Keresés

Részletes keresés

Hivadar Creative Commons License 2019.12.01 0 0 14

Alap ötlet nem rossz. Szerintem alap ötletből ki lehetett volna hozni egy nagyon jó könyvet/filmet. De ezt nagyon jól elcseszték.

paskat2 Creative Commons License 2014.09.13 0 0 13

Kösz szépen!

 

Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (12)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2014.09.11 0 0 12

Nos, nem tudom, hogy hol tartottál, de nagyon-nagyon tömören a következő történik:

 

SPOILER, aki nem akarja, ne olvassa tovább.

 

Szóval a Kapitólium elpusztította a 12. körzetet, de Katnisst elviszik oda, hogy körbenézzen, és ho9sszas vívódás után elvállalja, hogy a forradalom "arca" legyen. Közben folyik a háború a két fél között, egy propagandafilm forgatása során Katniss tanúja lesz annak, hogy a nyolcas körzetben szétbombáznak egy kórházat, és maga is harcba keveredik. Ezzel párhuzamosan viszont Peeta a Kapitólium fogságában van és többször bejelentkezik élő adásban, egyre rosszabb állapotban, míg végül Katniss annyira becsavarodik, hogy egy túszmentő akció keretében kihozzák, (plusz még Finnick csaját, meg Johannát is). Ott azonban arra kondicionálják, hogy Katniss minden bajnak az okozója és fájdalmat érezzen, ha csak rá gondol, ezért a boldog viszontlátás helyett majdnem megöli.

 

A forradalom csapatai közben döntő győzelmet aratnak a második körzetben a Kapitólium csapatai felett, nem utolsósorban Gale tervének köszönhetően, aki lényegében lemészároltatja a védőket. Katniss megpróbál közbelépni, de lelövik. Miután felépül, belép a hadseregbe, közlegényként, hogy részt vegyen a Kapitólium elleni végső rohamban és hogy megölje Snow elnököt. Hosszú kiképzés után sikerül kiharcolnia, hogy a frontra kerüljön, de egy propagandafilm forgatása közben megölik a felettesét és elvágják a lázadók csapataitól, így, miután ő lesz a parancsnok, azzal a céllal vezeti egyre beljebb a Kapitóliumban a csapatát, hogy lehetősége legyen megölnie az elnököt. Ennek során elég sok karakter meghal (pl. Boggs és Finnick is), de nem sikerül kiviteleznie a tervét, ugyanis az elnöki palota előtti téren gyerekek tömegei várják, akiket kizártak onnan. A lázadó hadsereg orvosai megpróbálják ellátni őket, köztük van Prim is, de néhány légpárnás Katniss szeme láttára lebombázza az egész teret és Prim meghal. Katniss valahogy túléli, de mély depresszióba esik, egyetlen célja már csak az, hogy kivégezhesse Snow elnököt, ám amikor beszélget vele, rájön, hogy ezt a végső támadást a forradalmárok elnöke Coin rendelte el, úgyhogy őt öli meg az íjával, majd a nála lévő kapszulával öngyilkos akar lenni, de Peeta megakadályozza.

 

Ezt követően bezárják, előbb éhezéssel majd morfling-túladagolással akarja megölni magát, de végül életben marad és internálják a 12. körzetbe a győztesek falujába, Haymitch-csel együtt, akit kvázi az ő felügyeletére száműznek oda. Néhány hónappal később Peeta is odaköltözik, miután mentálisan valamennyire helyre rázódott, és együtt mintegy terápia jelleggel megírják az eseményeket, Katniss pedig ráébred arra, hogy Peetát szereti, Gale ugyanis nem tudja megadni neki a reményt az újrakezdésre, egyébként is elhagyja valami jobb állásért, ahogy az édesanyja sem költözik már vissza a 12. körzetbe, amit egyébkét lassan újjáépítenek.

Az epilógusban húsz évvel később Katnissnek és Peetának két gyereke van, és még mindig ott élnek, bár az eseményeket nem heverték ki teljesen, Katnissre időnként rémálmok és mély depresszió tör rá, Peeta pedig még mindig szenved az agymosás utóhatásaitól, de Katniss azzal védekezik, hogy felsorolja, hogy mi minden jót tett az életében addig.

 

Nagyon nagy vonalakban ennyi, igaz a harmadik könyv főleg Katniss belső monológjaiból áll.

Előzmény: paskat2 (11)
paskat2 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 11

Igen!

 

Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (10)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2014.09.09 0 0 10

Aktuális még?

Előzmény: paskat2 (8)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2014.09.09 0 0 9

Csak ez a topik szól Az éhezők viadala trilógiáról? :)

Elolvastam a trilógiát, amiből talán a második volt a legerősebb, a harmadik könyv számomra nehezen emészthető volt. Én például az ismételt elolvasás után sem értettem, hogy hogyan került Prim a Kapitóliumba...

paskat2 Creative Commons License 2014.02.28 0 0 8

Ezt nem mondjátok komolyan, hogy senki nem jutott el a 3 kötetig az olvasásban?

 

Előzmény: paskat2 (7)
paskat2 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 7

Hello!

 

Valaki megírná nekem, hogy mi a 3. rész vége? 1 hónapig cipeltem magammal a könyvet,de nem tudtam rávenni magam, hogy befejezzem.

 

paskat2 Creative Commons License 2014.01.27 0 0 6

Nekem nem jött be!

Kicsit túl durvának tartom a világot, és a játékot(kicsit én is szenvedtem az olvasása közben). Aztán a mutánsok megjelenésénél az agyam teljesen ledobta a gépszíjat. És az, hogy ezt a második részben újra végig kell élnem az végképp kiábrándított

 

SPOILER!!!!

 

Mondjuk azt sem hiszem el, hogy egy Snow elnök tipusú figura szórakozna egy 17 éves kislánnyal. Szólna a spanoknak, hogy kapjátok el, és lökjétek neki a kerítésnek, amiben véletlenül pont visszakapcsolódik az áram. Baleset, és már meg is oldódott a 2-3-rész.

 

Meghogy egy lázadás azon múljon, hogy kettős öngyilkosságot akartak végrehajtani! Szerintem ezek még egy fantasyban is durvák.

 

 

_Assa_ Creative Commons License 2013.12.16 0 0 5

Ahogy már írták előttem: vázlatszerű (bár én inkább egyes jeleneteknél éreztem kidolgozatlanságot) és pongyola.

(Igaz, még csak az első köteten vagyok túl, a többit elhalasztottam ünnepek meg pár másik olvasnivaló utánra.)

Egyáltalán nem tetszett a szlenges nyelvezet. Nem tudom, az eredeti is ilyen-e, vagy a magyar kiadás esetében gondolták úgy, hogy az olvasók ettől majd közelebb érzik magukhoz... (Egyszer majd utánajárok, ha nagyon ráérek.) Akármelyik verzió, nálam ez nem működött. Amikor pl. egy roppant feszült, érzelmileg felfokozott helyzet jellemzésére Katniss bedobott egy "paráztam"-ot, oldalakra annyi volt a hangulatnak.

Amellett egy alapos átolvasás is ráfért volna a szövegre a nyomda előtt. Gördülékenyebbé lehetett volna tenni, eltüntetni a felesleges szóismtéléseket, ilyesmi... Mert ha például másfél soron belül kétszer szerepel a "valamelyest", az elég csúnya.

 

Nem rossz, főleg néhány más YA könyvvel összevetve, de "film vs. könyv" fronton első körben az előbbi győzött, pedig ez a legritkább esetben fordul elő nálam.

mizomedve Creative Commons License 2013.12.13 0 0 4

Nem olvastad a regényeket. Innentől kezdve...

Előzmény: dacaca (3)
dacaca Creative Commons License 2013.12.13 0 0 3

bombázócsaj megmenti a világot! és becsületes, tisztességes, ügyes, okos, erős is!!!

XD

mizomedve Creative Commons License 2013.12.12 0 0 2

Az egyes szám első személyben elbeszélt történetekből nekem speciel Gárdonyi Géza Láthatatlan ember című regénye az abszolút favorit. Száz éve sokan azt is ponyvának titulálták. Igaz, akkor Mikszáth Kálmán, Arany János, Jókai Mór volt a mérce. :)

 

 

Előzmény: Shardik (0)
mizomedve Creative Commons License 2013.12.12 0 0 1

Elöljáróban, azt gondolom felesleges kiírni, hogy vigyázat, SPOILER!

:)

Shardik Creative Commons License 2013.12.12 0 0 0

Nem 0 véleményem van róla :)

Katniss első személyben meséli el a történetét a könyvekben, így az ő személyiségén, világlátásán keresztül ismerjük meg Panem világát, a körzetek és a Kapitólium ellentétét.

Az első viadal után a 2. kötet is hasonló dramaturgiára épül, újabb viadalon kell Katnissnek helyt állnia.

A harmadik részben már a nyílt konfliktus időszakát éljük, a lázadók és a Kapitólium, ezen belül Katniss és Snow elnök személyes háborúja zajlik.

A könyvek pongyola stílusa, a vázlat-szerűen, sokszor esetlegesen leírt karakterek bennem nem hagytak mély nyomot, igényesebb olvasnivalókhoz vagyok szokva, az Alkonyat könyvekhez szokott fiataloknak bizonyosan élvezetesebb élményt nyújt.

mizomedve Creative Commons License 2013.12.12 0 0 topiknyitó

Osszátok meg egymással a gondolataitokat a könyvekről. Hajrá!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!