Keresés

Részletes keresés

Nabukodonozor1111111 Creative Commons License 2016.12.21 0 0 5

Sziasztok!

 

A következő szituáció állt elő nálam, amiben szeretnék kérni egy kis segítséget:

 

2009 őszi félévében költségtérítéses szakon kezdtem egy főiskolán. Az első félévet elvégeztem, tandíjat befizettem. A 2. félévet (2010 elején) megkezdtem és csak a fele tandíjat kellett befizetni, később kellett volna a 2. felét. Én időközben már nem akartam folytatni a sulit. Tárgyat vettem fel, de nem jártam be, nem vizsgáztam és sajnos elfelejtettem, hogy a tandíj másik felét nem fizettem be. A többi félévem már passzív volt, nem iratkoztam ki, automatikusan passziválódott, mert nem iratkoztam be rájuk. Néha felhívtak, hogy jó lenne kiiratkozni, de ezt nem tettem meg. Októberben küldtek egy levelet, hogy megszűnt a jogviszonyom, mert elértem a passzivált félév limitet.

 

Viszont akkor először írták, hogy van tartozásom, amit ki kell fizetnem, az ominózus 2. félév 2. részlete. Ha 6 év alatt nem kaptam egyetlen, fizetéssel kapcsolatos felszólítást, tájékoztatást sem, kötelezhetnek most erre, hogy fizessem ki, nem évül el ilyen esetben a tandíj kifizetetlen 2. fele? Azzal takaróztak, hogy ETR-ben ez benne volt, hogy van ilyen tartozásom. Mentesíti ez őket az alól, hogy "felszólítsanak"?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

dr.szeléné Creative Commons License 2012.10.10 0 0 4

Szia!

 

 

Az elévülési idő valóban 5 év. (persze ez megszakadhat, nyugodhat stb. de sztem ez a ti esetekben egyértelműen eltelt, az egyetem az ügyintézőt rúgja ki, mert elcseszte , már bocsánat)

 

 

Tehát 5 év után már nem kötelező teljesítened. (ha valóban 2007 júniusa volt a lejárat, akkor nem kényszeríthetik ki rajtad, és ha a bíróságra is viszik az ügyet, nem érnek vele semmit, neked csak az elévülésre kell hivatkoznod.

 

(Zárójelben megjegyzem, hogy ez a követelés amúgy is gyenge lábakon áll, mert:

habár nem "passziváltatta" a státuszát, nem is aktiválta be. TEhát könnyen lehet bizonyítani, hogy valójában nem is volt hallgató...egyébkén elárulom neked, hogy miután az emberfia végzett az egyetemmel, és ne adj' isten nincs nyelvvizsgája, semmit nem kell a rendszerben csinálni (nem kell passzív félév) , tárgyat nem vesz fel, tehát tandíj sincs....és nem számít, hogy 2 évig még nincs diplomád.

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.10 0 0 3

"mi dolga (kiadása) van vele az egyetemnek?"

 

Aki járt már egyetemre az tudja, hogy mekkora egy ilyen intézményben a zűrzavar, és mennyire szivatják az embereket. Tehát ha a kedves hallgató delikvens nem zár le maga után minden ügyet/kiskaput, az előbb-utóbb utól fogja érni és szívni fog vele. Ennek a példáját láthatjuk alant.

Előzmény: Törölt nick (1)
Vajk Creative Commons License 2012.10.09 0 0 2

Hát ha nem iratkozott be, akkor nem volt tanulói jogviszonya. Innentől lehet követelni a tandíjat, de az is hülye, aki kifizeti.

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.09 0 0 0

A hozzáértő kollegák valószínűleg mélyebben bele tudnak menni, én csak egyet tudok mondani: az egyetemen minden paprímunka az adott ember felelőssége, mert különben ez lesz belőle.

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.09 0 0 topiknyitó

Üdvözletem!

 

Egy ismerősöm pár éve a Debreceni Egyetemen tanult, és az utolsó három félévet véletlenül nem rakta passzívba, pedig nem iratkozott be egyik félévre sem, nem járt be órákra, nem vizsgázott, satöbbi, egyszerűen csak eljött onnan. Mindhárom félév fizetős volt. Az egyetem most követeli rajta a három félév tandíját.

 

A vizsgaszabályzat szerint csak az első két félévet kérheti rajta számon az egyetem, a harmadikat nem.

 

Az illető munkanélküli, havi 22.800 segélyt kap, vagyontárgya nincs. Ez jelenthet valamilyen szociális helyzet alapján történő felmentést? Ha képtelen kifizetni a tartozását, akkor jön a dutyi?

 

Valamint:

Elévültnek számít-e az egyetem ezen követelése? Hiszen a három közül csak az első két félévet lehet figyelembe venni, az első két félév vége pedig 2007 júniusára esik, ergo az öt év letelt.

 

Előre is köszönöm a választ.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!