Keresés

Részletes keresés

apeeng Creative Commons License 2017.10.02 0 0 59

felforraltam, majd teljes lehűlés után megnéztem, milyen vastag a föle...megdöbbentően vastag, és finom. (a tej is)

Előzmény: apeeng (58)
apeeng Creative Commons License 2017.09.30 0 0 58

A mai napon, itt a Vahot utcában sikerült 4,2%-os nyers tejet kapnom.  A zsíros tej beszerzése pipa.

Előzmény: apeeng (57)
apeeng Creative Commons License 2017.09.27 0 0 57

nagyon zsíros tejet keresek itt Újbudán...legalább 3,5-ös, de inkább 4%-ost....csak néznek rám...a nyers tejesek is csak 2,8-ast árulnak a piacin.

 

valakinek van ötlete?  néhány tejtermelő reklámozza a 4 %-ot, de valójában csak 3 alatt van.

NevemTeve Creative Commons License 2016.07.23 0 0 56

(Ja, én is szomorúan tapasztalom, hogy az UHT tej kinyitás után napokig iható, bár nem teszem hűtőbe... Bezzeg gyerekkoromban, a zacskós, az igen! Ahogy kiültek a zsírcseppek a nejlonzacsi oldalára... Meg az az izgatott találgatás, hogy vajon savanyú-e már a kinyitás pillanatában... Ma már ilyenekben nincs részem.)

nézek Creative Commons License 2015.10.09 0 0 55

ha nem is tej, de egészen barátságos ízesítésű tejsavót lehet kapni az osanban...kerti munka közben pont jó.

nézek Creative Commons License 2015.10.07 0 0 54

azóta is hibátlan, iható tejet kapni itt az MDF piacon... szombatonként....a túrójuk is finom, sőt, a sajtjuk is.

Előzmény: nézek (53)
nézek Creative Commons License 2015.07.04 0 0 53

Sikerült egy igazi, zsíros, vastagfölű, csodafinom tejre lelnem egy budai piacon...saját tehenészetből.

 

Tehát nem csak városi legenda az iható tej...(itt, a panelrengetegben)

nézek Creative Commons License 2015.03.26 0 0 52

Elhatároztam, hogy minőségi tejet iszom ezentúl... kedvenc óriási áruházamban keresni kezdtem a 3,6-os tejeket, mert emlékeim szerint az a csúcs minden szempontból...

Nos,  3,5- ösöket találtam, kettőn HU jelzés, egyiken CZ volt származási helyként feltüntetve..

CZ-st nem veszek többet, a HU jelűből egy barna színű négyzethasábos dobozos közelítette meg valamelyest az elfogadhatót...

 

namost, mint minden, ez is erősen szubjektív..ezért keresgetek tovább...a hétvégi piacon veszek néhány termelőtől egy-egy litert, aztán meglátom..

 

 

 

nézek Creative Commons License 2014.05.03 0 0 51

ahogy a fórumot elnézem, a bolti tejek ihatóak.

nézek Creative Commons License 2013.11.21 0 0 49

nofene   most meg aszongya a  tv,  hogy az egészséges táplálkozás nevében csak 1'5%-os tejet ihatnak a nebulók a tanintézmények étkezdéiben.

akkor csak iható...

a rántott hús és a 2'8 as tej felejtős lesz januártól...akárcsak a csokis piskóta.

 

a termelői tej az lehet nagyobb százalékú a menzákon, csak a gyári nem. 

nézek Creative Commons License 2013.11.20 0 0 48

néha a rádióban(is) megszólalnéhány nagyon igényes ember, aki undorral küszködve nem érti, hogy az alsóbb néprétegek hogy' tudják meginni a másfélszázalékos valamit. más, olcsó igénytelen élelmiszert is megemlít.

 

aztán elmondja, hogy a hosszú élet titka a minőségi élelmiszer, a jó levegő, kényelmes lakás.ő ezekkel él.

 

(azért a jó jel, hogy tudja milyen az íze az olcsó terméknek)

takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2013.11.20 0 0 47

Néhány napja áttértem a zacskós tejre, eddig kiváló, remélem így is marad.

nézek Creative Commons License 2013.11.15 0 0 45

namosterre mit mongyak?   :-)

 

(bár...talán a tudomány már előállított olyan kénmanipulált jószágot, amiből ez jön...csak mi, eccerű vásárlók nem tudunk róla)

Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.15 0 0 44

Olyasmi a törvény, hogy az alapélelmiszerekben nem lehet semmilyen adalékanyag. A másik rész viszont, hogy valószínűleg nincs olyan tehén ami 1,5% zsírtartalmú tejet ad.

Előzmény: nézek (42)
nézek Creative Commons License 2013.11.15 0 0 42

...most készítettem magamnak egy csésze tejeskávét...1.5% van ráírva, a folyadékban két apró szemétdarabka is volt...kit érdkel. forró legyen, oszt jónapot...

...nem akarom tudni, hogy' készül..mert amiről nem tudok, az nem fáj.  :-(

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.14 0 0 41

Valószínűleg tej név alatt a tejfeldolgozás egyik végtermékét kell érteni és nem a hőkezelt nyers tejet. Ha pl. a vaj, sajt nagyobb profittal adható el, az íróra viszont nincs kereslet akkor az meghatározza a tej összetételét. Esetleg ez lehet a félreértés, tejből készült tejre lenne igény, de nem valós áron.

.ZsL. Creative Commons License 2013.11.14 0 0 38

Ez a probléma csak a városlakók számára létezik, mert vidéken még legelésznek kisebb-nagyobb, magántulajdonú tehéncsordák, és gazdájuktól kérhető (igen jutányosan a boltihoz képest) igazi tej is, ami természetesen forralatlanul az igazi. A járványveszélyt nem a forralatlan tej jelenti, hanem az immungyengeség, amihez hozzájárul a városlakók természetidegen életmódja: a kevés mozgás és az iparilag feldolgozott értéktelen műtápok fogyasztása a kertekben termők helyett.

 

Persze, hogy nem mindenki élhet vidéken, de ez az ára a városi kényelemnek!

Szerencsére egyelőre még mindenki (legalább is aki eléggé szerencsés hozzá) maga döntheti el, hogy hol és miképp szeretne élni. Én sem csak a speciális munkaterületem miatt hagytam ott a fővárost, hanem a gyerekek egészséges környezetben felnevelődése végett is. És nem bántam meg. Itt alaposabban kell megszervezni az életet (kerti munkák, tűzifagyűjtés megbeszélése az erdésszel, időjárási viszontagságok és vadkárok kivédése, közlekedési nehézségek), de mindezért kárpótol az egészséges levegő és a sok mozgás lehetősége (pontosabban szükségessége), például a gombagyűjtő erdei túrákon, amihez persze érteni is kell...

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.14 0 0 37

Változik a világ, 70 előtt nem volt UHT technológia, 90 előtt nem volt kapitalista árverseny, és tizenéve nem az ár- és választékérzékeny heti nagybevásárlás volt a jellemző.

 

Járványügyi okból magadat sem veszélyeztetheted TBC-vel, vírusos agyvelőgyulladással, mert ezek fertőző betegségek. Ezért tiltott a hőkezeletlen nyers tej kiskereskedelme.

Előzmény: CiniKuss (36)
CiniKuss Creative Commons License 2013.11.14 0 0 36

A többieknek is szól a válaszom:

 

Nem az ellen vagyok, hogy a jelenleg tejnek nevezett árukat helyettesítsék a kezeletlen tejjel. Azt már számos esetben tapasztaltam, hogy ahogy a dolgok változnak, úgy az eredeti dolog megnevezésére szolgáló szavaink jelentése is változik, és emiatt gyakran nem ugyanarról beszélünk. A mellet vagyok, hogy kapható legyen az a tej is amit jó régen neveztünk annak.

 

És persze érhető, illetve megmagyarázható, hogy miért ilyen vagy olyan valami, ami régen nem az volt. Mint ahogy pl. érthető a sok-sok évtizedig változatlan játszóterek mai - EU szabványnak megfelelő - kigumizott, lekerekített, megcsonkított és szülői látvány szerint hiányérzetet keltő változata.

 

De ha valaki - tudván róla - vállalja a kockázatot, és úgy véli szüksége van pl. arra a hagyományos tejre, akkor miért nem kaphat olyant, és miért kell azt a bürokráciát megkerülve feketén - és persze olcsóbban - azt beszereznie?

 

Miért nem vehetnek kockázatvállaló emberek olyan tejet, aminek egy részét félreteszik megaludni, másik részét szépen felforralják, és élvezik azokat az örömöket, amit a ma kapható tej nem képes nyújtani?

 

Miért kel a helyettesítő undormányokkal megelégednünk, amelyeket ráadásul a sok kezelési eljárás miatt sokkal drágábban kapunk meg?

 

Az életünk még mindig tele van számos kockázatvállalással, sokszor olyannal is amiről nem tájékoztatnak (bankhitel?), mégis megvagyunk. Vagy talán egyszer majd a borotvapengét, vagy pl. a fecskendőtűt is kigumizzák, hogy ne legyen kockázatos?

 

 

Előzmény: Törölt nick (24)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2013.11.14 0 0 35

Azt viszonylag egyszerű módszer, hogy ízlik, vagy nem ízlik. Bár kissé drága és hosszadalmas, hiszen nem veheti meg az ember a boltban kapható valamennyi tejként árult terméket, ha amúgy 1 literre van szüksége. Nagyobb gond, hogy sorra egyre rosszabbak a tejek, nem találtam olyan gyártót, akinél állandó maradt a minőség. Most már éppen az osztrák gyártókra tértem át.

Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.14 0 0 34

Sajnos nem lesz ilyen vakteszt ahol a különbözően hőkezelt azonos nyers tejek közül ki kell választanod az igazit. Szerintem úgy sem tudnád kiválasztani, nemhogy évtizedes emlékek alapján azt mondani, hogy a 70-es évek előtt a tej is jobb volt.

Előzmény: takacs.ferenc.bp (32)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2013.11.14 0 0 33

Szerintem ennél jóval nagyobb százaléka annak is örül, ha akad valami ennivaló a számára. Na de ennek semmi köze a témához.

Előzmény: nézek (31)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2013.11.14 0 0 32

Vannak a fejlődésnek vakvágányai. Valóban, a vásárlók is felelősek azért, hogy kényelemszeretetből inkább korábban próbálják megvásárolni a reggelinek valót, tehát egy nyilvánvaló igényt próbáltak kielégíteni a keresekedők, és tejgyártók a tej fokozottabb tartósításával. Csak azzal nem számolt senki sem, hogy az eredmény nem sikerült. És közben a friss tej eltünt a polcokról, is ha nem kerül vissza hamarosan, úgy a a tej is el fog tünni általában.

 

Persze vannak sokan akik vonogatják a vállukat. Frisss tej? Hát az mire jó? Hiszen ott van x y, aki életében bizonyíthatóan nem ivott tejet, és mégis igen szép kort ért meg. Na most ez a probléma nem ezeknek az embereknek a problémája. Nem is tudom, miért szólnak bele? Valószínűleg őket hidegen hagyja az is, ha a tej ihatatlan, vagy az is, ha eltűnik, mintha soha nem is létezett volna.

 

Én azonban szeretem a tejet, és mindennapi táplálékom lenne, ha nem kéne manapság egyre gyakrabban azzal szembesülnöm, hogy a gyerekeim visszautasítják a reggeli kakaót, és okkal. Az ő gyomruk sokkal érzékenyebb mint az enyém. Én is érzem, hogy ez a tej nem jó tej, de én mindent meg tudok enni. Arra azonban én sem vagyok képes, hogy elhitessem másokkal, hogy tulajdonképpen ez a tej, amit éppen isznak, olyan finom, hogy az magát itatja. És persze abban is biztos vagyok, hogy amit nem jó fogyasztani, az a szervezetnek sem jó. Legalább is hosszú távon.

Előzmény: Törölt nick (29)
nézek Creative Commons License 2013.11.14 0 0 31

ja, még valamit...úgy tudom, hogy a most élő emberiség hatvan százaléka nem iszik tejet...

Előzmény: nézek (30)
nézek Creative Commons License 2013.11.14 0 0 30

így hetven évesen kapok sokkot attól, hogy gyerekkoromban csak egyszerűen a szűrt, friss kecsketejet ittam(tuk)...csak ami maradt, azt forraták fel szüleim...centi vastag föle volt...

 

az emberiség életbenmaradása örök rejtély...főleg, ha gyanítjuk, hogy évezredekkel ezelőtt még (állati)tejet sem ittunk...

 

 

Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.14 0 0 29

Nem is volt más választása mert az UHT technológia még nem volt adott.

Előzmény: nézek (28)
nézek Creative Commons License 2013.11.14 0 0 28

a legfontosabb két sor:

 

 

...." azzal kezdte a napot, hogy leszaladt friss tejért, és kenyérért. Mert ezek olyan termékek, amelyeket értelmetlen tartósítani, tartósításukkal a lényegüket vesztik el.".... 

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.14 0 0 27

Nem lustaságról van szó, hanem egyszerűen nem lenne fizetőképes igény erre többszörös áron érezhető különbség nélkül. Sör ugyanez. Megváltozott a kereskedelmi lánc és a technológia is fejlődött. De a lehetőség adott, hogy nyers tejet magad vásárold és hőkezeld.

Előzmény: takacs.ferenc.bp (26)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2013.11.14 0 0 26

Nem semmiért tiszteljük ezt az úriembert.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Louis_Pasteur

A veszettség megfékezésén túl a pasztőrözést is neki köszönhetjük.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Paszt%C5%91r%C3%B6z%C3%A9s

 

A pasztőrözés elkerülhetetlenül szükséges az életveszélyes fertőző betegségek elkerülésére. De ez a hőkezelés 70 C°-on történik, és nem azonos a teljes csírátlanítással, amelyet a hosszú távú élelmiszertárolás esetére alkalmaznak. Két teljesen eltérő célról, és két teljesen eltérő eljárástól van szó, és ennek megfelelően két különböző terméknek kellene lennie az eredménynek.

 

Az egyik termék az UHT tej, amely hűtés nélkül is hónapokig tárolható, és lenne egy másik termék is, amely valójában nincs. Nincs, gyakorlatilag nem kapható pasztörözött tej.

 

Természetesen a "csak" pasztörözött tej romlandó, tehát a boltokba szállítása, és eladása hasonló gyorsaságot igényel (igényelne) mint mondjuk a friss kenyéré. De valahogy a gazdaság, és a kereskedelem ellustult, és érzéketlenné vált a vásárlói igényekkel szemben. Sajnálatos módon ezen a tunyaságon a kereskedelem, és a tejipar elkényelmesedő hozzáállása semmit sem old meg. Teljesen hiába égetik agyon ihatatlanná a tejet, ha a kereskedelem ahhoz is lusta, hogy legalább ezt az elrontott terméket időben a polcokra tegye. A végeredmény így is az, hogy a termék a polcokon, vagy a raktárakban romlik meg. Emlékszem, gyerekkoromban a friss (, és pasztörözött) tejet kannákban vitték a boltokba kora reggel, és kimérve árulták, és apám azzal kezdte a napot, hogy leszaladt friss tejért, és kenyérért. Mert ezek olyan termékek, amelyeket értelmetlen tartósítani, tartósításukkal a lényegüket vesztik el. Sajnos a lustaság nem jó tanácsadó.

Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.14 0 0 25

Lehet nyers tejet venni és otthon sem kötelező felforralni, de jó, ha ez tiltott.

http://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajekoztatas/jarvanyugy/archivum/2007/kecsketej_20070830.html

Előzmény: CiniKuss (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!