Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2025.11.17 0 0 2009

Az lesz az!

Az 1939 utáni esküvőket még nem engedik, én Szelevényen néztem volna, de ott is sanyi. Csak szerencsére ott az egyedi filmen van, nem húzott magával a romlásba olyat, amit engedélyezni lehetne.

Előzmény: eMPet (2008)
eMPet Creative Commons License 2025.11.17 0 0 2008

A rózsaszín vonalak között egy-egy film kijegyzetelve, hogy egyszerűbben kereshessek, ennek tükrében eddig nyilvános volt, mert láttam.

Most, hogy kérdezed, a középső filmen az 1-125. lapok között Kunágota esküvő van 1939-1945 közöttről. Az előtte-mögötte film "tiszta" halálozás csak.

Lehet, hogy az amerikai látogatáson "nyomatékosították", hogy ez nálunk jogszabályilag védett?

Ha ez az igazság, igazán széteszedhetnék...

Előzmény: rferi (2007)
rferi Creative Commons License 2025.11.17 0 0 2007

Lehet, hogy ugyanazon a filmen  védett születési is van, és zárolták az egészet?

Előzmény: eMPet (2004)
vörösvári Creative Commons License 2025.11.16 0 0 2006

Mármint ezek a zárolások furák, értelmetlenek. 

Előzmény: vörösvári (2005)
vörösvári Creative Commons License 2025.11.16 0 0 2005

Elég fura történet. 

Előzmény: eMPet (2004)
eMPet Creative Commons License 2025.11.16 0 0 2004

Nekem ma nem jött be több fényképsorozat, pl. Kevermes házasság 1909-1945, Kunágota esküvő 1941-1945, halálozás 1909-1943, tehát egész filmek.

Időben az előttük és mögöttök következők, de külön filmen lévők meg igen, pl. Kunágota halálozás 1908-ig és 1943-tól.

"A kép korlátozott hozzáférésű"

Még nem találkzotam ilyennel, lehet, hogy csak karbantartás, vagy darabolás.

Olyat már láttam, hogy a hétszázvalahány kockás filmet darabolra szedték és a "szolgálati közleményeket" (=kezd-vég-folyt) is kiszedték.

Előzmény: vörösvári (2003)
vörösvári Creative Commons License 2025.11.07 0 0 2003

Elég megdöbbentő dolgot vettem észre, Pilisvörösvár 1812 és 1895 közti házasságai le vannak tiltva, nem nézhetőek meg a képek. Más településeknél is előfordul ilyen ? 

Prelleg Creative Commons License 2025.09.19 0 0 2002

A Hungary, Jewish Vital Records Index, 1800-1945 adatbázis indexelt adatainak száma szeptember 16-án 112,702-ről 112,774 indexelt adatra emelkedett.

zylah Creative Commons License 2025.07.18 0 0 2001

Köszönöm.

Előzmény: JPmiaou (1999)
JPmiaou Creative Commons License 2025.07.15 0 2 2000

A MyHeritage (az izraeli zsaroló::ehem, bocsánat::cég) csak egyik a sok közül, és Amerikában majdnem minden családfakutató csinált már valahol DNS-t.

Az tény, hogy Magyarországról a MH-en a legnagyobb az adatbázis a DNS-tesztekből is és a felhasználói családfákból is, de tudni kell a cégről, hogy az "etnikai" becslésük nevetségesen rossz, és lépten-nyomon fizetőfalat raknak a máshonnan átlopott, eredeti helyükön ingyenesen hozzáférhető adatokhoz. Ja, és "adat"-nak hívják a szintén átlopott, eredeti helyükön felhasználó által felvitt családfákat. Egyetlen erényük, hogy fel lehet tölteni hozzájuk a más cégtől kapott DNS-eredményt. (Valószinűleg pénzért, bár lehet, hogy még most is néha van ingyenes ajánlatuk.)

Előzmény: Robikamamagesa (1998)
JPmiaou Creative Commons License 2025.07.15 0 0 1999

Én is csak addig jutok, mint Te: Kardos András, 40 év körüli zsellér. Persze a többi bejegyzést sem sikerül értelmezni.

Talán a "Latinul értők, ide" fórumon kéne megkérdezni.

Előzmény: zylah (1997)
Robikamamagesa Creative Commons License 2025.07.13 0 0 1998

Valaki csinált már dns alapú családfakutatást? 

Izraelbe kell nyálmintát küldeni és egy applikáció mutatja a genetikai rokonaidat.

zylah Creative Commons License 2025.07.13 0 0 1997

Sziasztok. Tudna valaki segíteni, hogy az alábbi oldalon Kardos András neve után mi olvasható? Azt látom, hogy 40 éves, a következő szó talán Inqilinus megfelelője, azaz zsellér. Viszont ami utána van írva arról ötletem sincs.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-C33D-ZQVN-D?cat=76623&i=253&lang=hu

Prelleg Creative Commons License 2025.06.04 0 0 1996

Sajnos én nem nagyon tudok ilyenről, talán a Macse YouTube csatornáján találhatsz ilyen, ott vannak Familysearch-ös oktató videók. https://www.youtube.com/@magyarcsaladtortenet-kutat1808/videos

Nagyjából megpróbálom összefoglalni azért én is, majd talán más kiegészít vagy kijavít. Ha kérdésed van még, nyugodtan tedd fel akár itt, akár a Családfakutatás index fórumon.

Ha jól értem nem a Familysearch-re akarod feltenni a családfádat, hanem az oda feltöltött anyakönyvek és egyéb dokumentumok segítségével építenéd a fát. Az anyakönyvekkel kezdve, vegyük először a mai Magyarországra vonatkozóakat. Ezeknél vannak az egyházi anyakönyvek, és állami anyakönyveket. Az állami anyakönyveknél a képek feltöltésekor még a 90-60-30 éves (születési-házassági-halotti) szabályt vették figyelembe a kutathatósági határként. Vármegyéktől függően lehetnek különbségek, valahol egy másik törvény miatt szigorúbban értelmezték ezt a határt, a Pest Megyei Levéltár például nem is engedélyezte a digitalizálást. (Jelenleg már az AdatbázisOnline-on elérhetőek a Pest vármegyei állami anyakönyvek a 110-86-30-as határnak megfelelve). Fontos tudni, hogy a levéltárakba csak 1980. végéig kerültek be az anyakönyvi másodpéldányok, tehát 1981-től te már nem fogsz találni anyakönyvi képet a Familysearch-ön, ahogy 1895. október 1. előttit sem, ekkor kezdődött a polgári anyakönyvek vezetése. 

Nem mindegyik településen volt anyakönyvezés, a kisebbeknél előfordulhatott, hogy egy másik településen jegyezték fel az anyakönyvi eseményeket. A helységnévtárak segítenek eligazodni ez esetben. Az egyháziaknál hasznos még Kálniczky László két kötetes anyakönyvi katalógusa.

Az egyházi anyakönyveknél is van ilyen határ, a Familysearch-ön a helyi anyakönyvezés megkezdésétől kutathatók 1895. szeptember végéig. Valójában tovább is vezették őket, pl. a győri, kalocsai, váci stb. r. kat. egyházmegyék (továbbá a Hungricanan az unitárius, izraelita és talán nemsokára az Őskereső evangélikus) anyakönyvi adatbázisában tovább is kutathatsz.

Kutatás a Familysearch honlapján:

https://www.familysearch.org/en/search/collection/list?count=20&cqs=hungary

Magyar vonatkozású anyakönyveknél három esettel találkozhatsz. 1: index van, de kép nem érhető el, de ez nagyon ritka. 2: kép van, index nincsen. 3: index van és kép is. Ez utóbbi a leggyakoribb. A római katolikus és református egyházi anyakönyveknél főleg a keresztelésiek lettek indexelve (Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895 és Hungary, Reformed Church Christenings, 1624-1895 adatbázisok). Szinte teljesen fel vannak dolgozva, de az indexek korántsem hibátlanok (és ez mindegyik magyar vonatkozású adatbázisra jellemző), használj helyettesítő karaktereket. A ? egy betűt helyettesít, a * bármennyit. Próbálj ki minél több verziót, már csak azért is, mert lehet, hogy éppen az anyakönyvi bejegyzés írója írta el a nevet. A keresésnél érdemes bekapcsolni a "Pontos keresés megjelenítése"-t, hogy a négyzeteket ki tud pipálni, ez az évszámoknál nagyon fontos, rengeteg találatot képes adni pipa nélkül. A "Hungary, Church Books, 1624-1950"-ön vannak római katolikus és református házassági és halotti indexek is (+evangélikus keresztelési, házassági és halotti), de ezek korántsem teljesek. A görög katolikus, baptista és nazarénus anyakönyvek még nincsenek indexelve egyáltalán, úgy tudom. Az állami anyakönyvek is részben indexeltek (gépi és emberi indexelés). Ha nem index alapján akarsz kutatni, akkor a fejlécnél lévő Katalógusban vagy a Képeknél kereshetsz rá a település nevére. Ezek sem tökéletesek, Pl.: ha beírod Kassa, a felugró lehetőségek közül "Kassa, Torna, Magyarország" nem ad találatot, míg a "Kassa, Abaúj-Torna, Magyarország" igen. Tehát ha nincs találat a városra, ne add fel, lehet, hogy egy másik verzió listázza. Én inkább a katalógust ajánlom település keresésre. Megmutatja a az indexelt és indexeletlen anyakönyveket összeírásokat stb.

A zsidó anyakönyvek (Hungary, Jewish Vital Records Index, 1800-1945) töredéke lett indexelve, a projekt félbe maradt.

A magyarországi megsemmisült anyakönyvek listája itt elérhető: https://hu.wikipedia.org/wiki/Megsemmis%C3%BClt_magyar_anyak%C3%B6nyvek_list%C3%A1ja

Létezik a magyar gyászjelentések gyüjteménye (Hungary, Funeral Notices, 1840-1990), de nincs indexelve, ezért az emberek általában az OSZK adatbázisát használják helyette: https://dspace.oszk.hu/handle/20.500.12346/111768

Vannak még fent különféle összeírások (pl. az 1828-as országos), katonaállítási lajstromok (töredékes, akárcsak az 1869-es országos összeírás), nemességvizsgálatok stb.

Előzmény: Kukori57 (1995)
Kukori57 Creative Commons License 2025.06.04 0 0 1995

Nem régen kezdtem el a family search-el csaladfát készíteni. Sajnos sokszor elakadok Valaki tudna valamilyen használati utasítást ajánlani?

Prelleg Creative Commons License 2025.05.06 0 0 1994

Megoldódott a probléma, a helyet „Belvárosi, Pécs, Baranya, Hungary”-ról „Pécs, Baranya, Hungary”-ra kellett átírni. Az mindenesetre különös, hogy csak azután fordult elő ez a hiba, hogy a nevet kijavítottam.

Előzmény: Prelleg (1993)
Prelleg Creative Commons License 2025.05.03 0 0 1993

Kijavítottam a Wernhardt-Kemény házaspár neveit Karolina lányuk pécsi keresztelési bejegyzésében, és valamilyen oknál fogva azóta, ha beírom Pécset a születés helyének és a négyzetet kipipálom, nincsen találat. Ellenben, ha Patacsot írom be pipával, egyből előjön. Valakinek van ötlete, hogyan lehetne kijavítani ezt a hibát?

Keresés Pataccsal: https://www.familysearch.org/en/search/record/results?count=20&q.birthLikeDate.from=1849&q.birthLikeDate.to=1849&q.birthLikePlace=Patacs%2C%20P%C3%A9csv%C3%A1rad%2C%20Baranya%2C%20Hungary&q.birthLikePlace.exact=on&q.fatherSurname=we%2A

Itt az Event Place-nél felsorolja Pécset és Patacsot is: https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:XDBG-3QC?lang=en

Dámalovag Creative Commons License 2025.04.22 0 0 1992

Nagyon szépen köszönöm. nekem nagyon egybe voltak a betűk, hogy kitudtam volna olvasni. Köszönöm

Előzmény: scarabaeus (1991)
scarabaeus Creative Commons License 2025.04.22 0 0 1991

Vár[osunkban] Bentsák János, D[omi]na néhai Fekete János elmaradott árva haj[adon] l[ányával] Borbálával. A Tanúk: Nemes Harsányi József és Tőkés Mátyás.

Előzmény: Dámalovag (1990)
Dámalovag Creative Commons License 2025.04.21 0 0 1990

Sziasztok, ismét egy kis segítséget szeretnék kérni egy anyakönyvi bejegyzés teljes elolvasásához. A következő oldal 2. lapján a 3. sorban. Bendzsák János és Fekete Borbála házassága Kisvárdán. De nem tudok minden részletet elolvasni. Ha valakinek sikerülne azt nagyon köszönöm előre is. https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:9392-M5GN-Y?lang=pl&i=103

Dámalovag Creative Commons License 2025.04.18 0 0 1989

Köszönöm szépen. Nekem az is elég, hogy nem volt ikertestvére. mert össze-vissza volt beírva két embernek mindenféle időpont. Így akkor már tudom tisztázni. Köszönöm

Előzmény: JPmiaou (1986)
Dámalovag Creative Commons License 2025.04.18 0 0 1988

Nagyon szépen köszönöm. Nekem az is elég, hogy nincsen ikertestvére, mert be volt írva, de bizonytalanra és össze-vissza voltak a dátumok írva. Köszönöm majd megpróbálkozom azért, hogy tudjam. Köszönöm

Előzmény: Prelleg (1987)
Prelleg Creative Commons License 2025.04.18 0 0 1987

JPmiaouhoz hasonlóan szerintem sincs ikertestvér, mert akkor odaírnák, hogy Zwilling. De értem miért gondolod ezt, az "ein klein außgelassenes Schwester" miatt. (Valahogy a ragozás nem stimmel.) Sajnos a németem gyenge, ezért nem tudom értelmezni a szöveget és van néhány rövidebb szó, ami ugyancsak rejtély számomra. Amit még talán ki tudtam olvasni és segíthet neked: "ohne tauft dahier gefahren". Keresztnév nincsen megadva, valószínűleg nagyon rövid ideig élhetett. A halottiban meg is jegyzik, hogy "eine Stunde nach der geburt". (Próbáld valahol a halotti bejegyzés fordítását kérni, szerintem az segíteni fog a rejtély megoldásában.)

Előzmény: Dámalovag (1985)
JPmiaou Creative Commons License 2025.04.18 0 0 1986

Én nem látok ikreket. A gyermek neve és a keresztszülők helyett egy megjegyzés van, amit nem tudok ugyan kiolvasni, de azzal kezdődik, hogy "a gyermek röviden a születés után ...".

Előzmény: Dámalovag (1985)
Dámalovag Creative Commons License 2025.04.17 0 0 1985

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy német anyakönyvnél. 1653.01.12-én születtek Bernhárt Braunnak ikrei. Abban kellene segítség, hogy hogyan hívják az ikreket és melyik hunyt el, mert lehet, hogy az egyik már szülésnél elhunyt. Ha minden igaz az egyik fiú a másik lány. Köszönöm előre is. https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QPGL-2X13

Prelleg Creative Commons License 2025.04.13 0 0 1984

Ha Ausztria alatt Burgenlandot érted, akkor tudomásom szerint csak a Magyarországon fennmaradt anyakönyvi másodpéldányok képei kerültek fel a Familysearch-re. A keresett időszakot tehát nem fogod itt megtalálni. A Matricula Online-on 2 település anyakönyvei találhatóak. A Matriken-en fent vannak a burgenlandi katolikus anyakönyvek a XVIII. századból is, de fizetős. Ha nem csak Ausztria Magyarországtól elcsatolt területeire gondolsz, akkor sokkal vegyesebb a helyzet a Familysearch-ön, inkább ajánlanám a Matricula Online-t. A szlovákiai anyakönyvek esetében még bonyolultabb a helyzet, mert Sáros megye kivételével még hasonló kimutatásról sem tudok. Esetleg a matriky genedict végignézése segíthet. A probléma az, hogy a szlovákiai anyakönyvek egy része hiába van a Familysearch-ön, nem kutatható.

Matriky genedict: https://matriky.genedict.net/matriky/

Sáros megyeiek (az oldal alja felé kezdődik (táblázatszerű): https://www.geni.sk/starobyle-matriky-sarisa-ako-hladat-najstarsie-matriky/

Előzmény: xavax 22 (1982)
Dámalovag Creative Commons License 2025.04.12 0 0 1983

Nagyon szépen köszönöm. 

Előzmény: Prelleg (1981)
xavax 22 Creative Commons License 2025.04.12 0 0 1982

Tudna valaki segíteni megirni hogy melyik települések nincsenek fent a Familysearch.org-on 1775-1798 körül?

Szlovákia és Ausztria.  Római Katolikus születések.

Prelleg Creative Commons License 2025.04.10 0 0 1981

Tovább lapozva az anyakönyvben a provis[us] szóval később is találkozni, római katolikus felnőtteknél. Pl.: a 177. képnél Varga Pál és Cseh Márton bejegyzésénél. Ez alapján Ligats minden szentséggel elláttatott. Hogy miért csak a férfiakhoz írták, nem tudom. A második szóba én bele tudom látni a 'mendicus'-t  (koldus) és a menda-t (tollhiba) is ragozott formában, de az is lehet, hogy egyik sem a helyes megfejtés. 

Előzmény: Dámalovag (1980)
Dámalovag Creative Commons License 2025.04.08 -1 0 1980

Sziasztok! Ismét egy kis segítséget kérnék. A következő oldalon 1788.09.25-én elhunyt Martin Ligats alá van valami írva de nem tudom sehol megnézni mi az. Ha tudna valaki segíteni nagyon megköszönném.

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939V-MQ23-H?lang=hu&i=175&cc=1743180

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!