Keresés

Részletes keresés

Rob89 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 53

Köszönöm a részletes ismertetőd. Igyekszem megfogadni a JÓ tanácsod! ;)

Előzmény: Agur (52)
Agur Creative Commons License 2014.07.11 0 0 52

Szia Rob89!

A tüzelőanyagod adott mindenféle növényi hulladék ami tüzelhető.

Ehhez "tüzelőhöz kell, hogy kemencét válassz.

Nem kell újra kitalálni a langyos vizet. Több száz évig erre a célra építették eleink a búbos kemencét.

A te tüzelőd gyorsan és nagy lánggal ég, ezért kell olyan kemence forma amiben ez a láng el tud lobbanni. Az égés a kemence belsejében történik a búbosban és nem csapnak ki a lángok az ajtón, a lángok meg tudnak fordulni .

Ha a tüzelőhöz meg van a megfelelő kemencéd akkor már csak a vizet kell melegíteni vele.

A te adottságodtól függ - mi van otthon a fészerben, és mit lehet olcsón megvenni a vastelepen - ,hogy milyen formában milyen anyagokból építed meg a vízteret a kemencéd köré. -  Lehet az bontott csövekből hegesztett csőkígyó, kazánlemezből hegesztett kupola alakú tartály. -

Ha a kemence külső teljes felületét lefedi a víztér akkor a lehető legtöbb hőt el tudod vezetni. A kemence belsejében nem kellene a tüzet hűteni, az ott keletkező hő hadd tegye a dolgát.

A kemence falazata és nagy víztömeg is tudja tárolni a meleget. Persze ha nem ég a tűz akkor kéményt le kell zárni.

A víz melegítésére a kemence ajtó felett is lehet csőkígyó  amit a kilépő füst melegít.

A füstöt akár a kemence teteje és a víztér között is el vezetheted, ez szintén melegítheti a vízteret.

Sokféle megoldás lehetséges. Csak rajtad múlik, hogy te vagy a családban valaki mit tud jól és olcsón megcsinálni. Nem véletlenül írtam előre a JÓ szót.

Üdv!

Agur

Előzmény: Rob89 (51)
Rob89 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 51

A tömegkályhával fűtésnek teljesen más a lényege, mint amit én szeretnék megvalósítani.

Az én elképzelésem bár kevesebb fűtőértékkel bíró, de nagy mennyiségű fűtőanyag elégetése a legköltséghatékonyabb módon. Esetleg a fűtőeszköz segítségével minimális hőtárolás (egy nap).

Előzmény: Agur (50)
Agur Creative Commons License 2014.07.08 0 0 50

Szia!

Vackor11 sajnos már nincs közöttünk. :(  sajnos balesetben meghalt.

Az ő honlapján volt beszámoló a tömegkályha "kazánosításáról".

A kályha külső burkolata helyett  kapott 5 cm vastag vízköpenyt. Kazánlemezből hegesztettek köré vízteret.

Kívül pedig 10 cm-es kőzetgyapot szigetelést tettek.

A tömegkályhán így nem módosítottak semmit csak a hőátadó rész lett "vizes".

Üdv!

Agur

Előzmény: Rob89 (43)
g.anti56 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 49

Igen ez így igaz nyomás szabályzó ami elengedi a vizet és lehet be építeni egy másik szelepet ami után tölti a vizet

Előzmény: Fagyosnapok (48)
Fagyosnapok Creative Commons License 2014.07.07 0 0 48

Csak ha nyomás alatt van.

De hát a kazánokat jó 130 éve már alkalmazzák.

A megfelelő biztonsági szerelvényekkel.

Főleg télen.

Előzmény: g.anti56 (42)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 47

szerintem igen !

..amit a garázsban épített fel ?

Kerestem, de nam találtam...bár csak a tömegkályhás hozzászólásait futottam át...

Előzmény: halaloszto (46)
halaloszto Creative Commons License 2014.07.07 0 0 46

lehet tole lattam azt a kogyapottal burkolt kalyhat?

Előzmény: joevagyok68 (45)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 45

tán vele kéne felvenned a kapcsolatot !

http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=&aq_text=&aq_cre=&user_id=296689&topic_id=9157278&forum_id=52&aq_ext=1&t=9157278&na_start=0&na_step=50&aq_target=resl

"Én merem állítani, hogy 90% hatásfokkal működik nálam egy vízteres tömegkályha, ami a kályha által bent tartott hőmennyiség 80%-át tisztán a vízre adja."

halaloszto Creative Commons License 2014.07.06 0 0 44

sajnos semmi sajat tapasztalatom nincs. regebben kovettem a tomegkalyhas forumot, es ott volt valaki aki epitett maganak ilyen kazant. (nagy tomegkalyha sok fallal, kivulrol csovezes, azon kozetgyapot.)

Vajk

Rob89 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 43

Értem a korábban felvázolt gondolatmeneted a külső csövezésről. Erről esetleg valami tapasztalatod van? Mekkora felületen kellene körbecsövezni?

Előzmény: halaloszto (41)
g.anti56 Creative Commons License 2014.07.05 0 0 42

Keringető nélkül el kell felejteni a vizet  mert úgy fel forrósodik hogy a spirált is szét feszítheti.

halaloszto Creative Commons License 2014.07.05 0 0 41

szoval ha a gyors felfutes nem szukseges, viszont a hosszu hotarolas/elnyujtott holeadas igen, akkor a hokivevo vizcsoveket nem a tuzterbe kell tenni, hanem tavolabb. igy sokaig kell futeni hogy a meleg elerjen a vizig, de cserebefog hot adni akkor is amikor mar nincs tuz.

Vajk

Előzmény: halaloszto (40)
halaloszto Creative Commons License 2014.07.05 0 0 40

naplane! :-)

Előzmény: Madaraspisti (39)
Madaraspisti Creative Commons License 2014.07.05 0 0 39

És a duplája !!

Előzmény: halaloszto (38)
halaloszto Creative Commons License 2014.07.04 0 0 38

egy kemenceben 2-300 fok van. ha nem keringeted a spiralodban a vizet, felforr az egesz a fenebe.

Vajk

Előzmény: Rob89 (37)
Rob89 Creative Commons License 2014.07.04 0 0 37

Arra gondoltam még, esetleg a búbos kemence búbjában lenne egy csőspirál. Nem túl nagy felület, így nem hűti le nagyon a kemencét és az eredeti funkció is megmarad. Sőt jó szigetelés esetén  a hő is tovább marad bent, sőt a búb részben kering, így tovább marad a hő.

g.anti56 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 36

Csak fűtésszezonban mert a vizet is fel melegíti vagy akkor el kéne vezetni a meleg vizet a lakástól valamerre ,

Előzmény: szipig1 (35)
szipig1 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 35

Sütésre tudod használni? 

Előzmény: g.anti56 (34)
g.anti56 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 34

Vályogtéglából csináltam a kéményhez szereztem bontott kémény téglát  nekem a vízborda és kemence ajtó került pénzbe a többi dolgot én megoldottam  de ha felszámolok mindent akkor nem kicsi összeg

,

Előzmény: Rob89 (33)
Rob89 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 33

Ha vályogtéglából készül, amit magad készítenél, akkor a kemence sem kerül olyan sok pénzbe.

Előzmény: g.anti56 (32)
g.anti56 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 32

Megépítése nem két forint a kemencének sem de ahogy írod az üzemeltetése olcsóbb és így ki egészítik egymást minden mezőgazdasági hulladék el égethető

Előzmény: Rob89 (31)
Rob89 Creative Commons License 2014.06.28 0 0 31

Ez szerintem is így van. Ennél a kazános "öszvér" megoldásnál nem a legtökéletesebb égés a fontos, hiszen az a fűtőanyag mennyiség csökkentését eredményezi. Itt viszont az elégetett fűtőanyag mennyisége nem annyira fontos, mert van bőven. Inkább a magának a fűtőtest megépítésének és üzemeltetésének az olcsósága. 

Előzmény: g.anti56 (30)
g.anti56 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 30

A kátrány gyár ki alakulhat bármelyik kazánba vagy kályhába legyen az akár cserép kályha ha le fojtod  a tüzet vagy nyirkos vizes fával tüzelsz,

Előzmény: Dolmar__fan (28)
halaloszto Creative Commons License 2014.06.25 0 0 29

egyetertunk. ezert volt speci az a tomegkazan amit lattam. nem benne volt a tuzter, hanem a kulso felulete volt becsovezve mint egy falfutes. Bent megvan a sargan izzo pokol, a kulseje meg csak jo forro. Eredetileg is a kulseje adja le a hot a szobanak, hat ez nem a szobanak hanem a viznek. A csoveken kívul meg hoszigetelve.

Vajk

Előzmény: Dolmar__fan (28)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.06.25 0 0 28

Nekem inkább olyasmi dereng,hogy az volt a megállapítás,hogy tömegkályhába, cserépkályhába vízteret építeni nem ajánlott.

Ezek egyike sem kazán, nem az a funkciója. Hőelvonás hatásfokcsökkenés stb.

Pontosan sajnos nem emlékszem a részletes érvelésekre, de kályha építők írták.

A lenti képeken is látszik a "kátrány-gyár" kialakulásának kezdete.

Előzmény: halaloszto (27)
halaloszto Creative Commons License 2014.06.24 0 0 27

nem ertek en ehhez annyira. de egyszer a tomegkalyhas topikban volt egy manusz, aki epitett egy "tomegkazan"t.

nagy tuzter, rendesen megtervezett levego hozzavezetesek mint egy tomegkalyhaban. sok jarat, hogy a fust leadja a hot. sok tegla, hogy legyen ami taroja a hot. belul iszonyat homerseklet, hogy tokeletes legyen az eges. a kulso feluleten csovezes, ezen lehet kivenni a hot, az felett meg kozetgyapot, hogy magatol ne jojjon ki.

rovid tuzeles pokoltuzevel, atmelegiti az egeszet. belul sokszaz fok, kivul max 80. aztan a keringetot a szobatermosztat kapcsolgatja ahogy kell ugy veszi ki a hot belole.

Előzmény: Rob89 (26)
Rob89 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 26

Véleményed szerint a kb. 1 méter hosszú kévébe kötött gally és szár gazdaságos elfűtésére  és a hő tárolására a tömegkályha lenne a legalkalmasabb megoldás. És ezt központira is tudnám kötni?

Tehát ennél a fűtési formánál hasznosul a legtöbb hő, és ha estére megfelelő mennyiségű parázs van a fűtőtérben, akkor a következő másnap délutáni fűtésig tartja a meleget a rendszer?

Előzmény: halaloszto (25)
halaloszto Creative Commons License 2014.06.24 0 0 25

- a meleg felfele szall. alul a hamu van, ami jol szigetel

- a tomegkalyha pont hogy pokoltuze tipusu tuzelesre valo. latszolag pont jo bele a gally meg szár. csak nagyobb tuzter kell

Vajk

Előzmény: Rob89 (24)
Rob89 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 24

Olvasgattam már a tömegkályhás dolgot. Nekem az túl drága a megvalósítása és a fűtési forma (kévés gally és szár) sem annak megfelelő.

Én sem a fűtőtérebe akarom rakni a hőcserélőt, közvetlen a fűtőtér alá. Erre kerülne egy vas lap, mivel ez kisebb veszteséggel át is adja a hőt a hőcserélőnek (a vaslap és a kemence fala között lenne tágulási hely), és nem a csövet égetné a láng és nem a hőcserélő használódna. Mivel a parázs a hőcserélőn lenne, így bizonyos mennyiségű hő is tárolódna, így feltehetőleg ha este van megfelelő parázs és lezárom a kemencét, akkor reggelig meleget tartana.

A szigetelésen (közetgyapot) én is gondolkodtam, jó ötlet. 

Előzmény: halaloszto (23)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!