyagi helyzetünk véges, de némi ellenszolgáltatást tudunk nyújtani, privátban megbeszéljük a részleteket.

A szállítást megoldjuk.

Velencén a Polgármester nyitott a tervezett „Mediterrán város” - benne egy leanderkiállítás - ötletünkre. Itt bemutatnánk a leanderek sokszínűségét, de egyéb mediterrán növények is helyet kaphatnának.

Kérjük, segítsetek minket ebben, minden felajánlást, ötletet várunk.

 

Köszönjük: MLMKE vezetősége és tagjai

f.ildikó Creative Commons License 2015.04.20 0 0 292

Igen,  nagyon, de azért jó volt! :)

Előzmény: Ely52 (291)
Ely52 Creative Commons License 2015.04.20 0 0 291
Fázósan. :)
Előzmény: f.ildikó (290)
f.ildikó Creative Commons License 2015.04.18 0 0 290

 Tavaszi napok! :)

f.ildikó Creative Commons License 2015.04.14 0 0 289
anyunya Creative Commons License 2015.04.04 0 0 288

Szeretettel kívánok áldott szép Húsvétot minden leanderbarátnak!   Zsuzsa

 

                        

f.ildikó Creative Commons License 2015.04.02 0 0 287

Egy újabb esemény, ahol az egyesület ott lesz!

http://leanderegyesulet.hu/2015/04/tavaszi-napok/

Nagyon sok és érdekes program kínálkozik ezen a két napon. Ha tehetitek gyertek és nézzétek meg. A belépő mindössze 200 ft/fő.

Sajnos virágzó növényünk még biztos nem lesz, de a köztudatban talán így is elültethetjük a nevünket, a leander szeretetét.

Mindenkit szeretettel várunk!

f.ildikó Creative Commons License 2015.03.13 0 0 286
f.ildikó Creative Commons License 2015.02.22 0 0 285
f.ildikó Creative Commons License 2015.02.19 0 0 284
f.ildikó Creative Commons License 2015.02.17 0 0 283

Sziasztok!  

Ha felmentek a honlapra és ránéztek erre: http://leanderegyesulet.hu/leanderfajtak/magyar-magoncok/nevek-listaja/ láthatjátok milyen magyar magoncnevek vannak már összegyűjtve. Kérlek csatlakozzatok Ti is ehhez a kezdeményezéshez és ha van nevesített magoncotok jelezzétek felénk és mi közzétesszük. Hogy miért jó ez? Lehet, hogy most még nem is látjátok ennek a fontosságát, mert már formáról is felismeritek, hogy melyik milyet virágzik, ám később biztos, hogy jelentőséggel bír majd. Sokan magoncoznak szép hazánkban és nagyon sok szép és talán új fajta jött már eddig is létre. Most még talán csak saját örömünkre tatjuk őket, de ... tegyük föl jön egy jóbarát, akinek nagyon megtetszik az egyik magoncod és kérésére, vagy csak örömszerzésből adsz neki belőle. Ő már, ha addig nem tetted meg, ad a Tőled kapott kis hajtásnak egy nevet (pl. Ildikó sárgája). Lehet, hogy így marad meg a köztudatban majd, de lehet, hogy a következő aki kap belőle más nevet ad majd neki és már kész is a kavarodás (lásd Boyteam sárga = Pulai citrom). Kerüljük hát el a nevek ismétlését és az azonosak különböző neveken való szerepeltetését. :-)   

Aztán, van egy ilyenünk is fenn a honlapon: http://leanderegyesulet.hu/leanderfajtak/magonc-adatlap/ Ez ahhoz lenne jó, hogy lássák is miben térnek el egymástól a szépséges magoncaink. Igyekeztünk lerövidíteni a leírást, de ha ennél pontosabb és a nemzetközi előírásnak megfelelően szeretnéd elkészíteni, akkor ahhoz is találsz információt http://leanderegyesulet.hu/leanderfajtak/uj-fajtak-jellemzoinek-iranyelvei/.  Természetesen ezeket is összegyűjtjük és közzétesszük a honlapon.

Kezdjük hát az idei évet ezzel, lassan úgy is indul a szezon (van aki már el is kezdte egy kis magvetéssel ;-) ).  

További szép napot!  

dony Creative Commons License 2015.02.15 0 2 282

Minden erre járó figyelmébe ajánlom f.Ildikó sorait! Kérem gondoljátok át a leírtakat!!

 

Az egyesület működtetésében nagy lehetőségek vannak és általa mi is sok hasznos dologhoz, ismerethez, kapcsolatokhoz juthatunk!!

Emlékezzetek a kecskeméti kirándulásra, milyen sokan voltunk és milyen jól éreztük magunkat!

Ahhoz, hogy ez a fórum is jól pörögjön fontosak a személyes kapcsolatok, ismeretségek is. Szerintem az egy tök jó dolog az amikor a név mögött az agyamba megjelenik a sorok írójának arca is.

Gondoljunk bele, 4000 ft, tudom, lehet adott esetben sok is, de számtalanszor apróbb hülyeségekre többet is kidobunk egy kasszánál, amit esetleg még néhány nap múlva meg is bánunk.

Előzmény: f.ildikó (277)
f.ildikó Creative Commons License 2015.02.15 0 0 281

Déli ablakban vannak és ha minden igaz 2 hét múlva már itt a tavasz és nagyon remélem, hogy sokat fog sütni a nap. 

Ha nem, akkor kapnak lámpát. :)

 

Előzmény: .Marchy. (280)
.Marchy. Creative Commons License 2015.02.15 0 0 280

Szia Ildikó!

Már lehet vetni? Nem nyúlnak meg nagyon?

A jövő héten akkor, én is neki látok. .-)))

Előzmény: f.ildikó (279)
f.ildikó Creative Commons License 2015.02.15 0 0 279

Elcsábultam! :)

Néhány fajtából majd 2 hete vízbe raktam magokat. És mi történt, hát mi ?....

Szépen megjelentek a kis gyökerek és már pici zöldet is láttam rajtuk.

Ma földbe kerültek. Szóval lesz néhány magoncom ca. 8 év után újra! :)

anyunya Creative Commons License 2015.02.14 0 0 278

Rendben, nagyjából én is így gondolom. Majd igyekszem aktívabban tevékenykedni.

Előzmény: f.ildikó (277)
f.ildikó Creative Commons License 2015.02.13 0 1 277

És ehhez kapcsolódva, le is írok néhány gondolatot.

Január 31. volt a 2015-ös tagdíj befizetésének határideje (4000 ft). Persze lehet később is belépni, és a tagdíj akkor időarányosan csökken, de a folytonossághoz célszerű betartani.

Szóval, minap jött a januári banki értesítő, benne néhány tagdíj befizetés és a különféle banki költségek, ami ebben a hónapban már 3x annyi, mint az előzőben. Osztok-szorzok, ez bizony innentől éves szinten kb. 15 ezer lesz. Hupsz! A tavalyi évben ingyenes volt, ez valami első számlanyitási kedvezmény. Összedugtuk a fejünket és arra jutottunk, hogy megkérdezzük milyen lehetőségeink vannak .... bementem hát a hozzám legközelebb eső központi bankfiókhoz. Hm. Nem intézkedhetem, mert nem budapesti bejegyzésű az egyesület, max. át lehetne hozni, egy új számlaszámot nyitni és kellenek hozzá ilyen-olyan papírok, kb. másfél óra és kész. Ok. Aztán tovább gondoltam. Bankszámlánknak lenni kell, ezt előírják. Néhány hivatalos helyen kötelezően be is kell jelenteni a változásokat. Ami lehet, hogy nem minden esetben ingyenes. Szóval, nem biztos, hogy megéri. Próbálkozunk még Székesfehérváron is, ott "csak" díjcsomagváltás kellene, ha van jobb.

Sokan kérdezik miért van tagdíj. Hát ezért is például. 

A leander szeretete, tartása, néhány fórum látogatása sokakat kielégít. 

Vannak azonban olyanok, akiket a leander hozott össze és a fórumon kívül is barátkoznak. Örömöt okoz nekik a személyes találkozás, eszmecsere, közös programok. Az általuk megszerzett tapasztalat továbbadása, szélesebb körben való ismertetése. Gondolok itt a vásárokra, kiállításokra. Akik ott voltak, tudják milyen érzés, ha rácsodálkoznak, hogy milyen sok fajta létezik és milyen gyönyörűek pl. egy tál vízbe rendezve. Vagy pl. az általunk nevelt csemetét megveszi valaki és örömmel viszi haza és sok éven át örömöt fog neki okozni. Közülünk is sokan tudják, milyen az amikor egy újabb kincset viszünk haza! Mekkora öröm és izgalom! Hasonló élményeket kaphat az is aki egyesülettel jön egy-egy megmozdulásra. Nem lehet feledni azt a sok-sok mosolygós arcot az általunk bemutatott sok szép láttán, köszönetet, érdeklődést, hálát, amikor egy kártevő eltávolítására kapott tanácsot, vagy épp a magvetés mikéntjéről tájékoztattuk. 

Örömöt adni és örömöt kapni, mert a világot a szeretet tartja össze! Ilyen formában, a leandereken keresztül is! Személyesen! A mai világban, amikor az internet mindent behálóz (rajta "lógva" magad vagy meg a gép), a gyerekeink lehajtott fejjel közlekednek, mert épp nyomkodnak valamit, az emberek a munkahelyükön lassan úgy dolgoznak, mint egy robot (és talán nem mindenki jószántából) ... nagyon is fontos a személyes kontaktus. Régen nagymamáink korában még tudták, együtt könnyebb a munka is. Az öröm is akkor az igazi, ha meg tudjuk osztani valakivel.

A közös örömködésre jött létre az egyesület is. A léte, fenntartása pénzbe kerül.

Én úgy gondolom, hogy mindenbe fektetünk valamennyi energiát, ahhoz, hogy működjön. Egy növény is akkor szép és virágzik, ha kap vizet, tápot, gondoskodást.

Ez igaz az egyesületünkre is. Ha a tagjai aktívak, és megtesznek minden tőlük telhetőt, akkor az virágzik. A belefektetett energia (pénz) sokszorosan megtérül. Teszem föl, ha az egyes számú tag belátogat egy hozzá közel eső országos hálózatú kertészetbe és kieszközöl némi kedvezményt az egyesület tagjainak, akkor ezzel ő is és a többiek is jól járnak. Egy másik tag pedig, ha szórólapokat tud készíteni azzal járul hozzá, egy harmadik a metszéséből leeső ágakat ajánlja fel, egy negyedik egy program megszervezését bonyolítja, egy ötödik az egyesület megjelenéséhez szükséges dolgok beszerzésében segít, a hatodik cikkeket fordít a leanderekkel kapcsolatban, a hetedik szponzort szerez, a nyolcadik cserepekre kér kedvezményt egy gyártótól, amit szintén elsősorban tagjaink élveznének és sorolhatnám, mi minden az, amit hozzátehetsz és nem csak Te, hanem a többiek is jól járnak. Szóval az, hogy az egyesületünk mit tud a tagjainak (adott esetben Neked) nyújtani, az rajtad is múlik.

Minél többen vagyunk annál jobb, több öröm és több lehetőség! Én így látom. :)

Előzmény: f.ildikó (272)
Mediterránum Creative Commons License 2015.02.13 0 0 276

A babérmeggyből  2 fajta van a kiméretü a balkáni nagyobb méretü a kaukázusi fajta

a balkáni -20 -25 fokot is kibir a kaukázusinak kb  -18-kon károsodik.

A két faj kereszteződik egymással igy rengeteg átmenet van az országban.

A valodi babér -13 fokon már károsodik

Előzmény: unartis: (263)
Mediterránum Creative Commons License 2015.02.13 0 0 275

Nyugat-Dunántúlon lakom Zalaegerszeg mellett évek óta nem volt -15 foknál hidegebb!

A babér fagytürése -13 fok körül van. Fiatalabb korában néhányszor az ágvégek visszafagytak!

A leánderek kiültetés évében már virágoztak.

Leánderek közül 2 jó fagytürő 1 villa romanie 2. atlas nain de tidili  ezek rozsaszinüek talán -15 fok?

3. Hardi red  4. cavaliere bordok Talán -12 fok?

Előzmény: Lora1213 (257)
dalma53 Creative Commons License 2015.02.13 0 0 274

Köszi.

Ezek már kész növények, közepes nagyságúak, no majd meglátom, mennyi helyem lesz, meg mi

akar majd tovább élni, itt nálam. Kevés a hely!

Előzmény: f.ildikó (272)
unartis: Creative Commons License 2015.02.13 0 0 273

Az említett babérom(Laurus noblis) a kertben idén már 2. éve volt kint a télen, tudom, hogy ez még nem számít nagy időszaknak:

 Ez egyazon növény csak kicsit körbe fotóztam :-)

 

   

 

f.ildikó Creative Commons License 2015.02.13 0 0 272

Kigyökeresítjük (már ha hajlandó), elültetjük és visszük a vásárba. A befolyt összeg pedig az egyesület vagyonát gazdagítja. :) 

Előzmény: dalma53 (271)
dalma53 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 271

Szia Ildikó!

Kérdezem, hogy "feleslegessé" vált, "szokványos" fajta leandereknek a Kertbarátnak felajánlása után, mi lesz a sorsa ?

unartis: Creative Commons License 2015.02.11 0 0 270

Csak bokorrá érdemes nevelni, mert ha véletlenül bejönne egy extrém hideg tél, és visszafagyna, akkor tőről újul, ha viszont fává neveljük, akkor nagy eséllyel véglegesen kifagyna, érdemes visszavágni a konténeres növényt az ágakat dugványként felhasználni, azzal kísérletezni, biztonsági mentésként van egy dézsás babérom anyukámnál.

Előzmény: Lora1213 (264)
lona53 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 269

Én is úgy gondoltam, hogy nem az 50l-es dézsásokra használnám, ha nem a kicsikre.  Remélem  kapok a kertészboltban!  /egy újabb felbuzdulás, hogy jó legyen  nekik!/

Előzmény: Lilike9 (268)
Lilike9 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 268

Leginkább a magoncoknál használom mert azoknak kicsi a cserepük, hamarabb és többször kell locsolni.

 

Előzmény: f.ildikó (267)
f.ildikó Creative Commons License 2015.02.11 0 0 267

A szomjasabbak biztos meghálálnák. Vagy azok amik egész nap napon vannak és nincs lehetőség többszöri locsolásra..

Előzmény: Lilike9 (266)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!