Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 5 órája 0 0 21864

A bergeron nálam régen bevált, aztán kipusztultak, de volt egy budapest, az nagyon fagyálló volt. Egyik évben a környékünkön lefagyott az összes kajszi, az én budapestem meg rogyásig volt. 

Előzmény: AmazingGecko (21858)
CBNora Creative Commons License 6 órája 0 0 21863

Mikor a házat vettük, volt a kertben egy kajszi. Sok-sok évig nem volt rajta egyetlen szem se, mindig lefagyott. Egyszer maradt rajta pár szem, de tényleg csak pár szem volt. Helyet viszont foglalt, most egy alma van a helyén, az nagyon jól érzi ott magát.

A fosóka magától kelt ki egy elég félreeső helyen. Szerencsénk van vele, édes, illatos, és nyersen a héja se savas. Előfordult, hogy azon is elfagyott a termés, de általában azért az terem.

Előzmény: öreg_néne_b (21862)
öreg_néne_b Creative Commons License 6 órája 0 0 21862

Én is eszem a fosókát is, de ültetni biztosan nem fogok a kertbe.

Ha csak pár szem marad a kajszin, az is jó, mert finom. De legyen tényleg finom...

Előzmény: CBNora (21861)
CBNora Creative Commons License 6 órája 0 0 21861

Én azért magunknak el tudnék képzelni egy ilyet, más normális kajszibarack itt szinte biztos, hogy lefagy.

Barackos gombócnak biztos jó, ahhoz pont apró kell, és az aromája is valószínűleg jobban hasonlít barackra, mint a kissé kajszibarack illatú sárga fosókánk gyümölcse. Én minden gyümölcsöt megeszem, ha nem túl savas, szerintem egy fa gyümölcse el is fogyna frissen.

Előzmény: öreg_néne_b (21860)
öreg_néne_b Creative Commons License 6 órája 0 1 21860

Tehát piacra nem jó, mert apró és nem szállítható. Lekvárnak, pálinkának nem jó, mert nem aromás. Az én fogalmaim szerint semmire való (legfeljebb nemesítési alapnak).

Előzmény: Levestészta (21859)
Levestészta Creative Commons License 7 órája 0 0 21859

A Zard-nak  magas a cukorfoka, mindenhol nagyon édesnek írják, és brix fokolóval 

mérve is kiemelkedően magas állítólag.

(Ízre is finom, állagban, aromában nem vetekszik nyilván.)

Remélem minden évben fog teremni fagyállósága révén, és

eléggé ellenálló tehát permetezni sem nagyon kell.

 

(Nálam) ezek a szempontok.

Egyébként apró szemű, nem szállítható, kis mérete miatt nem értékesíthető,

íze nem vetekszik pld. a Magyar Kajsziéval.

Aki mást akar vele mint én, annak nem való, illetve másoknak inkább csak nemesítési programokba való.

 

De ezt azért le kell írnom:

Sok féle kajszim van, és tavaly nem akartam permetezni őket.

Hát a lentebb említett kajsziknak semmi baja nem is volt, még a Bergeronnak sem.

 

A Magyar Kajszin viszont jelentkezett a levéltetű, utána egy fehér penész szerű

bevonat a levelek fonákján, meg még valami.

Az a fa kipusztult volna ha nem nyomom le rovar és gombaölővel többször.

 

Most az a terv, hogy lesz permetezés, de nagyon visszafogottan.

Tavaszi lemosó lesz - benne virág monilia elleni hatóanyag is.

Utána mogyorónyi vagy egres méretű termésnél még kapnak egy kombót és kész.

Az a kajszi, amelyik nem bírja ennyivel, annak nincs helye az én kertemben.

És ez is főleg azért, mert még kicsik a fák, és az első 3 évben sérülékenyebbek mint később. 

Előzmény: öreg_néne_b (21854)
AmazingGecko Creative Commons License 21 órája 0 0 21858

Sunrosso/rubista
Augusztin 

Ananász
Mino
Zard

 

 

Ezeket a fajtákat nem ismerem, majd utánuk olvasok!

A korábbi bejegyzésemben nem leszólni akartam a Bergeront, mert jó fajta, nekem is van. Persze rögtön vírusos lett, rajta vannak a körök a magján. De a gyümölcse ettőll függetlenül jó minőségű egyelőre.  SZóval egy fajtának megteszi házikertbe, csak szeretnék beszerezni pár Sharka-rezisztenset is.

Szerintem jó, ha legalább 4-5 különböző fajta van a kertben (persze ez helytől is függ), így valamelyik biztos fog teremni valamennyit. Jó esetben akár 2-3 fajta is.

Előzmény: Levestészta (21853)
AmazingGecko Creative Commons License 21 órája 0 0 21857

Akkor jó. Mi a kajszi nagy részét frissen esszük, kisebb részét lekvárnak tesszük el. Ha ezt le kell szűrni és átpaszírozni kicsit, az nem gond, pár perc alatt megoldható.

Előzmény: firpoliono2 (21855)
AmazingGecko Creative Commons License 21 órája 0 0 21856

"a Bergeront pedig sharka rezisztensnek írják."

 

 

A Bergeron egészen biztosan nem Sharka-rezisztens, de még csak nem is toleráns. Érzékeny a Sharkára és a moníliára is.

 

https://www.magyarikert.hu/index.php/gyumolcsfak/kajszi-3/

 

Amúgy jóízű a gyümölcse, teljesen okés fajta, csak nem rezisztens semmire.

 

Előzmény: Levestészta (21852)
firpoliono2 Creative Commons License 26 órája 0 0 21855

Friss fogyasztáskor a rostosság például a Bergeronnál egyáltalán nem zavaró. Feltételezem, hogy más kajszi fajták esetén sem zavaró.

Előzmény: AmazingGecko (21850)
öreg_néne_b Creative Commons License 30 órája 0 0 21854

A Zard-ot még tavaly előtt, arról idén már várok pár szem termést.

De tudom az kiskertbe való apró szemű fajta.

 

Az ízét sem dicsérik, egyszerű édes íz, semmi zamat. Szerintem legfeljebb nemesítési alapnak való.

Előzmény: Levestészta (21853)
Levestészta Creative Commons License 1 napja 0 0 21853

Bár nálam is van Bergeron és Magyar kajszi, az utóbbi 2 évben

más irányban indultam el. Ezeket a fajtákat legutóbb ültettem:

 

Sunrosso/rubista
Augusztin 

Ananász
Mino
Zard

 

Közös tulajdonságaik, hogy mind későn virágoznak, illetve a virágok fagyállóbbak

az átlag kajszinál.

Az Augusztin kicsit kilóg a sorból, mert ő a legkevésbé ellenálló a betegségekkel szemben.

A többi viszont igencsak.

Az Ananász a moniliára toleráns (csak a virágok kaphatják el, de a fa nem)

Mindegyikről írogatják sok helyen, hogy toleráns a betegségekkel, a sharkával is.

 

De sharkának való ellenállás tesztelve és tesztekkel igazolva  csak két fajta volt közülük,

a Mino és a Sunrusso vagy más néven Rubista.

 

sunrusso vagy rubista:

” Sharka rezisztencia a PPV-Ctifl 2017-2019 protokoll szerint érvényes”

https://www.ips-plant.com/en/plantes/55-red-apricots/339-rubyngo-rubissia-cov.htm

 

Mino:

https://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/en/mino-apricot-trees

 

Remélhetőleg gyümölcs értékre is jó fajták lesznek, mert a Mino-t és a Sunrussot-t csak

tavaly ültettem, még nem ettem róluk.

 

A Zard-ot még tavaly előtt, arról idén már várok pár szem termést.

De tudom az kiskertbe való  apró szemű fajta.

Levestészta Creative Commons License 1 napja 0 0 21852

A Bergeval, Bergarouge két nagyon hasonló gyümölcsfa lehet, mert mindkettő 

a Bergeron és az Orangered ibridje.

Az Oranged elég ellenálló, a Bergeront pedig sharka rezisztensnek írják.

A virág fagyállósága közepesen jó lehet, az orangedről nincs adatom, 

Bergeronom viszont van, és sokkal fagyállóbb mint a Magyar kajszi,

de nálam a Magyar kajszi 4-5 évente egyzer teremne a tavasi fagyok miatt, a Bergeron meg 2 évente.

De hát itt extra fagyos a tavasz.

A rostosság nem hinném hogy gond, nálam nem lenne az.

 

A Kuriesa sharkának ellenáll, de nem tartozik más szempontból a rezisztens vagy ellenálló fajták közé,

védekezni kell több betegség ellen is, ahogy olvasom, mert ilyen fajtám nincs.

Amúgy jó fajta, sharkának tényleg ellenáll.

 

Majd írd le mennyire váltak be, egy új hibrid mindig váratlan képességekkel rendelkezhet,

minden fronton lehet erősebb, mint a szülők.

Előzmény: AmazingGecko (21849)
Belohin Creative Commons License 1 napja -1 0 21851

A Kuresia nagyon finom. Csak győzd megvédeni a moníliától.

Előzmény: AmazingGecko (21849)
AmazingGecko Creative Commons License 1 napja 0 0 21850

Gyors utánaolvasással annyit már tudok, hogy a Bergarouge termése rostos, szálas, ezért a belőle főzött lekvárt át kell passzírozni. Ez nekem nem probléma. A rostossága friss fogyasztásnál is zavaró?

AmazingGecko Creative Commons License 1 napja -1 0 21849

Vettem 3 Sharka-rezisztens kajszifajtát: Bergeval, Bergarouge, Kuresia.

 

Már későn kérdezem meg, de ezeknek milyen negatív tulajdonságaik vannak? Nyilván nem lesz olyan finom ízük, mint a Magyar kajszinak... De nekem fontos, hogy ne tegye tönkre őket a vírus 10-15 év alatt.

AmazingGecko Creative Commons License 1 napja 0 0 21848
Előzmény: Levestészta (21847)
Levestészta Creative Commons License 1 napja -1 0 21847

Remek videó.

Vajon mikor ültethette ki?

Előzmény: AmazingGecko (21843)
Levestészta Creative Commons License 1 napja -1 0 21846

Akkor megnyugodtam.

Már gyanakodni kezdtem, hogy valami algoritmus elkezdte megkeresni és kiiktatni

a Magyarországi kajszi kedvelőket, a kajszibarack fórumok alapján...

:-):-):-)

De akkor nem ez a helyzet.

 

Ilyenkor télen nem izazán aktívak a kertészeti fórumok.

Majd tavasszal biztosan újra bejelentkeznek egy-egy sorral, akik régen látogattak ide.

Reméljük látunk még bejegyzést tőlük.

 

Sok tapasztalatot adhatnak még át nekünk is.

És a kajszi fák/ültetvények folyamatos gondozást igényelnek ma még.

Ha eltávozik a gazda, pár év  után követhetik a kajszi fák is.

Amai ifjúság inkább a szám,ítógép, online világ és játékok felé fordul,

kevesen kezdenek kertészkedésbe.

 

Idővel a háztái gyümölcstermesztés is olyanná vállhat, mint a haszonállat tartás.

(Egykor 10millió malac röfögött az országban, ennek csaknem fele háztáji volt.

Ma ennek e fele sem, a háztáji sertéstartás meg szinte eltünt..

de a baromfi háztáji tartása is hasonló.)

 

Reméljük háztáji gyümölcstermesztő mindig lesz az országban.

És nem mi leszünk "Az utolsó római"-ak.

Vagy az utolsó Alaszkaiak.

öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 2 21845

Azt mondják, akinek életében halálhírét keltik, az hosszú életű lesz. :)

Előzmény: atifoci69 (21844)
atifoci69 Creative Commons License 1 napja -1 0 21844

Nem, nem halt meg...ilyent terjeszteni meg elég undorító dolog egy élő emberről.

Előzmény: Good_times (21841)
AmazingGecko Creative Commons License 2 napja 0 0 21843

Tintus, azaz Ölvedi Attila is meghalt!

 

 

 https://www.facebook.com/share/p/6JfKUG7iCZpaGEEV/

Ali-bá Creative Commons License 2 napja 0 0 21842

Honnan veszed?!

Előzmény: Good_times (21841)
Good_times Creative Commons License 3 napja 0 1 21841

Sándor Tiszteletes január 16.-án autóbalesetben elhunyt.   Nyugodj békében, kedves fórumtárs!

szicsu1007 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 21840

Lassan kialakul a fő csapásvonal:-)) Köszönöm mindenkinek.

Előzmény: Kertkedvelő999 (21839)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 21839

Szóval...

Olyan amilyen, de már augusztusban metszeni kellett volna, szerintem.

Előzmény: szicsu1007 (21815)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2025.01.12 -1 0 21838

Ha van két kb. egyforma idős és állapotú kajszi fád,

egyforma napfényes helyen stb.

 

Metszd meg az egyiket augusztusban ahogy kell, a másikat

meg csak tavasszal.

 

No ha ezt megteszed, biztos vagyok benne, hogy következő tavasszal/nyáron

meg fogod látni, micsoda különgség van az augusztusban metszett fa javára.

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 21837

Baracknál (főleg kajszinál) én minden fámat (mondjuk nem olyan sok van, de 20 db körül)

augusztus elején-közepén metszem meg. (Augusztusi zöldmetszésnek hívom)

Pontosabban  gyümölcsérés után, fajtától függően, de nagyon későn érő kajszim nincs.

Szerintem ez a leghelyesebb, ezt sok helyen megerősítik.

 

Ilyenkor olyanra metszem kb. mint tavasszal tenném, csak kicsit elnagyoltabban.

Ennek a módszernek a kajszinál nagy előnye van:

-a sebek még nagyrészt begyógyulnak télig.

-augusztusban kánikula van, a sebek kevésbé fertőződhetnek meg, mint tavasszal.

-a fa ezután már nem fordít energiát a levágott ágakra, ezt úgy kell érteni, hogy:

 kétszer annyi energiát fordít a megmaradt részekre.

 Vagyis: erősebb ágak, termőrügyek lesznek, a termőrügyek  sokkal jobban beérnek.

 Ezek a termőrügyekből fejlődő virágok fagyállóbbak is majd tavasszal, voltak ilyen kísérletek.

 És minden betegséggel szemben jobban ellenállnak, mert 2* annyi növényi enzim, védőanyag,   tápanyag stb van tavasszal benne, mintha tavasszal metszenél.

 Ezekbe az ágakba koncentrálódik a fa teljes ereje.

 //Ellentétben a tavaszi metszésnél a fa erejének 1/3-át eldobod, mert a már feléledt

   ágakban van a fa növényi enzimjeinek, védőanyagainak, tápálékának egy jó része, amit levágsz

   és eldobsz, tavasszal, amikor a legsérülékenyebb a fa.//

 

Szóval én augusztusban metszem a kajszit, és tavasszal csak kiigazítom.

 

Ez alól az a fa lehet kivétel egyedül, amiről oltóágat akarok gyüjteni-

nyilván arról február-márciusban levágom a kívánt ágakat (hűtőbe vele, vagy oltani), és tavasszal metszem meg a fát.

 

A kajszinál meg vagyok győződve róla, hogy ez a leghelyesebb eljárás, 

a többi gyümölcsnél nem biztos, de más gyümölcsfáknál sem okozhat kárt.

Más gyümölcsnél azért nem biztos, mert egy nagyon késő ősszel érő (pld téli alma) 

érés utáni metszéssel már a szüret után nincs vegetációs időszak, és a sebek

télre nyitottak maradhatnak, még pár hetes, hónapos gyógyulás sincs, ami nem jó.

Tehát a nagyon későn érő gyümölcsökön kívül ez más gyümölcsfánál is jótékony lehet.

 

lukacs89 Creative Commons License 2025.01.11 -1 0 21836

Ennyire azért nem kell túlspilázni. A rügyek nagyrésze legyen pirosbimbós, ezen belül mindegy, mondjuk ne -5 fokban álljatok neki. Nem árt minél később, de azért még virágzás előtt, hogy beleférjen a lemosózás, meg a virágokat ne verjétek le. Metszés után jó minél előbb lemosózni, szóval azért nem rossz ha a metszés napjaiban van legalább 5-10 fok. (Pirosbimbós állapot általában 2-3 hét.)

Előzmény: szicsu1007 (21834)
james69 Creative Commons License 2025.01.11 -1 0 21835

Nagyon jó ez a kép és jó példa arra hogy milyen hibákat nem szabad elkövetni metszéskor.

Előzmény: szicsu1007 (21815)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!