A követekző a helyzet:
Papám halála után anyukám örökölte az autóját, aminek az átíratása most van folyamatban az ő nevére. De arra a döntésre jutottunk, hogy az autót én kapnám meg, én használnám, természetesen én fizetném minden költségét (biztosítást is).
De egyikünk sincs igazán képben ezekkel a dolgokkal, így felmerült a kérdés, hogy mi érné meg jobban? Ha átírtanánk teljesen az én nevemre? Ennek menete és pontos költségei hogy alakulnának családon belül? Vagy ha csak üzembentartó lennék? Ennek is jó lenne tudni a pontos vonzatait, ez miben hátráltatna engem/minket, ha bármi gond adódna?
Valaki kérem segítsen, mert bár neten nézegettem ezeket a dolgokat, de hirtelen nagyon sok infoval találtam szembe magam és nem nagyon sikerült kibogarásznom, hogy túlajdonképpen mi kellene nekünk...
Köszönettel:
Anita
Jelenleg hogyan zajlik az autó átírása családon belül? Milyen költséggel jár?
A helyzet az, hogy apám nevén van az autó, de csak és kizárólag én használom új kora óta (csaknem 8 éve). Biztosítást, adót apám fizette/fizeti, de minden más költség az enyém volt eddig. Lényegében üzembentartó vagyok, de ez hivatalosan nincs sehol rögzítve, ahogy az sem, hogy az autót én kaptam.
Noha remélhetőleg még nem aktuális az örökösödési mizéria, de adott esetben nem szeretném, ha bátyámmal vitánk támadna a későbbiekben emiatt.
Nekem is így van (apám a tulaj, én v'ok az üzembentartó), ráadásul az okmányirodában javasolták... Annyiv an, hogy nekem, mint üzembentartónak kellett rá kötelezőt kötni...
Praktikusan akkor szokott más lenni az üzembentartó, ha a kötelező biztosítása jóval alacsonyabb, de itt erről valószínűleg nincs szó, más okot meg nem tudok.
ehet, hoyg rosszul értem, de a hölgy édesanyja örökli az autót, tehát az iletéket neki kel megfizetni.... utána, ha ez lezajlott, viszont már bejegyeztetheti tulajdonosként a lányát üzmebentartónak, nem?
amikor édespám autót vett, és átadta nekem a régit, ők is ezt csinálták... és ez tök olyan, mintha tulaj lennél, olyan értelemben, hogy az esetleges büntetéseket is te kapod, meg a te neveden "fut" az autó...
Jegyeztessen be anyukád üzembentartóként, az az új forgalmi díján felül semmibe nem kerül, míg az átírás több tízezer forint is lehet kortól és köbcentitől függően...
A követekző a helyzet:Papám halála után anyukám örökölte az autóját, aminek az átíratása most van folyamatban az ő nevére. De arra a döntésre jutottunk, hogy az autót én kapnám meg, én használnám, természetesen én fizetném minden költségét (biztosítást is).De egyikünk sincs igazán képben ezekkel a dolgokkal, így felmerült a kérdés, hogy mi érné meg jobban? Ha átírtanánk teljesen az én nevemre? Ennek menete és pontos költségei hogy alakulnának családon belül? Vagy ha csak üzembentartó lennék? Ennek is jó lenne tudni a pontos vonzatait, ez miben hátráltatna engem/minket, ha bármi gond adódna?Valaki kérem segítsen, mert bár neten nézegettem ezeket a dolgokat, de hirtelen nagyon sok infoval találtam szembe magam és nem nagyon sikerült kibogarásznom, hogy túlajdonképpen mi kellene nekünk...