Tudom, hogy nem ez a szőlő telepítés ideje, de évek óta keresek mazsolaszőlőt.
Akinek van valamilyen fajta (ami finom, nem túl érzékeny.. stb...) és esetleg lenne majd ősszel-télen fölösleges gyökeres töve, gyökereztetett vessző, vagy akár gyökér nélküli azt szívesen megvenném.
Nem kérem ingyen...
Itt a környéken nem sikerül évek óta beszerezzem... ha valakinek van jelezze legyen szíves...
Nincs egyetlen magnélküli szőlőm se. Éppen 32 éve oltottam egy Szultán nevezetűt. Jó nagyokat hajtott , de fürtöt nem hozott. Évek mulva arra gondoltam, hogy biztosan a rövid metszés miatt. Meghagytam egy vesszőt addig nőni, ameddig akar (kb. 6-7 m lett) és a következő évben nem metszettem vissza gondolván, valamelyik rügyben, a tőkéhez közelebb vagy távolabb csak lesznek fürtök. Lett egyetlen fürtöm. Mondanom se kell, hogy leváltottam más fajtára.
(Ha megbiztattok valamelyik fajtával, lehet ismét oltok valamilyen magnélkülit.)
Beer Monster:Gratulálok az új topikhoz.Nekem az a véleményem,hogy a mazsola készítéshez használt szőlőfajtákról is essen szó,mert csak a mazsola készítés nem sok látogatót vonz a jövőben itt a topikon.
Nagy0n nehéz lenne a többmagvúakat kimagozni aszalás előtt és az sem megoldás, hogy a mazsolából köpködjük ki a magokat. Én csaka magtalan (puha magvú) fajtákból tudom elképzelni még a házi, hobbi szintű előállítást is.
Az ipari készítésről még csak-csak található leírás, de az otthoniról például nem nagyon.
Szőlőből, azt beszélik, optimális esetben a teljesen magtalan, meg még az egymagvú való mazsolának. Kérdés, hogy bármelyik fajtából készíthető-e jó mazsola.