Balesetek a hazánkon kívüli vasutaknál, egykoron és most.
Szemléltető jelleggel, tájékoztatásul, akárhogy.
(A Balesetek a magyar vasút történelmében, http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9121587 "testvéreként".)
OFF: barátomat elkísértem új autójának az átvételére (kb 15 évvel ezelőtt). többször is elmondták h figyeljünk, az első kereszteződést a múlt hónapban 2-en is benézték (Bp. Fáy/Röppentyű). nem emlékszem h a telezöldet vagy a macisajtot nézték-e el, vagy esetleg akkor még jobbkezes volt-e.
ez nekik kb 2perc "sérülésmentes újautót" jelentett
Igen, és könnyen lehet, hogy a sofőr nem sokat lassított az átjáró előtt, lehet, hogy nem számított arra, hogy a napi 2 pár vegyesvonat egyike pont akkor jár arra.
(1990-ben, amikor édesapám megvette a négyütemű vadonatúj Trabantját, 2 héttel később munkából hazajövet megállt egy kereszteződésnél elsőbbséget adni. Amíg várt, hátulról recsegés ropogás hallszik... Egy Volga beletolatott a Trabi bal hátsó elemébe. Apám kérdezi a sofőrt, hogy nem látta, hogy ott állok? Mire a válasz: "amikor az előbb hátranéztem, még nem volt ott..." A 2 hetes rekordot nekem sikerült megdöntenem. 2001-ben megvettem életem első és utolsó új autóját, a szalonból eljövet leparkoltam egy megbeszélés helyszínén - kb. 2 km-re. A megbeszélés alatt a kocsim bal hátába beletolatott egy konténerszállító teherautó. Persze nem hagyott ott semmit. Azért ezt a 2 órás időtartamot már nehéz lesz megdönteni...)
Ha a teherautós még siet is, hogy átérjen előtte, akkor az ütközésnél elég nagy oldalirányú erőt kap a mozdony. Egyébként húsztonnás Bz-ket is kiütöttek már párszor 2-3 tonnás kisteherautókkal, pickupokkal mindenféle mellékvonali átjárókban.
Én meg azt néztem el, hogy 3 kocsi siklott, de igazából a lekapcsolt részen még volt valami 7 teherkocsi, tehát összesen 10 kocsiból állt a szerelvény. ha 10 t egy kocsi, és a kocsik felében volt még 10-10 t rakomány, akkor a teljes szerelvény 183 t. Az ütközéskor ez állt szembe a 9 t-val.
A menetrendből kitűnik, hogy a vegyesvonat 8 perc alatt tette meg a 3,3 km-es távolságot, tehát kb. 30 km-es sebességgel közlekedett - nyílt vonalon. De itt már az állomás előtt volt, tehát ekkorra már lelassíthatott 15-20 km/órára.
Ha mindent összevetünk, akkor nem meglepő, hogy a 9 t-ás teherautó kilökte (vagy inkább lehúzta a vágányról) a 33 t-ás mozdonyt, mert csak bő 3-szoros a tömegem aránya. A kilökött mozdonyról meg lepattant oldal irányba az első 3 kocsi. A 15-20 km/ó ütközési sebességnél meg végülis nem kell túl nagy deformációnak keletkeznie egy erős teherautó váz esetén.
Pedig de, Drehscheibe topikban még a típust is megjelölik: Henschel 33-as teherautó (a kép alapján a dízelmotoros változat), Wiki szerint az önsúlya 6100 kg, terhelhetősége 3t. A konkrét jármű Kfz. 94 kódjelű vízszállító, amiben beépített vízmelegítő is van, meg gondolom a tartály önsúlya is elvesz a hasznos teherből.
Ha jól értem, a mozdony a porosz T3-as sorozattal rokon Borsig gyártmány, később 89 131-ként az Osthannoverschen Eisenbahnenhez került, össztömege kb 28...30 tonna
Kizártnak tartom, hogy egy 2,7 t hasznos terhelésű teherautó önsúlya 5 t legyen. A hasznos teher normális esetben lényegesen meg kell haladja a jármű önsúlyát. A 3 tengely valószínűleg a kis terhelhetőségű utak (sáros földutak) miatt lehetett.
A mozdony bizonyosan nem keskeny nyomközű. Be is tettek egy menetrendet egy (normálnyomközű) 89 sorozatú mozdonnyal készült vegyesvonati menetrendet. De a képeket ha megnézed, a járművek arányai is a normálnyomközt mutatják. A "Kleinbahn csak arra utal, hogy egy kis, helyi érdekű vasút volt, nem a nyomtáv volt keskeny.
A teherautoüresen 3-5 t vagy több is mivel 3 tengelyes, a viz 2,7t + a felszerelés , csövek fémcsatlakozók(a fényképek alapján )---igy a 10tonnára gondolnék.
A keskeny nyomközű mozdony ? nem találtam rá adatot, --de 10tonna alattinak gondolom.+ a szerkocsi....és a többi kocsi. De ezek sulya talán nem lényeges . kivéve a fékútban.
Nagyon lényeges a kis sebesség és a jeges/csúszós út.Igy a merev fémépitésű terepjárót odébb tudta tolni.A fa karosszéria nem sok szerepet játszott, ha jó helyen kezdte tolni.
Persze két egyforma baleset nem következik be , ugyanolyan kimenetellel.
Ha a 2,7 m3 víz 4o-os volt, akkor az 2,7 t, ehhez jön a teherautó tömege (hasra ütök) 2,3 t, összesen 5 t. A háromtengelyű mozdony legalább 30 t, a 2 siklott kocsi legalább 2*10 t, összesen 50 t. Azért minimum 10-szeres túlerőben volt a vonat, ennek ellenére nem lett roncs a teherautó. Még a vezetőülés felől sem volt a feltehetőleg fa anyagú kasztnin súlyos sérülés.
A spanyol vasúti baleseteket vizsgáló hatóság előzetes jelentése szerint a múlt vasárnapi, dél-spanyolországi nagysebességű vonatbalesetet feltehetően egy, már a szerelvény érkezése előtt kialakult sínrepedés okozta.
A vasúti balesetek kivizsgálásáért felelős spanyol hatóság, a CIAF pénteken tette közzé előzetes jelentését a Dél-Spanyolországban történt kisiklásról. A dokumentum szerint
a pályahibát valószínűleg már a vonat érkezése előtt észlelni lehetett volna.
Az Adamuz közelében vasárnap este kisiklott nagysebességű vonat balesetének helyszínén egy nagy fémdarabot találtak, amely feltehetően a nyomozók által keresett forgóváz, és kulcsfontosságú lehet a legalább 42 halálos áldozatot követelő katasztrófa okainak feltárásában.
Ja hat igy igen, hogy valto is benne van a stikliben, mar mas a tortenet. Az eddigi hirekben ez nem szerepelt csak hogy uj-szeru karban tartott egyenes vonalon tortent.
Látszik a képeken, hogy pont egy hegesztésnél volt a síntörés, ami a betonaljakra dobta a vonat végét, ami utána a váltón még jobban kisiklott, és átkerült a szembevágányra.