Keresés

Részletes keresés

vizerg Creative Commons License 2015.01.22 0 0 25

Kedves Magdi! Egy régi hozzászólásodra reagálnék. Kérlek ne vedd el az emberek kedvét.

Ha szigorúan anyagilag nézzük akkor lehet hogy tényleg nem éri meg. Nekem a tavalyi év, köszönhetően az időjárásnak, és egyéb körülményeknek nagyon rosszul sikerült. Mégis osztogattam a salátát, retket, paradicsomot, cukkinit, patiszont, annyi termett. A sárgadinnyét, és kukoricát betegségig ettük. Cékla, fekete retek, sütőtök, répa, zöldség még most is van a pincében. Ami tavaly nem sikerült idén újra megpróbálom. Próbálok tanulni a hibákból és másképp csinálni. Palántát nem veszek 300-350 Ft-ért mert annyit lehet hogy tényleg nem hoz, hanem előállítom saját magam. Nincsenek jó körülményeim mégis szoktak lenni szép palántáim.  Én azt gondolom, hogy igenis érdemes kertészkedni, mert a saját magunk által megtermett zöldség/gyümölcs nemcsak frissebb és egészségesebb mint a bolti, de sokkal nagyobb kedvvel fogyasztjuk ha megdolgoztunk vele.

Előzmény: Magdi60 (2)
unartis: Creative Commons License 2015.01.21 0 0 24

Sziasztok!

 

A cél az egy veteményes kertnél, hogy minél tovább és minél korábban "működjön", vannak olyan zöldség fajták amiket télen is kint nevelhetsz gond nélkül, így egész évben gyönyörködhetsz és használhatod a kertben. Néhány éve feleségem nagymamájánál kezdtünk kertészkedni, néhány jó könyvel illetve gyerekkori élményekkel felszerelkezve.

 

A permetezést és minden hasonló vegyszereket nélkülöztük, sokat segített ez a könyv: Alwin Seifert - Kertészkedés mérgek nélkül. Itt ebben a könyvben leírja a szerző a vegyes kultúrás kert előnyeit, azokat a társ növényeket amelyek kedvezően hatnak egymás növekedésére, elriasztják egymás kártevőit.

 

Már a kezdetekkor vegyesen ültetve neveltük a növényeket.

Ősszel amikor felszabadult  a veteményeskert, megtörtént  a betakarítás, általában a októberben  fel szoktam ásni a területet(nagyon kötött a talaj, erre a talajmunkára szükség is van), utána fokhagymát, csemege hagymát és téli salátát szoktunk tenni váltakozva, ezeket kora tavasztól tudjuk fogyasztani, a kert szélén snidling nő és spenót, illetve mángold.

83.tomi Creative Commons License 2015.01.01 0 0 23

Szia Bela!

 

Huntingdonban varom a tavaszt:)

Cambridge mellett van!

van esetleg valami tapasztalatod arra fele, vagy csak erdekel a dolog?

Előzmény: Szabadbatthyany Béla (22)
Szabadbatthyany Béla Creative Commons License 2014.08.14 0 0 22

Szia   Tomi!

:-)

A ködös Albion mely részén művelgeted a kertecskédet?

:-)

Előzmény: 83.tomi (20)
XRive Creative Commons License 2014.07.20 0 0 21

https://www.youtube.com/watch?v=QOMZE1P4ARw

 

Ruccola is akkor finom, ha rengeteg vizet kap. És olyankor a bolhák is megkímélik... Nálunk ez a legnagyobb gond a keresztesvirágzatúakkal. És hiába a hamu, csak szaporodnak a kis bélpoklosok.

Üdv. XRive

Előzmény: 83.tomi (20)
83.tomi Creative Commons License 2014.07.20 0 0 20

watercress jaaa azt mar probaltam nem nagy tuti naponta locsoltam megis elsargult (fas) ehetetlen szornyuseg lett belole akar csak a ruccolambol:(

tormanal nekem mindjar a rendes torma jutott eszembe amit husvetkor frissen reszelve  eszunk a sonka melle ( mennyit mentem utanna iden) es meg se sikerult szereznem! 

majusban hoztam otthonrol 3kis darabot anyosom instrukcioi alapjan elultettem es gyonyoruen kihajtott na azota ovom locsolom, hogy jovore legyen!!

zold tragya: talaltam mag kevereket az altalad javasolt oldalon 20£/kg aron :)

fizu utan rendelek is egy kilot az eleg lesz par evig:)

addig van idom melyiteni az ismereteimet ezzel kapcsolatban hogyanis mikent!

ha van esetleg olyan linket ahol a gyakorlati reszet ecsetelik hohyan vessem hogyan assak.... marmint a zold tragyanak azt elore is koszonom!

most elmegyek legeltetni a szemem egy kozeli kerteszeti boltba

koszonom a segitseget!

udv:Tomi

Előzmény: XRive (17)
83.tomi Creative Commons License 2014.07.20 0 0 19

akkora kiralyok vagytok!!!!!:)

meg ilyen jo tippeket!!!

koszonok mindenkinek mindent!!!

csak gyozzem feldolgozni a sok infot.

Előzmény: Szabadbatthyany Béla (18)
Szabadbatthyany Béla Creative Commons License 2014.07.20 0 0 18

"Krumplit tuti lehet termeszteni néhány szomszédom termeszt is főleg olyanok akik 2-400m2-rt művelnek akinek ilyen (kis) területe van mint nekem (100m2) annak nem igazán érdemes vetni, mert túl sok helyet foglal, a boltban pedig szépet kapsz olcsón..."

:-)

Első ízben nem akartam a részletekbe menni, de csak a primőr burgonyára gondoltam. A téli krumplit tárolni kell, az sok törődéssel, macerával jár  és még  pince is kell hozzá. A boltokban pedig tényleg olcsón meg lehet venni.

 

A korai fajta vetőgumóját viszont egy rekeszben előhajtatod és akkor ülteted ki amikor már szép fénycsírái vannak. Tudod az igazi az,  amikor tavasszal kimégy a kertedbe és a kis foszlós héjú krumplikat amit még hámozni sem kell (mert még nem is lehet, csak ledörzsölöd a foszlós héját a konyharuhával) belefőzöd a zöldborsó levesbe...

 - Mondhatom, isteni !!!

:-)))

Előzmény: 83.tomi (16)
XRive Creative Commons License 2014.07.20 0 0 17

Mindenképpen keveréket vegyél. Monokultúrában problémát okozhat.Ne hagyd felmagzani.http://www.lajtamag.hu/hu/keverekekkel-megujulo-zoldtragyazas

 

A seedaholicot azért javasoltam, mert ők földrajzilag közel esnek. Tudják, ott mitől döglik a légy.

Mi a vízitorma (watercress) magot is onnét rendeltük. 2 évre elég lett egy adag. De a 30 fok és százazság nem arra utal, hogy jó lesz neki Felétek. Angliában supermarketekben is árulják cserépben, amit, ha kicsit eszel is belőle, elültethetsz.  Lecsóhoz mondjuk nem enném meg :D

Üdv. XRive

 

 

Előzmény: 83.tomi (15)
83.tomi Creative Commons License 2014.07.20 0 0 16

Szia!

 

Köszönöm a biztatást. nem adom fel:D Krumplit tuti lehet termeszteni néhány szomszédom termeszt is főleg olyanok akik 2-400m2-rt művelnek akinek ilyen (kis) területe van mint nekem (100m2) nem igazán érdemes vetni, mert túl sok helyet foglal, a boltban pedig szépet kapsz olcsón még a farmon se drága a krumpli!ahogy én látom minden megterem itt ami otthon kivéve a tvpaprikát legalábbis ezt mondják a magyarok azt itt nem ismerik de majd én:DDD megmutatom az angoloknak milyen a jó tvpaprika, és az abból készült lecsó jó házi füstölt kolbásszal:DD bocs hogy elkalandoztam....
üdv:Tamás

Előzmény: Szabadbatthyany Béla (12)
83.tomi Creative Commons License 2014.07.20 0 0 15

Szia köszönöm a tanácsokat természetesen próbálok majd beszámolni mindenről!

Mindjárt ki is nézek a közeli kertészetbe némi zöldtrágyának való magért:D

Holnap elültetem! Bár még nem teljesen világos számomra ez a téma:( Pl.: levágom, rászórom a földre és beásom ennyi? mi lesz a gyökerével nem fog nekem jövöre mindenhol mustár nőni illetve ha elmegy magba és elszórja a magját jövőre irtható és győzöm kikapálni?

elég bamba vagyok!? sok hülyeséget kérdeztem!?

legalább tudom mit olvasgatok ma éjjel:D

hát az angliai időről annyit, hogy tegnap kimentem délután 3kor a kertbe,mert éppen elbujt a nap 3perc után ömlött rólam a víz irány haza és csak este 8után tudtam kimenni kicsit ásni kb 1-1,5 hónapja minden este locsolnom kell mert kb 3hétig egy csepp eső se esett:( reggel kb 15-20 fok van nappal 25-30 este 20körül!

Ne higgyetek el mindent, hogy itt non-stop esik fúj és esernyő nélkül sehova!:D

Lehet régen így volt, de most nem!

Vízitormát illetően jövőre kipróbálom és elmondom a tapasztalataimat. Mondjuk honnan szerzek ilyen magot? vizitórma egyenlő orvosi vízitorma, kertizsázsával, vagy másra gondoltál?

Üdv:Tamás

Előzmény: XRive (14)
XRive Creative Commons License 2014.07.20 0 0 14

Szia!

 

Mi nyolc éve kezdtük egy tarackossal. Szinte semmi nem termett meg benne az első néhány évben, annyira vacak volt a talaj. Mostanra paradicsommá vált.

 

Ha nem jó  a földed, kezdd el lazítani  és trágyázni. A legjobb a szalmás istállótrágya, nem tudom, hogy milyen környéken laksz, elérhető-e. Ha nem, a  "seedaholic"nál számos zöldtrágya-magot lehet rendelni, és ők 2 A5-ös oldal leírást mellékelnek minden maghoz, valamint tudsz direkt az ültetési időhöz magot keresni. Ali bá blogján találsz növénybarátokat, mit jó egymás mellé, mit egymás után ültetni. De júliusban a zöldtrágyának való magokat éppen alkalmas elvetni, szóval jó időben vagy.

 

Bizonyos zöldbabféléknek sem késő, már itt, Magyarországon, mert azt nem tudom, hogy Nálatok milyen a klíma.

 

Mi október-november környékén még szoktunk dughagymát ültetni, így tavasszal hamar lesz újhagyma, és télálló spenótot vetünk, mert akkor tavasszal lapulevél-méretű zsenge leveleket szedhetünk.

 

Én, ha Britanniában élnék, kipróbálnám a vízitormát is. Az itteni szárazságban sajnos túl erőssé válik, de ott, a bő csapadék miatt finomabb. Én leástam egy lavórt, és abban növesztgetem, de erős, mint a vízhiányos retek.

 

Remélem, beszámolsz majd az angliai kertészkedésről. Üdv. XRive

Előzmény: 83.tomi (-)
ZsuR Creative Commons License 2014.07.20 0 0 13

:)) Az enyemet nem vetted el :)).  Tudom, nem 100% sikertortenet - de mi az? :)) Megis, nekem annyi oromet ad, hogy nem tudnam abbahagyni... hianyozna az eletembol. 

Előzmény: Magdi60 (11)
Szabadbatthyany Béla Creative Commons License 2014.07.20 0 0 12

Szia!

Sok sikert kivánok a kertészkedéshez!

 

"Én szeretek kertészkedni még ha nem is értek hozzá próbálok utánna olvasni mit rontottam el próbálok tanulni a hibáimból lesni a szomszédokat mit, és hogyan csinálnak...."

:-)

Igazad van.

A kerted talaja egyre jobb lesz időről- időre ahogyan megműveled, a szaktudásod is egyre mélyül a megszerzett tapasztalatokkal és  évről- évre egyre több örömöd lesz a kertedben. Arról nem is beszélve, hogy önmagában is egészséges az az  eltöltött idő amíg kinn vagy a szabad levegőn.

Konkrét tanácsot innen nem tudok adni, de talán nem tévedek nagyot ha arra biztatlak, hogy termelj krumplit. Ennek az Egyesült Királyságban nagy hagyománya van, az ottani vidék klímája erre egészen biztosan kiválóan alkalmas.

Így a "Fish & Chips" -ből a chips már meg is van !!!

:-)))

Előzmény: 83.tomi (4)
Magdi60 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 11

Sajnálom, nem akartam elvenni senki kedvét, pedig még a csigákról nem is beszéltem... - reggelre lerágják a friss hajtásokat, ragacsoznak.

Előzmény: ZsuR (7)
ZsuR Creative Commons License 2014.07.19 0 0 10

Nagyon paras az ido - nem lehet sokaig kinnt maradni.  Talan holnap reggel folytatom, amikor huvosebb van.


Az uj kezdemenyezes, a malna le van takarva... 

 

A masik oldalra ribizlit szeretnek... de meg eprek vannak benne, meg sok gaz... 

 

 

Előzmény: ZsuR (9)
ZsuR Creative Commons License 2014.07.19 0 0 9

..es most megyek folytatom a gyomlalast...

Előzmény: ZsuR (8)
ZsuR Creative Commons License 2014.07.19 0 0 8

A sikereim, a kudarcaim... 

Nalam a palanta neveles teljes kudarc.  A magrol vetes 50/50 - maradok a palantanal...

ZsuR Creative Commons License 2014.07.19 0 0 7

A kerteles tanulas, probalgatas, kudracok es sikerek... volt ev amikor a paradicsomom csodalatos volt - volt amikor nem sikerult.

A gyogynevenyeim, fuszernovenyeim csodalatosak mar minden evben - de meg ott is van az ami nem sikerul.  

 

En ugy gondolkodom, a palanta/mag ara egyszeri fuszervasarlas lenne - igy meg egesz nyaron van, sot, leszaritom a felesleget...igy aztan van osszel is, telen is.

 

Jo par eve csinalom, de meg mindig sok az uj amit tanulnom kell.  De elvezem minden pillanatat! :)  Mindjart csinalok par kepet rola... aztan megyek elokesziteni az uj eper agyast.

Előzmény: Magdi60 (2)
ZsuR Creative Commons License 2014.07.19 0 0 6

Ha a talajod annyira rossz, gondolkodj a szalma kerten :)

 

http://www.annies-gardens.com/start-vegetable-gardening-straw-bales.html/fertilize-regularly-vegetable-gardening-in-straw-bales

 

En most a szalmat takarasra hasznalom, megtartja a nedvesseget, tisztan tarjtja a novenyt es nem gyomosodik... 

 

Előzmény: 83.tomi (-)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.19 0 0 5

Ne add fel! Lehet, hogy nem éri meg anyagilag, de a kertészkedést nem feltétlenül ezért csináljuk. És ha megnézed a veteményes vagy a paradicsomos topikot, láthatod, hogy sokaknak vannak sikerélményei. 

Előzmény: 83.tomi (4)
83.tomi Creative Commons License 2014.07.19 0 0 4

sajnálom, hogy így látod!

Nekem nem ez a véleményem!

Én szeretek kertészkedni még ha nem is értek hozzá próbálok utánna olvasni mit rontottam el próbálok tanulni a hibáimból lesni a szomszédokat mit, és hogyan csinálnak....

Előzmény: Magdi60 (3)
Magdi60 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 3

Most fűszernövényekkel próbálkoztam, a tárkony olyan szép volt mikor vettem, most barna, és száraz, meg foltos, jajj.

Előzmény: Magdi60 (2)
Magdi60 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 2

Nem érdemes semmit. Szerintem. Már sok mindennel próbálkoztam, semmi nem éri meg. És minden csupa tetű, poloska, hangya, gaz. Mire teremne, rettenetesen néz ki, és satnya, semmilyen. Ma láttam a piacon, cukkini 80 Ft/kg, de a hagyma, paprika, minden olcsó, ha palántát veszek 300-350-ért, karózom, locsolom, trágyázom, és semmi. Bocs, ha lehangoló voltam, ezek a saját tapasztalataim. Kukacos volt a retek, hagyma, minden.

Előzmény: 83.tomi (-)
83.tomi Creative Commons License 2014.07.19 0 0 1

köszönöm ezt már olvasgattam eddig is, de még elég kusza a sok infó a fejemben!

Előzmény: Ali-bá (0)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.19 0 0 0
Előzmény: 83.tomi (-)
83.tomi Creative Commons License 2014.07.19 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

 

Idén tavasszal Béreltem egy kertet Angliában, mivel itt élek.

Itt közösségi kertek vannak kb 1000m2 25x4m es parcellákra felosztva! Ilyenből sikerült szereznem eggyet. Nyilván nem a leggondozottabb, legtutibb helyet, de hát neki álltam idén április elsején, bolondok napján nagy bolond voltam, hogy elkezdtem, na de mindegy nem bántam meg.

ami létezik az üvegszilánktól a vasszögig  mindent találtam váltakozva a füves , gazos kavicsos részekben! eddig odáig jutottam, hogy a kert fele fel van ásva a kert másik fele be lett ültetve össze vissza minden gondolkozás nélkül amolyan ahogy esik úgy puffan. Természetesen  fele már megint üres mert nem kelt ki nem olyan lett, nem tudtam, hogy kikelt, és a gazzal együtt kikapáltam mindent szóval hagyjuk is. No de jövőre, illetve ősszel....

Na ebben kérném a segítségeteket mit hogyan tovább!

Föld  elég agyagos, de még kezelhető É-D-i tájolású retek saláta bab futóbab paradicsom cukkini napraforgó szépen megtermett illetve terem!! Nagyon-nagyon kavicsos

előre is köszönöm:Tamás

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!