Keresés

Részletes keresés

vjv1 Creative Commons License 2022.01.01 0 0 5

Buék.

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

:))))))))))))))))))))))))))

Tocsi01 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 4

Valakinek játék, valakinek sport....

Íme a megfejtés a Wikipédia szerint (elég meglepő dolgokat ír) a profi Trambulinról:

 

Általánosan:

A gumiasztal más néven trampolin v. trambulin egy világszerte óriási népszerűségnek örvendő olimpiai sportág. Az olimpiai játékok műsorán 2000 óta szerepel a sportág.

A versenyzők egy 6 x 4 méteres, másfél méter magas rugalmas hálón mutatják be a 10 elemből álló gyakorlatukat. A legjobb versenyzők átlagéletkora 26-28 év, de az alapokkal való ismerkedést már 5-6 éves korban el lehet kezdeni.

Az ugróasztal ugrófelülete 505x291 centiméteres, és a közepén kell végrehajtani a gyakorlatot. Külön be van jelölve egy ugrózóna (215x108 cm), ha ezen kívül ugrik a versenyző, büntetést kaphat, levonással sújthatják a bírók. Az asztal szélén, körben a rugók felett, védő műanyag van elhelyezve, az asztal előtt és mögött biztonsági emelvény található, amelyen 2x3 méteres műanyag csökkenti a sérülésveszélyt.

Versenyszámok: egyéni, csapat és páros (szinkron) versenyek.

Hazánkban 2002-ben kezdetek el a sportággal foglalkozni. Jelenleg 8 egyesület körülbelül 250-300 igazolt versenyzője rendszeres szereplője a diákolimpiai és a magyar bajnoki versenyeknek, ahol a versenyzők "A" és "B" kategóriában mérhetik össze tudásukat.

 

Versenyek rendszere

Egyéni versenyen két gyakorlatot mutatnak be a versenyzők. Egy kötelező, egy szabadon választott gyakorlatot, mind a két gyakorlat tíz elemből áll. A két gyakorlatért kapott pontszámot összeadják, és ez jelenti a selejtezőversenyre kapott pontszámot. A legjobb nyolc jut a döntőbe, de ez csak országonként két versenyző, itt egy szabadon választott gyakorlatot mutatnak be fordított sorrendben. A nyolcadik kezdi a döntőt, az első utoljára mutatja be a produkcióját. A páros versenyen ugyanezek a szabályok érvényesek, annyi különbséggel, hogy a döntőbe csak országonként egy páros jut.

A csapatversenyben négytagú együttesek versengenek, a legjobb három versenyző selejtezőben elért eredményét adják össze. A legjobb öt csapat kerül a döntőbe.

 

Gyakorlatanyag

A gyakorlatoknak tíz különböző elemből kell állniuk.

Az első gyakorlatban a kivitelezés a meghatározó, de két igen magas értékű elemet meg kell jelölnie a versenyzőnek, melynek nehézségi értéke hozzáadódik az első gyakorlat kiviteli pontszámához, de ezt a két elemet NEM mutathatja be értékelhető elemként a második gyakorlatban.

A második gyakorlatnál fontos a minél magasabb kiinduló nehézségi pontszám, nincsenek speciális követelmények - de a technikai, kiviteli levonások itt is nagyon meghatározóak. Az esetben ha a fenék, a kéz vagy a térd hozzáér az asztal hálójához a gyakorlat során, ha a láb megérinti a védőszőnyeget vagy kiesik a tornász a biztonsági emelvényre, vége a gyakorlatnak.

 

Pontozás

Az első gyakorlatra kiviteli pontszámot kapnak a versenyzők, de két választott elem nehézségi értékét is hozzáadják az első gyakorlathoz.

Öt bíró tíz pontból pontozza a technikai hibákat. A legmagasabb és legalacsonyabb kiesik, a középső hármat összeadják, így harminc + 2 magas nehézségi értékű elem összpontszámából indul az első gyakorlat, melynek végső pontszáma a legjobbaknál általában 27-28 pont körül várható.

A második gyakorlat értékelésénél figyelembe veszik a gyakorlat nehézségi fokát,de nem lehet bemutatni az első gyakorlat két kiemelt elemét. A nehézségi pontot hozzáadják a második gyakorlat kiviteli pontszámához, aminek kiszámítása ugyanúgy történik, mint az első gyakorlatnál. Mivel mindenki minél magasabb pontszámot szeretne szerezni, ezért magas értékű elemeket épít be a gyakorlatába, különböző dupla és tripla szaltókat. Érdekesség, hogy a legjobb férfi versenyzők 15,50-16,80 pontból induló gyakorlatokkal versenyeznek, tehát az elérhető pontszámuk a selejtezőben 75-76 pont, amiből 71-72 pontot el is ér a legjobb egy-két versenyző.

 

Forrás: Wikipédia

 

Egy profi trambulin képe:(forrás: Trambulinvilág)

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.06 0 0 3

Ez egy sport? Azt hittem játék.

Tocsi01 Creative Commons License 2014.06.05 0 0 2

Természetesen a profi trambulin használók hozzászólásait is szívesen olvasnánk, mivel szakszerűen szerintem ők értenek ehhez a sporthoz. Én mint csendes szemlélő nem sokat, csak pattogok benne, és jókat mulatunk egymáson.

Tocsi01 Creative Commons License 2014.06.05 0 0 1

Találtam megfelelő képet a mi trambulinunkról. Íme:

Tocsi01 Creative Commons License 2014.06.05 0 0 0

Én máris a saját tapasztalatomat osztom meg:

Kb. 3 éve vettünk egy trambulint a szolnoki Corában. Ezt a trambulint a Stoci forgalmazta. Az ára elfogadható volt, ahhoz képest, hogy 244 cm átmérőjű maga a trambulin. Felállítása nem okozott gondot, kb 45 perc alatt fel lehet állítani. Tavasz végétől egészen ősz elejéig fel van állítva. Ha jön a rosszidő, akkor csak ráhúzzuk a takaróponyvát az ugráló felületre, és így nem áznak el a rugók. A háló tartó lábak egészen a földi érnek, nem úgy mint más társainál, hogy csak a trambulin lábra van ráerősítve. A háló nem kötözős, hanem a hálórúdra húzott szivacsra lehet ráhúzni, így a trambulin ugrófelületet egészen ki van használva. Igaz a rugókon nem tanácsos járkálni és ugrálni, mégis a csemeték ezen szoktak szaladgálni. Az ugráló felület 105 kg-ig van engedélyezve. A kislányom és a pici fiam imádja, minden nap legalább 1-2 órát bohóckodnak benne. A rokonság gyermekei is előszeretettel ugrándoznak benne. A magam részéről csak hasznos gyermekmegőrzőnek nevezem. Létra nem járt hozzá, de folyamatban van a beszerzése. A hálóról még annyit, hogy ez a leggyengébb része a trambulinnak, mivel "hamar" -3 év alatt- tönkremegy, és szakadozik a varrásnál, igaz a gyermekek sem kímélték. Ha jól tudom, akkor a Stoci megszűnt, így igencsak nehéznek látom a pótalkatrészek beszerzését, pl. a hálóét. Esetleg, ha valaki tud ebben segíteni, akkor nagyon megköszönném. Az ide Trambulin felállítás egy picit elhúzódott a rossz idő miatt, így csak szombaton lesz felállítva. Mindenkinek jó ugri-bugrit kívánok a trambulinban, és kellemes nyarat!

Tocsi01 Creative Commons License 2014.06.05 0 0 topiknyitó

Sajnos nem találtam megfelelő topikot, így nyitottam egyet a Trambulin kedvelőknek. Itt lehet írni a tapasztalatokat, véleményeket, hozzászólásokat, vagy csak egyszerűen beszélgetni egymással.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!