A buszvezetők addig ne induljanak el a busszal, amíg a fiatalok át nem adják helyüket az idős utasoknak vagy állapotos kismamáknak – ezt javasolja majd a Kunság Volánnak Nagypál Sándor kecskeméti alpolgármester és Lévai Jánosné képviselő.
Ez nem új ötlet, ez lesz a társadalom totális ellenőrzésének eszköze mindent tudni fognak az emberől hol jár, mire költi a pénzét stb. Arra hivatkozva fogják kötelezően bevezetni hogy így tárolják az ember egészségi adatait és balesetnél tudni fogják. A következő lépcsőben eltörlik a készpénzforgalmat és kötelező lesz a elektronikus pénz amit a chip tárol majd, így tudják majd kinek mennyi pénze van és mire költi, akit el akarnak intézni annak egyszerűen letiltják a pénzt a chipjén.
Öt évig utaztam Bp-Debrecen vasútvonalon rendszeresen. 3,5 óra volt az út. A nénikék nemcsak, hogy ingyen utaztak, de pofátlanul még azt is elvárták a fizető utastársaiktól, hogy azok ingyenhordárként szolgálják ki az ő igényeiket. Tudod, ez az az eset, amikor egy kisebb kistermelői standra elegendő, többkosarat és bőröndöt megtöltő élelmiszerhalmot szállít valaki kézipoggyászként mert "kell az a pesti unokáknak". Az első 1-2 évben segítőkész voltam, segítettem nekik felcipelni a vonatra, meg felpakolni a csomagtartóra, meg persze lecipelni is a pályaudvaron. Aztán rájöttem, hogy rendszerszintű a probléma, ezek gyakorlatilag rabszolgának tekintik az utastársakat. Attól fogva nem segítettem.
Sic transit... Jelen esetben nem a világ dicsősége, hanem az utastársak szolidaritása. Ez társadalm iméretekben is bekövetkezik hamarosan.
Akár egy (kivülálló) utas is megszólalhat, ha egy egyértelmű helyzetet lát: kismamát, többgyermekest, embert bottal, gipszelt karral vagy lábbal stb. Nyilvánvaló balesetveszély, ha egy váratlan manővernél valaki végigtarolhatja az álló utasokat vagy maga sérül meg. Elsőre általános kérés (a legtöbbször hatásos), végső esetben célzott felszólítás egy elmerülten olvasgató közömbös felé... ;-)
Maga a cél alapvetően dicséretes, csak rengeteg megváloszalatlan kérdést vet fel a gyakorlati kivetelezés. (pl. ki számít idősnek?)
De tényleg jó nagy taplók vannak. Pár hónapja volt, hogy szálltam fel a buszra. Hátamon hátizsák, egyik kezembe szatyor, másik kezemmel vezettem a háromévest és akkor voltam 7 hónapos terhes és még jó idő volt, tehát kabát nélkül ez elég jól látszott. Az üléseken terpeszkedő 30-as pasik meg csak néztek ki a fejükből.
Egyszer utaztam egy tömött buszon, ahol a söfőr beleszólt a mikorfonba: - addig nem indulok el, amíg valaki át nem adja a helyét a kismamának. (Ja,én álltam.)
Pistike ül a buszon. Egyszer csak odaáll mellé egy nyugdíjas néni, toporog, köhécsel, nézi Pistikét, mire az végre észreveszi. - A néninek fáj a lába? - Igen, kisfiam. - És a néni fiatal korában mindig átadta a helyét az időseknek? - Igen, kisfiam, ezt úgy illik! - Aha. Akkor azért fáj...
Ez tipikus demagógia, Döngölönek van igaza. Miért indul olyan busz ahol kilométereket kell állni, persze mert olcsóbb ritkán indítani zsúfoltan. Aztán a fizető utast hibáztatni miért nem áll kilométereket az ingyen utazó nyugdíjas helyett.