a királyokat, akik az Urat keresték (Uzziás, Joás);
Dániel könyvében több helyen említi az értelmeseket:
Dn 2,14 Ekkor Dániel bölcsen és értelmesen felele Arióknak, a királyi testőrség fejének, a ki kiment vala, hogy megölesse a babiloni bölcseket.
Dn 2,21 És ő változtatja meg az időket és az időknek részeit; dönt királyokat és tesz királyokat; ád bölcseséget a bölcseknek és tudományt az értelmeseknek.
Dn 11,33 És a nép értelmesei sokakat oktatnak, de hullanak fegyver és tűz miatt, fogság és rablás miatt napokig.
Dn 11,35 És elhullanak az értelmesek közül is, hogy megpróbáltassanak, megtisztíttassanak és megfehéríttessenek a vég idejéig; mert a rendelt idő még hátra van.
Dn 12,3 Az értelmesek pedig fénylenek, mint az égnek fényessége; és a kik sokakat az igazságra visznek, miként a csillagok örökkön örökké.
Dn 12,10 Megtisztulnak, megfehérednek és megpróbáltatnak sokan, az istentelenek pedig istentelenül cselekesznek, és az istentelenek közül senki sem érti; de az értelmesek értik,
Behelyettesítve:
Az értelmesek = akik eltávolodtak a gonosztól, és ismerik a Szentet, azok:
Azt tapasztalom, hogy addig vagyunk türelmetlenek, míg jobban meg nem ismerjük Atyánkat, és Igéjét.
Ha folyamatosan Vele járnuk, nap mint nap, engedelmesen, Bibliát olvasva, sőt tanulmányozva, és kérjük, mutassa meg magát, országát, akkor Ő átvezet eseményeken, amelyeken keresztül megérthetjük bánásmódját, és megismerhetjük Személyének tulajdonságait, sőt meg is értjük!
És ez a lényeg.
Fel kell fognunk, mint jelent: Mindenható, Gondviselő, Mindent tudó, Örökkévaló, Kegyelmes, stb.
Amikor e szavak megtelnek tartalommal, akkor megértjük, hogy Ő valóban az, akinek mondja magát és sohasem változik, ígéretei, szavai örök érvényűek, és ezért nyugodtan ráépíthetjük életünket.
Ő mindent kézben tart, és irányít, még ha nem is látszik úgy sokszor.
Semmi nem történhet velünk tudta és engedélye nélkül.
Minden meg van tervezve, lépésről-lépésre, és ha mi magunk nem akadályozzuk, akkor minden Ige és ígéret, amit kapunk, igenné és ámenné lesz életünkben, az Isten által tervezett időben és módon!
A baj akkor van, ha "be akarunk segíteni" ::)) - mint Sára és Ábrahám - Istennek. :)
Ha belátjuk, hogy kegyelemből kaunk mindnet és kegyelemből tartatunk meg, akkor rájövünk, hogy elégséges annak a szónak engedelmeskednünk, amit MA szól hozzánk :D
Az igazi alázat istenfélelemből, Neki való engedelmességből fakad:
Egyszerű, töredelmes szív és elismerése annak, hogy az ember porból van :)
Ján 3:25 Vita támadt János tanítványai és egy zsidó között a tisztulási szertartás felől, Ján 3:26 és Jánoshoz mentek, és azt mondták neki: Mester, aki veled volt a Jordánon túl, akiről te bizonyságot tettél, íme, az keresztel, és mindenki hozzá megy. Ján 3:27 János így válaszolt: Az ember csak azt kaphatja, ami a mennyből adatott neki. Ján 3:28 Ti magatok vagytok a tanúim, hogy megmondtam: Nem én vagyok a Krisztus, hanem előtte küldettem el. Ján 3:29 Akinek menyasszonya van, az a vőlegény, a vőlegény barátja pedig, aki ott áll, és hallja őt, fölöttébb örül a vőlegény szavának. Ez az örömöm beteljesedett. Ján 3:30 Neki növekednie kell, nekem pedig egyre kisebbé kell lennem. Ján 3:31 Aki felülről jön, mindenkinél feljebb való. Aki a földről való, földi az, és földiekről szól, aki a mennyből jön, mindenkinél feljebb való, Ján 3:32 és arról tesz bizonyságot, amit látott és hallott, de bizonyságtételét senki sem fogadja el. Ján 3:33 Aki azonban elfogadta bizonyságtételét, ezzel megpecsételte, hogy az Isten igaz. Ján 3:34 Mert akit az Isten küldött, az Isten beszédeit szólja, és annak Isten mérték nélkül adja a Lelket. Ján 3:35 Az Atya szereti a Fiút, és kezébe adott mindent. Ján 3:36 Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem enged a Fiúnak, nem lát életet, hanem Isten haragja marad rajta.
Zsolt 51:1 [A karmesternek: Dávid zsoltára] Zsolt 51:2 [abból az időből, amikor Nátán próféta elment hozzá, miután Betsabéval vétkezett.] Zsolt 51:3 Könyörülj rajtam, Istenem, a te kegyelmességed szerint, nagy irgalmasságod szerint töröld el bűneimet! Zsolt 51:4 Moss ki egészen álnokságomból, és vétkeimből tisztíts meg engem! Zsolt 51:5 Mert ismerem bűneimet, és vétkem szüntelen előttem van. Zsolt 51:6 Egyedül ellened vétkeztem, és azt tettem, ami gonosz a szemedben. Ezért igaz, amit mondasz, és helyes az ítéleted. Zsolt 51:7 Íme, én vétekben születtem, és bűnben fogant engem az anyám. Zsolt 51:8 Íme, te a szívben levő igazságban gyönyörködsz, és bensőmben bölcsességre tanítasz engem. Zsolt 51:9 Tisztíts meg izsóppal, és tiszta leszek; moss meg, és fehérebb leszek a hónál. Zsolt 51:10 Hallass velem örömöt és vigasságot, hogy örvendezzenek csontjaim, amelyeket összetörtél. Zsolt 51:11 Rejtsd el arcodat vétkeim elől, és töröld el minden álnokságomat! Zsolt 51:12 Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem! Zsolt 51:13 Ne vess el arcod elől, és szent lelkedet ne vedd el tőlem! Zsolt 51:14 Add vissza nekem szabadításod örömét, és az engedelmesség lelkével támogass engem. Zsolt 51:15 Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy a vétkezők megtérjenek hozzád. Zsolt 51:16 Szabadíts meg, mert vért ontottam, Istenem, szabadításom Istene, hogy nyelvem igazságodról zengjen. Zsolt 51:17 Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Zsolt 51:18 Mert te nem kedveled a véresáldozatot, és ha égőáldozatot adnék, abban sem gyönyörködnél. Zsolt 51:19 Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat. A töredelmes és bűnbánó szívet, Istenem, nem veted meg! Zsolt 51:20 Tégy jót a Sionnal kegyelmed szerint, és építsd föl Jeruzsálem kőfalait! Zsolt 51:21 Akkor majd kedvesek lesznek neked az igaz áldozatok: az égőáldozat és az egészen elégő áldozat; akkor majd áldozhatnak neked bikákat oltárodon.
Az alázat legelsősorban Isten felé kell, hogy megnyílvánuljon, ahogyan Isten Fia is alázatos volt az Atya felé:
Zsid 10:5 Azért e világba jövetelekor így szól: Áldozatot és ajándékot nem akartál, de testet alkottál nekem, Zsid 10:6 égő- és bűnért való áldozatot nem kedveltél. Zsid 10:7 Akkor ezt mondtam: Íme, itt vagyok, a könyvtekercsben írva van rólam, hogy cselekedjem a te akaratodat, Istenem.
Ez a lényege életünknek: engedelmeskedni Atyánknak, Szavának.
Tanulmányozni a Szentírást, és mérőzsinórrá tenni minden napon életünkben.
Ha így élünk, akkor Isten Szelleme tanít, átformál és természetünket olyanná alakítja, mint Istenünké, lépésről, lépésre.
Meg fogjuk teremni a Isten Szellemének gyümölcseit, amik nem mások, mint Atyánk tulajdonságai:
Gal 5:22 De a Lélek gyümölcse szeretet, öröm, békesség, hosszútűrés, szívesség, jóság, hűség, Gal 5:23 szelídség, mértékletesség. Az ilyenek ellen nincs törvény.
Ha ezek már "működnek" bennünk, akkor tudunk a mindennapokban is alázatosak lenni, embertársaink felé is.
Fontos, hogy az alázat harmóniában van Isten igazságosságával, és jogosságával, Szavával!
Ami eltér tőle, az álalázat, alázatoskodás.... vallásoskodás...
Ha megfigyeled, akkor láthatsz egy lényeges különbséget:
Káin esetében maga a Teremtő mondta ki a "védelmet", de nem azért, mert egyetértett a gyilkossággal, hanem azért, mert abban a korszakban, a lelkiismereti korszakban még nem ruházta fel a Teremtő az embert olyan hatalommal, hogy a másik ember felett ítéletet gyakorolhatott volna.
Ez csak később következett be.
Lámekh viszont önmagára mondta ki a 77x-t, ami felfuvalkodottságból, kevélységből eredt.
"15. És monda néki az Úr: Sőt inkább, aki megöléndi Kaint, hétszerte megbüntettetik. És megbélyegzé az Úr Kaint, hogy senki meg ne ölje, a ki rátalál. 16. És elméne Kain az Úr színe elől, és letelepedék Nód földén, Édentől keletre. 17. És ismeré Kain az ő feleségét, az pedig fogada méhében, és szűlé Hánókhot. És építe várost, és nevezé azt az ő fiának nevéről Hánókhnak. 18. És lett Hánókhnak fia, Irád: És Irád nemzé Mekhujáelt: Mekhujáel pedig nemzé Methusáelt, és Methusáel nemzé Lámekhet. 19. Lámekh pedig vett magának két feleséget: az egyiknek neve Háda, a másiknak neve Czilla. 20. És szűlé Háda Jábált. Ez volt atyjok a sátorban-lakóknak, és a barompásztoroknak. 21. Az ő atyjafiának pedig Jubál vala neve: ez volt atyja minden lantosnak és síposnak. 22. Czilla pedig szűlé Tubálkaint, mindenféle réz- és vasszerszámok kovácsolóját: és Tubálkain hugát, Nahamát. 23. Akkor monda Lámekh az ő feleségeinek: Oh Háda és Czilla, hallgassatok szómra, Lámekh feleségei, halljátok beszédem: embert öltem, mert megsebzett; ifjat öltem, mert megütött. 24. Ha hétszeres a bosszú Kainért, hetvenhétszeres az Lámekhért."
1Móz 4:3 Egy idő múlva pedig Kain ajándékot vitt az ÚRnak a föld gyümölcséből. 1Móz 4:4 Ábel is vitt juhainak első elléséből, éspedig azok kövérjéből. És az ÚR rátekintett Ábelra és az ő ajándékára. 1Móz 4:5 Kainra pedig és az ő ajándékára nem tekintett, ezért Kain nagy haragra gerjedt, és lehorgasztotta a fejét. 1Móz 4:6 Erre az ÚR így szólt Kainhoz: Miért gerjedtél haragra, és miért horgasztod le a fejedet? 1Móz 4:7 Hiszen ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz. Ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyakozik. De te uralkodjál rajta!
Kol 2:18 Senki tőletek a győzelmi pálmát el ne vegye, aki alázatoskodásban és az angyalok tiszteletében tetszeleg, látomásaival eltelve, és test szerinti gondolkozással ok nélkül felfuvalkodik, Kol 2:19 és nem ragaszkodik a Főhöz, akiből az egész test kapcsok és kötelékek által támogatva és összetartva növekedik Isten szerint való növekedéssel. Kol 2:20 Ha tehát Krisztussal meghaltatok a világ elemei számára, miért terhelitek magatokat rendelkezéseikkel, mintha a világban élnétek – Kol 2:21 ne fogd meg, meg se kóstold, még csak meg se érintsd –, Kol 2:22 amelyek mind arra valók, hogy elfogyasztva megsemmisüljenek; az emberek parancsolatai és tanításai szerint, Kol 2:23 amelyek ugyan bölcsességnek látszanak a maga választotta vallásoskodásban, az alázatoskodásban és a test sanyargatásában, de nincs bennük semmi becses, csak a test kielégítésére vannak.
Azt gondolom, hogy az alázat bizony gyöngeség: alázatosak vagyunk Isten felé, kimutatva azt, hogy legyen meg az Ő akarata és azt is, hogy szükségünk van a segítségére, hogy átadjuk Neki a hatalmat, uralmat magunk és a körülmény felett, tőle várunk megoldást és nem magunk akarjuk azt mindenáron megoldani, és esetleg ezzel bűnt elkövetni.
Az alázat kiszolgálatottá tesz, látszólag! de igazából hatalmas erő, mert odaadjuk magunkat és a helyzetet az igazságosan ítélőnek!
Szeritnem ez az alázat:
1Pét 2:19 Mert az kedves dolog, ha valaki Istenről való meggyőződéséért tűr el valamilyen sérelmet, igazságtalanul szenvedve. 1Pét 2:20 Mert milyen dicsőség az, ha vétkeztek, és ezért tűritek el a verést? De ha jót cselekedve szenvedtek és tűrtök, ez kedves dolog Istennél. 1Pét 2:21 Mert arra hívattatok el, hiszen Krisztus is szenvedett értetek, példát hagyva nektek, hogy az ő nyomdokait kövessétek, 1Pét 2:22 aki bűnt nem cselekedett, sem álnokság nem hagyta el a száját. 1Pét 2:23 Amikor szidták, nem viszonozta a szidalmat, amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem ráhagyta az igazságosan ítélőre. 1Pét 2:24 Bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bűnöknek meghalva az igazságnak éljünk, és az ő sebei által gyógyultatok meg. 1Pét 2:25 Mert olyanok voltatok, mint a tévelygő juhok, de most megtértetek lelketek pásztorához és felvigyázójához.