Izgalmas égi jelenségnek lehetünk szemtanúi 27 év után újra: 2026. augusztus 12-én teljes napfogyatkozás lesz.
A szakértők szerint azonban csak pár kiváltságos helyről lehet majd látni, ahogy sötétbe borul Európa, így érdemes már most felkészülni rá.
Miért lesz teljes sötétség?
A Hold ilyenkor pontosan a Föld és a Nap közé kerül, teljesen eltakarva a Napot és elsötétítve az eget. A Nap körül ekkor feltűnik egy korona, miközben a közeli csillagok és bolygók is láthatóvá válnak. Akik átélték már ezt a csodát 1999-ben, tudják, hogy miről is szól.
Érdemes hát kihasználni a jövő évi teljes napfogyatkozást, mert várhatóan utána ismét több évtizedet kell rá várni.
Az előrejelzések szerint Izland lesz az egyik legjobb helyszín, ahonnan megfigyelhető lesz.
De sötétbe borul majd Észak-Spanyolország több városa is például A Coruna, Bilbao és Zaragoza , amelyek nemcsak kiváló gasztronómiai élményeket kínálnak, de lenyűgöző kilátást is.
1999-ben Magyarországon is láthattuk
A 1999-es teljes napfogyatkozás egy különleges és emlékezetes csillagászati esemény volt, amely 1999. augusztus 11-én történt. Ez a jelenség volt az egyik legjobban dokumentált napfogyatkozás a 20. század végén, és Magyarországon is nagyon sokan várták, figyelték.
A Hold teljesen eltakarta a Napot, így nappal is sötétség borult a Föld egy keskeny sávjára. Ez a sáv, amit teljességi sávnak hívunk, a Föld felszínén húzódik végig, és csak azok az emberek látják a teljes napfogyatkozást, akik ebben a sávban tartózkodnak. Mindenki más csak részleges fogyatkozást lát. Magyarországon a nyugati és déli országrészekről lehetett látni a teljes fogyatkozást. A teljesség sávja nagyjából a következő városokon haladt át:
Szombathely
Zalaegerszeg
Nagykanizsa
Kaposvár
Pécs
Szeged környéke
Ezeken a helyeken a Hold teljesen eltakarhatta a Napot, és körülbelül két percig tartott a teljes sötétség. A fogyatkozás Magyarországon dél körül volt látható, és az időjárás sok helyen kedvezett a megfigyelésnek bár volt, ahol felhős volt az ég.
Speciális felszerelés szükséges
Ez volt az elmúlt évszázad utolsó teljes napfogyatkozása, amely Magyarországon is jól látható volt. Az előrejelzések szerint a következő hasonló jelenség az országban csak 2081-ben várható, ezért már most sokan tervezik, hogy elutaznak azokra a helyekre, amelyek egy év múlva a teljesség sávja alá esnek majd. Fontos, hogy a napfogyatkozás szabad szemmel történő nézése veszélyes lehet, ezért speciális védőszemüveget kell hozzá viselni.
Az teljesen nyilvánvaló, hogy a kormány már 15 éve jelentős anyagi forrásokat mozgat meg azon hipotézis nyomán, hogy a pénz vagy egyéb jellegű jóljárás növeli a gyermekvállalási hajlandóságot.
És ha megfejtettem a Fürge Újjak, vagy a Barlangász folyóirat keresztrejtvényét attól még nem tanultam meg horgolni és nem mentem el barlangászkodni se.
Az átkosban majd minden újságban volt keresztrejtvény.
Meg sakk feladvány de az most nem ide tartozik.
a politikai propaganda lapokat:
- Szovjetúnió,
- Határőr magazin,
- Ifjúkommunista,
- és társai
pedig nem kellett megvenni.
Küldték ingyen.
A hadseregnek kevés előnye volt.
De az igen, hogy soha annyit nem olvastunk és soha annyit nem jártunk színházba.
Hiába voltunk rigók sok társunk csak akkoriban lett gyakori színház látogató amikor ingyen bevittek bennünket havonta a színházba.
Nekem semmit nem jelent az, hogy Orbán Viktor mikor milyen újság keresztrejtvény rovatát fejtette meg.
Takarásmentes mobil piszoárokat telepített az önkormányzat a Színházkertbe. A veszprémiek nem fogadták se megértéssel, se lelkesedéssel, pedig nevelési céllal helyezték jól látható helyre a minden oldalán nyitott vizeldéket.