Keresés

Részletes keresés

mma Creative Commons License 2021.09.19 0 0 229

Illetve, ha az "inner product space" fogalmába beleértjük a nemdegeneráltságot is, akkor jó, csak éppen szűkebb a definíció, mint a szokásos, mert Clifford-algebrák esetében ezt nem szokás kikötni.

Előzmény: mma (228)
mma Creative Commons License 2021.09.19 0 0 228

Viszont van ebben egy hiba:  Ha V belső szorzata nem pozitív definit, akkor nem biztos, hogy létezik ortonormált bázis, legfeljebb ortogonális.

Előzmény: mma (227)
mma Creative Commons License 2021.09.19 0 0 227

Clifford algebrában szorzást és összeadást használva ott az 1/n!-os képlet az ékszorzásra. A másik irányba is van ilyen szép képlet?

Grassman algebrában, ha Clifford-szorzást akarnál definiálni.

Hestenes nem ír ilyet? A nekem első ránézésre jobban tetsző 2019-es Rosén-könyv ír, bár ő is csak egy ortonormált bázis bázisvektoraira, ugyanúgy, mint a Wikipedia, viszont ő formálisan megfogalmazza azt az esetet is, amit én a így fogalmaztam meg a 208-ban:

Külön kell tehát definiálni a fenti szorzatot akkor,  ha vannak benne azonos indexek.  Akkor a definíciónak annak kell lennie, hogy az azonos indexű tényezőkből a jobb oldalon páronként Q(ei)-vel helyettesítjük, és adunk egy olyan előjelet, ami megfelel annak ami azzal az előjelváltással jár a jobboldalon, ami úgy következik be, hogy ezt a páros számú azonos elemet egymás mellé visszük. 

Rosén ezt így fogalmazza meg:

Macska Bonifác Creative Commons License 2021.09.18 0 0 226

Én legalábbis a Hestenest ismerem valamennyire, a többi nem nyerte el a tetszésem.

Előzmény: Macska Bonifác (225)
Macska Bonifác Creative Commons License 2021.09.18 0 0 225

Hát a linkeden 43-2 arányban ajánlják. Én is csak ajánlani tudom, szerintem sokkal jobb, mint bármi más, amit eddig linkeltél.

Előzmény: mma (217)
szabiku_ Creative Commons License 2021.09.18 -1 0 224

Én értem a spec.Relt, de te nem érted, amit mondtam.

A térbeli távolság benne háromdimenziós, ahogy a testek is. Az, hogy ezek a téridőben ki szerint hogyan vannak elfordulva, egy másik dolog.

Előzmény: v3ct0rs1gma (219)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.18 0 0 223

Érdemben ehhez nem tudok hozzászólni. Viszont ügyrendi megjegyzésem van.

Érdekes, hogy 9 év és 82 ezer megtekintés alatt senkinek sem tűnt fel.

Egyszer már felvetettem azt a problémát, hogy amikor egy bizonyítást 100 ember megnéz, előfordulhat, hogy mindenki azt gondolja, hogy neki nem kell alaposan átnéznie, mert másik 99 úgyis megnézi.

Előzmény: mma (189)
v3ct0rs1gma Creative Commons License 2021.09.18 0 0 222

röviden : két vektor tenzor szorzatának trace-e a dot product

a többi a cross alkatrészei.

A Geometriai algebra azért nagyszerű megoldás, mert az asszimetrikus részt nem ad hoc kapjuk meg.

A bivector bázisok pontosan megadják a cross product eredményét.

A quaternion szorzat ehhez hasonló, de ott a dot eredmény egyetlen szám, (nem az azonos indexű szorzatok)

https://en.wikipedia.org/wiki/Quaternion#Hamilton_product

Az eredeti levezetésben jól olvashatóak a bivector bázisok.

az i=jk=-kj cross product szabály szerint kapjuk meg a végleges formát.

v3ct0rs1gma Creative Commons License 2021.09.18 0 0 221

https://en.wikipedia.org/wiki/Bivector#Complex_numbers

A legegyszrűbb ezt észrevenni az Euler formulánál.

A sin a cross productból erred, a cos a dot productból.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dot_product#Geometric_definition

https://en.wikipedia.org/wiki/Cross_product#Definition

v3ct0rs1gma Creative Commons License 2021.09.18 0 0 220

és bizony ugyan ez az eredete a komplex számoknál megismert "Imaginárius egység"-nek

https://en.wikipedia.org/wiki/Imaginary_unit

"The resemblance to the imaginary unit is not incidental: "

https://en.wikipedia.org/wiki/Geometric_algebra#Unit_pseudoscalars

"With the properties of negative square and unit magnitude, the unit bivector can be identified with the imaginary unit from complex numbers. "

https://en.wikipedia.org/wiki/Bivector#Complex_numbers

A fordított paraméterezésű cross product be van építve a quaternion szorzásba.

Előzmény: v3ct0rs1gma (218)
v3ct0rs1gma Creative Commons License 2021.09.18 0 1 219

"A testek térbeli távolsága nem lesz a relativitáselmélet miatt négydimenziós, az marad három dimenziós"

Ebből látszik az, hogy nem érted a specRelt.

A mozgo IR térbeli koordináta tengelye el van fordulva a téridőben.

Előzmény: szabiku_ (111)
v3ct0rs1gma Creative Commons License 2021.09.18 0 0 218

Ezt úgy a legegyszerűbb elképzelni, hogy a bázis vektorok geometriai szorzata a dot és cross product keveréke.

Igy trivialisan eiej =1 ha i==j avagy eiej=dot(ei,ej)

és eiej =1 ejei =-1 ha i!=j (nem egyenlő) avagy eiej=cross(ei,ej)

Előzmény: szabiku_ (205)
mma Creative Commons License 2021.09.18 0 0 217

Hestenest egyébként többen is leszólják a math.stackexchange-en, lehet, hogy nem tőle kéne Clifford-algebrát tanulni. Egy első ránézésre valóban igéretes könyvet ajánlanak itt.

Előzmény: mma (216)
mma Creative Commons License 2021.09.18 0 0 216

Bocs, rosszul írtam, mert azt hittem, hogy a, b ∈ Vn azt jelenti, hogy a és b azonos fokszámú multivektorok, de Vn nem az n fokszámú multivektorok tere itt, hanem az 1 fokszámúaké, vagyis a és b itt 1-vektorok. Tehát Hestenes nem mond itt mást, mint amit eddig is tudtunk. (Nem tudom, mi értelme egy vektorteret megindexelni a dimenziószámával, soha nem láttam még ilyet)

Előzmény: mma (215)
mma Creative Commons License 2021.09.17 0 0 215

Az ékszorzatnak viszont asszociatívnak kell lennie, tehát a jó definíciója az 1/k!-os definició, amit természetesen értek, miért ne érteném. Csak azt hittem, hogy az kijön az előtte lévő definíciókból

Ki is jön csak máshogy. A kommutátoros definíció állítólag egybeesik az ékszorzattal, ha azonos fokszámú elemeket ékszorzunk illetve kommutálunk. Ld. Hestenes p.5. (1.5)

Az még nem egészen világos nekem, hogy tetszőleges algebraelemekre ebből konkrétan hogy jön ki az 1/k!-os definíció.

Előzmény: mma (170)
mma Creative Commons License 2021.09.10 0 0 214

lehetett volna egyszerűbben?

Talán így:

2a ∧ b = ab - ba

= (∑aiei)(∑bjej) - (∑bjej)(∑aiei)

= ∑ij ai bjeiej - ∑ij bjaiejei

= ∑i≠j ai bjeiej + ∑i≠j bjaieiej

= 2∑i≠j ai beiej

= 2∑i≠j ai bei ∧ ej

= 2∑i<j (ai- ajbi)ei ∧ ej

Előzmény: mma (211)
mma Creative Commons License 2021.09.10 0 0 213

Csak nem sikerült hibátlanul leírnom.

2a ∧ b = ab - ba

= (∑aiei)(∑bjej) - (∑biei)(∑ajej)

= (∑ij aibjeiej) - (∑ij biajeiej)

=  ∑ij (aibj - biaj)eiej 

=  ∑i≠j (aibj - ajbi)eiej 

=  ∑i<j (aibj - ajbi)eiej  + ∑i>j (aibj - ajbi)eiej    

=  ∑i<j (aibj - ajbi)eiej  + ∑j>i (ajbi - aibj)ejei   (a második szummában az i és j jelöléseket felcseréltem)

=  ∑i<j (aibj - ajbi)eiej  - ∑i<j (ajbi - aibj)eiej     (a második szummában ei-t és ej -t felcseréltem)

=  ∑i<j (aibj - ajbi)eiej  + ∑i<j (aibj - ajbi)eiej 

=  2∑i<j (aibj - ajbi)eiej 

=  2∑i<j (aibj - ajbi)e∧ ej 

Előzmény: mma (211)
mma Creative Commons License 2021.09.10 0 0 212

Ez az indexeléses meg báziskomponens jelöléses módszer nagyon rossz. 

Mutass jobbat!

Előzmény: szabiku_ (210)
mma Creative Commons License 2021.09.10 0 0 211

már ha igaz az, hogy ∑i<j (aib- ajbi)ei ∧ ej  =  a ∧ b

Nézzük.

2a ∧ b = ab - ba

= (∑aiei)(∑bjej) - (∑biei)(∑ajej)

= (∑ij aibjeiej) - (∑ij biajeiej)

=  ∑ij (aibj - biaj)eiej 

=  ∑i≠j (aibj - ajbi)eiej 

=  ∑i<j (aibj - ajbi)eiej  + ∑i>j (aibj - ajbi)eiej    

=  ∑i<j (aibj - ajbi)eiej  + ∑j>i (ajbi - aibi)ejei   (a második szummában az i és j jelöléseket felcseréltem)

=  ∑i<j (aibj - ajbi)eiej  - ∑i<j (ajbi - aibi)eiej     (a második szummában ei-t és ej -t felcseréltem)

=  ∑i<j (aibj - ajbi)eiej  + ∑i<j (aibj - ajbi)eiej 

=  2∑i<j (aibj - ajbi)eiej 

=  2∑i<j (aibj - ajbi)e∧ ej 

Bingó!

(lehetett volna egyszerűbben?)

Előzmény: mma (208)
szabiku_ Creative Commons License 2021.09.09 0 0 210

Szerintem a végén, k=3 -nál, nem jó az az egész úgy. Ez az indexeléses meg báziskomponens jelöléses módszer nagyon rossz. 

szabiku_ Creative Commons License 2021.09.09 0 0 209

>Na, és mit tudunk ezzel kezdeni?

#Semmit. 😀

mma Creative Commons License 2021.09.09 0 0 208

Clifford algebrában szorzást és összeadást használva ott az 1/n!-os képlet az ékszorzásra. A másik irányba is van ilyen szép képlet?

Grassman algebrában, ha Clifford-szorzást akarnál definiálni.

Próbáljuk meg úgy, hogy megnézzük, hogy Cliffordban hogy tudjuk az ékszorzattal és a skalárszorzattal kifejezni a geometriai szorzatot, aztán - mivel ezek Grassmannban is megvannak -  ez lesz a Clifford-szorzat definíciója, ha Grassmann-algebrából indulunk ki. Nézzük tehát!

Amit itt már kisütöttem, az végül is "egységes szerkezetben" leírva ennyi volt:

Ha még nincs Clifford-szorzatunk, de van ékszorzatunk és van egy nem nulla Q-nk, akkor úgy tudunk Clifford-szorzatot bevezetni, hogy veszünk egy Q-ra nézve ortogonális {e1,...,en} bázist és a különböző bázisvektorok egymás közti Clifford szorzatát így definiáljuk:

ei1...eik := ei1∧..∧ eik.

Ha az i1, ... in indexek között van azonos, akkor ez a definíció 0-t ad, hiszen ei∧ei=0 pedig nem kéne, hiszen Clifford-algebrában eiei = 1.

Külön kell tehát definiálni a fenti szorzatot akkor,  ha vannak benne azonos indexek.  Akkor a definíciónak annak kell lennie, hogy az azonos indexű tényezőkből a jobb oldalon páronként Q(ei)-vel helyettesítjük, és adunk egy olyan előjelet, ami megfelel annak ami azzal az előjelváltással jár a jobboldalon, ami úgy következik be, hogy ezt a páros számú azonos elemet egymás mellé visszük. 

Speciálisan k=2-ra

eiei = Q(ei)

és 

eiej = e∧  ej 

ha i ≠ j. ezért vektorok geometriai szorzata:

∑(aiei)(bjej) = ∑iaibiQ(ei) + ∑különböző i,jaibjei ∧ ej = a ˇ b +  ∑i<j (ai- ajbi)ei ∧ ej  =  a ˇ b + a ∧ b

, ahogy lennie kell, már ha igaz az, hogy ∑i<j (aib- ajbi)ei ∧ ej  =  a ∧ b (remélem, igen)

k=3-ra

eieiej = Q(ei)ej 

, csupa különböző i, j, k esetén pedig

eiejek =   e∧  ej  ∧  ek 

Így, ha a = ∑iaiei és b = ∑jkbjk e∧  ek , akkor

ab = ( ∑aiei)(∑jkbjk e∧  ek ) = ∑ij(aibijQ(ei)ejaibjjQ(ej)ei - aibjiQ(ei)ej+  ∑különböző i,j,k aibjkei ∧ ej ∧ ek .

Na, és mit tudunk ezzel kezdeni?

Előzmény: Macska Bonifác (178)
mma Creative Commons License 2021.09.07 0 0 207

Akkor nyilvánvaló az egyenlőség, ha látjuk, hogy a két kifejezés csak jelölésben különbözik.

Előzmény: szabiku_ (205)
szabiku_ Creative Commons License 2021.09.07 0 0 206

Ok, értem, valamiért a vektor norma (hossz) értéke volt az eszemben, hogy az 1.

Előzmény: mma (202)
szabiku_ Creative Commons License 2021.09.07 0 1 205

w = Σkülönböző ijk(aibjak)eiejek =

- Σkülönböző ijk(aibjak)eiekej = 

- Σkülönböző ijk(akbjai)ekeiej =  -w

Honnan lehet tudni, hogy a második lépésnél csak a jelölést cserélted meg, és nem mennyiségcserét hajtottál végre? Sehonnan. Én azt látom, hogy  eiek  felcserélődött  ekei  -re, és  ai...ak  felcserélődött  ak...ai  -re. Utóddinál semmit nem tesz a csere, mert csupán szám együtthatók, de az előbbinél előjelváltást okoz. Ennek a felfogásnak van prioritása az átalakításoknál.

A magyarázat az, hogy figyelembe véve az előbbi megállapítást, a szumma tagjai páronként kiejtik egymást, az összeg nulla. 

Előzmény: mma (201)
mma Creative Commons License 2021.09.07 0 0 204

Megoldás:

À̶̯̠̭̗͙̹̰̹͉͕z̴͙̠̬̣̹̟̼̜͖̼͓̬̥̑́̃̌̎̕͜ ̸̰̑̓̎́̀̑̆͊́̌̕ă̸̯͍̿̐͋̋̅͑̾̀͝ḃ̶̛̛̲͖̎̊̈́̉̓̈͊͛͊͘͘̕ ̴̖͖̠̈́̾̃͂͂̕͝=̴̯̔̊͛̿̌ ̶̧͍̔̍͐͆́͂̅̂͂̈́́̏̕c̵̨̡̡̛̪̯̬͕̖̯͔͖̐̋̉͝ ̵͉̫̾̇́̍̄ê̵̻̎g̷̢̧̡̮͔̣̞̻̪͔̉̔͆͗̍͐͊͛͊͑͒̚͘͘ỳ̶̬̯̹̠͒̅̒̓͛̌͑̅͛̄ȩ̷̨̢̨͓̫̭͕͔̺͚̝̥̽̏͐̔͛͗̏̓̿̌̐̒͘̚n̵̨͚͚̜̘̦̹̳͚̓̌̈́̆̒̒̿̅̌ͅl̶̢̡̖̩̭̹͍͚̆̒̆̆̎̃̊͒͐͠͝e̷͎͙̒̉̓̈́̀́̈́̅̔͘͠ṱ̵̞̬͉͉̲͎̰̼̲͖̹̱̾͒͜ ̴̛͖̯̃̍̇̀̊ͅm̸̧̭̣̺̥̥̙̣͔̗̗̭̱̊̍̕ͅe̵͇͑̐͂̏̽̈͂̓̏͊̀̐͌̓͝g̵͓̮͙̩̳̲̩̪̫̠̭̫̲̐̔̈̍͜ͅo̵̹̘̱̱͍̺̦͑̎̐̒̐͛̋́̀̽̌̈͋l̵̫̭͐͛̊́̿ď̶̘͍̗̰̭͖̀̂̔̈́ͅh̶̖̗̜̣̠̜̜͚͑́̅̉̌̅́̐̊͝ả̸͍͖̫̩̑̉͆̈́̑̃͒̎͗̌͑͆t̷̖͇̜̮͐̎̿͑̂̇̈́͘ó̷͔̣̻͔̻̥̰̓̓̾̊̎͆͜s̷̟͔̟̫̱̥̘̭͖̩̐̾̌͂̒̐̀̉̾͂ą̴̝͔̠̣́́́̈́͌̈̽̿̀͛̿͗͑̚͠g̸̤̱̊̓̐̆͛͝͠a̴͍͍͍̜̞͓͌͑̊̉͑̑́̎͐̌̀͌͛̚͝ͅ ̴̙̣̏͛̃̀̀̅̿̍̔͑͆̆͂͘ă̸̰̋͐͒̓͂͐̍̓̈́̈̑̍̚͝ ̶̧̰̺͎͍̱͕͓̥̓͛̃̆͗̍̍́̈́̀͑̈́͠Ç̴̢̡͈͚̣̻̭͈̼̮̰͐̀̄̓ͅĺ̷͈̫͙̘̲͂ͅͅĭ̸̡̫̞͔̘͚̥̣̘̠̗̙͝͝f̵̜̜̝͈̮̄̂͋ḟ̸̧̝̞̙̰̲͎͍̗̑̔̒͗̽͛̄̔̿̕͝ͅo̷̘̦̦͚̜̪̠̝͍̥̱̞̗͍͛̾͒̇͌̐̉̔̏͝r̸̢̛̗͇̫͙̘̣͎͎͍̝͒͛̽̀̈́̓͊͜d̸̡̮͖̱̱̦͍̝̯̈́̒̄̽̆̈́̈̕-̷̢͕͎͖̣͚̱͈̝̆̆̾̓̍͝ä̷̢̹̮͎͇̭̬̭̤̪̥͍́͒͆̎͜l̴̢̨͙͖̯̝͚̳̯̬̹͓̉͂̈́͝g̴̰̖͈͖͔̿̅e̷̛̹͛̐͐͆̓̈́̑̂́͝b̸̢̢̨̮̜͉̬͍̪̪̜̆̑ͅŕ̸̺̠̪͔̠̔͆̋͒̏̈́̆̽͂̃̚á̷̰̫͔̋̓͊͆̌͗̄̊͊̆͑̂͜͠b̸̧̛̝̝̄͌͗̄̇͗͐a̸͚̹̺͍͉͈͈̒͊̄̈́̔̎͜ń̴̨̧̨̳̱̦̙̺̫̝͕̣̗̄̈́̑̏͂͂̌́͛̀̈́̕͜ ̴̞̼̚n̵̖̈̏ę̷̨̢̟̮͚̥̤͖́̄̽̋̾̆̕͝m̷͚͒͛͒̔̿͐͐͌͒͠͝ ̷̛͓̖͔̏͊̽̐͊͌͑̌̌͑͠ͅa̵̙̅͌͘z̸̢̢̞̞̝̖͎͍̾t̶̩̅ ̸̢̢̯͖̱͎̩̘͍̘̂̈̏͑ͅj̷̨̦͇̗̯͇̼̺̦͔͚̰͕̙̐̊͆͂̾́͜ẹ̷̬͔̳̭̠̱̼̟͈͓̉l̴̜̉̈̑͗͗̐̆̕͘͝e̷̜͇͌͊n̷̢͈̗̯̑̆̓̀̍̍̽̆̕͝t̶͍̦͇̘̯̗̭̯̹̯̎̐̌͜i̸͙͎̭͚͍̙̪̝͚̤͈̙̦̅͊͜ͅ,̶̛̣́̋̄͊̔̒ ̶͍̯̋͛h̸͍͈̊͑̑͑͆̓͒͒͂͒̕̚͘ỏ̶͓̍͆̌͜g̸̻̱̞̰̰̙͇̪̳̗̝̮̞̈̑̊̇͂͝ͅy̷͓̰̔̄̔̆ ̸̨̟͍̹̣̮̫͎̟̟͚̙̳̚͜v̵̨̛͖̖̯̠͎̯͚̝͉̹̤̈̎̃̽̐̽͑͠ḁ̶̡̣̺̘̖̙̫̻͎̽̈́̌͂̈́̀̇̽͋̐͠ņ̶͍̰̪̓̄ ̵̡̨̧̰͍̞͇͓̙̯̋̈́̈͑̃͋̃į̴̲̼͚̫̺̘̻̘̼͒́̍̈́̒͋̋ͅļ̸̖͉̝͈̦̜̓̄͑̀̚̕y̴̠̙̥̜̖͛̈́̒̎̓̃̑͊̊̅̊͒̆͗ẽ̷̜͗́̔́̕n̷͕̝̉̋̾̐̇̉͜ͅ ̴͎̳͎̹̺̪̠̥̣̻͓͒̈́̋̿̏̀̓̈́͐͐͛̾͠b̵̡͎̮̳̜͇͗͛̌̔̿͒͗́̑̓́ͅ ̶͔̖͈̩͍͊̊̀̄̍̅ͅṽ̶̡̦̻̳̝̜͕͇̜̊́͂̈́̃͗̐̐̇͝ͅé̵̡͍̝̘̞̗̮͋͑̈́͒̇́̚͜k̵̨̥̟̯͈̝̍̋̏̾t̴̖̠̰͚͒͑̈́̐͂̈́̀̈́ò̶̡̖̟̒͋̈́̾̿̓̒̂͘r̷̨̨̪͉̹̲̼͉̩̭̪͉̜͋̆̐̏͐̋̂̅͘͠,̵̯̗͑́̔̓͛̾̀̓̄̀̌͝ ̴̢̡͙͍̟̬̥̫̪͇̭͑̄͗́͆͑̐h̷͓́̌̀͘̕ą̵̡̱͖͕̣̩̰̥̼͛̑ņ̴͈̖́̾̑̂̋̀͊̕̕e̶͓̘͈̰̜͉̪̍̇̀͛͑̃͌̎͋̌͜͝m̶̛̼̹̗̝̲̞̝̲̯̯̗̖̅̒̏͐͜ ̸̛̞̹̪̫̺̜̰̔̊͑̈́̌̽̎̀̃̚͝͝c̷̻̅͛̇̿̏̿̅̏̓͘͘͝s̸̛̖̫̦̙̬͒̿͆̈͆͛́̊̈̋͋̕a̴̘͉͙̾͗̐̔̓͒͘ķ̸̜̲̰͈͋̈́̾̎͂͂̈̃̚ ̷̛̝̺̳̬̗͔̟̠̰͖̲͋̽͆ͅa̷̡͔̯͕̹̰͐̑z̷̛̖̝̝̞̹̿̏̋̓̋̚͘t̴̗͈͙̰́̒̀̌́̚͜,̸̜͕̟͆̍̇͐͛͗̚͠ ̶̧̧̛̳͖̣̖̹̤͔͓̝͚͔̃̄̄̏́͂͒̈͂̕h̴̤̪̻̺̪͚͈̻͐̈́õ̷̫̌̈́͐̌͆̄̅̔́g̷̩̩͕̓̒̇̈̚ẏ̸̧̡̦̘͔̘̘̙̫̰͕͛̌͌͐͒͒̓͐͂͛́̆͝ ̵̝̥̲̲̞̯͇̦̭̪̙̇̈́̅̋̄͗ȁ̷̮̤͔͕͎͕̣̲͉͌ ̸̡͎̫͕̖͍̻̣͕̪͙͍̹̀̃͜͝t̶̪̘̯͕̜̪͐̾̒̎̿͆̈́̎̎͘ͅe̷̝̹̺͍͚͚̹̞͈̘̬̦̓͒̍̂́́́̎̓̒͜ͅl̶̬̞͈̩̝̮͍͎̪̱͚̈́̀̓j̸͖̳̰̜̪͙̉͂͐͑́͝͝ē̵̼͎̰̞̮̌́͐̐̐̑̀̊͂͂̚s̷͕̩͚̫̹̙̠̳̰̫̋̑̀͂̎ ̸̢͇͔̤̣͓̖̤̜̪̣̾̾̿͆͘͠a̷̪͇̿͌̈́̐̂̓̀̈́̈́ḷ̶̨̛̤̰͕̝͛̌̃̈͜g̴̢̛̱̤͚͙̭̠͓͉͒̆̀̐̕͜͝͝ẹ̷͎͙̘͊̽͊̒̓̑̚ḅ̸̭͔̆͊̆̅̏̀̊̒̋͗̃̄̇̚͝ŕ̷̰̠̝̦̝͙̰̰̠̼͇̏̋̿͗̏͒͊͂̈́̿̈́͘͘ͅá̸͉͙͒̑̓͘ͅn̵̰̳̥̺̰̻̜̪̼͑̈́̅̓́̚͜ͅą̵̙̬̩͕̯̜̙̹̹͈̰̭̠̰̋̉̒͂̐̐͑̊̌̀̓͑̈́͘k̸̳͊́̍̒͒̽̓͊͆̿͆̂͜͝ͅ ̴̡̢̼͈͎͇̞̮̈̍͑̈̇͠v̴͕͎̗͂͌̈́̿̄̌͝ä̸̢̨̬͈͇̫̭̻̙͚̿̂̈́̎̌̿̕n̶̡͔̥̟̟̪̖̝͇̿̀̇̾͌̎̍ ̵̣́̒̂̈́͂̏͗̐̊͑́̍͘̚ͅo̴̳̻̦͔͖̠̙̜̿̏̇̏̑̒̄̽̈̚͝l̸̛̛̳͎̪̯͓͕̝͍͙͐̂̏̽͆̄͒̆͌͌͘y̶͓̤͖̗͒̑ȁ̶̢̞̗̺̜̠͖̘̭̻̇n̶̢̤͖̬̖͚̗̲͇͆̿͊̑͝ ̸͉̪̳̰̀̅̃͌̒͊̂̌͊̓̓̓b̸̡͚͕̥̖̀̂͊ ̵̢̛̠̝̮͇́̐͛̀̄́̐͆͐͗͝ę̴̧͇͕͓͓̱̳̦̥̙̀̃̓̐̌̕̕͘l̷̛̞͙̻̮̜̥̗͇̳̱̳̠̲̏͂̓̅̋͠ė̵͈͖̣̹͕͖͔̼̏m̷̛̰̣̦̙̜͎͇͒̓̓̆̏͒͒͋̐̈̕̚͝͝ȩ̴̙͓̻̈́ ̵̨͕͔̫͈̜̪͎͈͙̫̭́̈́́̄̓̏͜ą̷̩͍̹̲͂̏̆̀m̵̧̺̯̳͙̮̞͉̣̝͕̞̔́͋̍̀̓̀̔̊̿̔͆̂̚͜͝i̷̛͓̋͒̂̈́̈͐̈͂͋̓̎̕ṟ̷̛͈̯͎̜̹͓͚͉̩̱̄̑̈́̕ë̶̘̺́̇́̋̅͒̐̉̀͘͝͝ ̸̧̛̞̻͎͔̝̲̳̖͕̤̖̯͚́͑̊́́͒̂̀̿͂͒͠e̵̢̧̮̫͙̟̞̼̰͇̺͂̽̋̔̃͌̂̇̽͑̓̀̕̕͠ż̴̡̢͚̩̩̲̖̠̬̀͗̎̀̀́̚ͅ ̸̟͚̪͛͐́͠ã̷̲̱̇̅͂͊͐́͝z̴̨̛̛̰̱̠̻̍̇̔̂͊̊̐̌̈́͘ ̶͍̝̮̪̗͙͙̣̥͘ẹ̴͍̖͓͐̌́̅̈́̌́͑̎͑̾̌̃̕g̸͇̰̟̖̼̻̤͍̬̻̙̻̈́ͅỵ̷̧͕̖͍̰̈́̚è̷͓̗̆́́̃̾̈́́̆͝͝ņ̷̛̼̹̮̩̘̏̒̌̃͋l̵̡̜͙̣̦̜̪̉͆͊͐̀͜ő̴͙̺͑̈̄̋̓̒̃͒̈̿̐̈́͘͘s̶̡̺͙̖̰̤͉͎̑̽̎̅̆̾͌͜ͅé̸̡͍̻̳̯͈̲͍̯̺̿͊͌̒̑͐͋͂̚͜ġ̶̢̪̪̤̯̟̖̲̍͆͒̓́̊̅͐ ̴̢̹̳̉̃̈̐̀͂̄̈̒̈́ͅt̵̳̱̞̙̉͌͗͝ḛ̶̢̪̜̩̞̗̤͑͝l̸̝̬̩̞̬͇̖̯͙̹̼͈͛́̎̓̅̇͒̋̕͜͝ͅj̸̪͓̖͖̼̤̘̺͙͊̕̕é̷̡̨̳̪̲̰̪̙̎͌̓̄̊̾̉̊̏̄͐̚͝ͅs̵̛͎̱͈̍͂͗̑̇̂̐̓̕ų̷̖̈̈͆́͗̏͆͑̊̾̑͒̚l̷͈͓̯͚̻͎̟̻̈̅̍̍́̎̾̈̄̈́̓́̀̚͠.̷̯̮̹̹͍̜̻̉̚͘ ̸̧̛̥͖̬͎̞̘̊̃͑̔̅̿̆̌̋͐̀͝M̸̫̯̪̓́̄͜͠i̸̛͑̓̔ͅv̶̨̛͍̪͙͚̠͕̻̜̩̺̀͆͊͒̈̎̊͆͐̅̕͝ę̷̰̰̲̲̞͎̓͋̋͋͊͆͋̕l̶̠̜̞͔͈͍̐̈́̋͛̉̔̇̀̑̒̕͜ ̴͉̰͖͓̺͎̬̙͍͈̣͚̙͉̂͋͝b̸̛͙̪̓͆̒̇̄̑͋͐=̶̧͕̺̜͉͙͖̲̙͎͙̬̱̙̍͒͊̓̈́͛̈̊̏̂͂̈͊͝a̷̢̛͙͈͓̘̪̯̖͎͕͚͓̽̿̾͗̃͆̉́̈́̑̚ͅc̷͈͔͋̉̔͑̀/̵̡̛̪̩̳̲̼͕̦̪͕̪̝̭̰̈́̋̌͋̈́̊͠ͅ|̴̧̨̨͎͎̥̱͍̻̐͋́̍̏̌̏́̑̀͝͝ͅͅā̵̡͇͓͙̼̜̳̦̲͎͐̔̀͒̃̃̽̉̎̆͘͜͠ͅ|̵̛̝͈̐̇͒̍̍͌͊͝^̶̧̫̹̗̟̹̙̺̺͈͓͌̆͗͊̓̒͐̽̈́͘͜͝2̷̱̙̺̪͉̺̖́̍̄̌̓ͅ,̷̢̱̼̳̰̖̪̟̺̮̝͍͕̂̐ ̶̬̞̩̳̺̣̬̹̯͍́̓̀̐͊ȅ̸͎͙̜̬̃̏̑̌ͅz̷͓̠̱̜̹͕̬̼͑̌́͗̚͜͝é̵̢̧̧̻̘̖͍̯͖̬̰͔̒̈́̇̉̏r̸̜̗̜̝̜̝̖̼͕̐͗̽̒̅̇͂͆ͅt̵̨̧̬̊̔̎̉̾̀̆ ̷̳̭̲̫̯̔̂̃̀̈̑͂̉͆̾͌̑̈́̋b̴̲̺̺̹̪̤̬̠̍́̅͊̍̕ ̵̲͚̥̹̰̋͑=̵͉͓̮͉̙̣͓͈̖̠̌͊͆ ̴̛͈̦͑̑̓̐͒͊͠ͅt̵̢͔͖̻͙̩͙̯̩̞̾̔̌̀̅̐̈́͗͗̒͛̕̚̚͝ ̶̛͕̻̫͇͊̅͆̒̒̂̎́͜+̵̤̮̳̻̜̗̬̩̜̩͔͈̍̈́̿͜͠͝ͅͅẇ̵̪̲̪͎͉̥̰̻̣̰̠̼̹̮͜͝,̸̛̣̈͂͑̽̊̀̕͝ͅ ̶̨̠͈̹̳̤̦͎̣̤̯̽̆̀̄̾͊ā̴̧̯̳̺̳͓̗̝͍̙̝͔̔͜͠h̶̡̼̼͇͚͔̯̫̘͚͆͌̐͛̏̿̉̈̇́͘o̸̖̖̓͑͊̿̈́̍͌̾̈̿͝l̵̫͙̗̠̗͝ ̸̗͉̏̉̿̓͒͑̒́͑̐̀͝ẗ̷̯̤̯̘͇͓̹̪͉̖́̂͒́͌̀̌͘ ̴̧̮̙̪͎͙̬̻͖̗̬̘̾̃̑̀̓́́̓͗̉ͅͅ:̶̡̢̠͈͙̹͈̣͎͇͔͈͆͆́̂͜͜ͅ=̴̢̘̪̜̌̎̏͘ ̵̡̹̠̝̰͆͌͆̈̅͐̂̂̂̈́͑͊͌͠͝(̷̝̤̑͌͌͂̈̕͜͝͝͠1̴̨̳̯̙̩͖͉̎̓̋͑̆̽̉̍̕/̵̨̧͙̬̬͇̭̼̯̥̋͑̊̔ ̴̪̀|̵̗̟̙͓͚̖͔̲̯̰̿̽̆͆̏̒̑̃̎̓͒̄̇̾̕ȁ̴̬͓̲̉̂̎̈̾̊̈̋̎̿̏̕|̵̪̯͊̀^̶̛͈́̊̈͑̆͐̌̓̽͘̕̕͝͝2̷̰̪̜̃̐͗̾́͝ͅ)̸̨̧͎͖͍̰̄̑͐̋(̷̨̢̛͓̭͓̟̬͉̩̠͈͉̰̱̒̀̎͐̋̋̍̃̚ ̵̡͖̼̟̤̳̺̖̩̓̉͆͒̆̅̃̉̌̾̕͘͜ͅa̸̧̞̹͙̬̫͍̠̼̪͒̈́̓̐̀̉̆͂͌̈́̅̕ ̸̗͖̟̠̆̌̉̄́̀̀͝ ̶̧̦̞̤̹̭̥̰̝̳̳̒̉̂̔̄́̓̓́͜ˇ̵̧̮̻̳̼͙̀̎̉̆́̊̅̽̀́̕͘͝ ̷̢̨̗̤̹̙̤̳̄̐̄̅͛̋̓͂͆͆̈́̚̕͝c̸̢̛͉̤̫̟̟͊̈́͊̃́̆̎͊̽̽̈́̕͠ ̵̡̡̛̲̺̥̝͎͍̰̔̌̓͠͠ͅ)̴̡̛̗̥̭̩̠̱͌̌̽̾̾̑̓͘ ̵̧̢̫̱̗̰̦̓̑͐̊͒̆̅̀͊͝s̴̨̢͉̮̫͓̲͈̱̘̜͙̍̓̅͆͗k̴̜͇̉͑̇͒̈́̍͗̀͝ȧ̵̧̛̦͔͉͎̲̟͙̲͔̠͎͐̀͂͆́͊̏̌́͝͝ĺ̶̹̬̦̞̬̞̈́̇̈́̅̄́á̷̡̢̨̧͓̱̩̝̬̭̹̼̃͆̓̀̒͜r̶̨̟̱̳͚̥͚͖̯̞͈̺͉̣̂̓̎̈̓̆̃͆̃͝͠͝ ̶̼̩͈͉͖̅̈́̾͂̀̌́̈́̀͜͜͝ͅé̵̬̊́͐͒͛̑̊͘͝s̶̡̡̛̭̜̯͕͔̔̈́́̈́̔͒̈͛͋̊́͘ ̸̡̩͚̬̰̬̤̏̿̂̚͜͝w̴̢̨̢̝̰̻̙̭͕̞̱̽́̿̈́̑͐̈́͑̓̓̎͝͝ͅ ̸̧̛̛͓̰̥͚̋̈́͑͌̈́̆͋͆̅͌̓̎ͅ:̶̡̛͓̘̱͖͍̮̭̉͆͐͋̒̉̓͊͊̈́̚=̵̧̛̛͖͉̦̱̲̤̣̞̯͙̮̠͎͎ ̴̻͕͗͊̋̒̚͠(̷̜̦̭̈́̒̚1̵̧͖̦̞̲͓̠̻̘̮̀̄/̷̭̱̬̝̯̥͔̟͇̘̤̖̈́̊̓͛̏͝ ̶̢̧̛̘͖͈̻̗̼̱͙̥̀̈́͑͜ͅ|̵̢̦͙̼͕̘̬͒̃̀̒̆̆́́͜͝͠͠ͅa̴̧͓̜̿̈́|̷̛̱̹̀̾̏͛̽͗̽̊̏̕͝^̴̨͔̳͙͎̦͕̳̩͖̪̏̐̾͆2̶̡̛̱̠͆͆͛͑̓̑̄̂̈̎̒̑͐̽)̴͚̤̙̳̩̣́̏̑̆̀́̇̕(̸̲̭̱͖̘̹̭̬͉́̉̈́̀̈̃͘ ̵̨͕͉͉̞̠̖̼̊̎̂̈́̉̈́̕ǎ̷̜͈͓̗͎̺͔͈ ̵̧̢͖̪̜̝͚̲̼͈̟̪̰̹̮̆̓̉̏×̸̨̢͔̟͇͖̰̠͍̈́̒̐̋͑͘͘ ̵̛̲̜͖͓̬̪͆̌̈́̍́̈͋̇̒c̴̡̻͍̓͒̂)̴̨͚͙͉̠̱͍̻̰͙͖̪͈͈̓̓̈̈͂̿̽̾͋̾͘͝ ̶̧̛̮̽͂̈́̌v̷͙̞̀̀͊̒͌̎é̴̡̡̩̮̮̮̩̥͔͐̿̆̆́̂k̸̭̼̦̫̹̬̱̉͒͂͛̊̔̔͒͒t̸̨̺͙͈̗̠̥̣͙̉̃̈́̇̈́͑̏̑̄͘͜o̷̮̤̬̬̞̤͆̌̾̃̊̐͑͜ͅŗ̵̡̱̭͙͔͔̻͈͚̖̓̆̒͂́̾̑͠.̸̡̖͍̩̙͇̫̄̽͑͘̕ ̴̻̱̻͖͛̾̾͑͑̒͐͋̾̍̅́̑͂͜͝E̴̘͙͙͈̞̬̗̹̫̲͉̘̐ͅk̵̝͈̜̩̹̣͖̰̻̯̦̇̄͛̅́̔̓̍̓̏̊̔ͅk̷̩͈͚̭͋̐͛̓̂͐̀̅̈́͝͠͠ở̶̠̆̎̎̿̈̚͠r̸̡̨͓̠̳̘̥̭̤͍̯̣̝̬̹͒͊͋̋̿̿͗̽̂̃͘͝ ̵̧̻̳͖͔͍̥̖̮̜̮̓̂̾͌͂́͌̎̍̌̃̿̚͝n̷̺͎̗̫͎̝̬̬̭̝̗̣͇̯͆̾̀̀e̵̛̥̗͇̹̣͓͙͍̓͗̒̈͒̐͌̽̊͛͝m̵͇̣͔̹̗̯̑̊͐ ̶̢̱̖̭̜̀̀̍̄̍́̈́̒͆̆̐̓̓̿į̸̧̹̹̦͎̳̖̩̔̅̋̏͒̉̈́̀̊̈́̇̿͝g̷̨̢͉̜̗̺͉̼̳̭͍̞͒̾̓͐́̓́̇͋̾͊͒ä̴̛̞̬̟̻̬͈͈̮̔̏͒͆̌̓͗̌̏͆̿̐̕z̴͇̮͉͔̬̩̣̭̻̋̍ ̵̙̖̺̣̦̲̠̖̇̊ͅa̸̢͙̻͇̣͇͍͙̙̦̪͛͋̅̉̊̏z̵̡̜̭̹̖̺͕̠̺̹̊̎́̾̈́̓͋̔̚̕͝,̸̛̙̪͕́̃̊̈́̅̎̆͒̍̑͘̕͘ͅ ̵̡̺̤̟̠̞̲͓͖̰̲̝̩̏̐͝h̴̡̞̙͇̖͇̟̄̿͒o̶̭̜̬̮̟͔̬͔̬̼̻͍̭͋g̸̨̛̦̱̜̯̩̹̖͇̩̿̈́̆̽͆̿͐̊̾̒̕̚͠ẏ̵̨̖̜̥̥̂̀͘ ̷̨͔̖̾ạ̴̡̪͕̱͓̟̳͕̼̯͔͓̥̱̃̓͆̏͂̊̚b̸̨̛̼̪̮͓̹̗̤̰̻̝̯̚ ̴̨̨̠̰̰̰̙̝͖̘̼́́̏͑̽̿͛̍̐͌͝ͅ=̷͔͇̞͔͈͍̝͈͇̻͇̘̇̍͜͝ ̵̡̖̙̹͉͍͙͙̙̇͐̒̊̎̀̄̑̄̂̈̒̍͐͝ȁ̶̧̞̄̓̀̈́̀̅̋̒̚̚̕͘ ̶̢̢̡̰͍̼̣̖̹̗͚̺̣̋̄͑̿̿̚ ̴̡̛̪̤͕̬̦̜̦͖̀̀͗̒̓̓͒͋̆̕ˇ̵̞̲̦̲̿̀̽ ̷̡̦̙̱̰̘̱̥͖͕̩̲͖̥͊͜b̷̛̺̣̃̎̈́̽͒͛̚ͅ ̷̻̮͇̉̓͗̌̎͑̃͋̔̓̽+̶̨͓̲͖̤̜͍͗̅̋̀͐̾̿͂͌͌̕̕̕ ̷̧̲̱̭̣͚̖̲̪͚̼̼͕̭̉̐̀̀ͅa̶͙͍̪̝̲͔̬̔̈́̂̎̈̋̿̒̀̏̚̚ ̴̛̪̤̜̫̙̱̹̻̞̙̳͎̀̓̉͝͝×̸̢̫̖̭͎̦͍͈̥̉̀́͂̌̐̓͐͘͘͠͝ͅ ̴͇̀͝b̴͇̼̥̗̭̰̣̩̮͖̬̳̔͑̇͝,̴̨̤̬̠͓̺̾̽̓̀̚͠ ̶̡̢̼̖͚̯̠̲̰͉͕̫̟͔̃̎̓̽̆͜h̷̡̨̨̝̯̜̮̫̙̦̱̹͆͑a̵̝͉̹̬̹̺̹̩͑̄́̊̓n̶̤͎̪̻̻̘̓͛̐̌́́͂͌̉̐̾̚͘ȅ̸̟̟ḿ̴̢̯̮̘̻̩̘̱͎̲̘̽̌͋͆̽͗̊́̚͠͝ ̶̗̬̅̇̋̕a̵̗̹̹͎̿̋̊̑͗́z̷̮͉̯̈́̾̀̅̀͒͛̾͆͜ ̷̮̭̖̓i̴̡̨̫̤̪͚͈̥͊̈́g̵̡̟̻̬̱̹̤̳̯͚̻̝̓͂̐̂̾͂͜ͅa̷̧̭͙̣͕̩͌̽̓̈́͋̀̿̔̏z̵̧̥̞̝̦̹̀͌̒̀̽,̵̢̧̛̛̹̼̙̲̌̿͆̈́̂̍̽̃̉̈́͘͘̕ ̷͎̳̩̬͎̙̭̞̣̼̫͌̈́̈́͐̔̈̈́̓̒͜͠ͅͅh̷̡͕̗̼̋͌͆̂̾̍̆͛̓̀̒͝ơ̸̧̘̤̲̬̝̪͕͉̗̬̲̲g̷̛͍̱̝̤̫̹̺̤̫̳̤̭͍͒̄̓̂̈͋̉̈́̇͝͝͠͠y̵̢̢̭̭͔͓͎̘͉̞͈̯͍̘̋̅̄̀̎̂̒͊̄̆̈́͌͝͝ͅ
̶͕͖͖̺͚̘͕̂̑̂͒͌̎̕̕͜͠͝͝ͅ
̴̨̦̩̹̹̥͙̻͔͇̣̬̫͍̎̀̓̈́̇̈́́̕
̷̮̲͌͆̂͆͝ͅä̵̡̹͉͖̆̑͌̇͌̈́͂̈́̉͛͋̃b̷̛̳͈͔̘̺͖̔̂̽̀͐̔̇̎̉̕ ̷̢̨̝̜̲̳̪̗͕̜̌͗͒͐̀͑́́͐ͅ=̷̛̼̖͔͚̯̭̙̗͇̰̻͓̹̎̈́̓͗̇ ̸̦́͂͒̌ä̵̧̺̩͇͎̥͙̥͍̤̮̥́̈̊͐͑͛ͅ(̴̡̨͉̻̝̦̒̅̐͂͛̈́̈́͘̚ţ̵̮̖͙̺̮̥͖̦̮̰͔̎ͅ ̶̝̬̄̑+̵̡̪̯̭̰̹̬͙̜̝͔̼̯̜̔̎͆̈́̏̕ͅw̶͕͓̦̬̲͈̥̱̺̼̺̖͔̔̆̐̒͆́̉̚)̵̛̯͙̱̗̟̘̝̾̓͊̌͂̿͊̓̀͗̕̕͘ ̴̧̧̛̜̠̮̥̪͎̓̎̐̓̄͐̅͠=̵̮̮̫̞͛͌̍̂͐͐̽̌͠͝͠ ̴̧̡̹̭̪͖̦̮̠͐̿̈́̒̾͑̐̓̕͝ḁ̸̦̦͓̜̽̄͑̒̾̾͝t̴̛̛͔͖̲̝͖̣̲͈̅̆́̈́͋͌̾ ̵̡̢̧̟͈͉̞̜̘̘̣̱̌͑͋̈̐̽̏̀̍͐̃̋̕̚͠+̷̢̘̗͇̬͇͉̱͕̝͆̾̂̏́͆́͝ ̸̢̨̨̙̥̱̮̦͔͖͍̖̙̇͗͒̎̓͆͒̐͒̊͗̕͝ͅa̵̮͖̬̭̝͛̈́̿̒̚͘̕͝ẅ̶̧͈̩̠̭́̀̈́̃͌̍͝ ̴̨̠̰͇̜̱̬̥͗̉͑͒͑̉͂̄͐̄̀̊͝≠̡̛̺̜̟̳͚͔̦̳̱̖̗̳̈́̒͗͜͜ ̷̢̧̨̢̢͎̣̬̗̭̣̫̜͗̓͂̃͠͝t̶̡̢̨̞͔̝͔͈̣͙͒̇͜͝ͅͅͅa̴̢̱͓̫̺̪͎͔͕͈̺͗͂̓͋̾͋͌̕͘ ̵͙̗̝̝͋̎+̸̛̥̰͇͉̺̱̟̌́͜ͅ ̶͉͔͓̫̻̹̯͉͕̠̹̺̭͐͗̎̂̉̏͜͝ ̸̢̛̠̩͚̳̰̠͈̒̐͗̀̅̃́̄̋͛͘͠͠(̶̧̭̥̮̮̞̮͇̝̬͎͈͑͑ä̴̢̼̳͖͋̒̆̀̅̐͑̽̿͗̀̕ ̵̥̦͓͌̐̔̽́̐̈̐͆̕͝ ̵̡̮͌̀͗̎̿́͝ˇ̶̢̼̩͉͙̱̘̼͍͓͇̲̞̼̽͂̈́́̋͑̂̎͛̈́͘͘̕͘ ̴̦̮̲́͛͆̋͐͌͒̿͑́̚w̵̦̤̙̼̲̮͂̾͆̂̇͒͂̎͆̕͠ ̶̢͇̐͌̅̂̊͒+̶̢̲̖̖̹͍̏͗̀̈́̋̐̎̎͑ ̷̮̬̻̤̦̳̜́͐̍́̂̈͒̓͠ͅą̸̿͛́̈́͊̔͠ ̶̻̯̜͎̭̺͙͉͂̐̑̔̽̓̓͜͜͜ͅͅ×̷̰̟̥̩̰͒͑̄̑ ̷̺̘͊̌w̸̫̗͎̜̳͔͙͓̻̫̓̂͒̃̈̔̍̈́̍̿̄̆̀̈̕)̸̡̧̭̞͓̣͈͎̳͚̜̠̽́̇̓͆̎̉̑͝ ̴̪̦̳̩͍̹͙̫͚͍̜̰̠̩̒͌̊̔̐͐̊̊͝ ̶̧͇̭̖͉̟̟̝̼̩̞̎͛̓̏̈̓́̓͝=̴͉͍̰̘̮̱̝̝̗̱̯̻̈̓͘ ̵̪͕͕̏̃̐͂́͑̚͝á̵͓̙͇̞̊͆̈́̀͑̊ ̷̨̝͍͎͓̟͔̫̤͙̫͖̜̩̓͐͗̊̿͐͐̔̎̕̕͝ ̵̥̽̈́͋ˇ̴̡̧̙͕̱̩̩͚̗͕͚̤̩̳̄͊͊́̕̕͝͝ͅ ̶̥̹̯͑w̵̡̱̫̬̲̫̱̞̠̳̼̘̙̹̗͂ ̴̧̢̼̩̖̹͕͇̮̗͍̗̟̻̑̊̈̆́̃́̆̐̌͠͠ͅ+̸̢͚̪̤͙̝͂̉̂̋͝ ̵̜̼̻̯̩̗̊̀̀̓̄̃̆͗͛͛͘͘ ̴̧̯̯̫̪̭̩͇̪̯͆̀̐̓̎́͂̍̏̈́t̸͖̘̒ͅá̶̧͎̠̣͉͇̣̦̋̄̄̃̅̃̌́͌̂͜͝ ̶̨̟̯͙̬̼̩̻̜̤̑̔̆̈́́̄ͅͅ+̴̧̯̖̀̽̐̏̔̀̚ ̵̛̯͇͎͕̤̜̘͔̦̲͖̹͖̈̿̄̑̏͂̕͜͠a̶̢̗̦̘̩͓̱̪̰̳͈̺͌̅̈́̎̿́̌̿̈́̕͜͜ ̷̦̤̠͇̖͌̽̈́̋̓̇̈́̇͝×̴̛̺̯̰͇͚̝͔͚̟͚̮̿̏̋̉͌͘ ̵̢̯̯̎̍̓͝ͅw̴̪͙̟͖̰͙̩̙̰̥͓̺̬͎͈̓̊ ̵̠̦͐̑̀̀̂̅̌͝=̴̧̳̭͔̣̼̱̜͍̮̞̠̞͚̇̓̀̊̔ ̶̝̮̣̣̭̗̠͖̎́0̶̡͕̰͉͈̬̖͎̲̤͊͋̑̍̏̓͆̃͑͑̈́͂͝͝ ̴̛̗̙̄̓̇̑́͂̚͝+̷̨̖̰̞̰̯̳̭͍̹̙̻̙̮͂̏͂̍̽͗̆̀́͑̈̓ ̸̨̧̖́͐̎́̅̔́͗̄̉̆̀̓̀t̵̨͉̙̤̥͕͕̹̗̲͔̜̗̄ā̴͇̼͕̲͇̘̑̓̈́̓̂̓̔̏̾̒̽͝ͅ ̷͇͍͈̈͌͑̓̃͊̅+̸̢̛̭̼̫̙̼̞͔̞̼̯̍̉͛̈̅̔̋̈́̓͆̕ͅ ̸̳̻̖͓̰̓̇̓̽̏̇̽̉à̵͉̤̅̽̎̈́̾̌͋̑͊̀ ̴̤̝̖̟̤̯̭̀ͅ×̸̻̙̒̇̈̐̿̓̋ ̸̡͖͖̖̥̪̻̯͍̖̠͖̺̺̉́̈́̈́͑̀͒̋͂̃̌͗̄͠w̴̛̛͓̣̼̘̥̝͇͔̯̭̼͛͒̒̿͆͝ ̵͓͈͕̼͈̎̂̾̇͑̉͋̔̕̕
̶̡̮̪̞͇̣͖͎͎̞̤̪̝̇͆͛̔̽͜
̴͓͔͈̂ͅ
̸̧͓̫̮̮͚̉̀̓̋̒́͂M̸̛͚̼̫̻͙͍͍̾̀̿͛̌͌̽͋̚ị̶̝̗̘͖̰̱͌v̸̮̰͔̉͠e̵͕̯̪̥͈͉͋̎̈́̋̈́̍͑̋̄͐͝ͅḻ̵͍̯̥̣̠͊̔ ̶̨̖̘͔̤̝̥̗̠͈̞̣͐͗̿̔́̈́͑́́͑̃̀̅̚͘ẘ̷̛̮̀̐͌͛ ̵̯̲͈͈̬̥̳̳̟͇́̓̊̓̐̀̽͂̇̏̈́͠a̴̜̱̲͔͇̟̘͕̩̤͝ ̸̺͈̻͖͂́̈́͛̓̈́̀d̸̬̔͆̈́̎̓͂̌̽̈́̎̂͌͝ȩ̸̛̯̹̼̹̍̔̔̈́̒̈̽̅̚͝͝ͅf̴̛̲̭̖͉̺̼̥̣̳̰̹̖̓́̓͝ì̴̙̞̙̳͕̠̼̤̝͇͈̀̐̂̅͊́͑͛̇̕͝ͅn̴̡̬̖͉͍͙̳̯̳̂̀͂̄̀͆̄́̀̊͐̅͊̓̕ḭ̷̢̰͖̤́̊̀c̸̠̭̲̮͍̰̬̱͖̩̾̒́̚i̴̡̦̯̹̩̳̻͇͕̼͈̳̰͒̀͂̌̎̍ó̴̧͍̍̐͒̈́̓̿̃̎̇͘̕j̵̤̲͍͖̰̯̭̜͈̝̹͂͜a̷̻̰̗̠͇̳͛̏̽͛̾̓̓͒͊̆̈́͘̕ ̶̼̮͉̯̫̯̮̫̥͖̗͓̀̽̑m̴̻͎͇̯̺̬͕̠͛͑͊͝i̷̞͎͕̜̳̎͐͂a̵̧̞̣͕̹̦̤͐͊̈́͊̀̈́̈́̃̈́̀t̸̨̧̡͓͈̦̪͚͕̰̻̥̂͐̂̃̐͛͌̓̅̐͌̽̍͝ţ̶̮̠͈̞̼̠͔͇̔̋́̀͠ ̸͓̤̦͉̤̟̜̏̾́̀̓̄̏̉̋͂̏͝ḿ̴͕͉̂͐͘e̶̻̘̙̜̼͈̤̜͌͌̾̀̈́̏̅r̶̬͖͖̥͇̙̮̼̤̾̕͠ő̴̼̼͑̄̽͘ͅȩ̸̖̻̯̪̻̗͙̀͛̊̑g̵̳̋̀ͅe̶̠̟͓̔̆̂̽͑̆̚͠s̴̗̺̱̒͌̈́͒̊̓̊̕ ̵̡̧̲̦̠͇̺̦͎̠̯̩̲̓ͅả̵̡̺͉̱̳̝̙̱̹̠̻́͐̚͝ͅ-̸̙͖͙̣̿͜r̸̖̣̝̩̒̉̓͒̉́̀̿̊̌́̈́͊ͅa̷̡͚̮͓̺̤̞̜̟̮͔̟̺̐.̶̧̨̡̱̝̘̠̱̮̦͉̲͛͜͜ ̷̡̛̯̱̤̤̘̳̯̖̯̩͌̐̍̌͂́̾̋ͅV̶̢̻̦̤̫̠̺̰̻͎̪̼̔̿̅̐̉̿̅͒a̸̧̢̨̗̜͈͖̗͇͕͉̭̰͗̒̓͌͌͝g̶̱̊͂͗͂͒̿̊́̕͝y̵̰̠̖̜̥̬̯̓̈͌̑̕ͅī̴͉̏̄͊̇̓̅̇̒̏͗̔̚͠ş̸̲̘̲̤̻̰̫̏̈́͘͜͜͝ͅ ̴̨̛̛͕̯̪̲̳̱̺͎̼̽̓̏́̊̌͗̅̍͒ń̸̨̗͇͇͐̌͊ẻ̵̡̡͉̟̣̬͍̟̹͍͇̖͈͉̬ṃ̵̛̭̹̪̰̘͕̖̤͎͋͠ ̶̤̳̙͍̍̒͌͆i̸̢̳̣̲̣̻͈̟̩͉̓̔̀́̐͛̓̂͗̑͘g̸͔̙̭̘̪͉̥̯̓̆̑̔́͆̽̓̒̈́̕ḁ̷̝̬̝͌̀̚ẕ̶̡̢̢̺̰͉̠̰͍̾̓̓͋̔̿̈́̐͗̀̈́̂͘͠ ̷̨͕͙̰̥̳̼̙̖̘̖͔̃͐̃̌͐̍͘̚a̴̦̐̋́̀͘͠z̵̧̩̬͕̘̖̠͈͖͈͒͛͂̉̾̃̍̇́̊̔̂͒͐̕,̸̢͔͖̳̱̥̹̻͆̏͗̀̓̈̽̃͝ ̵̺̮̘̠̭̺̱̪̘̾̆̾̓͗̎̒͝͝͝h̵̝̫͌͗̀͌͐̊͌̒̍͑͋͠͠ͅͅó̸͈̥̫̥̪̱͝͠͠ͅg̵̨̬̟̘̰̝̹̹͈̖̳͒͊ÿ̵̬͂͂͋́́ ̷̢͖̮͕͇̩͈̠̰͎̈́̔̏̍̂̄͝͝c̴̛̯͂ ̴̨̢̢͉̙̮̘͗̿̀̆͒̏̍̇́̓͝=̴̍̋͑̊͆͘ͅ ̶̢̝͕̫̻̹̮̇͑̈͗̀͛́̂͘ą̵̮͔̗͙̫̼͂̍̎͌̃͝ ̶̨̛̰̫͇̪̤̖̤͎͙̪̹̠͛̇̿͒̓̀̔̐̒̚͘̕͠×̷̛̖͎̗̞͔̞͖̯̫̓̂͊͋̆͘ ̷͙̻̺͎̙͉̑̀͆̑̉̂̒̀͆̎̐̃̑̕͜͜w̵̖̗̄̉̃̌̒̄̊̕̕͘͝,̸̡̟̰͎̲̠͂̈̌̐̐̚͘ ̷͔͉̤̘̥̲̏̓̎̔͛͗̃͌̈́̅̌̕͜ͅͅv̵͖̪̪͓̥͎̱̣̜̲̖̠͎͙̐ą̴̗͍̞̖̓͊̿̒l̸̢̝͙͚̲̗̠͈̀̎̎̓̅̋́́̕͘͜a̵͚̘̠̱̮̎͒̉͂͜m̷̘͔̮̪͈͐̎̈̈́́́̀̍̏̀į̴͎̙͈͍͙̘̯̻̆̅̿̐̈́ļ̶͍̹͔̰̳̜͎͖͖̭̟͉̩̦̄̀́̽y̸̢̘̼̗̖͕͇̔͛̈͋ȩ̸̯͍͔̲̫͖͘̕ͅn̸̛̦̟̺̦͎̪͇̽̀̊̉́͐̉̓̉̎͘͠ ̶̩̌̓̎̏͋̎̎̂͗͛͋͑͘͜w̵̮̞̠̟̓̄ͅ ̷̧͙͉͔͈͉̤͖̿͌́̾̒̓̉̎̒͘͠v̶̧͖̺̭͋́̌̆̿̄e̷͔͂̋̍͛̂͠ķ̵̮̯̳̞̪͋̀̎̃͊̆̏́̎̊ț̵͓̾͑̓̅̋̒̅͗̈́͒̂̃͋ǫ̵̠̹͕̗̹̲͐̌̈́̀̕͜͝ŗ̶̖̮͎̺̘̖̝̼͔͊̋̕ͅr̴̢̧͍̪̻̮̦͕̣͉͔̕͜a̶̬͈͙̗͎̯͔͎͊̌̿͗̏͌̐̔̚̕͝ļ̷̼͔͍̹̣̜̦̲̣͖̼̳̮͌͊̋̋̈́͋̈́͐̌̇̃̕͝,̷̱̜͓̱͙̮̐̉̈̈͒̀̐͛͝͝ ̸̤̼̦̩̤̼̑̿͐ḩ̷̄̂̈́̇͐̄̏͐̂̾͋̄̀̚á̵̢̢̪̰̲͇̮̣͔̺̥̳̬̯̝̅ņ̸̢̡̯̞̺̠͕̮̀̋́̾̒͒̉͗̔̆͊̕͜͠͝ę̷̡̩̘͕̗̭͎̺̜̣̫̝̼̓̉͗͑͑m̵̨̢̜̹͔̭̼̯͚̟̰͔̼̙͙͋͑̆̇͑̓̓̅̃́͐̈́͘͝ ̶̛̠͎̑̈́́́̀̔͐̓̂̀a̸̡̧̮̹̘͓̙̬̰̜̭̹͕̅͋̔̈͋̆̒̈͛̿̃̕͘͜z̵͙̬̮̳͇̫͊͜ ̴̲̟̪̤̘̬͐̊̽̒̊̊̚i̸̠̫͓̥͙̹͑͛̃͛͋͌̔̆̏̕͜ͅg̴̡͙̮͖̺̪̩͓̅̅̔̈́̌̈́ä̸̧̨̡̢̟̺͈͎̬̰̳̃͒̈̈́͆͛̀̄́͝͠͝z̵̨̧͓͎͚̪̼͕͔̭̽̈́̽̚͜,̶̛̱͚͖͑̓̓̀͐͂̓̾͛͗̌̕͜ ̷͖͈͚̝̮̠̝͈͕͕͈̗̋͑̿̕͜͝h̷̬̏̄͌͂̽̈́̀̑͠ǫ̴̮͈̪̙̭̩͉͇̥̜̙̼̮̈́̊̎͐̆́͛̽̉g̶̢̧̢̨̹̜͙̮͚̱̥̜̫͙̒̊͋̈́͑͝ͅy̷̹̺̮̬̺̔ ̸͈̖͕͌̓̐̃̉̽̂̆̏̒̽͆̚͝͝ ̴͙̮͚̟̥͎̉̅͘͜ͅc̵̳̟̫̥͒͒͆̈͌͋͗͊͗̓͌́͠͝ ̸̧̨̢̟̱̪̹̰̟͕̻̈̋̈́̓͊̓͐͆͌̀̋̒̚͘͜͠=̷̛̛̲̇̍͌̈́̔͗͐̈́͝ ̸͙̹̟̫̿͂̓̋̄́͐̈̒͑̎͘̚͘͝ ̷̡̛͇͓̙̣͙̺̬̩̠͙̘̰̲̃͌̈̊́͂̃̎ͅt̶̛̘ą̶̜͔̱̮̳̠̖͇̤̬̜̺̥̥͌̆͊̀̽̉̋̒̍́̈́͒͐͐ ̸̘̥͔͎̯̝̦̯̯̲̀+̶̨̢̹̫͖͍̃̍̌̓͗̾̄̓̚͝͝ ̶̢̿̉̑̀̏̀̄͑̃̚ä̶̻̠̩̮́͑͑̍̔̿̒̄̍͗̍͐̚̚ͅ ̶̧̢͉̬̜̭̗͈̘̖̘̘̯̮͑̉̋͋̍̿̽̎͛͘̚̚×̶͙̗̽̍̉̂͊ ̶̢̮̖̪̪͙̉̈́͑͗́̅̑͐̉͘͜͜͠ẁ̸̧͚̞̩͓̜͖͔̙̤̠̠͗͑ ̵͚͍̼̥͂̀ͅv̶̡̱̞̯̮̭͉͖̜͍̺̼̈́́̈́̋͆̇͌͒̈̂͠a̶̧̡̹̹̩̺̣̬̜͂͂͆̓́̋͊͝ĺ̵̤̲̱̹̞̘̄̈́̀̿̌͗̂̿̈́́̕͝͝a̶̭̤̋̐̈́̓̄̾͆͊̆̑̓̈́́͛̿m̴̧̧͍̲̺̟̟̻̣̳̗̘͕̑͠i̶̩͖̯̼̙̩̗̹̯͗̐͗̇̐͜ḽ̴̨̨̡̢͕̫̼͓̟͈̝͖͇͉̃̈́͝y̸̧̡͙̗̙̝̦̻̰̖̗̣̪̿̅̊͆̔̏͝ͅͅȅ̵̢̫͉̜̰͔͉͇͍̺͖̯͔͚̗̀n̸͎͍͚̤̭̻̫͔͕̠̝̿̔̽̾̌̈́̚͝͝ ̶̧͔̳̙̈́͆̍̽͝t̷̛̟͔͓̝͎̳͍̤̹͍͍̖̓͊͛̀͆̆̾͠ ̸̛̲͚̜̾̄͂̾̏̈́̓͋͊̓̃̅s̸̡̡̻̙͎͇̲̗̼̙̼̣̖̫̈́̃̅̽̏͒͑̔̈ͅk̸̡̮̯̲̻͓͕̮̤̺̦͖̳͌͂̆̏́̈́̏͋̎͛̀a̸͙͛̅̄̅̆̊͂̚ĺ̵̜͎̬̬̖͇̆́̏̀͐̊̂̅̌̔á̷͖͔̻̗̥͎̪͉̰̬̣͓̕ͅr̸̢͉̟̜̣͖̳̱̣̯͉̝̃́͊͋̾͝r̸̡̳̞͇̬̦͈̟̭͖͙̅̽̃͝a̵̹̼͋̓̍͊̔̈́̂̋͋͂̾͒͝͝l̸̡̲̲̩̖̙̦̣͎͎͉̉́̑̐̃̍̀̀̈̅̓͛̾͝ͅ ̷̨̩̮̠̱͌̈͂͛͐̽̉͝é̶̡̦̩̘͒s̸̪͕̩͝ ̸̡̨̭̹̪̻̼̜̥̭̭̫̈͒́͜͝w̵͇̽͜ ̵̟͎̎̈́͗̋͛̓͑̑̃̾͝͝v̵̲̻̺̀̄͂̑̈́͊͌̄̈́̄̿͊̄̕ͅẽ̴̢̯̻̃̇̆̒͜k̶̨̧̩̹̣͎͚̯͔̜̼͋̄̆̅̎t̷̨̥̜͙̘̟͉̥̭̱̼̅̀̇̑̿̈́̃͛̉̀͗̓͠͠ơ̷̙̬̑̅̿́̑̊̐͘͠r̷̹͈̠̞̲̟̾ŕ̶̟̯̀͐̑̎͛̓̽͘̚̚͝͝a̵̢̻̰̗̬̻͓͌̎̽͝͝l̸̡͇͒̈́͊͗͌̑̔̕͜.̸̡̮̰̬̈́̾̄̕ͅ

mma Creative Commons License 2021.09.07 0 0 203

Találós kérdés. Ugyebár adott a ≠ 0 és c vektorok esetén az a × b = c egyenlet (akkor és) csak akkor oldható meg b-re, ha c merőleges a-ra, hiszen  a × b mindig ilyen. Ellenben Clifford-algebrában a ≠ 0 esetén mindig megoldható b-re az ab = c egyenlet: b=ac/|a|2. Vagyis ha c = s + v, ahol s tetszőleges skalár, v pedig tetszőleges vektor, akkor van olyan b, hogy ab = c, és mivel ab = a  ˇ b + a × b,  ezzel a b-vel  a  ˇ b = s és a × b = v. Akkor tehát az a × b = v egyenlet mégiscsak megoldható tetszőleges v esetén, nem csak akkor, ha v az a-ra merőleges. Hol van a hiba ebben az okoskodásban?

mma Creative Commons License 2021.09.07 0 0 202

Úgy, ahogy mondtam. Az 1-vektorok a Clifford (vagy Grassmann-) algebra alterét alkotják, tehát két 1-vektor összege egy 1-vektor. Az 1-vektorok a sima vektorok, csak azért írom 1-vektornak őket, mert a bivektorok, meg a trivektorok is vektorok, csak éppen a Clifford (vagy Grassmann-) algebra más más alterlben vannak. Az 1-vektorok V1-ben, a bivektorok V2-ben, a trivektorok V3-ban (a szabatos jelölés V1, V2, V3 helyett V, Λ2(V), Λ3(V)).

Előzmény: szabiku_ (200)
mma Creative Commons License 2021.09.07 0 0 201

De lehet. Ha jobban tetszik, így is írhatom:

- Σkülönböző ijk(aibjak)eiekej =

=  - Σkülönböző Pjk(aPbjak)ePekej =

=  - Σkülönböző PjQ(aPbjaQ)ePeQej  

=  - Σkülönböző kjQ(akbjaQ)ekeQej  

=  - Σkülönböző kji(akbjai)ekeiej 

Előzmény: szabiku_ (199)
szabiku_ Creative Commons License 2021.09.07 0 0 200

Ja, azt hogy érted, hogy 1-vektorok összege 1-vektor?

Előzmény: mma (198)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!