Keresés

Részletes keresés

Ali-bá' Creative Commons License 2021.06.16 0 0 84

Hahó Lakótelepi Kertész!    Elköltöztél kertes házba?

Előzmény: Lakótelepi_kertész (78)
Patrik0124 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 83

ZsuR Creative Commons License 2019.03.25 0 0 82

Es a 2018-as?  Regen jartal erre!!!

Előzmény: Ali-bá' (79)
Patrik0124 Creative Commons License 2019.03.25 0 0 81

Sziasztok.

24 -éves nagy tapasztalattal rendelkező, kertész vagyok.

Akinek szüksége lenne egyszeri vagy többszöri alkalommal kertészre az keressen fel üzenetben vagy a telefonszámomon: 0620-496-2446

Köszönettel : Göndöcs Patrik

Ádrienneee Creative Commons License 2018.05.16 -1 0 80

ti neveltetek már lakótelepi lakásban epret? milyet lenne érdemes?

Ali-bá' Creative Commons License 2018.01.30 0 0 79

Hahó, Lakótelepi_kertész!

 

Hogy alakult a 2017-es év?

 

 

 

Előzmény: Lakótelepi_kertész (72)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2015.07.09 0 0 78

Nekem az erkélyen ilyen van:

 

https://www.metroirodaszer.hu/kategoriak/188-femszekrenyek-polcok/termekek

Biloxxi Nagy teherbírású polc

 

Itt a weblapon megtalálod, én is a Metroból vettem még anno, és a 160-200 kg-ot is könnyedén elbírja a fém oldallapjai nem vetemednek, de sajnos már az idő vas foga megkezdte, sajnos rozsdásodik, de különben semmi bajom vele. Számomra a célnak megfelelő, és nem kell hozzá csavar sem az összeszereléshez ezért is tetszett meg. Íme róla egy nagyobb kép:

 

 

Előzmény: Törölt nick (73)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2015.06.24 0 0 72
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2015.05.24 0 0 71

Ez egy jó kérdés ez is, az is igaz. Szeretnék írni majd a honlapomra erről kapcsoltban. Sajnos eddig eléggé el voltam foglalva vizsgáztam és egyebek, de most szeretnék ezekre időt szánni és képekkel illusztrálni, sok dolgot kísérletezek, ezeket próbálom képekkel dokumentálni is. Egyelőre annyit írnék, hogy a korona kialakítása fontosabb a gyors termőre fordulásnál. Mivel ha termést szeretnél nem szabad bolygatni az ágakat, mivel azt metszésnek érzi a növény és a metszést követően sok növekvő "vízhajtással" hálálja meg ezt a beavatkozást a növény, ezért a visszacsípés. De ezt is csak úgy, hogy az ágvég kúpi részét, egyik képen talán feltettem már, bár ez nem biztos, na elég annyi, hogy az ágvég 1-2 cm-es részét mondom. A koronát azért érdemes az elején kialakítani, mivel akkor az nem okoz majdan időkiesést.

 

pl.: első évben egy husáng, ha nem nyúlunk hozzá a második évben, akkor az egy jó méteres husáng lesz, egy "termőkarral". Ha visszacsípjük a hegyét, akkor általában két ágat szoktam hagyni, ez két kar többet terem, de koronát is nevel. A három ág már sok, ekkor nem terem, és a hajtott ágak is vékonyak lesznek, melyek elfagyhatnak... De ezt a két dolgot kombinálva, ha azt mondod a mások évben, hogy már februárban a hegyét lecsíped, két ág jön, júniusban visszacsíp és termés is lesz és lesz 4 ág a kettőből, már az év végére. Bár igaz, hogy kevesebb termés, de a koronaforma is jobb arányú... Talán értesz. Ezt majd dokumentálnám is képekkel.

 

Az ágak kialakítását kis korban érdemes elvégezni, ha valami már a kezdetekkor rossz helyen nő, és nagyobb korban levágod, úgy 2-3 cm-es vagy nagyobb ágra gondolok, akkor az már nagy heggel forr be, és a fügéknél lényeges megemlíteni az ágrákot, mely nagy eséllyel a bokor halálát is okozhatja. Ez fontos, ha tudod, a kisebb ágak könnyebben behegednek. :)

 

Erről infó itt: (összeollóztam neked a kéregpusztulásról szóló hozzászólásokat.)

 

http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9181283&aq_ext=1&aq_text=k%E9regpusztul%E1s

 

Tehát fontos amit kérdeztél, mivel nem mindegy, hogyan is hajtjuk azt végre, fontos már a kezdetek kezdetekor a forma kialakítása a termések mellett :)

 

Üdv.: L. k.

Előzmény: 55judit (70)
55judit Creative Commons License 2015.05.24 0 0 70

Szia Lakótelepi kertész!

Köszönöm a segítséget, a részletes választ.

 

Most gyökereznek a füge dugványaim pet palackban, kicsit későn szedtem. De a féltett fajtákból ültetek vödörbe. Vakondtúrás, értett marhatrágya és régi tégla is van, így siker is lesz. :) De gondolom, ezeknek a későn gyökereztetett fügéknek nem lehet majd visszacsípni a hegyüket júli 10.-én, hogy ősszel termést érleljenek mint nálad. Nekem nagyon lassan nőnek.

 

Még egy kérdés: Mit értesz az alatt, hogy kialakítod a koronáját? Visszavágod a vesszőket? Akkor minden visszavágott hoz legalább 3 újabb vesszőt, de termést 1 évvel később ad mint metszés nélkül. Vagy kis korában érdemes minél több ágat fejlesztetni vele?

Előzmény: Lakótelepi_kertész (69)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2015.05.24 0 0 69

Szia 55judit!

 

Sokat kísérleteztem a talaj szerkezettel, egyiket így, másikat úgy ültettem, volt platánkéreg daráltan, kókuszrost, vakondtúrásos föld, most a komposztált szarvasmarha trágya van kísérletben. De volt már fahamu is, de mindegyik csak keverten a vakondtúrásos föld mellett. Végül arra jöttem rá, hogy minél morzsalékosabb legyen a talaj, így a gyökerek könnyen növekszenek és levegős marad a talaj. A talajban a sok levegős rész jó a füge gyökérnövekedésének, ekkor vastagabb gyökerek is növekszenek, ezt a szabadban dugványozott fügémnél vettem észre, amely az esőcsatorna alatt lévő kavicsok alá növesztette a gyökereit, itt szinte a kavicsok között növekedtek a szabad levegőn a gyökerek és ezek jó vastagok voltak. Idén Ytong téglát fűrészeltem és törtem darabokra és azt kevertem a sima vakondtúrásos föld és a komposztált marhatrágyával össze (a lukacsos szerkezete miatt). A vízmegkötés és a levegős közeg volt számomra a lényeg. A dézsákon nem alul, hanem oldalt 5 cm-re az aljától fúrtam meg a dézsákat, így lehet egy kis pangó víz a dézsa alján. Ez főleg száraz meleg nyári napokon jól jön, mivel ekkor nagyon sokszor lehetne öntözni őket. Úgy látom, hogy a talaj milyenségében a lényeg az, hogy nedves legyen, de levegő is sok legyen benne, ezért a tömör talaj nem jó fügék esetében, trágyázást nem csinálok, főleg nem műtrágyával, inkább csak csalán és nadálytő oldatával öntözök nyár közepén. Még idén nem öntöztem ilyet nekik. A tápdús talajban egyébként is gyorsan növekszenek, ami nem kedvez a termőre fordulásnak. Minél erőteljesebben növekszik egy füge annál biztosabb, hogy nem terem, vagy csak későn, ami már nem érik be. Így ha túltrágyázunk, akkor növekszik, sok hosszú ága lesz, de teremni nem fog. A tápanyagokból inkább a kálium kell, mivel a fügetermés maga is több káliumot tartalmaz, így rendes faszenet vettem, amiben sok a kálium, így természetes alapanyagként ledarálva beszórtam a földjük tetejét. A dézsák 12 literesek, ebben az első évben gyorsan nőnek trágyázás nélkül is, második évben a koronát alakítottam ki, a harmadikban mivel már a nitrogént elfogyasztotta már keveset növekszik, így többet terem. Ez ugyanígy van a kiültetetteknél is, avval a különbséggel, hogy a fügebokornak ott a 4-5. évben lesz csak olyan rövid hajtása, mint a dézsában a 3. évben, így jól termő fügére a szabad földben több időt kell várnunk. Bár elsősorban nem ezért tartom őket dézsában, hanem mivel nincs kertem, de abból a szempontból sem rossz a dézsás, hogy biztosabban teleltethető, és aránylag hamar kiderül egyes fajtáról, hogy az milyen terméseket fog hozni, bőtermő lesz-e vagy sem. Kérdésedre a válaszom ennyi, és talán azt mondanám még bár én még nem próbáltam, helyhiány miatt, de ha tehetném én most a helyedben kipróbálnám, hogy egy kis téglatörmeléket kevernék az említett kerti föld+komposztált szarvasmarhatrágya keverékébe. Ezt a következő oldalról gondoltam így:

 

http://www.citrus-kert.eoldal.hu/cikkek/keszits-talajt-magad-.html

 

, s bár én az ytong téglából készítettem, ezt is csak hosszas keresgélésre találtam (egy lakótelepen eldobált darabot törtem szét), de arra gondoltam az általános sima tégla, mint itt a képen:

 

(nem a tégla milyensége a lényeg, hanem, mivel agyagos úgy viselkedik, mint az agyaggranulátumok, így pénzt spórolhatunk :) )

 

 

Valahol biztosan találsz egy kis fél téglát vagy téglatörmeléket, melyet széttörsz 1-2 cm-es darabokra, majd belekeverheted a földbe, mint egyfajta agyaggranulátum, mely a felesleges vizet beszívná és tárolná, s a gyökerek ezeket a tégladarabokat körbeszőnék, ez szabályozná nekik a nedvességet is és a dézsa sem lenne olyan nehéz, mivel ez a régebbi fajta tégla kissé porózus szerkezetű, így nem lenne nehéz a dézsa emelés szempontjából sem. Nálam az Ytong tégladarabokkal kevert földbe ültetett fügém eléggé nekiiramodott idén, bár igaz még most csak kicsik, úgy 40 cm-esek benne a fügék. Erre eddig én sem gondoltam, idén kísérletezek vele, eddig eléggé jónak látszik a dolog, és eléggé könnyű a dézsája, attól függetlenül, hogy ugyanúgy a dézsa tetejétől úgy 2 cm-rel van a föld és úgy közel 1-2 kg-al biztosan könnyebb a súlya. Szerintem próbáld ki ezt. Vagy ha úgy egyszerűbb vehetsz is bele ilyen agyaggranulátumot:

 

 

Mindenesetre azért próbáld ki ezzel a módszerrel, mivel plusz levegős részt viszel a talajba ezt pedig szereti a füge. :)

 

Nézd meg, itt a kókuszrostban a gyökereket:

 

http://3.bp.blogspot.com/-c1uVhDgcqb4/UXviJUWEwaI/AAAAAAAAA0Q/9lvmaC2YzA8/s1600/Gyl_20120215_07.jpg

 

Láthatod, ahol levegős a rész, ott több a gyökér. A kókuszrost tisztán azért nem jó, mivel steril környezetet ad, de tápanyag nincs benne, ezért jó a kerti "vakondtúrásos" föld, ebben biztosan van megfelelő mennyiségű tápanyag. A füge ilyen szempontból nem "talaj"-válogatós.

 

Ha kérdésed lenne még írj nyugodtan!

 

Üdv.: Lakótelepi kertész

Előzmény: 55judit (68)
55judit Creative Commons License 2015.05.23 0 0 68

Kedves Lakótelepi kertész!

 

Nagyon tetszik a kerted, bevallom a blogodat már tavaly is nézegettem. Leginkább a fügéid ragadták meg a figyelmemet.

Kérlek áruld el, ha vödörben tartod a fügét, milyen tápoldatot használsz, és hogyan adagolod? Illetve, ha pusztán kerti földbe ültetem mondjuk érett marha trágyával, mit adjak még neki?

 

Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2015.05.22 0 0 67

Tettem fel a blogomra pár friss képet, melyet itt találhattok:

 

http://lakotelepikert.blogspot.hu/2015/05/majus-kertben.html

 

Nézegessétek meg!

Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.07.07 0 0 66









Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.07.07 0 0 65

Körömvirágok és búzavirágok is vonzzák a méheket, ezt azért ültettem, hogy a paradicsomot és a cukkinit beporozzák a méhek.

 




Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.07.07 0 0 64

A fal tövébe ültetett napraforgók is lassan virágzanak, a méhek nagy örömére. Valahol a környéken van egy poszméh család, mivel nagyon sokan jönnek a napraforgókra. Az egyetlen tavalyról áttelelt tövön növekvő vöröskáposzta fej.

 




Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.07.07 0 0 63

Szia ZsuR!

 

Lassan nőnek az első gömbcukkinik, íme pár kép

 

1.; 2. : a termések

3.      : a kert

4.      : és a cukkini bokrok

 




Előzmény: ZsuR (60)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.07.07 0 0 62

Képek a kertről:

 

2012-ben dugványozott fügém a leendő termésekkel a sarokban és a kert nyár közepén.

 

 

 

 

ZsuR Creative Commons License 2014.04.28 0 0 60

Semmilyen :)) csak veszem...

Előzmény: Lakótelepi_kertész (59)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.04.28 0 0 59

Cukkinivel kapcsolatban milyen tapasztalataid vannak? Szoktál ültetni? Én az erkélyen ültettem dézsába, de még nem kelt ki, a szabadba még nem ültettem magot, de talán a héten megpróbálom, az is lehet, hogy előbb kis pohárban előnevelem.

Előzmény: ZsuR (58)
ZsuR Creative Commons License 2014.04.27 0 0 58

Igen - sokat szamit a friss zold a foldnek, nem csak helyben komposztalodik, de a gilisztak is szeretik.

Előzmény: Lakótelepi_kertész (57)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.04.27 0 0 57

Az előnyeit mind tudom, ezért örülök is, csak a végük szépen elkezdett rothadni és ez nem tetszett... De hamarosan úgy is jöhet ki a földből a fokhagyma :) úgy június vége felé, állítólag, mikor a kezd elszáradni a száruk... A tavaly ősszel talajba visszaforgatott zöld után tömegesen jelentek meg  giliszták :) Még is jól csinálja a barátnőd is, mint írtad ő is ugyanígy beforgatja a talajba a növényi részeket, ez után nagyon sok gilisztám lett nekem is :) Jobb a talaj is, már most érzékelhetően jobb, s ha csalánlé trágyával öntözünk állítólag még jobban odavonzzuk a gilisztákat, amit én szintúgy csinálok, már van idei 12 liter :)

Előzmény: ZsuR (55)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.04.27 0 0 56

Elfelejtettem írni, hogy az "L" alakú fal másik tövébe napraforgót ültettem és lesz majd a fal előtt egy napraforgó sor, szép sárga tányérokkal. :)

 

A Fekete Nadálytő így néz ki:

 

 

És az erkélyen ládában termett retkek:

 

 

 

Előzmény: Lakótelepi_kertész (54)
ZsuR Creative Commons License 2014.04.27 0 0 55

Orulj, hogy van foldigilisztad!!!  Az a jo talaj jele... ha van valami talajtakarasod, pl levagott fu, akkor azt fogjak behuzni.  A novenyeket nem karositjak... a talajt javitjak. :))

Előzmény: Lakótelepi_kertész (54)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.04.27 0 0 54

Ez is lenne a cél, de eddig sajnos nem találkoztam hasonlóval, de talán idén! Képzeld a fokhagyma földre lógó leveleit a földigiliszták behúzzák a járataikba és a levelek vége elrohad, így most este levágtam az alsó levelek végét, hogy ne lógjanak a talajra, szerinted a fokhagyma gerezdeket épen hagyják? Most készítettem Fekete Nadálytőből trágyalevet, kíváncsi vagyok milyen lesz.

Előzmény: ZsuR (53)
ZsuR Creative Commons License 2014.04.27 0 0 53

Nagyon ugyesen csinalod!  Talan masok is bele fognak kezdeni latva a peldadat!

 

Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.04.27 0 0 52







anegytech1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 50

Szia!

Ha jól emlékszem, már korábban is láttam képeket a fügéidről. Ez a kert igazán figyelemre méltó! Nagyon ügyesen kihasználod a helyet, nekem a dinnye felfuttatása tetszett igazán.

Olvastam, hogy nagyobb fát nem igazán mersz ültetni, mert nincs engedélyed. Csak úgy tényleg nem érdemes belevágni, de a helyedben megpróbálnám felvenni a kapcsolatot az önkormányzattal, kezdetben esetleg e-mail vagy postai levél formájában, hogy van-e lehetőség, hogy ültess gyümölcsfát a közterületre. Szerintem nem zárkóznak el előle.

Találtam egy viszonylag hasznos cikket ezzel kapcsolatban, ajánlom figyelmedbe :) :

 

http://www.kisalfold.hu/tiszta-kornyezetunk/szeretne_egy_szep_fat_a_haz_ele_kezdemenyezzen/2366308/

További jó kertészkedést és sok sikert!

Előzmény: Lakótelepi_kertész (49)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.03.08 0 0 49

 

A kiültetésre kerülő három fügető egyike:

 

 

...másika:


 

A 2012-es Ujjas óriás fügedugvány:


 

...harmadika:


 

Az L alkú épületrész másik oldala 3 db múlt heti ültetésű fügével:


 

Szép kis füge a sarokban :)

 


 

Fokhagymák:



 

A fügék csúcsrügye életerős, duzzadó, hamarosan talán a hónap végével elkezdenek növekedni:


 

 

2 éves füge ágai:




 

Fekete ribizli tő, erősen visszametszve még ősszel:

 



 

Fokhagymák:

 



 

"Panorámaképek" a kertről:


 

 




Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2014.03.08 0 0 48

Szia!

 

Az én lakótelepi kertem Szombathelyen található, így nem hiszem, hogy meg tudod látogatni, helyette inkább teszek fel aktuális képeket...

Előzmény: Törölt nick (47)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!