Keresés

Részletes keresés

annyi baj legyen Creative Commons License 2019.08.08 0 0 608

"előre megírt és meghívható menüvel "

 

Olyan lekérdezések eredményét tudod úgy megkapni, amit más kitalált. Az jó POI letöltésre, de semmi komolyabbra.

 

"bemutatott módon csak kevesen fognak adatokat kigyűjteni"

Ehhez képest én egyre több helyen látom, hogy a felmerült kérdésekre Overpass Turbo linket kap a kérdező válasznak.  Mindenre nem lehet előre megírni a lekérdezéseket. Rengeteg webes szolgáltatás mögött Overpass lekérdezések dolgoznak, pl: http://render.osmtippek.hu/

 

"És ráadásként még van egy súlyos korlát, nevezetesen a szükségszerű online kapcsolat."

 

2019 van. A kertben az öntözőrendszerem is online. De ha mégis valamiért offline gépen kellene (bár el nem tudok képzelni olyan esetet, hogy ilyen előfordulna) lekérdezéseket csinálnom, akkor egyszer felrakom az Overpasst rá, utána meg, amikor kell, pendrive-on odaviszem az adatokat (http://download.geofabrik.de/europe/hungary.html)

 

 

 

"MTSZ már 2010-ben rögzítette az általa elvártakat azzal szemben."

 

Ezzel szemben én továbbra is az adott nyilvántartót használni akarókkal beszélnék, nem egy több darabból összefércelt specifikáció alapján állnék neki dolgozni, amiből kilenc év alatt sem lett semmi. 

Előzmény: alnibell (605)
alnibell Creative Commons License 2019.08.08 0 0 607

Természetesen Crossing Ways

Előzmény: alnibell (606)
alnibell Creative Commons License 2019.08.08 0 0 606

Ja, míg el nem felejtem ...

 

A Levelezési listában van egy kérdés a Crossing Way-ra vonatkozóan.
Az egyértelmű fordítás ez lenne: Különszintű utak.

Előzmény: annyi baj legyen (604)
alnibell Creative Commons License 2019.08.08 0 0 605

Azért csak van, amiben egyetértünk.

 

De nem kell attól tartanod, feladatot adnék nyíltan vagy bújtatott formában. Nincs ilyen szándékom.

Azt viszont ismételten fontosnak tartom megjegyezni, hogy a bemutatott módon csak kevesen fognak adatokat kigyűjteni, egyszerűen nincs az ún. átlag felhasználónak affinitása az ilyen jellegű dolgokhoz.

Többek között ezért merészeltem valamikor az elején megjegyezni, hogy egy előre megírt és meghívható menüvel sokkal inkább hajlandóak az emberek bajlódni.

És ráadásként még van egy súlyos korlát, nevezetesen a szükségszerű online kapcsolat.

 

Ami meg a turistaút nyilvántartást illeti, nos az MTSZ már 2010-ben rögzítette az általa elvártakat azzal szemben.

Nincs mit beszélni róla.

Előzmény: annyi baj legyen (604)
annyi baj legyen Creative Commons License 2019.08.08 0 0 604

" bemutatott lekérdezési mód megköveteli a felhasználótól"

 

Nem mondod? Hát, ilyenek ezek a lekérdező nyelvek. Nem csak az Overpass, hanem az összes SQL.  Sőt, úgy általában minden nyelvre, akár programozási, akár lekérdező nyelv igaz, hogy akkor tudja használni az ember, ha megtanulja.
Van, aki csak a Select lat, lng from poi where type=32 -ig jut, van, aki már bonyolultabb lekérdezéseket is tud készíteni, és van, aki megvárja, míg valaki megcsinálja neki.

 

" példa szerinti lekérdezés - már meg ne sértődj - csak játék az eszközzel."

 

A példa - példa, hogy hogyan lehet az eszközt használni. Aki megérti az eszköz használatát, az az absztrakció után képes a saját problémájának a megoldására fordítani.

 

hány található a megye területén? 

 

Természetesen ki lehet gyűjteni. A lekérdezés egy részéről már írtam, a hiányzó részekhez a tudást itt tudod megszerezni:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Overpass_API/Overpass_QL#Statistical_Count

Nem fogom megírni helyetted, ha erre célozgatnál, az Overpass QL bemutatását tűztem ki célul, nem túraútnyilvántartó készítését, mivel ez utóbbi nem hoz tűzbe. Ha egyszer mégis foglalkoznék vele, az akkor is csak úgy történne, hogy a leendő felhasználóival konzultálnék előtte, hogy ők milyen adatokat szeretnének használni, és milyen formában.
Ha komoly kérdésed van, abban szívesen segítek, ha tudok, ha elakadsz egy lekérdezésben, de csak akkor, ha látom, hogy fordítottál munkát a megértéséhez. Szóval olyan nem lesz, hogy írok egy lekérdezést, ami kimutatja Veszprém megyének a túraútjainak bármilyen statisztikáját, de ha bemutatod az elkészült kódodat, amivel nem boldogulsz, akkor segítek. 

Előzmény: alnibell (602)
alnibell Creative Commons License 2019.08.08 0 0 603

Tudod Te egyáltalán, hogy miről írsz? 

Két egyszerű, úgy általában mindenki számára érthető dolog, egy kérdés, illetve az egységes turistaút nyilvántartás létrehozásának egy ajánlott módjáról volt szó. Olyasmikről, amelyek a TuHu fórumán szóba se kerülhettek.

Előzmény: turablog (601)
alnibell Creative Commons License 2019.08.08 0 0 602

Ilyen igényem, elvárásom soha nem volt, csak a tárgyilagosságra tartottam (volna) igényt.

 

És máris eljuthatunk oda, hogy az alábbi, ténylegesen a GIS tárgykörébe tartozó bejegyzésedhez hozzáfűzzek pár gondolatot.

Az első az, hogy a bemutatott lekérdezési mód megköveteli a felhasználótól a nyelv - szándékosan a magyar kifejezéseket használva - mondattani és nyelvtani követelményeinek a pontos ismeretét, használatát. Ez pedig nem általános felhasználói tulajdonság.

A második pedig az, hogy a példa szerinti lekérdezés - már meg ne sértődj - csak játék az eszközzel.

Annak volna értelme, ha mondjuk egy megye területén lévő turistautakat lehetne kigyűjteni, listába foglalni, de azt is úgy, hogy kiderüljön belőle az, hogy egy-egy adott jelalakú és színű turistaútból hány található a megye területén? Ezek egyedileg és összességükben milyen hosszúak, de az teljesen indifferens, hogy az egyedek vagy az azonos jelzésűek hány darab önálló szakaszból állnak. (Ez utóbbi ugyanis a vizsgált terület úthálózata sűrűségének, illetve a szerkesztés mikéntjének a függvénye.)

Előzmény: annyi baj legyen (600)
turablog Creative Commons License 2019.08.08 0 0 601
És milyen alapon hozza át ide az ottani vitát?
Előzmény: annyi baj legyen (600)
annyi baj legyen Creative Commons License 2019.08.08 0 0 600

Ha nem a tuhu fóruma, akkor milyen jogon akarod megszabni, hogy csak tuhus szerkesztők szóljanak hozzá?

Előzmény: alnibell (599)
alnibell Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 599

Nyugi, ne csapkodj, elfáradsz és alá fog merülni, nem fogod megélni az egyéves korodat! Vagy vedd elő a kevésbé agresszív másik énedet, hagy érvényesülni azt!

 

Ez tényleg nem a TuHu fóruma, ugyanakkor olyan tematikájú, amely illeszkedik a TuHu-nál végzett tevékenységekhez is. Sok minden más, így többek között a pogácsa, az egyhetes babfőzelék, a kovászos uborka nem ide, hanem valami gasztronómiai tárgyú topicba tartozna. Mégis ezeket citálod ide minduntalan.

Előzmény: Pinus Nigra (595)
annyi baj legyen Creative Commons License 2019.08.08 0 0 598

Egy kis folytatás. A bitbucketes leírásba még nem került bele, de a következő nagyobb témakör ehhez kapcsolódó lesz.

http://overpass-turbo.eu/s/Lpr


kimenete:

@id jel nev hossz utak_szama
1 k Országos Kéktúra 1158313.656 2954
2 k Országos Kéktúra 2. - Sárvár - Sümeg 71735.418 115
3 kmtb 12214.029 18
4 k+ K+ 2206.863 2
5 kq K● 2418.346 8
6 k3 K▲ 2495.513 6
7 kt Erdőismereti Tanösvény 1182.82 9

 

kód:

[out:csv(::id,jel,nev,hossz,utak_szama)];
area[name="Káld"];
rel["jel"](area);

foreach
{
make stat nev=u(t["name"]),jel=u(t["jel"]),hossz=sum(length()), utak_szama=u(count_members());
out;
}

 

 

A megadott területen jelen esetben Káld területén átfutó turistaút kapcsolatokat listázza, mutatja a jelüket, hosszukat, és hány útból állnak. A magyarázatokat majd a cikk bővítésében leírom, ennyi viszont már elég, ha valaki használni akarja.

Előzmény: annyi baj legyen (399)
turablog Creative Commons License 2019.08.08 0 0 597
Ja, a mindenki más csak akkor lenne outsider, ha számukra nem akarna nyújtani semmit sem a tuhu. De tudod a felhasználók vannak többen, és biza őket kell kiszolgálni, nem az informatiksi rendszert csak magáért reszelgetni...
Előzmény: alnibell (594)
turablog Creative Commons License 2019.08.08 0 0 596
Semmilyen módon nem képviselem az OSM-et, egyszerű felhasználó vagyok ott. Egyébként megnéztem, és a tuhun több szerkesztés/track köthető hozzám, mint az osm-en, igaz, a tubus aktivitásom elég rég volt. És hogy azóta miért nem vagyok többekkel együtt aktív a tuhun? Van kényelmesebb, könnyebben szerkeszthető és használható térkép, olyan, ahonnan rugalmasabban lehet adatot kinyerni, nem áll meg az ország határánál, és a munkám eredménye jóval több felhasználóhoz jut el. Röviden kevesebb ráfordítással több hasznot termel közösségi szinten az OSM-en munka.

Szóval az általad egy térképcsempe bemutatásával idecitált probléma merre található? Tudod, ha valaki értelmes ember hibát jelent be, akkor megmondja, hol van a hiba, legalább hozzávetőlegesen. Ha Meg rá is kérdeznek, akkor meg pláne. Így ugyanis a jelzett "hiba" nem reprodukálható jelzéssel megy a kukába.
Előzmény: alnibell (594)
Pinus Nigra Creative Commons License 2019.08.08 0 0 595

"mindenki más kívülálló. Azt is írhatnám, illetéktelen outsider."


Az outsider te vagy az értelmes emberek közt, te egyhetes babfőzelék.

 

Feltűnt, hogy ez nem Tuhu fórum, te kovászos uborka? Csak te szeretnél belőle azt csinálni, miután onnan kiszórtak. És tudod, miért nem szól hozzá tuhus, és miért nem szól hozzád támogatólag senki? Mert hülyeségeket beszéltél ott is, hülyeségeket beszélsz itt is. Ott is tönkrevágtál egy fórumot, itt is azon ügyködsz.
Ügyes vagy, ott is utál mindenki, itt is.


Előzmény: alnibell (594)
alnibell Creative Commons License 2019.08.08 0 0 594

Lassacskán minden tisztázódik.

Így az is, hogy a reagálások jó része csak a közvetlen előzmény valamilyen szintű megismerésén nyugszik, azok előzménye, még ha olvasható is a hivatkozás, már figyelmen kívül marad.

Nagyjából ez vezet a szavakon, szófordulatokon való rágódáshoz, az ismétlésekhez.

Csak úgy jöhet létre értelmes párbeszéd, ha az abban résztvevők nem csupán az utolsóként olvasott / hallott mondatra, mondatrészre koncentrálva lépnek be a társalgásba. (És ehhez nem kell politikusnak lenni.)

 

Nem feladatom, de nem is lehet az egy olyan rendszer támogatása, amelynek képviselői minden megnyilvánulásomat gúnnyal fűszerezve megvetéssel illetik. (Egyetlen jelenleg is aktív TuHu közreműködő szólt hozzá az itt májustól felhozott témákhoz, mindenki más kívülálló. Azt is írhatnám, illetéktelen outsider.)

És az utolsó mondatod egy újabb logikai bukfenc. A legkisebb mértékben sem a konstruktivitás léte vagy nem léte volt a dehonesztáló hozzászólások tömegének az indítéka.

 

Előzmény: turablog (593)
turablog Creative Commons License 2019.08.08 0 0 593
Az első mondatodra inkább nem reagálok, csak annyit, hogy szerintem politikusnak kéne menned, ott az ilyesmi nemcsak előny, hanem egyenesen elvárás.

Az adott hiba (hiba? Nem lehet, hogy tényleg nem kapcsolódó utak?) pontosan hol van? Tudod, az OSM-en bárki, még te is ki tudja javítani a hibát, és generálhat mondjuk osmand térképet a már javított adatokból.

Ha konstruktív akarsz lenni, akkor az OSM-en felfedezett hibákat írd inkább meg, akár ide is, mint azon pörögj, hogy a tuhun a többségi vélemény nem fogadta el/fogadta be a javaslataidat.
Ha még nem akarsz konstruktív lenni, akkor ne csodálkozz a reakciókon.
Előzmény: alnibell (592)
alnibell Creative Commons License 2019.08.07 0 0 592

Valószínűleg sehol, de én sem állítottam, hogy ezt állítottad volna.

Ettől függetlenül a hiba az hiba, nem csak ott, másutt is.

Ostoba lennék? Lehet benne valami, hisz' megpróbáltam végig higgadtan elviselni a pocskondiázást, egyáltalán, hogy szóba álltam veletek.

Előzmény: annyi baj legyen (590)
jzp2107 Creative Commons License 2019.08.07 -1 1 591

DNFTT

Van egy gomb ott a + / - -tól balra, nyomjátok be a megfelő hozzászólásnál :-)

Előzmény: annyi baj legyen (590)
annyi baj legyen Creative Commons License 2019.08.07 -1 0 590

Te igen ostoba, hol állítottam, hogy ez elfogadható megoldás? És egy osm csatlakozási hiba hol érvelés a hülyeségeidre?

Nagyon magányos ember lehetsz.

Előzmény: alnibell (589)
alnibell Creative Commons License 2019.08.07 -1 0 589

Kérdezett valaki? 

Inkább ezen pörögj, hogy jó legyen:

Az ne oktasson térképszerkesztésről, akinek ez éveken át elfogadható megoldás!

Előzmény: annyi baj legyen (588)
annyi baj legyen Creative Commons License 2019.08.07 0 0 588

Teljesen feleslegesen pörögsz ezen: útvonaltervezős útszakaszok fizikailag közös pontjaira kell közös pont. Az útvonaltervezési korlátokat majd az útvonaltervező fogja a gráf éleinek a paraméterei alapján beállítani. Ez az útvonaltervezés alapja, nem egy opcionális dolog. 
Sokan elmondták miért van így, időd is lett volna utánanézni, szóval szakadj le a témáról, és posztolj valami relevánsabbat, ami nem elcseszett adattárolásról, elcseszett térképrajzolási gyakorlatról szól. 
Baszki, ha van egy topik, és te ott megjelensz, rögtön le lehet húzni a wc-n, mert telibeokádod.
Vagy írj topiktémához illő, azok szakmai alapjaival tisztában lévő hozzászólásokat, vagy hallgass, és tanulj.

Előzmény: alnibell (587)
alnibell Creative Commons License 2019.08.07 0 0 587

Fájdalmas a bemutatott erőlködésed, a folytonos terelésed.

 

Az előzetesen általam bejárt útvonalak alapján végrehajtott több száz, kellően részletezett és az elvárt eredményt hozó szerkesztésem talán elég bizonyíték arra, hogy ismerem a digitális térkép TuHu-n belüli  felépítésének mikéntjét, annak okát, feltételeit.

Pont ezek ismeretében kérdeztem, hogy ugyan miért ne alkalmazhatnánk egy másutt már bevett eljárást azokon a helyeken, ahol tiltott a különböző járműtípusokkal az átjárás az egyik fajta útról a másik fajtára és ezzel egyszerűsítenénk, vizuálisan jobban megjeleníthetővé tehetnénk az adott területet?

A többféle elutasító, egyre inkább személyeskedésbe átforduló válaszokat nem részletezem, most visszamentél az utolsó előttihez.

 

Egy tisztességes fórumozó, ha nyilvánvalóvá válik, hogy egy állítása hamis, nem állja meg a helyét, nem vesz elő egy korábbi témát csak azért, hogy elmossa a tévedése, hibája tényét.

(Még hogy helyi kontakt rossz szakaszt nézett meg? Mindenütt azt lehet látni, mint a csatolt képeken.)

Előzmény: turablog (585)
annyi baj legyen Creative Commons License 2019.08.07 0 0 586

Ebben a fázisban még nem :)
Majd, ha már sikerül rávenni az OpenCV-t, hogy megkeresse őket, akkor már igen, de addig kellene sok pozitív minta.

Előzmény: olahtamas (582)
turablog Creative Commons License 2019.08.07 0 0 585
Tehát nem érted a különbséget a gráf csomópontjainak léte/nem léte illetve az élek tulajdonságai között.
A láthatóság/behajtási korlátozás az adott él tulajdonsága, ahhoz tartozik, az utak valóságos, fizikai kapcsolatát pedig a gráf csúcsai jelenítik meg. De szerintem ez is volt már, és ezt sem sikerült megérteni.
Előzmény: alnibell (584)
alnibell Creative Commons License 2019.08.07 0 0 584

"(8) *  Az (1) és a (3) bekezdésben, a (4) bekezdés b) pontjában, valamint a (7) bekezdés b)-f) pontjában foglalt rendelkezéseket a segédmotoros kerékpárok - a quad és a mopedautó kivételével - közlekedésére is alkalmazni kell azzal, hogy

a) lakott területen a kerékpársávon segédmotoros kerékpárral közlekedni,

b) kétkerekű segédmotoros kerékpáron utast szállítani,

c) segédmotoros kerékpárhoz utánfutót kapcsolni

nem szabad."

 

Nem fogom tovább részletezni. Ha akarja, bárki elolvashatja, mit is takarnak a hivatkozott bekezdések és pontok.

 

Értem én, hogy ha így nem, akkor úgy akarsz fogást keresni rajtam. Nem fog sikerülni.

Én a legelején kérdeztem, majd léptem, megindokolva, hogy mit miért. Ugyanakkor jeleztem azt is, hogy hol, meg azt is, hogy nincs akadálya a módosításnak.

Ha nem szólok, a kutya nem veszi észre, még az útvonaltervező sem. 

De már kezd elegem lenni a sorozatos terelésből, mellébeszélésből.

 

Előzmény: kivi000 (583)
kivi000 Creative Commons License 2019.08.06 0 0 583

A kétkerekű segédmotoros kerékpárok közlekedésére külterületen ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kerékpárokra.
Hibás az érvelés, nem ír ilyet a törvény. Sőt pl. kerékpárral nem, de segédmotorossal szabad főútról balra kanyarodni lakott területen kívül. S továbbra is áll, hogy a szabályozást nem a rajzban hanem paraméterben kell tárolni. Más szóval, nem téma.

Előzmény: alnibell (581)
olahtamas Creative Commons License 2019.08.06 0 0 582

Az a pár százezer fotó, ami a mapillary-n van az nem elég ? :)

Előzmény: annyi baj legyen (577)
alnibell Creative Commons License 2019.08.06 0 1 581

Átolvastam a vonatkozó paragrafus pontjait.

Így azt is, hogy mikor közlekedhet a kerékpáros belterületen a nem főútvonal jellegű úton ott, ahol külön kerékpárút is van. 
A kétkerekű segédmotoros kerékpárok közlekedésére külterületen ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kerékpárokra.
Hibás az érvelés. Más szóval, nem téma.

Előzmény: alnibell (580)
alnibell Creative Commons License 2019.08.06 0 0 580

Gratulálok, újabb csomó keresése a kákán!

Majd akkor lesz aktuális a kérdés, ha az útvonal tervezők fel lesznek készítve a segédmotoros kerékpárral való tervezésre. 

Az állítás az volt, hogy a kerékpáros felhajthat az új 813-as útra. A cáfolat meg illusztrálva.

Egyébként Ferencjóska is adott ki rendeleteket, erre-arra. Talán még a delizsánsz forgalmat is szabályozta.

Előzmény: kivi000 (578)
vjano Creative Commons License 2019.08.06 0 0 579

Kösz.

Előzmény: osm (571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!