Önzetlen segítségnyújtás pálinkát, szeszes italokat, sört, bort otthon készítőknek, gyártáshoz szükséges készülékek gyártóinak.
Mit tegyünk és mit ne, hogy elkerüljük a NAV zaklatását, büntetését!
Tedd be ezt a topikot a kedvenceid közé, nem tudhatod, mikor lesz rá szükséged! Néha kukkants be ide is, vagy írjál, hadd tanuljon belőle más is.
Az önkormányzati bejelentésnél nincs változás , be kell menni az adó csoporthoz , kérsz egy nyomtatványt (a net -ről is letölthető , de van ahol saját fejléces nyomtatványt alkalmaznak ),
ha kész vagy kitőltöd leadod . Ha már volt bejelentésed azt változás bejelentéssel előtetesen
Én beküldtem egy 20 literes igényt, majd látjuk mit küldenek. Nekem nincs regisztrációs számom, szerintem azt a későbbi regisztrálók kaptak! Jó lesz ez így, látszik, hogy nem akarnak eltaposni minket.
Az előállítás telephelyét kell meghatározni ,-- írja . Ha ott nincs tulajdonod , írd be a bérletet , ha lehetséges szívességi használat megjegyzéssel .
Az (5). bek-ben meghatározott bejelentési kötelezettség formátumára nem találtam sehol utalást ,
(ettől még lehet ! ) , valószínűsítem , hogy a vámosok készítenek erre valamilyen nyomtatványt , hasonlóan a korábbi ,- párlat adójegy - igénylésének megvalósításához .
Ha valaki , e témában tud valami érdemi , kérem közölje .
További változások a csillaggal jelőlt bekezdásekben :
5. A magánfőzésre vonatkozó speciális szabályok
143. § (1) A magánfőző a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.
(3) A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.
(4) Az önkormányzati adóhatóság az (1) bekezdés szerinti bejelentésről értesíti az állami adó- és vámhatóságot és a bejelentéssel érintett másik önkormányzati adóhatóságot. Az önkormányzati adóhatóság az értesítést a teljesítést követő hónap 15. napjáig küldi meg az állami adó- és vámhatóság részére.
(5) * A tárgyévben előállítani tervezett magánfőzött párlat előállításához az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző az előállítást megelőzően bejelentést tesz az állami adó- és vámhatósághoz. A magánfőző a bejelentésben megadja nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, az előállítani kívánt párlat mennyiségét literben, valamint nyilatkozik arról, hogy a magánfőzésre vonatkozó jogszabályi feltételeknek megfelel. A bejelentés alapján az állami adó- és vámhatóság magánfőzöttpárlat-származási igazolást állít ki és küld meg a magánfőző részére.
(6) * Ha a magánfőző a bejelentett párlatmennyiségnél több párlatot állít elő, akkor a tárgyév végéig bejelenti a többlet mennyiségét literben az állami adó- és vámhatósághoz. A magánfőző a bejelentésben megadja az (5) bekezdés szerinti adatokat és nyilatkozatot. A bejelentés alapján az állami adó- és vámhatóság magánfőzöttpárlat-származási igazolást állít ki és küld meg a magánfőző részére.
(7) * Az állami adó- és vámhatóság a magánfőzöttpárlat-származási igazolások magánfőzőnek történő átadásáról a kedvezményes adózási szabályok betartásának ellenőrizhetősége érdekében nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a magánfőző nevét, adóazonosító jelét, lakóhelyét, a desztillálóberendezés tárolási, használati helyét, regisztrációs számát, valamint az átvett magánfőzöttpárlat-származási igazolás mennyiségét és átvételi idejét. Az állami adó- és vámhatóság az átadott magánfőzöttpárlat-származási igazolás mennyiségének megadásával haladéktalanul értesíti a desztillálóberendezés tárolási, használati helye szerinti önkormányzatot. Az állami adó- és vámhatóság a nyilvántartásban szereplő adatokat a nyilvántartásba kerüléstől számított 5 évig kezeli.
(8) Az évente magánfőzés keretében előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a magánfőző a többletmennyiséget köteles haladéktalanul bejelenteni az állami adó- és vámhatóságnak és az állami adó- és vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.
(9) A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag adóraktár részére értékesíthető.
(10) * A magánfőzött párlat eredetét a magánfőzöttpárlat-származási igazolás igazolja.
(11) Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog a termék előállításától számított 1 év elteltével évül el.
132. § (1) Az adó alapja az alkoholtermék mennyisége hektoliter tiszta szeszben kifejezve, 20 °C hőmérsékleten.
(2) * Az adó mértéke - a (4) bekezdés szerinti eltéréssel -
a) a bérfőzött párlat esetében
aa) egy bérfőzető részére évente legfeljebb 50 liter mennyiségig - abban az esetben is, ha a bérfőzető adóraktárnak kívánja értékesíteni - hektoliterenként 0 forint,
ab) egy bérfőzető részére évente az 50 litert meghaladó vagy a nem adóraktárnak értékesítésre szánt mennyiségre hektoliterenként 333 385 forint,
b) az a) pontban meg nem határozott esetben hektoliterenként 333 385 forint.
(3) A (2) bekezdés a) pontjának alkalmazásában az 50 literes mennyiség alatt 0,43 hektoliter tiszta szeszt tartalmazó bérfőzött párlatot kell érteni.
(4) * A magánfőző tárgyévben legfeljebb 86 liter párlatot állíthat elő, amely mennyiség adómentes.
(5) Nem kell alkalmazni az (1) és (2) bekezdést a 3. § (3) bekezdés 1. pont c) alpontja szerinti alkoholtermékre, ha az a 110. § szerinti adómérték alá esik.
(6) Egy tárgyéven belül a magánszemély vagy bérfőzetőként vagy magánfőzőként jogosult párlatot előállíttatni vagy előállítani, és egy háztartáson belül vagy csak bérfőzetőként vagy csak magánfőzőként lehet előállíttatni vagy előállítani párlatot.
(7) Ha egy háztartásban több bérfőzető vagy több magánfőző él, az éves kedvezményes adómértékű mennyiségi korlátok szempontjából az általuk főzetett vagy főzött mennyiségek egybeszámítandók.
Megjelent a közlönyben , január 01-től hatályosan .
(2) A Jöt. 132. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(4) A magánfőző tárgyévben legfeljebb 86 liter párlatot állíthat elő, mely mennyiség adómentes.” 82. § (1) A Jöt. 143. § (5)-(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(5) A tárgyévben előállítani tervezett magánfőzött párlat előállításához az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző az előállítást megelőzően bejelentést tesz az állami adó- és vámhatósághoz. A magánfőző a bejelentésben megadja nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, az előállítani kívánt párlat mennyiségét literben, valamint nyilatkozik arról, hogy a magánfőzésre vonatkozó jogszabályi feltételeknek megfelel. A bejelentés alapján az állami adó- és vámhatóság magánfőzött párlat származási igazolást állít ki és küld meg a magánfőző részére. (6) Ha a magánfőző a bejelentett párlatmennyiségnél több párlatot állít elő, akkor a tárgyév végéig bejelenti a többlet mennyiségét literben az állami adó- és vámhatósághoz. A 45 magánfőző a bejelentésben megadja az (5) bekezdés szerinti adatokat és nyilatkozatot. A bejelentés alapján az állami adó- és vámhatóság magánfőzött párlat származási igazolást állít ki és küld meg a magánfőző részére. (7) Az állami adó- és vámhatóság a magánfőzött párlat származási igazolások magánfőzőnek történő átadásáról a kedvezményes adózási szabályok betartásának ellenőrizhetősége érdekében nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a magánfőző nevét, adóazonosító jelét, lakóhelyét, a desztillálóberendezés tárolási, használati helyét, regisztrációs számát, valamint az átvett magánfőzött párlat származási igazolás mennyiségét és átvételi idejét. Az állami adó- és vámhatóság az átadott magánfőzött párlat származási igazolás mennyiségének megadásával haladéktalanul értesíti a desztillálóberendezés tárolási, használati helye szerinti önkormányzatot. Az állami adó- és vámhatóság a nyilvántartásban szereplő adatokat a nyilvántartásba kerüléstől számított 5 évig kezeli.” (2) A Jöt. 143. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(10) A magánfőzött párlat eredetét a magánfőzött párlat származási igazolás igazolja.”
Ha mondjuk már meglévő, párlatjeggyel igazolt pálinkát újra finomítok, az hivatalosan nem számít új terméknek, ugye? Azt nem kell megint megadózni? Gondolok itt az ivásra nem méltó pálinka fertőtlenítő szerré alakítására.
"NAV -os visszaigazolás után gyártható le a berendezés ,--ha kész , akkor mehet a bejelentés az önkormányzathoz és igényelhető a párlatjegy . Az utóbbinál ügyelj arra , hogy a bejelentkezés hónapját követő hó 15-ig jelent le az önkormányzat a NAV felé , csak ez
után igényelj jegyet ! ( volt már ebből probléma )"
Ezt írtam két hsz-el korábban , nálad is ez a teendő !
végre megjött a NAV határozat (nyilvántartásba vétel), többek közt a következő tartalommal
II. Nyilvántartásba vett tevékenység helye (címe, helyrajzi száma): ...................................
III. Nyilvántartásba vett tevékenység(ek) megnevezése: -előállítás -birtoklás
IV. Jövedéki termék előállítására alkalmas berendezés(ek) leírása: Típusa: Alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés Megnevezése: Saját készítésű berendezés Űrtartalma: 100 liter
V. A jövedéki termék előállítására alkalmas berendezést előállító/értékesítő/birtokló személy a jelen okiratban rögzített, valamint a kérelemben, a kérelemhez csatolt bizonylatokban, dokumentációkban szereplő feltételek, körülmények fennállása, teljesítése mellett működhet. E nyilvántartásba vétel jövedéki termék előállítására nem jogosít.
INDOKOLÁS Döntésemet a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 34. § (1) bekezdése, 37. § (1) bekezdése, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény 73. § (2) bekezdése alapján hoztam. Ha az adóhatóság a kérelemnek teljes egészében helyt ad, a jogorvoslatról való tájékoztatást mellőző, egyszerűsített döntés hozható. A jogorvoslatról való tájékoztatást - fenti jogszabályi hely alapján - mellőzöm. Hatáskörömet és illetékességemet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerveinek hatásköréről és illetékességéről szóló 485/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet 12. §-a, 44. § (2) bekezdés b) pontja és az 1. melléklet B) pontja határozza meg.
Mi a további teendőm, azon kívül, hogy elkezdhetem a pálinkafőző gyártását? Mert ugye nyilvántartásba vettek, de ezen határozat jövedéki termék előállítására nem jogosít.