Üdv!
Ma megnéztem az egyik meteorológiai portálunkat és a radarképen egy fura kirajzolódást vettem észre. Nyílegyenes, észak-dél irányba hatol be Magyarország felé. Reggeli órákban is ott volt és késő délután is látható. A radar hibája? HAARP? :) Vagy mifene?
A routerem 5GHz-es rádiója, maximumra állított teljesítmény mellett akkora, hogy két szobával odébb gyakorlatilag használhatatlan, de szobán belül sem igazán tökéletes, ha három-négy méternél távolabb megyek a routertől.
Arról nem beszélve, hogy ezeket a "rossz országkódra beállított" eszközöket csak és kizárólag esős időben használják?
Mert olyat még nem láttam, hogy ezek a csíkok száraz időben is megjelentek volna.
De ha valaki meg tudja súgni, hogy milyen országkód mellett lehet valódi teljesítmény növekedést elérni... ;)
A szlovák radarképek szoktak még ennél jóval nagyobb furcsaságokat mutatni. Nem tudom az okát, de nem olyan régen a metnet-en diskuráltak róla, és akkor néztem rá én is.
Itt a válasz az Időképesektől: https://twitter.com/idokep/status/353509615322935297
"ezt rossz országkódra beállított 5 GHz-es wifi eszközök okozzák, belesugároznak a radar frekvenciatartományába"
Elképesztőnek tartom, hogy a mi szolgai módon befizetett adófizetői pénzeinkből élő - a mi szerény összegeinket használó Frekvenciagazdálkodási Hatóság fizikusai még mindig nem ötlöttek ki hathatós módszert az 5 GHz-es wifi eszközöket használók ellehetetlenítítésére.
"Sokszor látni 1 kép erejéig ilyen hibát a radarképen."
Na ez érdekes! Lehet, hogy a rendszer teljesen automatizált. A képtovábbító automata pedig úgy van programozva, hogy a radar szoftverének lefagyása esetén - az archívumból találomra választott képet rakjon ki a webre ideiglenesen?
Hadanán egy tanárunk szólt, hogy zseniális programozót alkalmazni kockázatos, mert ha kilép, vagy bármi okból elérhetetlenné válik, nehéz olyan kollégát találni, aki megtalálja a hibát, vagy képes folytatni a zseni befejezetlen munkáját.
Mivel a radarkép több radartól beérkező adatokból van összeállítva, valószínűleg szoftverrel, szerintem ez valószínűleg radar interferencia, vagy szoftverhiba.
"Ha a csucsa a radar fizikai helye, akkor egyertelmu hogy adott iranyba nezve valami hulyeseget vett."
Erre nem is gondoltam, hogy a radar ott van. Ám ha így van, akkor lehet, hogy a közelében valami tereptárgy akadályozza a radarhullámok továbbjutását - azaz árnyékol. Ha lesz több időm, letöltöm a GoogleEarth-t, hátha az segít felderíteni.
Lehetett a légkörben elégő meteor útvonalán ionizálódott gáz radarnyoma is. Ne feledjük, hogy a rádióamatőrök régóta használják DX-hez, vagyis távolsági összeköttetési kísérletekhez a meteorrajos időszakokat.
Ha jól tudom, az eredeti radarkép a met.hu-ról származik. Amit ide beraktál, az már egy "feljavított" változat.
Javasolnám, hogy írj a met.hu-n található címek valamelyikére. Általában készségesen válaszolnak.
Megjegyzem, nem egyedi eset. Én vagy szoftver hibára tippelek vagy arra, hogy valami időnként megzavarja egyik vagy másik radar működését. Korábban ugyanezt láttam csak a keleti radar képén.
Üdv! Ma megnéztem az egyik meteorológiai portálunkat és a radarképen egy fura kirajzolódást vettem észre. Nyílegyenes, észak-dél irányba hatol be Magyarország felé. Reggeli órákban is ott volt és késő délután is látható. A radar hibája? HAARP? :) Vagy mifene?