A következőket találtam a Pesti Hírlap 1904. november 11-i számában a Kecskemét - Lajosmizse vonal megnyitásával kapcsolatban: "E vonalon motoros kocsikon Kecskemétrőlnapjában hatszor lehet Budapestre menni és pedig rövidebb idő alatt, mint a szegedi vonalon, mert két óra alatt a motoros kocsi befutja azt az utat, melyet a szegedi vonalon közlekedő vonatok 3 óra alatt tesznek meg. A viteldíj azonban nem változik."
Talán az 1988-as felújítás egyik szakasz-végpontja.
A felépítménycsere nem ért el odáig, viszont 2012-ig az iparvágány-kiágazás miatt a peron pesti végén volt Ócsa első bejárati jelzője. Talán ez maradt benne a rendszerben, hogy Ócsa (bez.) onnan kezdődik.
Talán az 1988-as felújítás egyik szakasz-végpontja. Akkor Ócsa Budapest felöli ívétől egészen az égetőhegyi útátjáróig megcsinálták a felépítmény cseréjét.
Emlékszem, amikor egy rikító sárga színű Platovval szedték fel a vágányt. A pótlóbuszról egy tányérsapkás szovjet tiszttel együtt bámultuk a műveletet.
Vajon mi van Ócsai szőlőknél, hogy pont ott a projekthatár? Még a vonat se áll meg. De megyehatár sincs, hogy valami finanszírozási trükk legyen a háttérben.
Én abban nem sok logikát látnék, hogy ahol napi 3 vonatpár van, és eleve értelmezhetőbb a pályasebesség, oda megy a fejlesztés és a villamosítás, a felső szakaszon meg ne történne semmi.
Az alsó szakaszra már egy hosszabb ideje nem EU forrás volt a terv, először Dabasról volt szó, majd egy ideje Ócsai szőlőkről, mint projekthatár.
Kivitelezői közbeszerzés ki van írva, innentől fogva 4 év van erre a szűk 25 Km-es Kőbánya-Kispes - Ócsai szőlők szakaszra, ami azért messze nem teljesíthetetlen, nyilván a Kőbánya-Kispesti munkák, meg a kispesti magasvezetésű rész nem kicsi munka.
Az alsó szakaszra is uniós forrás volt előirányozva, ezért kérdezem, hátha valaki tud többet, mert ezek alapján azt elengedték. A fővárosnak azon kívül, hogy egyetértően támogatja, sajnos nem sok beleszólása van a dolgokba. A forrást kormányzati szinten kell(ene) biztosítani, amire én egyre kevesebb esélyt látok, tekintettel, hogy 2029-ig teljesen be kell fejezni a beruházást, ha a jelenleg zárolt uniós pénzből szeretnénk megvalósítani.
Nem, majd a felső szakaszra is meg fog jelenni, vagy az másik forrásból lesz finanszírozva.
December 15-én a Fővárosi Közgyűlés közlekedési bizottság ülésén bemutatták az északi szakasz terveit is, tehát az is meg lesz csinálva. Vitézi facebook és youtube oldalán fent van a videó az ülésről, annak a végén van egy 10-15 perces prezentáció a pesti rész fejlesztéséről.
A mai Magyar Közlönyben megjelent az (Ócsai szőlők) Dabas–Lajosmizse–Kecskemét vasútvonal villamosítása és elővárosi fejlesztése forrásának támogatása az EKB hitelből.
Ezek szerint lemondtunk az uniós forrásokról? A felső szakasznak akkor annyi?
Itt csak az a kérdés, hogy azóta már elengedték-e, vagy csak holnap fogják elengedni. Büntetést meg 2 vagy 3 év múlva fog-e kapni, és csak a közügyektől tiltják el, vagy "próbára" is bocsátják. Majd legközelebb, ha ténylegesen megerőszakol egy nőt a vonat közepén, akkor, ha a csillagok is úgy állnak, "pártfogót" is kirendelnek a próbára bocsátás mellé.
Ezt a hétköznap délelőtti plusz 1 vonatot Lajosmizsére nem tudom, ki találta ki, de nem túl életszerű.
Ideje volt már bővíteni a kínálatot, de hogy 9 órakor ki utazik Lajosmizsére Kecskemétről hétköznap, azt nem tudom. Ha már új járatot tesznek be, csinálták volna a megszűnt Lakitelek-Kunszentmárton mintájára a menetrendet, hogy legalább akkor késő délután lett volna még egy utolsó aznapi járat.