Keresés

Részletes keresés

ásítósmacska Creative Commons License 2022.10.21 0 1 667

Iszonyat hosszú és dagályos a leírásod, kb. a második mondat után már letettem volna, ha ez alapján akarnék nekifogni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (661)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.21 -9 0 666
Előzmény: Törölt nick (665)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.21 -9 0 665

Ez is 3 csillagos (nezd meg a listan), brit, es mell :-)

 

https://www.youtube.com/watch?v=....

 

 

 

Előzmény: ásítósmacska (660)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.20 -9 0 664

Ha valami be van pacolva, az mar nem lehet izetlen meg jellegtelen  :-)

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.20 -9 0 663

Kerestem neked egy masik brittöl is egy receptet, itt is mell-file van :-)

 

https://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/good-old-chicken-tikka-masala/

 

PS.: ha Te nem szereted a csirkemellet mert  Neked az  izetlen meg jellegtelen, akkor csinald csirke-combbol.

Előzmény: ásítósmacska (660)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.20 -9 0 662

Nem tudom hogy ki az a Heston Blumenthal :-)

 

A melle egy íztelen jellegtelen izé ehhez.

 

 

Ha csirke mellel nem etted, az altalam irt recept szerint,  akkor honnan tudod hogy izetlen? :-)

 

Vagy altalaban neked a csirke mell barmihez is izetlen jellegtelen ize?

 

 

Előzmény: ásítósmacska (660)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.20 -9 0 661

nem horvátrozi alapjan kell csinalni

 

 

Ebben  ^ akkor egyet ertünk :-) 

 

PS.: ezt irtam  ugye >

 

de a hatan van egy recept, amit nem ajanlok :-)

 

A tasak egy un Horvath Rozi marka ...

Előzmény: ásítósmacska (659)
ásítósmacska Creative Commons License 2022.10.20 0 1 660

Heston Blumenthal receptje pl tökéletes. És igen, combból kell. A melle egy íztelen jellegtelen izé ehhez.

 

https://www.google.com/amp/s/divany.hu/gasztro/blumenthal-csirke-tikka-masalaja/amp

ásítósmacska Creative Commons License 2022.10.20 0 1 659

Indiai kaját nem horvátrozi alapjan kell csinalni hanem authentikus forrásból. 

 

Egyik kedvencem a chicken tikka .

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.20 -10 0 658

No, a hetvegere akinek kedve van egy recept :-)

 

Pakoltam a füszeres reszben a konyhaban, es talaltam egy regi bontatlan csomag kesz füszert, ezt meg akkor hoztam amikor Anyut apoltam, mar tavaly lejart, de a hatan van egy recept, amit nem ajanlok :-)

 

A tasak egy un Horvath Rozi marka, kurkuma van benne, a hatan levö recept amit nem ajanlok az meg valami csirke tikka masala lenne.

 

Ket dolog miatt nem ajanlom: mert megitelesem szerint -en egy valoban gyakorlott haziasszony vagyok, tehat tudom mit beszelek-  el vannak a dolgok a mennyisegnel meretezve, es a csirke husnak a tipusa sem passzentos szerintem.

Ah ja, es esetekben tul van ..hm...  fözve, a darabok oldalankent 4-4 percig, (es aztan darabolni, no, szoval ... ) es akkor ha a ..hm... szosz kesz van, akkor abban meg 5 percik kellene forralni! ...

Talan meg azt is megemlitenem meg az elejen, hogy a pacba -ilyen tipusuba- mindig! teszünk valami olajat, ha nem is sokat, de a porok miatt es a kisdarabos füszerek miatt az azokban levö iz es illat kioldasa miatt egyszerüen kell a pacba az olaj.

 

csirkecomb van megadva (kicsontozott), de csirke mell kellene ide, aki szokott  csirket sütni fözni, az tudja hogy a combnak egesz mas az ize mint a mellnek (az allagrol most nem beszelek), a masik meg ami szerintem  -hogy most csak egy dolgot emeljek ki a nem passzolo mennyisegböl ami a tasak hatan meg van adva, az a 4/negy darab közepes citromnak a leve, ez aztan abszolute nem megy, meg pacba sem, hiszen a mennyisegek 4 darab kicsontozott csirkecombhoz lennenek, gondoljon csak bele mindenki, a combrol a bör es ha csircsik van az le, csont ki, marad 4 alsocomb-hus, es 4 felsö comb hus, ez ranezesre kb 6-7 deci lenne, ha ezt egy talba beleteszem, es ugye ehhez kellene akkor a pac, a pacban nem kell uszni semminek sem, az nem leves, a pac folyadekja lenne 3 deci joghurt es a 4 db közepes citromnak a leve, no a citromle az legalabb 1-1,5 deciliter lenne (citrom nyomon kinyomva ugye, ez 8 db fel citrom lenne, aki föz rendszeresen, az tudja rögtön hogy a citromle az egy oriasi mennyiseg a receptben).

 

Leirom ide hogy mi van a tasak hatan megadva, mennyiseg es recept is, alul  utanna meg megirom hogy en hogy csinalom, azt akinek kedve van, valoban ajanlom, no, akkor a tasaknak a hata:

 

hozzavalok: 4 db csirkecomb kicsontozva, 3 evökanal romai kömeny (sok, egyertelmüen), 3 evökanal füstölt paprika (ez gondolom piros paprika lenne, de  a vegen ha a pacban benne vannak a husdarabok, akkor lehet üvegfedö alatt az egeszet un füstölni, egy kb tenyer nagysagu dupla jo minösegü alufoliara  amit a pacos tal közepere teszünk, a grillröl 1 kisebb tojas nagysagu faszendarabot ami mar nem langol, es meg fekete szinü- ratenni a foliara, az üvegtalra egy üvegfödö, amin kis luk van, oszt hagyni a darabot kihülni.  A tal közepen van a folia, ha kell elötte körbe a szeleit felhajtani, hogy csak a szükseges mennyiseget takarja, es a füst a pacban levö nem takart reszt atjarja, ha a faszen ki van veve, akkor at kell kevezni a pacos hust, megint letakarni, majd ugye a süteshez kivenni a darabokat, lecsöpögtetve a pacot roluk, ami raragad a hurra, az marad ugye, tehat huscsipesszel? majd darabonkent a serpenyöbe bele  a husdarabok majd. Hogy honnan lenne faszen keznel? :-), no ugy lenne jo tervezni, hogy mondjuk egy este valaki grillezik, masnap delre ezt a csirkes etelt betervezi rizzsel, a csirket beteszi a pacba, a hütöbe, es amikor grillezik akkor ki egy faszendarab, ra a foliara, addig kinnt van a pacos hus a konyhaasztalon, ha a szen lennt van, akkor a hütöbe vissza, vagy hagyni kell a faszen dolgot, annelkül is jo, en szoktam ezzel  a faszennel faksznizni :-), mert nagyon jo etel),  2 evökanal örölt korriander, 2 teaskanal Horvath Rozi kurkuma (ez jo, ha a kanal csapott), 1 teaskanal cayenne-i bors (na ja, en kettö csapott kanallal vennek), 10 gerezd foghagyma (nagyon sok), 3 evökanal reszelt gyömber (sok, a fele is eleg lenne), 300 gr görögjoghurt (nagyon sok, kb a fele is eleg lenne), 4 közepes citromnak a leve (nagyon sok, erröl mar irtam), 20 gramm hamozott, kockazott paradicsom (fölösleges, helyette mehet jo minösegü paradicsom püre helyette, es akkor nem kell mixelni meg a paradicsom darabok miatt a hust a vegen agyonfözni, hogy valamennyire mixelni lehessen, a dobozbol vagy üvegböl jo a paradicsompüre), 200 gramm tejszin (kicsit sok), 1 evökanal so (sok), 3 ecökanal vaj (minek?? ebbe az etelbe? olaj-oliva olaj vagy mas, vaj nem kell,  föleg semmifele vizes vaj nem, helyette olajat venni),  2 evökanal olivaolaj (keves), 1 nagy fej vöröshagyma (most akkor mekkora a nagy fej? en vennek mondjuk 2 pupozott normal nagysagu evökanal mar finoman összevagott hagymat, ha valaki a hagymaban nem biztos, akkor egy alma nagysagu, de legyen feher hagyma, az gyengebb, azzal nem lehet semmit sem elrontani).

 

Es akkor jön a tasakon levö un elkeszites: a romai kömenyt, a paprikat, a koriandert, a korkumat, a cayenne-i borsot  összekeverjük, egyharmad reszet felretesszük, 6 gerezd zuzott foghagymat  es 2 evökanal reszelt gyömbert adunk a nagyobb  resz füszerkeverekhez, majd simara keverjük a joghurttal, a citromlevel es a soval, ebbe tesszük a husokat es a hütöben 6 orat pihentetjük.

 

No, itt közbe kell szolnom, mindenkeppen :-), Lanyok, Asszonyok :-), aki szokott fözni, az tudja hogy pont forditva kell csinalni a pacolt husokat amik darabosak, vagyis egy üvegtalba a darabolt hus, es ra a füszer,  összekeverni -legjobb kezzel, vekony gumikesztyüvel, gyogyszertarban is lehet kapni ilyent, majd  az stb-k (< itt a joghurt es a citromle stb,  ertve > itt kell ugye meg ennyi mennyiseghez kb 2 evökanal olaj, összekeverni, es nem forditva, hogy a pacba bele a hus, de aki hogy szeretne, ugy csinalja.)

 

Egy serpenyöben oliva olajat hevitünk  (ez  ha teflonos akkor jo a kb ket evökanal oliva olaj, a serpenyö nagysaga akkora hogy minden hus egyszerre belefeküdjön ha csirkecombbol van az etel), majd a husok mindket oldalat 4-4 percig sütjük közepes höfokon. Falatnyi  darabokra vagjuk a megsült hust.

 

(Es akkor most jönne? egy masik serpenyö?) A vajon megdinszteljük a  kockara vagott vöröshagymat, hozzaadjuk a maradek foghagymat (ez lenne 4 gerezd, kinyomva),  gyömbert (ez lenne egy  evökanal, ami sok), es a felretett füszerkevereket, hozzaadjuk a paradicsomot, felforraljuk, majd simara turmixoljuk (hol vagy mivel? Botturmixszal? Vagy üvegesbe bele, fedö es nyomni a gombot? A tovabbiak miatt ugy nez ki hogy un bot-turmix-szal kellene magaban a serpenyöben turmixolni), belekeverjük a tejszint, vegül a husokat, es 5 percig forraljuk. (Hozza rizs.)

 

Valaki kiprobalhatna ezt a receptet, pont ahogy meg van adva, es itt beszamolhatna rola, valoban erdekelne hogy hogyan sikerült.

 

No, es akkor az en receptem :-):

 

en kb közepes csirkemellnek 3 darab felet veszek, filet, tehat 3 db fel file,  ez  ürtartalomra kb annyi mint a 4 comb bör es csont nelkül, ezt kockazni szoktam, olyan kb dio-atmerö nagysaguakra, forma ahogy jön,  inkabb lapos mint labda, tehat  max kb 1-1,5 centi vastag, ahogy sikerül, bele egy üvegtalba, es a következök mennek ra: fel (1/2) evökanal összenyomott foghagyma,  fel (1/2) evökanal reszelt gyömber, kis so, 1 evökanal (csapott) pirospaprika, csili por (fel kiskanal  kb), 1 kiskanal örölt  korriander (csapott kiskanal), fel kiskanal örölt un romai kömeny, 1 kiskanal un Garam Masala por (lehet gondolom kapni nagyobb üzletekben), fel kiskanal (csapott) kurkuma, összekeverni, ra  1 evökanal citromle es 2 evökanal joghurt, összekeverni, majd kb  1-max 2 evökanal oliva olaj vagy mas olaj, aminek nincs valami extra szaga, tehat nincs bele logatva mar eredetben valami füszer stb, es erre menne a faszen stb, de ezt el lehet hagyni), üvegfedö, vagy nylonzacskoba bedugni es a hütöbe be. En magam mint irtam ezt össze szoktam a grillezessel kötni, igy ejjel benne van a hütöben, masnap delelött csinalom meg, de ha valaki kihagyja a szenet, akkor kb 1 ora  mint minimum a hütöben eleg, fel ora mulva atkeverni, sütes elött is egyszer, valami fözöcsipesszel vagy fogoval -kinek mi van- a darabokat aztan kivenni, stb serpenyöbe stb).

 

Tehat akkor sütünk, vagyis a husdarabokat:  en egy nagyobb laposabb  (kb 5-6 centi magas) serpenyöben szoktam, lehet egyszerre is emg ketszerre is sütni, serpenyöt jol megmelegiteni, teflonos,  kb 1 - 2 evökanal oliva olaj bele, a serpenyöben csak csöppekben, csikokban van az olivaolaj, tehat nem all benn semmilyen magassagban, hosdarabok bele, mindket oldal kb csak 1 perc, latni a sütes nyomat, kis barnas, tehat aranylag a közepesnel magasabb höfokon sütni, kivenni, felretenni.

 

A serpenyöbe most kb 5 evökanal olivaolaj megy ebbe kb 1 enyhen pupozott kiskanal egesz romai kömeny (kis hosszukas vilagosabb szinüek), most mar közepesen van a hö, ezt kb 10 masodpercig atsütni, megfutattni, keverni, ra  egy közepes nagysagu de mar finoman  összevagott hagyma, ezt kb 1 percig futtatni, keverni ha kell, fel evökanal reszelt  gyömber, fel evökanal összenyomott foghagyma, ra kb 1-max 1,5 deci süritett paradicsom, kb 1 percig  kicsit bugyogtatni, bele a maradek pac (kb  2 evökanal), fel kiskanal csilipor, fel kiskanal örölt koriander por (ez az örölt lehet durva öröles is nyugodtan) fel kiskanal örölt romai kömeny-por, kb fel evökanal vagy egy csapott ek Garam Masala por, fel kiskanal kurkuma, , kis so, 2 percig összebugyogtatni, bele a csikkemell megsütött darabok, hozza 1- max 1,5 deci viz, összekeverni, fedö alatt 2-3 percig nagyon kicsit bugyogtatni, bele 1- max 1,5 deci tejszin, megbuggyogtatni, felrehuzni es belekeverni kb 1 evökanal Bockshornklee-levelet (ennek nem tudom a magyar nevet). Es ehhez is rizs.

 

Tudom hogy most minden nagyon draga, ezeket a füszereket nem kell most extra megvenni, nekem ezek altalaban vannak, ha valaki hagyomanyos magyar konyhat vezet, akkor ez annak talan draga, de aki szokott neha az osztrakokhoz atugrani, annak ajanlani tudom az osztrak Spart, ott nem tul dragan lehet aranylag nagyobb mennyiseget venni, nem kis tasakokban, hanem vannak müanyag vagy üveg- üvegek pl,  vagy a Hoferban is van nagyobb csomagolasban es igy olcsobb, tehat annak ajanlom aki mar eleve nem csak magyarosan föz, vagy ha kedve van a dragasag mellett megis atallni valami mas fele konyhara is.

 

 

Meg egy gyakorlati tanacs altalaban a pacolashoz: en  nem mindig üvegtalban pacolok, hanem nagyon sokszor egyszeüen ha kb a hus fel kilo körül -vagy max haromnegyed kilo,- akkor egy nylonzacskoban :-), nagyon praktikus, ilyenkor visszatekerem a zacskot egy kb 5 centi magasra, alilta kis olaj, ra egy reteg hus (en kb 25x30-es zacskot hasznalok ehhez) ra füszerek, vagy mas, pl mustar, bors?, mikor mivel pacolok hust) kis olaj, megint egy reteg husdarab, füszer stb, olaj, es egy harmadik reteg, füszer stb olaj, zacsko szajat szorosan megtekerem hogy ne legyen benne levegö, es a bezart zacskoban az ujaimmal atnyomogatom a hust, be a hütöbe, a zacsko csavart resze alul, fel ora mulva atnyomogatni, vissza, de akkor mat a csavart zacsko resz fölül, ha 1 ora eltelt, akkor lehet mar nyugodtan sütni,  a zacsko ra egy talcara, nyaka visszatekerve, villaval a sepenyöbe a husdarabok vagy eppen szeletek, vagy darab amit körbe hirtelen atsütök es majd megy a sütöbe hogy keszre legyen. Zacsko megy a kukaba, talca öblitve.

 

Ha valakinek jo ötlete van a pacolashoz, en is nagyon szivesen tanulok meg, mert fözni es sütni nagyon szeretek, a kellö idöt is raszanom, mindegy hogy esetekben amikor fontos akkor mennyit kell faxnizni :-)

 

Törölt nick Creative Commons License 2022.05.17 -2 0 657

No, Lanyok-Fiuk :-) ma megint sütök :-)

 

Az ugynevezett mezes-kremes sütit fogom sütni, de most mar mindjart reggelizünk, ugyhogy majd estefele leirom a receptet, ha valaki addig ide benez, es van egy jo receptje ehhez a sütihez, akkor irja le, es este megnezzük majd hogy a kettö között van-e elteres, mert ugye ahany haz annyi szokas :-), es en mindig  szivesen  tanulok.

Törölt nick Creative Commons License 2022.05.03 0 0 656

Kösz.

 

Azon a tajon meg nemigen jartam.

 

 

PS.: es akkor egy kis sütes :-)

 

Ma levelestesztat összekeszitettem, majd holnap sütök belöle turus taskakat, az ötlet onnan jött, hogy a kertben van mar ez a citromleveles növeny, ennek a viragzas elött a kis zakkoslevelkei nagyon jok a süteshez, a turos töltelekbe en darabos turot hasznalok, kis tejfölt, kis sot, cukrot, vaniliat (a turonak a mannyisege szerint egy kis ruddarabot -ugy kb 2-3 centi hosszut- levagok, felbevagom, kikaparom, a kikaparas megy a turoba, a hejat meg egy üvegbe cukor köze beteszem, ha valamibe bele kell vaniliat fözni, akkor innnen is szoktam vaniliat kivenni), mazsola -olyan ami nagyobb szemü es vilagosabb szinü es nem olyan kemeny mint a barnas szinü, ezt nem is kell langyos vizben elötte beaztatni, majd a citromos kis zöld levelkek   (hatukat is nezni hogy nincs-e rajtuk valami pötty, vagyis valami rovartol kis tojascsomocskak, tehat csak teljesen szep kis levelkek, mosni nem kell), összetekerem a levelkeket, hosszaba elvagom többször, majd keresztbe többször,  bele a turoba, egy kb fel citromnak a hejat meg belereszelni,  - en fel kilo turohoz 3 sargajat teszek, a feherjet habba verem, ket reszletben bele a turoba, az elsö felet a habverövel aranylag jol beleforgatom, a masik felet meg mar csak ovatosan, ettöl a töltelek is megnö sütes közben a taskaban.

 

Egyebkent tavasz környeken, nyar eleje környeken nemcsak ezzel a zöld levellel csinalom a turos leveles kis taskakat, hanem ha a kapor nö a kertben, akkor kapros turos tölteleket  is csinalok.

 

PPS.: ennek a kis citromos izü növenykenek a viragzas elött a levelei nagyon jok szörpnek is, en is szoktam csinalni, de meg most nem, nöjenek meg egy kicsit.

 

 

Előzmény: Wic (655)
Wic Creative Commons License 2022.05.03 -1 0 655

Nemesvid, Somogy megye. Marcalitól kb. 15 km.

Előzmény: Törölt nick (654)
Törölt nick Creative Commons License 2022.05.02 0 0 654

Na, ha legközelebb elmegyünk valahova enni valami jo helyre, akkor a szarvast ki fogom probalni, a nyulcomb nem problema, maga a nyul sem ugye, de combbal meg eddig nem kiserleteztem.

 

No, galambot sem ettem meg eddig :-), de azt nem igerem meg hogy azt is kiprobalom.

 

PS.: ahol a Nagymamad lakott, ez a Nemesvide merre van? Sosem hallottm meg erröl a helyröl.

 

 

Előzmény: Wic (653)
Wic Creative Commons License 2022.05.02 -1 0 653

A strucc a borjúra emlékeztet kicsit, a szarvas húsa pedig nagyon jó, érdemes kipróbálni (talán a bárány és a marhahús között van ízre, legalábbis nekem, de a rostjai sokkal vékonyabbak, mint a marhahúsé).

A vaddisznó nekem semmi extrát nem nyújtott.

A nyúlnak a hátsó combját kóstold meg, rántva. A nyúlmáj meg kiváló hagymásan lesütve.

A fácán nekem száraz, bár ízre jó.

Nagyanyám Nemesviden még csinált galamblevest, de annak az ízére már nem emlékszem...

Előzmény: Törölt nick (652)
Törölt nick Creative Commons License 2022.05.01 0 0 652

szarvaspörkölt

 

Hat most lehet hogy  meg fogsz mosolyogni, de en meg szarvashust nem ettem, nem is csinaltam.

 

Ezekböl hogy szarvas meg vaddiszno meg strucc, meg nemistudom milyen hus, na ja, biztos nagyon finom, de nekem szokatlan, igy nem is probalom meg.

 

Az egyedüli ami extra lenne talan a marha-es borju meg barany/birka hus mellett (az utobbi kettöt csak valami görög recept szerint csinalom, amikor nyaraltunk regebben többször is a görögöknel, ott volt az a szuflaki vagy micsoda, palcara felfüzött  grillezett hus, na akkor ott a görögöknel megtanultam par nagyon jo receptet a baranynak/birkanak a grillezesehez), az a nyulhus, de abbol is csak a melleresz. Ritkan csinalok ilyent a magyar vadashoz hasonloan, zsemlegomboccal.

 

A szokott szarnyasoknal van viszont egy talan szokatlan, az a facan, meg aranylag fiaral voltam amikor egy facanvadaszatra elvittek, no akkor tanultam meg  elmeletben  hogy a facanhussal mit kell kezdeni, de mar ferjnel voltam, amokor a korabban tanultakat hasznositottam :-)

 

A facanvadaszaton ahol voltam anno,  szerintem sörettel :-) löttek a madarat (nem azzal, de nagy csodaloja voltam annak hogy a madar el lett talalva), a madarat mindennel együtt egy-ket napra fel kell kötni hogy erjen ugye,

Előzmény: Wic (651)
Wic Creative Commons License 2022.04.30 -2 0 651

Harcsapaprikás túrós csuszával?

 

Legjobb!

Mint a szarvaspörkölt juhtúrós sztrapacskával...

 

Előzmény: m54-b (650)
m54-b Creative Commons License 2022.04.29 0 0 650

örölt safranypor, de jobb izübb a szalacskakkal, de az lehet hogy valakinek draga

 

Egy jó harcsa áránál már nem sokat számít...

Harcsapaprikás túrós csuszával?

Előzmény: Törölt nick (648)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.29 0 0 649

No, megvan: a Wels az a harcsa :-)))

Előzmény: Törölt nick (648)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.29 0 0 648

No, akkor meg egy hal recept, a halat tegnap amikor elhoztam a tegnapi ebedre a halat mar akkor megrendeltem a jövö hetre.

 

2 szemelyre:

 

a) 60-70 deka Wels-file, majd mindjart megkeresem a magyar nevet, keves citromsaft, so, bors, kis liszt a beleforgatashoz, es kb 2-3 evökanal oliva olaj;

 

b) kb 30 deka vekony spagetti;

 

c) 2 evökanal oliva olaj,  1 közepes hagyma, 2 foghagyma gerezd,  1-1 töld es piros hegyes paprika, közepesen erös, nem az a nagyon erös, de azert közepesen szeles paprikak, 1 lila kis  padlizsan, 1 kisebb cukkini, egy keshegynyi safranyszalak (vagy 1 keshegynyi örölt safranypor, de jobb izübb a szalacskakkal, de az lehet hogy valakinek draga), 1 deci  szazaz feherbor, 1 deci zöldsegle (kockabol :-)))), 1 husos paradicsom, 1 deci tejszin, egy kaveskanal (enyhen pupozott) Maizena (ez egy feher por, kemenyitö, szoszokat lehet vele süriteni, a kiszerelese dobozban, azon belül tasakban, kb 20-25 dekas csomagolasban, en sokat hsznalom ezt szoszokhoz, lisztet a szoszhoz sosem hasznalok, vagy a gyümölcsleveshez sem, nagyon tudom ezt ajanlani, ha valamit csak könnyen kell  habarni, ahhoz kivallo), so, bors, aprora -valoban aprora- vagott kis petrezselyem vagy friss kapor, nem sok, mindkettö is mehet együtt, összevagva nem több a kettö együtt mint egy pupozott kaveskanal;

 

d) frissen reszelt parmesan (sajt, de nem muszaj, en reszelek egy kicsit, de annelkül is megy).

 

No a ket darab halfilet ( 30-35 deka darabonkent) hideg folyo vizzel öbliteni, röviden, konyhapapirtörlövel szarazra törölni, tapogatni kb szarazra, 2x2 vagy 2,5x2,5-ös kockara vagni (filenek a vastagsagatol függ), talba bele, so-bors-kis citromle magok nelkül ra, kezzel kicsit megkeverni hogy minden mindenhol legyen.

 

A hagymat pucolni -en feher szinü hagymat hasznalok a halhoz- , foghagymat pucolni, mind a kettöt nagyon aprota vagni, a ket hosszukas paprikat hosszaban elvagni, csutka fele meg magok ki, kb 1 centi szeles csikokra vagni, 1x1 cm re  kozkazni, a padlizsant es a cukkinit megpucolni, szinten kockazni  kb szinten 1x1 centire (a cukkinet belül nezni hogy a magok mekkorak, ilyenkor szinte meg nincsenek magok, de en ennek ellenere a maghaz vonalaban egy kaveskanalat vegighuzok, ha meg vannak magok, akkor meg azokat kikaparni hosszaban), a paprikak es a padlizsan-cukkini kockak kb egyformak legyenek, vagy kb 1x1 centisek vagy 1,5 x 1,5 centisek, a paprika a kiindulo hogy ott kb mekkora nagysag megy, utanna ahhoz a merethez kb a többi kettö, a paradicsom csutkajat es befele valo kis kemeny tölcserszerü reszt kivagni, a hejat a feneken kis keresztbe vagni, forro vizbe be, kb fel perc utan ki, hidegviz ra, addig a valoban felfort vizbn hagyni amig a heja nem kezd megrepedni, akkor gyorsan ki kell venni, a lukkal ahol a csuma volt lefele  egy talba tenni, hidegviz ra, ettöl a hejat ledobja, vagyis könnyen lejön, felbe vaggi, magok ki, a husat szinten  valoban kicsi kockakra vagni.

 

No, az elökeszites megvan,  a hagymat, foghagymat, az összevagott paprikakat, a padlizsant es a cukkini kockakat egy nagyobb serpenyöben (en egy kb 34 centi atmeröjübe es kb 6 centi magasba (ZHG) teszem, közepesen vastag -kb csak 2 mm tömör alja van, de maganak a serpenyönek is van sulya, szoval normalis fala van) a mar meleg oliva olajjal alatta, majd bele a kockakat, atparolni, en magas hömersekleten szoktam, keverem allandoan, de nem kell megsütni vagy atsütni, parolni kell,  1-2 perc alatt megvan, bele a safrany, a bornak  es a zöldseglevesnek a fele, hömerseklet visszatekerve, a parolas aranylag rövid ideig megy, pepes kockak nem jok, bele a paradicsom kockak, atkeverni, majd a tejszin, a maradek fel-fel borral es kockalevessel a Maizenat összekeverni egy talkaba, bele a serpenyöbe, 2-3 percig kicsit buborekolni hagyjuk, so es bors bele.

 

Közben a spagettit megfözzük, nem puhara, hanem meg tartasa van (al dente), leszürni es bele a serpenyöbe az immar szoszba.

 

Egy masik serpenyöt veszünk, oliva olaj bele, amig az olaj meleg lesz, addig a kokkata vagott kalakat lisztbe megforgatjuk, en abba a talba amiben a halkokkak vannak, szoktam a lisztet beletenni, a szelenel fogva a talat  a halakat megforgatom (magam fele forgatom :-), majd egy nagyobb szüröbe bele, es a fölösleges lisztet a szürövel kirazom, megy ez, bele a serpenyöbe, olyanba amibe nem tagad semmi, teflon vagy valami hasonlo belsejü, gyorsan magas fokon atsütni, majd a halkokkak is mennek a szoszba bele, összevagott petrezselyem meg kapor (vagy csak petrezselyem) bele, egy lukas keverölapattal ovatosan összekevetni, es kesz is van.

 

Mely tanyerba talalni, olyan allaga van hogy a szosz latszik hogy szosz van, tehat  nem spagetti hallal, hnem szoszban van az etel. Ra kell  reszelni a parmesant, es lehet enni, hideg fröccs nagyon jo hozza :-)

m54-b Creative Commons License 2022.04.29 0 0 647

(A fordítós témát  trécsben folytattam https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161388595&t=9032338, amennyiben valakit érdekel.)

Előzmény: Törölt nick (646)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.29 0 0 646

Nagy-nagy köszönet mb-nick kollega  a segitsegert :-)

 

Es nem is elöször, emlekszem meg ra, hogy probaltal nekem segiteni a hosszabb szövegek tekinteteben is, de mostanaban igyekszem mar ezekröl leszokni.

Előzmény: m54-b (645)
m54-b Creative Commons License 2022.04.28 0 0 645

 

 

Egy mindig kéznél levő fordítót tudok ajánlani:

 

https://crow-translate.github.io/

 

Csak kijelölöd a szöveget, lenyomod a megfelelő bill.kombinációt (én a CTRL + E -t állítottam be), és megjelenik az ablak a fordítással!

 

Ami külön előny, hogy van benne OCR, tehát képről is lefordítja a szöveget (ha nem túl tiritarka a szöveg háttere).

Előzmény: Törölt nick (644)
Törölt nick Creative Commons License 2022.04.28 0 0 644

Hali Mindenkinek :-)

 

Most talaltam meg ezt a topikot, es egy halreceptet szeretnek leirni, ma csinaltam, egy nick kollega mondta meg a nevet magyarul, a hal neve > Kék Maréna, a nemet neve: Balchen.

 

No, ket szemelyre csinaltam, ugy rendeltem meg a halat, evente kb 3-4 szer csinalom, mi aranylag sok halat eszünk, igy ez is idönkent sorra kerül:

 

2 db  60-70-dekas halat rendeltem, mar kibelezve konyhakeszre, mindkettö csak  egy hajszallal több volt mint a 70 deka, tehat pont az  volt amit szerettem volna.

 

Hozzavalok a halon kivül:

 

a) - 1 kicsit nagyobb foghagyma gerezd,  so, bors, 4-6 Salbei level (ennek sem tudom a nevet magyarul sajnos), es 2 db közepes baberlevel egyszer, aztan >

 

b) - 3 foghagyma gerezd, 3-4-5  evökanal un letisztitott vaj (un Butterschmalz), kb  4 deci feherbor (nem edes), kis szerecsendio ami majd reszelve lesz kicsit, 2-3 Thymian agacska (nekem van a kertben), 2-3 kis petrezselyem szar, leveles, hosszu szar nem kell, 1 kaveskanal szaritott majoranna, inkabb csapott mint nagyon pupus, es kb 3 deci tejszin.

 

No, a sütöt bekapcsolni, en kb 220 fokra kapcsoltam be, a megpucoltan vett ket halat hidegvizzel kivül belül kiöbliteni, konyha papirtörlövel szarazra törölni, egy kis cseszebe vagy talkaba az a) megpucolt foghagymat belenyomni foghagyma nyomoval, keves so hozza (en fel kicsi kaveskanal sot tettem hozza), összekeverni, majd ezzel a halaknak a belsejet bedörzsölni, majd a halakat mindket oldalon kb 1- masfel centi melysegben bevagdosni 5-6-7 szer, a hal böret so-borssal könnyen (es nem sokkal) bedörzsölni, a baberleveleket összetörni, a Salbei leveleket kicsire cuflazni, es mindkettöt a vagasokba beletenni.

 

No, nekem van egy nagyobb keramia talam, teglalap alaku, a sütöbe is be lehet tenni, ebbe bele a letisztitott vaj, be a sütöbe megolvasztani, talat kivenni, bele a ket hal, most mar közepesre kapcsolni a sütöt, es idönkent a halat a vajjal meglocsolni, es neha forditani.

 

Közben a feherbort felfözni, ebbe kis szerecsendiot reszelni, mondjuk 3-4x meghuzni a diot a kis reszelön,  kis so es bors,  a b) ben levö fokhagymakat pucolni, pelenyomni a borba, bele a b)-ben emlitett füszerek, bele a keramia formaba a halhoz, vissza a sütöbe, a halakat közben locsolni a level, es addig hagyni a sütöben amig a hal körüli le kb a felere le nem redukalodik. Ezutan a sütöt a maximumra fölül felkapcsolni (also marad közepes), bele a lebe a tejszin, es addig sütni most mar a halat, amig nem lesz un Krusteja, vagyis egy jol megsült böre (amig a Kruste keszül, akkor mar a halat nem kell forgatni)

 

Rizzsel ettük a halat.

 

 

Wic Creative Commons License 2020.09.30 -9 0 642
ásítósmacska Creative Commons License 2020.05.18 -2 1 641

Hogy legyen már egy kis mozgás errefelé... :)

 

https://index.hu/kultur/eletmod/2020/05/17/vilagkonyha_texmex_chili_con_carne/

gitana19 Creative Commons License 2019.11.15 0 0 640

OFF

Páva? Komári pulyák?

ON

Előzmény: ásítósmacska (639)
ásítósmacska Creative Commons License 2019.11.04 -1 2 639

Egy kis aktualitás... :-D

 

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.22 0 0 638

Nem. Süngomba.

Finom gombás omlett lett belőle.

:D

Előzmény: Wic (636)
Wic Creative Commons License 2019.10.21 -1 0 637

Most rendeltem 10ezerért. :)

A munkatársakat is megfertőztem....

:D

Előzmény: Törölt nick (634)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!