Keresés

Részletes keresés

cccsaba Creative Commons License 2023.12.22 0 0 15

Pár növény dugványozási ideje, hátha valakinek jól jön.

http://users.atw.hu/bonsaiherman/dugv-ideje.htm

unartis: Creative Commons License 2023.12.21 0 0 14

Szia,

 

Most látom, hogy írtál, lehet hogy már késő, hogy válaszolok..., de ha lesz még hajtásod, akkor ősszel/késő ősszel is lehet dugványozni ki a szabad földbe, alsó leveleket le kell szedni, ami a földbe fog kerülni, kecskerágók elég jól erednek így is, ha a télen be jönnének  a fagyok, akkor lehet kicsit avarral takarni, de az sem gond, ha nem takarod. a lényeg, hogy elég hosszú dugványok legyenek( legalább 20 cm-esek, de 30 cm is nagyon jó), a talajt ásóval érdemes átforgatni, ahova tervezed, hogy dugványozod, szinte le kell nyomni tövig, a felső 5-10 cm maradjon csak felül.

Előzmény: empéhárom (13)
empéhárom Creative Commons License 2023.10.21 0 0 13

Sziasztok! Egy kecskerágó bokor visszavágásából sok  dugványozásra alkalmas águnk keletkezett. Tudom, hogy a  dugványozást tavasz végén, nyár elején szokás elvégezni. Az a kérdésem, hogy van-e azért esély a begyökeresedésre, ha most dugunk le szabad földbe / cserépbe vesszőket. Tudna esetleg valaki tanácsot adi? Köszönöm előre is :)

unartis: Creative Commons License 2013.03.05 0 0 12

Akisvirágú bársonyvirágra is az van írva, hogy helybe kell vetni, szabadba, én bent a házban vetettem, 1-2 nap alatt már keltek, sokkal jobbn kelnek a keltetőben, mint ha csak bent vagy kint lettek volna elvetve

Előzmény: grewia (10)
unartis: Creative Commons License 2013.03.05 0 0 11

Szia Lévi Máté!

 

Ez valójában jukka és kaktuszkeltetőnek készült, Szidóna topiktárs jóvoltából, Link itt, ő adta az ötletet és a méretarányt, az akváriumot egy üvegessel készítettem el, amikor kész volt kiszámoltam a fedő méretét ami ráfekszik a tetejére. Nagyon jó eredménnyel kelnek a magoncok, amelyikre 1-2 hetet írnak, ott már 1-2 nap alatt bújnak a kis növények.

A palánta nevelésre nálam is csak az ablakpárkány marad, ami azért véges hely.

Előzmény: Lévi Máté (9)
grewia Creative Commons License 2013.02.24 0 0 10

Sziasztok ! én is szoktam virág magokat vetni,kisebb-nagyobb sikerrel.A piacon vásárolt palánták elég drágák.Egy hete vetett törpe dália magok már bújnak kifelé a földből,a sziklakerti évelők szintén.Túl szoktam magamat vásárolni a magokkal,mert nem nagyon tudom hol keltetni őket.Benn vannak a szobába,majd ha kicsit jobb idő lesz mehetnek ki a fűtetlen folyosó ablakba világosra.Igaz ott most még 1 éves leander magoncok vannak.Hmm..azoknak új hely kell majd.Még márciusra is tervbe van véve magvetés.szét válogattam a magokat,melyiket mikor,hova.Van amit majd helybe kell vetni..pl.sarkantyúka,pillangóvirág,borzas kata.Ezek még nem voltak nekem,most akarom kipróbálni.Én a magokat kis dobozokba szoktam vetni,teszek rá nejlonzacskót párásitani.

Lévi Máté Creative Commons License 2013.02.21 0 0 9

Kedves Unartis!

 

Sokféle magot vetek magam is. Állandó problémám a palántázásnál, hogy kevés az ablakpárkányom a vetési lendületemhez. Nagyon teszik ez a "palánta akvárium". Hol lehet ilyet beszerezni és mennyiért?

 

LM

Előzmény: unartis: (8)
unartis: Creative Commons License 2013.02.07 0 0 8

Nézem, hogy a paprikavirágot kivéve miden növény csírázik,, itt igaz nem látszik, de néhány nap múlva remélhetőleg jobban észrevehető.

 

Előzmény: unartis: (7)
unartis: Creative Commons License 2013.02.06 0 0 7

Február 4.-én el is vetettem néhány magot:

-virágcsalán, hamvaska, kisvirágú bársonyvirág, paprikavirág(magas) és mimóza.

A bársonyvirág 1 napra csírázni kezdett, ma már vannak 2 szikleveles magoncok, azért nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan kikelnek, néhány mimóza mag ma kezdet gyökeret ereszteni.

 

A vetési közeg: fertőtlenített föld(virág és kerti):homok=1:2 arányú keveréke, talaj fertőtlenítést sütőben végeztem, azután a tégelyekben gombaölő(dythane) szeres vízzel nedvesítettem be, a mimóza magját forráztam, majd egy napot a vízben állni hagytam.

unartis: Creative Commons License 2013.01.30 0 0 6

Az a tervem, hogy zárt párás világos helyen kikeltetem(van egy keltető akváriumom), majd palántaládába tűzdelem amit világos helyen nevelek(van egy üvegezett szélfogónk ami felmelegszik a  nap folyamán), a vetések kevesebb részét februárra időzítem  a java, márciusban lesz, akkor már elég világos van, majd ha jön a viszonylagos jóidő mehetnek a jó levegőre, sajnos nincs fóliánk, így a ház körül kell megoldanom a palánták előnevelését, májusban meg a növények java megy a kertbe, igényeik szerint.

Előzmény: krisztababa (2)
unartis: Creative Commons License 2013.01.30 0 0 5

Gyógy és fűszernövények:

 

 

I. sor: 1. pemetefű, 2. máriatövis, 3. majoránna, 4. macskamenta, 5. kerti ruta, 6. lestyán, 7. metélő fokhagyma,

II. sor: 1. izsóp, 2. borsmustár/ruccola, 3. borsikafű, 4. ánizs, 5. borágó, 6. zamatos turbolya, 7. bazsalikom,

III. sor: 1. bazsalikom, 2. majoránna, 3. borsikafű, 4. izsóp, 5. csombor/borsfű, 6. sáfrányos szeklice, 7. articsóka(ez utóbbi, inkább egy különleges zöldségféle)

 

Előzmény: unartis: (4)
unartis: Creative Commons License 2013.01.30 0 0 4

 

I sor: 1. kaukázusi zergevirág, 2. trombitavirág, 3. pázsitszegfű, 4. lobélia, 5. paprikavirág(rakéta), 6. árvácska(fodrosszirmú), 7. árvácska(óriásvirágú-foltos), 8. árvácska(óriásvirágú)

II. sor: 1.törpehajnalka, 2. záporvirág, 3. nyári viola, 4. sarkantyúka, 5. szagos bükköny, 6. jégvirág, 7. estike, 8. illatos ternye

III. sor: 1. kenderpakóca, 2. grenadin szegfű(sárga), 3. grenadin szegfű(fehér), 4. harangláb, 5. pünkösdi szegfű(rózsaszín), 6.százszorszép(piros), 7. százszorszép(rózsaszín), 8. százszorszép(fehér)

IV. sor: 1. színes margaréta, 2. tollasszegfű, 3. hajnalka, 4. kisvirágú bársonyvirág

Előzmény: unartis: (3)
unartis: Creative Commons License 2013.01.30 0 0 3

Ezeket az egynyári, kétnyári és évelő,  virágmagokat +(gyógynövény magokat) vettem:

 

 

vízszintesen, balról jobbra haladva:

I sor: 1.kínai szegfű, 2. törökszegfű, 3. estike, 4.Petúnia, 5. nyári azálea, 6.  pillangóvirág, 7. nyári viola,

II. sor: 1. harangvirág, 2. illatosternye, 3. bársonyvirág, 4. magas oroszlánszáj, 5. tűszirmú őszirózsa, 6. Mimóza, 7. ezüstlevél/hamvaska

III. sor: 1. Paprikavirág(magas), 2. borzaskata, 3. díszkáposzta, 4. kakastaréj(cristata), 5. golgotavirág, 6. díszcsalán/mozaiklevél, 7. jégvirág

 

 

krisztababa Creative Commons License 2013.01.30 0 0 2

Egyszer én is próbálkoztam ezzel a poharas módszerrel, de nem nagyon vált be, satnyácskák lettek a növények a végére (ez elején szépen kihajtottak).No meg, teljes állásban dolgozom, ez pedig rendszeres gondoskodást igényel. :)

 

Ezért inkább a helybevetéssel próbálkoztam május végén. Ebből sikerült a Geum, a szarkalábak, a klárcsi, a kleopátra tűje, a tibeti mák (ez kiírthatatlan, évről évre jöttek új magoncok), büdöske, és a szappanfű, ami ezután évelővé vált.

Mostanára átálltam inkább évelőkre, ezekből tőosztogatok, ez nagyon eredményes módszer. Valamint bujtással szaporítom a bokrokat, pl. jezsáment és magnóliát sikeresen.

 

Előzmény: unartis: (1)
unartis: Creative Commons License 2013.01.30 0 0 1

Szia!

 

Köszi!

A magokat kis edényekbe(pl vajasdoboz) gondoltam vetni, ésöbb palántálnám/tűzdelném a palántanevelő tárcára. így elég mobil dolog lesz. Ha lesz egy kis időm felrakom a vásárolt növénymagok listáját.

Előzmény: krisztababa (0)
krisztababa Creative Commons License 2013.01.29 0 0 0

SOk sikert hozzá! :)

Előzmény: unartis: (-)
unartis: Creative Commons License 2013.01.29 0 0 topiknyitó

Elhatároztam, hogy idén saját magam állítom elő a kertben nevelhető virágok virágaink nagy részét, így be is szereztem valamennyi virág magot.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!