Keresés

Részletes keresés

szicsu1007 Creative Commons License 1 órája 0 1 22836

A királynőt megölni nem kell...

Akkor most 80-90% fagykár van, vagy semmilyen fagykár nem tapasztalható.

(Mondjuk én megbuktam szövegértésből a kompetencián:-)))

Előzmény: james69 (22835)
james69 Creative Commons License 7 órája 0 0 22835

friss helyzet jelentés csütörtök-3, péntek -4.8 …-5.2 fok a bibéken a reggel 8 óra magasságában szombat nincs mit mondani hétfőre a korai meggyek cseresznyék zöme ill kesői virágzású kajszi (fajtát nem tudom)80-90% fagykár tippelnem kéne c bíbor az meg nem lehet ,mert nekem is van sokkal hamarabb virágzott és rekord termés mutatkozik .Nálam semmilyen fagy kár nem tapasztalható .

Mézes Laci Creative Commons License 2 napja 0 0 22834

Sziasztok!

Csévharaszt csütörtök hajnalra -4 C péntek hajnalra,  -3 C

Szerdán este permeteztem - 5 C ra beállítva a permetszert.

Ma nézte a vejem, idáig nem látszott az őszik virágain fagy kár.

Pár nap és látható, hogy elkezd e barnulni a pici barack...

lukacs89 Creative Commons License 3 napja 0 0 22833

Itt DNY-on megúsztuk az elmúlt napokat 2 hajnali talajmenti faggyal. Itt már nem lesz baj, ha minden jól megy. Jó termés ígérkezik. 

Én korábban a 2 kör Chorus mellé raktam Boroplust és Megafolt.

Előzmény: Hagyományörző2222 (22832)
Hagyományörző2222 Creative Commons License 3 napja 0 0 22832

Itt ma reggel nem volt fagy, és pár napja még -2 -4 fokot mondtak,

most már plussz 2 plussz 3 fokot jósolnak.

Ezért én nem permetezek, most bízok az időjárásban.

Az internet azt írta, hogy virágzás után már nem hatékony a bór és borkősav (pld frigomax),

hanem a kis gyümölcskezdeményekre kalcium-keláttal kell permetezni. (nitráttal meg kloriddal nem szabad, mert azok perzselnek).

Ha permetezést terveznék, akkor ilyesmit raknék bele: Megafol vagy Kalcifol.

Nincs itthon, ki kellene menni a gazda boltba venni, de az enyhe idő miatt már nem kell.

Ha valaki védekezik, és van ilyenje, akkor rakja bele.

Jó termés évnek nézünk elébe, sok kis barack van az ágakon, még a végén lehet ritkítani is kellene.

De majd május közepén meglátjuk

öreg_néne_b Creative Commons License 3 napja 0 0 22831

Az esti előjelzés alapján este elindítottam az öntözést, de hajnalban leállítottam, itt nem volt fagy.

james69 Creative Commons License 3 napja 0 0 22830

Előrejelzés szerint -4 mért -3  ebben a pillanatban.

Belohin Creative Commons License 3 napja 0 0 22829

Én ma reggel se vártam, mégis volt. :-(

Előzmény: öreg_néne_b (22828)
öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 22828

Megint változott a prognózis, már szombat és vasárnap reggelre is várnak fagyot. :(

Előzmény: öreg_néne_b (22827)
öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 22827

Este beindítottam az öntözést. A kertben -0,7 volt reggelre, de a közeli mérőállomáson -3,7.

Előzmény: öreg_néne_b (22821)
qwer1234 Creative Commons License 4 napja 0 0 22826

Békásmegyer: -1,7°C minimum volt.

cfoto Creative Commons License 4 napja 0 0 22825

Ha elolvastad amit tegnap linkeltem minél előrébb tart a virágzási/fejlődési fázisban annál fagyérzékenyebb a kajszi. Bár kifejezetten a kajszit vizsgálták, vsz. globálisan is igaz az összes többi gyümölcsre is.

A kajszi gyümölcskezdemények már -1 fokban is 50%-os fagykárt tudnak produkálni.

Nálunk a ringló tart még eléggé elől a fejlődésben, ott sziromhullás volt (és e-miatt pont tegnap permeteztem szilvadarázs ellen).

Az összes többi gyümölcs (cseresznye, meggy, őszibarack, körte) az még csak a virágzásnál tart (bár az őszi a végén), amit ez a nagyon enyhe fagy még nem veszélyeztet (nálunk napfelkelte előtti 1 órában volt -0.4 fok).

De majd meglátjuk. Több mindenesetre nem kellene már.

Sajnos a globális felmelegedés hatása, hogy hamarabb indulnak a gyümölcsök, de az április eleji hidegbetörések azok viszont maradtak...

Előzmény: zsorsz (22823)
lukacs89 Creative Commons License 4 napja 0 0 22824

Azt mondják a kis kajszi gyümölcskezdemények sem bírják jobban a fagyot, mint a virág. Szóval ilyen -2, -2,5 fok már elég rendesen ritkítja. Remélem mindenki jól megúszta. Itt tegnap és ma hajnal is -1 fok körül volt, ~80-90 cm magasságban, tehát 1,5-2 métertől felfelé az már kb nem is fagy. De mindkét esetben hajnal 4 körül még 0 fok körül volt. Most sem gyújtottam meg a gyertyákat. Dugig van minden fa virággal/kajszi gyümölcskezdeménnyel, nem is lenne baj, ha egy 30-40%-ot ritkítana, de többet ne. :) 

Előzmény: zsorsz (22823)
zsorsz Creative Commons License 4 napja 0 0 22823

Mivel a kajszi elvirágzott a kis gyümölcskezdeményeknek van egy száraz tokjuk, azért az véd valamit! Én most inkább a többiért( szilva, cseresznye, stb) amik még teljes virágzásban vannak, aggódom.

Előzmény: cfoto (22822)
cfoto Creative Commons License 4 napja 0 0 22822

Most néztem ki, ha ilyen erős légáramlat lesz hajnalban mint most -2 fokkal az ellen kb. semmi sem véd (ismétlődik a tavalyi).

Kis olvasnivaló addig (most dobta fel a google, sajnos az van benne amit vsz. a többség már tapasztalt, ebben a fázisban már a -1 is jelentős fagykárral jár):

https://agroforum.hu/szakcikkek/gyumolcs/a-kajszifak-viragainak-fagyerzekenysege/

Előzmény: öreg_néne_b (22821)
öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 22821

A kajszi már teljesen elvirágzott, a cseresznyét tegnap lefújtam, ha mégis védekezni kellene. A vizesnek az a hátránya, hogy még fagymentes időben kell indítani, mert amikor már belefagyott a csőbe, akkor nem lehet.

Előzmény: cfoto (22820)
cfoto Creative Commons License 4 napja 0 0 22820

Akkor marad a vízpermet, bár lehet erős szélben az se működik (ami számomra nagyobb macera, de cserébe sokkal olcsóbb is). Szerencsére mivel a virágzásnak teljesen vége már, nem okoz monília kockázatot (ami miatt virágzásban soha nem használnám).

Nálunk is optimistább lett az előrejelzés, lehet nem is fog fagyni, és az egészre nem lesz szükség.

Nemrég néztem, ha valami baj nem éri idén rengeteg kajszi lesz. Túl sok is kötött, szinte biztos ritkítani is kell. Ezzel egyelőre azért még várok, mert a moníliának kedvező idő csak sziromhullás után jött, és nem vagyok benne biztos, hogy teljesen monília mentes marad-e (ami gyanús volt, pl. levelek nem voltak elég fejlettek, nem tetszett a csésze színe stb. ott sem találtam eddig még semmit.)

Előzmény: öreg_néne_b (22818)
lukacs89 Creative Commons License 4 napja 0 0 22819

0 fok környékét jeleztek hajnalra, 2 méter magasságban nagyjából reális. Hátul a kertben ~1 méter magasságban -1 fok volt, az is kb csak 1-1,5 órát. Szerintem ez nem okozott gondot. Felébredtem ugyan 4 és 5 körül, de úgy voltam vele, hogy -0,5, -1 fokért nem gyertyázok, ennyit ki kell bírnia a virágoknak és a pici kajszi gyümölcskezdeményeknek is. Most is hasonló éjszakát/hajnalt mondanak. Azért odafigyelek, rákészülök mert van amelyik szerint kicsit hidegebb lehet. 

Előzmény: öreg_néne_b (22816)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 22818

már -1 környékén indul a fagyvédelmi gyertya.

Csak végig erős szelet várnak. :(

Előzmény: cfoto (22817)
cfoto Creative Commons License 5 napja 0 0 22817

A felszívódáshoz kell a magasabb hőmérséklet, ha már felszívódott akkor alacsony hőmérsékleten is hat. A tartósan alacsony hőmérsékleten az, ami nem jó a kijuttatáshoz a lassú az anyagcsere miatt (idén szerencsére ilyen kevés volt).

Nálunk most még nagyon szépek a gyümölcskezdemények, nem kockáztatok, már -1 környékén indul a fagyvédelmi gyertya.

Előzmény: szicsu1007 (22811)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 22816

Most +1 a minimum. Ha két fokot tévednek, még akkor is jó. ;)

Előzmény: lukacs89 (22815)
lukacs89 Creative Commons License 5 napja 0 0 22815

Hasonlóan itt is. De inkább nem hiszek nekik, itt hátul a kertben simán lehet 1-2 fokkal hidegebb, mint amit jósolnak. 

Előzmény: öreg_néne_b (22814)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 22814

Nálam tegnap még két fagyos napot vártak, ma reggel egyet, most egyet sem. Jó irányú a változás. :)

Előzmény: lukacs89 (22813)
lukacs89 Creative Commons License 5 napja 0 0 22813

Kinél mennyire kell izgulni/védekezni? Mi a véleményetek, ha pl 0, -1 fokot jeleznek előre péntek hajnalra (elvileg holnap és szombat plusszos), akkor azért már érdemes védekezni? Frigomax és fagyvédelmi gyertya van a táramban. Külvárosi részen lakom, lehet itt az a 0, -1 akár -2 lesz. Kiraktam a gyümölcsfákhoz a hőmérő külső egységét. 

öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 22812

agyba-főbe ajánlják még 0-5° közötti hőmérsékletek esetén is

És jól teszik. Valami miatt a hajnali minimum hőmérsékletet nézed, az tévest meg. Nap közben legalább 15 van, de inkább több.

Előzmény: szicsu1007 (22811)
szicsu1007 Creative Commons License 5 napja 0 0 22811

Azt mondjuk nem értem, hogy ha a Chorus 50 WG-t agyba-főbe ajánlják még 0-5° közötti hőmérsékletek esetén is, akkor nem igazán illik ebbe a képbe a Te hozzászólásod.

Lemaradtam valamiről?

Mert talán nem véletlen, hogy  a csonthéjasok monília elleni permetezési csomagjára (virágzásban háromszor) a Chorus 50 WG lenne az első két forduló (virágzás kezdetén és teljes virágzásban). Aztán ha melegszik az idő, sziromhulláskor jöhetne a Topas 100 EC (ha nem lenne betiltva kajszira, de szerencsére meggyre mehet - nono, Ez a kajszis topik!), esetleg Signum WG helyette.

Előzmény: cfoto (22808)
szicsu1007 Creative Commons License 5 napja 0 0 22810

Aszály?

Én a kajszi fámnál minden nyári hónapban locsolással egészítem ki a hiányzó mm-t. Ha pl Júniusban nincs meg a 70 mm, csak 50, akkor a fa alá minden négyzetméterre (kb 25 m2 a korona-csurgóig) teszek egy 20 literes kilukasztott vödröt, ami ugye 20 mm csapadékot jelent. (Jó, tudom, ez nem esővíz, de ez van:-((). Most éppen hat db vödröm van, négyszer töltöm fel őket ide-oda helyezve. Ilyenkor ásóval megrepesztem a fa alatti füvet, hogy ne szaladjon el a víz a lejtőn.

A Ceglédi óriás ugyan nagyon ízlik nekünk, de mivel már öt éve nem termett, a párom szerint hagyjam a fenébe, árnyéknak még jó lesz, a ráfordított pénz-idő-munka árán veszünk 20 kg kajszit:-(((

Előzmény: Hagyományörző2222 (22807)
szicsu1007 Creative Commons License 5 napja 0 0 22809

A múmiákat legkésőbb a februári napsütésben leverem, lemosó permetezés előtt.

Amúgy szüretkor én semmit nem hagyok a fán. Az egészséges gyümölcs megy a kosárba, a többi a földre, mélyre elásom.

Előzmény: Hagyományörző2222 (22804)
cfoto Creative Commons License 6 napja 0 0 22808

Ahhoz, hogy a felszívódó szerek mint pl. a Chorus hatékonyak legyenek elég magas hőmérséklet kell (min. 10-12 fok, de a több még jobb, mert alatta nagyon lelassul az anyagcsere), ami a kajszi virágzásánál nem mindig van meg. Az idei év ilyen szempontból még szerencsés is volt, de itt sem lehetett tetszőleges időben permetezni (volt hideg is, szél is, és ha elég hamar jön egy kis csepergés akkor az is lemossa).

Sajnos viszont a korábbi évekhez hasonlóan most is lesz nemsokára egy hidegbetörés, ami tavaly pl. alig volt fagypont alatt (legalábbis nálunk), de a szél miatt majdnem mindent vitt. Mostanában is sok a szél, ami megnehezíti vagy leginkább lehetettlenné teszi a védekezést.

A tapasztataktól kérdezném, hogy kajszinál a moníliás elhalás kb. meddig tarthat amig nem látszik? Nálunk most kb. borsószem nagyságúak a terméskezdemények (persze hosszúkásak), de meggynél emlékszem ennél sokkal nagyobb terméseknél is képes voltak egész ágak elhalni a terméssel együtt ahogy haladt a gomba a szövetekben.

Előzmény: csakegyd7 (22803)
Hagyományörző2222 Creative Commons License 6 napja 0 0 22807

A tavalyi nyár a 3 hónapos aszállyal sok körzetben legyengítette a fákat.

A hosszú aszályban nem tud elég tápanyagot felvenni néha a fa.

Tápanyaghiány (különösen Ca, B, K) is okozhat nagy fogékonyságot (az ághervasztó) moniliára,

még nem érzékeny fajtáknál is.

Ezeket mondjuk eddig nem is tudtam én sem, de úgy tűnik szerencsém volt:

tavaly ősszel gipszeztem a barackfák alatt a talajt (gipsz= kalcium szulfát),

mert írta valaki hogy azzal jól lehet a földet javítani a csonthéjasok alatt.

Kipróbáltam, nem tapasztaltam semmit, de ezek szerint mégiscsak lehetett hatása.

Bórt is kaptak, mert a második permetezéskor, ha már mégis, 

raktam bele Frigomaxot is (fagyvédelem, közvetlenül a virágzás előtt).

Frigomax összetétele: 

• 60 g/l Bór

• 120 g/l Borostyánkősav

Akkor lehet a gipsz meg a bór (fagyvédelmi permet) többet ért mint 1-2 gombaölős permetezés

monilia elleni védelemben?

Kálium meg úgy látszik magától is volt elég.

Előzmény: szicsu1007 (22806)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!