Én a helyi építési osztályra írtam (kormányhivatal) annak az ügyintézőnek aki kint volt a használatba vételi engedélyeztetésnél nálam helyszíni szemlén. Neki írtam pár sort és ő lezárta a naplót. A pénzt meg befizettem a lechnernek az államkincstári számlára azt' ennyi. Elvileg én így letudtam a dolgot.
Szerintem nem csaló email, mert ha belépek az enapló felületre akkor ott a díjbekérő és a magyar államkincstárnál vezetett számlaszám van megadva. Ami megegyezik a weben található adattal. Szóval ez nem csalás szerintem.
Biztosan le van zárva minden? Ha belépsz akkor listázódik egyből az ingatlan, vagy csak a lezárt naplók alatt találod? Nálam nyitva volt, de írtam az kormányhivatalnak és lezárták.
Új elemként került bele, hogy nemcsak a szerződést kell feltölteni, hanem alatta van még egy kötelező elem: "Ellenérték nélküli szerződés dokumentum csatolása" A kinyomtatott szerződésen lehúzod a vállalási árat, visszascan és ezt töltöd fel. Azért vezették be, hogy a műszaki ellenőr is lássa a szerződést, de ár nélkül (üzleti titok)
Egy olyan kérdésben tudna esetleg valaki segíteni, hogy amennyiben az építtető meghatalmazottja, napló ,,tulajdonosa" ez esetben egy magánszemély, azonos a kivitelező - napi jelentésért felelős személlyel, mint alvállalkozó cég ügyvezetője, az meg tudja-e ugymond önmagát hívni naplón belül?
Elvileg eddig el tudtam jutni, mint meghívás, de a munkaterület átadás inaktív...
Az ehhez szükséges feltételeket pedig elvégeztem, úgy mint a szerződés feltöltés, szerződéses adatok kitöltése, felelősségbiztosítás adatainak kitöltése és kötvény feltöltése...
Én mennyit tipródtam ezen a naplózáson. Aztán az ablakok beépítése és a válaszfalak után semmi nem lett naplózva. Tehát festés, burkolás, villanyszerelés, vízszerelés, fűtés, hőszigetelés, beltéri ajtók nem lettek naplózva. Tulajdonképpen csak a szerkezet lett. Aztán simán átvették az ingatlant (használatbavételi) és a csokot is megkaptuk. Utólag nekem úgy tűnik, hogy akkor bukhat ki a dolog, ha időközben kijön az építési hatóság és ellenőriz. A használatbavételinél már nem nézik, a bank pedig ha nem veszel fel hitelt, csak mondjuk csokot, akkor csak az igény bejelentésekor nézi, utána nem.
Hozzá kell tenni, hogy én mindent magam csináltam, kivéve a tetőt, a födémet, és a pince szintet. 6 évet vitt el az életemből az építkezés. Valahol ott engedtem el a naplózást, amikor egy általam felkért műszaki ellenőr 1/2 év után otthagyott azzal, hogy nem tud nekem miben a segítségemre lenni, mert mindent jól csinálok, betartom a technológiai előírásokat, viszont nagyon lassan haladok. Simán naplózni meg nem akar ennyi pénzért. Akkor csalódott voltam, de utólag igaza volt, mert még 3 évet építkeztem. :-) Viszont a fal függőleges, mindenhol 90.0 fok a derékszög, és a helységek mérete +-2mm hibahatáron belül van.
Egyébként meg néztem sok ótvaros szar építkezést a környékünkön amelyek naplózva is voltak, volt amelyet túl is építettek, láttam leszakadó darut 1t betonnal a szomszédban (jó, hogy nem halt meg senki), stb. Aztán ezek is kaptak lakhatásit. Szóval ha ők kaphattak akkor úgy voltam vele nekem is kell kapnom.
Segítsetek légyszi! E-naplós építkezésnél korábban azt az infót kaptam, hogy a burkolást és festést már nem kell e-naplózzuk. Ennek megfelelően egy ismerős burkolt le és mi magunk festünk. Viszont a műszaki ellenőr azt mondja ezeket is le kell naplóztassuk. Van ismerős aki le FMV-zné. Első körben azt gondoltuk, beír minket a műszaki ellenőr, FMV leigazolja hogy szakszerű és kész. De azt mondja a műszaki ellenőr, hogy kell hozzá a végzettség... Oké, unokatestvérem burkoló végzettséggel rendelkezik, de az se jó a műszaki ellenőrnek mert nem egyenes ági rokon...
Szóval ki hogyan csinálta, csinálná? Ne naplózzuk le mert úgyse nézi a hatóság, vagy keressek valami vállalkozót aki egy rakás pénzért lenaplóz? Vagy keressek egy vállalkozót akivel kötök egy kivitelezői szerződést, és effektíve szaktudás nélkül az Ő felügyelete mellett megcsinálhatom magamnak?
1a. FMV-nyilatkozat KItöltése a "Nyilatkozatok) gombnál
1b. Kivitelezői nyilatkozat KItöltése a "Nyilatkozatok) gombnál
Azért hangsúlyozom a KItöltést, mert az egy dolog, hogy a mellékletekbe feltöltésre kerül az aláírt FMV nyilatkozat, de csak a kitöltés után lehet csak visszaadni a munkaterületet
FMV nyilatkozat még korábban fel lett töltve, aztán az átadás-átvételi dokumentációk is. Viszont a munkaterületet nem vették vissza, így nem tudjuk zárni sem. Ebben az esetben szerinted mi a teendő?
Lehet én akarom túlságosan megérteni ennek a menetét, hogy mégis mi hogyan működik az építési napló során :D de valahogy nem sok információt találok.
Ha elkészült a ház (legalábbis a komoly dolgok (festés, burkolás hasomlók nem nagyon számítanak), akkor le kell zárni minden alnaplót, előtte feltölteni az FMV-nyilatkozatokat és akkor lezárható a főnapló.
A segítségeteket szeretném kérni. Még kezdő vagyok az elektronikus építési napló vezetésében, de igyekszem a lehető leggyorsabban megtanulni a dolgokat.
A kérdésem a következő lenne. Valaki le tudná írni nekem, hogy mik a feltételei az elektronikus építési napló lezárásának? Meg kell előznie egy helyszíni bejárásnak, hibalista felvételének, a határidők és a felelősök kijelölésének mind a két fél jelenlétében? Esetleg ez a munkaterület visszaadásánál is érvényes?
Elnézést, ha butaságot kérdeztem, de kicsit zavaros még ez az egész.
Volt/van egy ugyanilyen esetem. Felhívtam az ügyintézőt (aki annakidején kiadta az építési engedélyt), Ő azt mondta, hogy a használatbavételinél nem vizsgálja sem az alvállalkozókat, sem azt, hogy le van-e zárva a főnapló (azért egyeztess az ügyintéződdel, hogy Ő is így gondolja-e). Neki csak az a lényeg, hogy a generál naplóban az FMV nyilatkozat ki legyen töltve. Remélem nem a generálkivitelező lépett le, mert akkor fogalmam nincs, hogy mit lehet tenni.
Tőlem lelépett a kivitelező 80%-os készenléti fokon úgy,hogy a teljes kivitelezési költség meg lett fizetve(balek voltam).
A per még tart,viszont be akarjuk fejezni a házat,használatbavételi engedélyt akarunk szerezni.Sem a kivitelező,sem az fmv nem zárta le a naplót.Mit lehet tenni?Köszönöm.
Ez a hivatalos oldal szerintem, és itt azt írják, hogy nem kell, bár ez egy éve volt, és pl. ezen az oldalon lévő használatbavételi részhez csatolt PDF 2014-es.
Biztos volt már ez a kérdés, de azért probálkozom...
Elektronikus epitesi naplót nem akartunk vezetni egyszerű bejelentes nyomán lakóépület építése A tárgya. A tervezonk azt mondja, meg se kell nyitni, mert akkor vezetni kell.
a Kőműves azt mondja, szerinte meg kell nyitni, de nem
kell vezetni...
Ugyan találtam egy rendeletrészt, ami alapján ha megnyitották és nem vezetik, akkor be
kell zárni, tehát a tervezőnek lenne igaza, mert nincs értelme megnyitni, de bizonytalanok vagyunk.