Keresés

Részletes keresés

james69 Creative Commons License 1 napja 0 0 17921

Akkor arról irjál számodra mi szerepel a top 10 -ben szubjektiv  vagy sem sok mindenki azonosulni tud azzal az ízvilággal amit az a fajta produkál  és még egy fontos dolog kiderül -e vagy sem mennyire ellenáĺló fajta meg stb.........egy pl : szilvára ,kaptam 1kg kostolásra nevét nem tudom még kemény volt gondoltam 1hét megpuhul és valami szilvára emlékeztetö ízzel találkozok de semmi ugyanaz a fü iz amugy szép nagy darabos nem kimondottan kék szinü igy magamban eldöntöttem nem top sorozat fajtaķör.

Előzmény: atifoci (17920)
atifoci Creative Commons License 2 napja 0 0 17920

Így van, az ízlés szubjektív....nekem nagyon nem jön be és csak azért nem tartom, hogy kajszikinézetű vmit egyek....még akkor se, ha nincs más...kb 50 fajta ment eddig keresztül a kezemen , ízben nincs a Top 40-ben...de...szubjektív :)

 

Előzmény: TorokAron (17919)
TorokAron Creative Commons License 2 napja 0 0 17919

Tudom, hogy az ízlés szubjektív, de szerintem a Kioto sem rossz, idén a szomszédok sorban álltak érte, a lekvárja is rendben van (pálinkának nem jutott). Különösen akkor, ha csak ez a fajta hoz értékelhető termést, akkor abban az évben lényegében ez a legfinomabb kajszi. :)

Előzmény: atifoci (17918)
atifoci Creative Commons License 3 napja 0 0 17918

Csak az íze...kár hogy az brutál gyenge....persze ez nagytermelőnek lényegtelen, de fogsztóként ...én úgy is kivágtam, hogy tavaly is rogyásig volt.

Előzmény: Bubi504 (17915)
naivkezdo Creative Commons License 3 napja 0 0 17917

Nálam a bergeron is gyönyörűen nullára fagyott tavasszal. Szóval számít hova, csak alátámasztva amit írtál a gyenge kis tapasztalatommal. 

Előzmény: Bubi504 (17915)
james69 Creative Commons License 3 napja 0 0 17916

Csatlakozom  nekem nincs kiotom mélynyugalomban szerintem nem érdekes milyen fajta a tavaszi már érdekesebb ime néhány pl az én területemröl  hsz: 17333,17547,17699,17722,17826.

Előzmény: Bubi504 (17915)
Bubi504 Creative Commons License 3 napja 0 1 17915

Nem vitatva, hogy ez két, jóízű fajta (+ a Bergeval ami szintén Bergeron hibrid) ami a fagytűrésüket illeti, azt nem lehet általánosítani. A _téli_ fagytűrésben jók, tavasziban viszont csak szerencsével (jó hely, jó idő) azok. A tavaszi fagyot a Kioto-nál semmi sem bírja jobban (mondom ezt több termelőtársam együttes tapasztalata alapján). 

Előzmény: Dezodoros Ede (17910)
james69 Creative Commons License 3 napja 0 0 17914

Kiváncsi  lennék mliyen fajták mentek ki  a harcot jó fajta kicsit hajlamos a moniliára gondos növényvédelem mellett  is kicsit fagyérzékeny  ,de rengeteg virágképzésre van fokuszálva mig a ceglédi óriásról ez nem mondható el  igazábol nem tudok választ adni arra hogy melyik fagytürö mert többszöri fagy hatás után még április  12 - én  -7 fok után  is nem tudtam eldönteni többfajtám közül melyik fagy érzékenyebb .A liget óriás ill ceglédi arany nem a kedvencem.

Előzmény: mj620di (17912)
diospyros Creative Commons License 3 napja 0 0 17913

túl sok kisbarackot tart meg, nem szórja le,

így lehet jó sok munkával ritkítani :) :(

persze néhány fánál ez nem akkora gond, még egy kis öröm is,

hogy lesz bőven. ha nincs leritkítva, apró és nem annyira finom lesz a termés,

elöregszik a fa a túlterheltség miatt, szóval van egy optimális mennyiség,

a fa korától függően.

Előzmény: mj620di (17912)
mj620di Creative Commons License 4 napja -1 0 17912

Tavaly ültettem 20 db fát , 10harcot és 10 vegyesen magyar kajszi,ligeti óriás és ceglédi óriás viszont a nagy meleg miatt 10 ki is száradt! Ezért most ezeket pótolnám, ill bővíteném még . Viszont az itthoni két kajszimbol ki indulva inkább fagytűrőbb fajtát szeretnék! 

 

(Mit jelent a túlkötődésre hajlamos? )

Előzmény: james69 (17911)
james69 Creative Commons License 5 napja 0 0 17911

A ceglédi piroska nekem nem jött be igaz annak idején csak tesztelésre lett ültettve.Ne az érés ideje legyen érdekes hanem késöbb legyen a  virágzása a fagyok miatt.Bergeron jó fajta hajlamos a túlkötödésre inkább ird meg milyen fajtákhoz tudnál hozzá jutni azokbol biztos tudnánk jó fajtákat választani én több fajta ültetését tartom jónak .

Dezodoros Ede Creative Commons License 5 napja 0 0 17910

Szia! Bergeron vagy ez:

https://gyumolcsfavasarlas.hu/termek/bergerouge-kajszibarack/

 Mi ebben gondolkodunk. Egy ismerősömnek ebből a 2 fajtából van szőlőhegyi gyümölcsöse,míg másnál alig volt barack idén...ő eladott vagy 45 mázsát ebből a 2 fajtából,kiváló a fagytűrő képességük,és nem csak leírás szerint :) .

Előzmény: mj620di (17909)
mj620di Creative Commons License 5 napja 0 0 17909

Sziasztok!

Tavaly telepítettem 20 db kajszit ,vegyesen harcot,magyar kajszi ,ceglédi óriást.

Sajnos 10 csemete nem élte túl ezt a forró nyarat! 

Most pótolnám ezt a 10 fát ,ill. még 10 db ot ültetnék  hozzájuk . Viszont a kései fagyok miatt arra gondoltam, hogy kései fajtát telepítenék ami kevésbé fagy érzékeny!

Az egyik beszerzési forrásnál a ceglédi piroskát ajánlották , a másik helyen a bergeront! 

Hozzá értőktől szeretném kérdezni ,hogy melyik lenne a jobb választás?

atifoci Creative Commons License 2021.09.29 0 0 17908

Én a Kiotot úgy is kivágtam, hogy tavaly is rogyásig volt....az íze egyszerűen nulla....én meg a kajszi kinézetű vmiket nem szeretem.

Előzmény: diospyros (17906)
firpoliono2 Creative Commons License 2021.09.29 0 0 17907

Igen, megszűnt. Utána nem jött elő ez a hervadásos a probléma.

Előzmény: Yaris15 (17904)
diospyros Creative Commons License 2021.09.29 0 0 17906

Bela kajszi egy genetikai selejt (vagy a szaporítóanyag volt selejt...)

2 ismerősömnek is kipusztult már, úgyhogy ez úgy tűnik ennél a fajtánál sajnos általános.

(Valaki, aki szaporította jól beetette a magyar, újdonságra éhes piacot...)

Én is gondolkodtam a Bela-n, de szerencsére lebeszéltem magam. :)

Kajszit amúgy sem nagyon ültetek majd már, elég reménytelen a tavszi fagyok miatt is,

munka (stb.) igényes, és nem hozza vissza a befektetett energiát.

Felhagytam kajszi esetében a kísérletezéssel. Talán 1-2 Kioto-t ültetek,

az a 2 fa idén is szépen termett, pl. a 2 magyar kajszin volt kb. 10 szem, az is lerohadt...

többi fajta se volt jó. Esetleg még Bergeron, az is jobban bírja a tavaszi lehűlést (igaz, annak meg lehet más baja...)

hajrá "másgyümölcs"! :)

Előzmény: Yaris15 (17896)
Yaris15 Creative Commons License 2021.09.29 0 0 17905

Ültetéskor marhatrágya, komposzt, Buviplant, később egy alkalommal kis mennyiségű Mikramid. Kb. 2 hónappal később jelenkezett a hervadás.

Előzmény: naivkezdo (17903)
Yaris15 Creative Commons License 2021.09.29 0 0 17904

Nem is állítottam ilyent! Tőled kérdeztem, megerősítésként, hogy a tápanyagmentes öntözésed után megszünt a hervadás?

Előzmény: firpoliono2 (17902)
naivkezdo Creative Commons License 2021.09.28 0 0 17903

De milyen tápanyagot kapott tavasszal?

 

Előzmény: Yaris15 (17901)
firpoliono2 Creative Commons License 2021.09.28 0 0 17902

Kajszinál még olyat nem tapasztaltam, hogy a tápanyag nélküli öntözéstől hervad a lombozat.

 

Nem értem, hogy mi lehet a kajsziddal.

Előzmény: Yaris15 (17901)
Yaris15 Creative Commons License 2021.09.28 0 0 17901

Tápanyagot tavasszal kapott. Utána csak sima vízzel öntöztem. A tápanyag nélküli öntözés után nincs hervadás?

Előzmény: firpoliono2 (17900)
firpoliono2 Creative Commons License 2021.09.28 0 1 17900

Nálam a frissen ültetett Gönci kajszi öntözést követően elkezdett lankadni. Ennek a problémának az oka az lehetett, hogy túl sok tápanyagot tettem az öntözővízbe. Amikor ezt felismertem, elkezdtem tápanyag nélkül locsolni azért, hogy helyrejöjjön a lombozat. Kb. fél nap után megszűnt a hervadás.

 

Talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy esetleg Bela kajszidnál okozhatja-e a tüneteket a tápanyagozás.

Előzmény: Yaris15 (17896)
123János Creative Commons License 2021.09.28 0 1 17899

Ha nincs eső, szerintem ez teljesen normális egy tavasszal ültetett csemeténél. A jelenség oka egyértelmű, még nincsen kellőképpen kifejlődve a fa gyökere, ezért az idei rendkívűl aszályos időjárásban ennyire érzékenyen reagál a víz hiányra.

 

Előzmény: Yaris15 (17896)
Yaris15 Creative Commons License 2021.09.28 0 0 17898

Csakhogy a másik fajta  kajszicsemeténél nincs ilyen változás.

Előzmény: evodia2010 (17897)
evodia2010 Creative Commons License 2021.09.27 0 0 17897

Ha nincs eső, szerintem ez teljesen normális...

Előzmény: Yaris15 (17896)
Yaris15 Creative Commons License 2021.09.27 0 0 17896

Tisztelt Fórumozó Társak!

Tavasszal ültetett Bela kajszimnál látok olyan problémát, amit nem tudok értelmezni. Szépen kihajtott, nyáron folyamatosan, bár nem csepegtető csővel, öntöztem, kapott tápanyagokat.

Ennek ellenére, a nyár közepétől tapasztaltam, hogy az öntözést követő néhány nappal a levelei lelankadtak. Öntözés után a lombozat helyre állt. Ez a periódikusság jelenleg, 6 hónappal az ültetés után is fennáll, lankadás, öntözés után élénkülés. Más csemetéknél nem tapasztaltam hasonlót.

Mi a véleményetek? Mi okozhatja ezt a vízfüggőséget? Gyökérbetegség, időjárás, fajtajellemző? Tapasztaltatok hasonlót?

Bubi504 Creative Commons License 2021.09.20 0 0 17895

Szerintem a gyártó nem akart hatósági díjat fizetni több fajért. Angliában pl lehet : https://www.nexles.com/eu/sumitomo-chemical-agro-fungicide-prolectus-1-kg.html

de olasz cikk is van ahol kajszira írják. 

Előzmény: törzsökhegy (17894)
törzsökhegy Creative Commons License 2021.09.12 0 0 17894

Sziasztok!

prolectus miért nem engedélyezett szerintetek kajsziban?Idén használtam semmit nem vettem észre.vmi más mélyhatású szert tudtok monilia ellen?

Bubi504 Creative Commons License 2021.09.04 0 0 17893

Inkább gondold végig, hogy mire elég pár száz watt kültéren .... egy ember testhője kb 175W (per óra).

Vagy meggyújthatsz egy tucat teamécsest... 

Előzmény: Olajos 2 (17881)
zoli1437 Creative Commons License 2021.09.02 0 0 17892

Öntermékeny fáim vannak főleg. Idén a fagykár 0-100% között változott fajtától,virágzástól függően. A megporzás hiánya miatt legfeljebb 10% volt a termésem. A legjobban egy haldokló Gönci termett, mert valószínűleg a betegsége miatt jóval később virágzott. Fagyvédelmi költséget megporzási kockázattal bevállalni egyéni mérlegelés kérdése. A "kevesebb" termés lehet veszteséges is.

Egy link a megporzásról:

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Gyumolcstermesztesi_alapismeretek/ch06s06.html

A gazdaságosság itt a méhekre van kihegyezve.

Előzmény: evodia2010 (17891)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!