Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.26 0 0 17

Én úgy tűnik erről is lemaradtam, írtam neki email-t, hamar válaszolt is, de nincs neki semmilyen eladó Pachypodiuma:-(

Előzmény: msek (15)
kontárkodó Creative Commons License 2015.03.12 0 0 16

Köszi

Előzmény: msek (15)
msek Creative Commons License 2015.03.11 0 0 15

Igen, az ő standjain láttam többször P. saundersii-t, szép, erős caudexszel, tőle van az enyém is.

Előzmény: kontárkodó (14)
kontárkodó Creative Commons License 2015.03.11 0 0 14

Róla van szó?

Szabados Attila, Fót

E-mail: aticacti@gmail.com

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.15 0 0 13

Köszi az infókat, mindenképpen utána fogok nézni, a tavalyi magomcaim élnek és virulnak, most ugyan levél nélkül, de az egyik csúcsán már látszik, hogy kezd ébredezni.

msek Creative Commons License 2015.02.15 0 0 12

Ha megnézed a rarecacti.com oldalt, láthatod, milyen sokféle pachypodiumot árul. Inkább az a gond, hogy ezek a kisméretű növények nem bírják a földből kivéve a szállítást, biztos kudarc postán rendelni. Inkább személyesen mennék... :)

Előzmény: Törölt nick (9)
msek Creative Commons License 2015.02.15 0 0 11

Mi a helyzet a tieiddel, amikről a fotókat tavaly feltetted?

Előzmény: Törölt nick (9)
msek Creative Commons License 2015.02.15 0 0 10

A P. saundersiit Szabados Attila fóti kaktuszos szokta volt árulni nagyobb kaktuszkiállításokon. Egyszer (akkor, amikor vettem a növényt) megleltem a számát a neten, biztosan most is fent van valahol. A kicsiket dr Horváth Sándor budapesti állatorvostól vettem, neki többféle formában elérhető a telefonszáma, e-mail címe.

 

Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.15 0 0 9

Publikusak ezeknek a gyűjtőknek az adatai  (név, elérhetőség)? Szívesen vásárolnék én is magoncokat ill. kisebb növényeket. Hány éves kortól virágoznak? 

Előzmény: msek (8)
msek Creative Commons License 2015.02.14 0 0 8

A P. saundersiit a tulajdonos helyett egy alkalmazott árulta, kérdésemre a "valamilyen pozsgás" választ adta. (Ez szerintem különösen izgalmas azonosítás egy kaktuszkiálításon.) Megkérdeztem, ki a tulajdonos, felhívtam, ő nevezte meg a növényt később. :) A virágnak nem volt különösebb illata, csak egyszerűen szép.

A két kicsit egy olyan gyűjtőtől vettem, akinek különleges növényei vannak - többek között számos ezeknél sokkal izgalmasabb pachypodiumai -, ezeket a kicsiket magról ő szaporította, ezért viszonylag olcsón megkaptam. Kis türelem, remélem, hamarosan virágozni is fognak. :)

Majd teszek fel képeket róluk.

Kaktuszkiállításokon kis szerencsével lehet találni ezeket.

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.14 0 0 7

Jajj, a szivem! Nekem a háromból egyik fajta sincs. Ez a virágzó egyenesen szenzációs!!! Illatos volt a virága?Egy időben próbálkoztam, de én senkit nem találtam (legalábbis a neten), akinek egyáltalán lett volna, régebben kaktuszokat is vásároltam innen onnan gyűjtőktől is, de egyiknek sem volt.

Előzmény: msek (6)
msek Creative Commons License 2015.02.14 0 0 6

Szia,

szerintem nagyon is érdemes ezekkel a növényekkel foglalkozni, egy egészen különleges csoportot alkotnak. Nekem a caudexes növények megismerése során kerültek a szemem elé. A szúrós növényeket nem állhatom, de a caudexes euphorbiák és a pachypodiumok a szépségükkel elvarázsoltak, ezek kivételek.

Pachypodiumom három van, egy P. succulentum (három éve):

 

 

 

egy P. bispinosum, arról egyelőre nincs kép, és egy P. saundersii. Utóbbit három éve vettem egy kaktuszkiállításon, akkor így nézett ki:

 

 

 

néhány hónapja a virágai ilyenek voltak:

 

 

 

 

A másik kettő még elég kicsi, éppen ma ültettem át őket. A P. saundersiit nemrég vágtam vissza, azt is nagyobb cserépbe ültettem.

Valóban elég kevés helyen lehet hozzájutni pachypodiumokhoz, de egy-két hazai gyűjtőtől beszerzhetőek.

:-)

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.16 0 0 5

Na megnéztem a korábbi "okításomat" és látom, hogy hülyeségeket (is) írok! (Nem mintha nagyon nagy lenne az érdeklődés, talán majd tíz év múlva!:)) Szóval a magoncok p. geayi és a szélesebb levelű p. ruttenbergianum! Na mégegyszer bocsi (ha valaki figyelemmel követné tevékenységemet) !

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.04 0 0 4

És hogy mi a különleges ebben a növényben? Hát ez:

Előzmény: .ZsL. (1)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.04 0 0 3

A képen egyébként egy Pachypodium lamerei látható, nálunk gyakorlatilag csak ezt az egy fajtát lehet kapni, virágboltosok sem tudják, hogy létezik több féle(!), ha valaki szeretne egyéb változatokat magvetéssel kell próbálkoznia! A magvetésről csak annyit, hogy vagy kikel vagy nem, ugyanolyan körülmények közt vetett  és tartott magokból az egyik fajta 80%-os aránnyal kel, a másik 0-val! Előszőr lássunk egy tavalyi magoncot: Aztán következzen 2 idei: A tavalyi természetesen egy lamerei, ill. a háttérben egy geayi szára látszik, de még nem levelesedett ki az idén. A második képen szintén az előbbi kettőből látható egy-egy magonc, abszolút jól látszanak a különbségek, bár a geayi szerintem a tavalyitól is jelentősen eltér, pedig annak a "maradékából" vetettem! Csak reménykedem, hogy a leanderhez vagy a sivatagi rózsához hasonlóan itt is lehetnek eltérések a magonc és az anyanövény között, így talán új hibridek is keletkezhetnek, bár magyarul a weben erről gyakorlatilag  semmiféle infót nem találtam!

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.02 0 0 2

Helló!

Nos a neten elég sok leírás található a palackmeténgről vagy Madagaszkári pálmáról, nálunk ezen az utóbbi néven terjedt el, általában kaktusznak hiszik, de nem az, mint a neve is mutatja Madagaszkárról származik és úgynevezett törzsszukkulens, vagyis a megvastagodott szárában képes vizet tárolni, ebből következően csínján kell bánni az öntözéssel, nyáron viszonylag rendszeres vízellátást igényel, de én mindíg megvárom két öntözés közt, hogy a földje kiszáradjon, télen kell nagyon észen lenni, lehetőleg világos hűvös helyen gyakorlatilag öntözés nélkül teleltetem, a kisebb példányok persze néha kapnak egy kis vizet, ilyenkor levelei nagy részét (vagy mindet) lehullatja. Nyáron minél világosabb helyet kíván, én teljes napon tartom, bár igyekezni kell viszonylag szélvédett helyet találni neki (talán ez a legnehezebb). Szerintem elég lassan nő, kell jó 10-15 év mire kinövi a lakást, idősebb korban virágzik, egyesek szerint  virágai jelentéktelenek, hát ez ízlés dolga, állítólag csak idősebb korban ágazik el, hát mindjárt teszek fel egy képet az én kis "büszkeségemről", a Lidl-ben vettem pár éve, éppen most is lehet kapni potom 900.- ft-os áron, na persze nem ilyen szépet!:)

Előzmény: .ZsL. (1)
.ZsL. Creative Commons License 2014.05.02 0 0 1

Botanikában (is) laikus vagyok. Elmagyaráznátok, hogy mi a különleges ebben a növényben? Valamilyen succulens-hibrid féleség? Merre őshonos? Hogy bírja a hazai klímát? Netán csak szoba méretű floráriumban tartható?

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.30 0 0 0

És egy újabb (internetes) kép pacsi virágokról kedvcsinálónak ehhez a különleges növényhez!

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.30 0 0 topiknyitó

Üdvözlök minden érdeklődőt és növénybarátot ezen a fórumon! Kezdetnek álljon itt egy (sajnos nem saját) fotó, hogy mindenki tudja miről is lenne itt szó. Remélem sok "pacsi"- rajongó-gyűjtő ismerősre tehetünk szert, akik értékes és érdekes hozzászólásokkal örvendeztetik meg a többieket, és persze remélhetőleg képekkel is! Induljon a fórum!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!