Talán másnak is érdekes: 47 hosszúsági fokon mértem le 1-1 fokot "vízszintesen" és "függőlegesen", ez hosszúságban kb. 75 km, szélességben pedig 110 km ;-)))
Köszönöm szépen, majd még kell rajzolgassak hozzá további utakat is (ezt úgy oldottam meg, hogy ahogy kattintok "szerkesztőmódban", úgy gyűlnek az adott út koordinátái egy adatbázisban), no meg programozásilag egy kicsit gatyába rázni, mert most eléggé csúnyán a php generálja a javascript függvényt, ami nem a legszebb megoldás. De nem volt időm kitalálni a tutit, a google maps api leírásában van valahol erről szó, hogy hogyan kell xml-t nyomni bele, majd annak alapján ezt is megokosítom.
Erre való a multipoligon, vagyis két egymást fedő területet multipoligonba kell szervezni (=ki kell lyukasztani). Megrajzolod mindkét területet, címkézed (a tóra natural=water, a szigetre place=islet és landuse=forest ,ha erdő), kijelölöd mindkettőt, majd JOSM-ben Eszközök - Multipoligon létrehozása (CTRL-B). Lesz a multipoligonnak egy belső (inner) és egy külső (outer) tagja, mindegyik önállóan a saját tulajdonságával. Ez például egy lovarda, szintén multipoligonban.
Pedig ott vannak a padok, csak az OSM főoldalának megjelenítője nem rendereli őket (a waymarkettrails sem). Ha bekapcsolod a Rétegek alatt a Térképadatokat, akkor látni fogod.
Köszi, megnéztem. Ahogy nagyítottam előjött a helyes név.
Sajnos a műholdkép nem idei darab. Egyébként az utcának csak keleti oldala van, a szembe lévő házak a szomszéd utcához tartoznak. Fura, mert erre van a bejárata mindegyiknek.
Módosítottam az utcád nevét, a régi elnevezését is felvettem, az OSM adatbázisban benne van, a kereső megtalálja. Menj rá valamilyen nagyobb felbontáson és CTRL-F5 -tel már a frissített adatot fogja mutatni.
Felvettem Bing műholdkép alapján az utcád Ny-i oldalán lévő házakat, illetve kis garázsokból annyit, amennyit láttam (nem túl jó a műholdkép). Helyismeret nélkül ennyit tudtam tenni, a többi már a helyiek feladata (lehetősége), bárki szerkesztheti (regisztrációt követően).
„A Corine Land Cover (CLC) adatbázis területhasználati adatokat tartalmaz. Ebből könnyen felrajzolhatóak az erdők, mezők, lakott területek határai és hasonlók. Az adatok nyers formában álltak rendelkezésre, amelyeket településenként darabolt és könnyen beszerkeszthető formára hoztunk.
Figyelem! Úgy tűnik, hogy a EU-s Corine adatok alapján történő rajzolás SEMMILYEN előnnyel nem jár olyan területen ahol Bing műholdkép látható! Ott a műholdképről felismerhető területeket rajzoljuk meg! Ahol már importálva van a CLC, ott hozzá kell igazítani a Binghez, amennyiben aktuálisabbnak tűnik!”
„Az Országos Területrendezési Terv egy törvény, aminek a mellékletei tartalmaznak olyan térképeket, amiken a települések határvonalai is szerepelnek. A törvényekre (és általában a jogszabályokra) a jog nem vonatkozik a szerzői jogi törvény 1. § (4) szerint: "Nem tartoznak e törvény védelme alá a jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei, a bírósági vagy hatósági határozatok, a hatósági vagy más hivatalos közlemények és az ügyiratok, valamint a jogszabállyal kötelezővé tett szabványok és más hasonló rendelkezések." Ebből következően a térképeket szabadon felhasználhatjuk.
FONTOS: kérünk mindenkit, hogy előzetes egyeztetés nélkül ne törölje az importált határvonalakat, azok idővel feldolgozásra kerülnek az ezen dolgozó csoport által.”
--------------
Vagyis Bing alapján beigazíthatod az erdők, szántók határát, csak nézd meg alaposan, hogy nincs-e a módosítani kívánt vonal alatt, vagy nem kapcsolódik-e hozzá közigazgatási határ, azt ne módosítsd.
Nálam JOSM-ben általában ki van szürkítve szűrővel a boundary=* és a landuse=*, és nem érzem magam annyira rutinosnak, hogy felületeket nagyon módosítsak, maradok inkább az utak, épületek rajzolásánál. Ha egy út alatt/felett/mellett területhatár halad, én akkor is inkább külön elemként rajzolom az utat.