"Az átok-sorából született új eszme, embertől, Istentől idegen, mert természetellenes, bejárja, felbolygatja a világot, fertőz, mert csábít, hatalomra juttatja a lustákat, a gyávákat, akik a hatalom eszközeivel uralkodnak. A vége - a romlás, amely elkerülhetetlen." Eképpen írt Wass Albert a kommunistákról és nyilasokról, s mélységes igazságát látom. 1944-től kezdődően az ország szerves fejlődése megszakadt, s tévúton járt több mint 6 évtizeden keresztül. Talán nem csak én látom úgy, hogy 2010 óta kezd helyreállni a természetes rend, ahol a többség tisztességesen megdolgozik a betevő falatért, s a származás, osztálytudat helyett a tisztességes küzdelem és tehetség révén lehet érvényesülni. A vezetők vezetnek, a dolgozók dolgoznak. A történelmi egyházak visszakapják régi rangjukat, s kiváltságaikat és tevékeny részt vállalnak az ifjúság nevelésében. A liberalizmust elutasító, minden ízében magyar rendszer épül. Nekem tetszik.
Mert rajtunk kívül senkinek nem érdeke,hogy Magyarország erős és sikeres legyen.
Ki az a rajtunk?
A jobbos politikai elit? Az ún. jobboldalhoz tartozó emberek? Csak a Fidesz? Szóval kik ők akiknek az érdeke, hogy az ország erős és sikeres legyen, és miért nem érdeke pl. a baloldali embereknek, hogy sikeres országban éljenek?
A 2/3 miatt meg tudtak tenni sok mindent,amit akkor az EU (ahol mindenki neolib gazdaságpolitikát folytatott) kritizált,aztán szép csöndben ők is ugyanazt tették.
???
Akkor a Fidesz most neolib gazdaságpolitikát folytat?
Tudom,hogy ez fáj,de lassan látható lesz a siker. Mert.2010 tavaszán mindenki azt várta,hogy képtelenek leszünk fizetni az IMF hitelt. Ma meg még a fanyalgók is elismerik,hogy nem vagyunk rászorulva az IMF-re. Hát majd meglátjuk,hogy kinek lesz igaza a végén.
Te komolyan gondolod, hogy egy baloldali gondolkodású buszsofőr, egy baloldali Tesco pénztáros, egy ovónő, pedagógus, rendszergazda, stb. stb. azt várta, hogy az ország dőljön be 2010-ben, mert a kormány nem tudja fizetni az IMF hitelt?
Komolyan hiszed, hogy egy átlagember - ha baloldali is - annak örülne, ha minél több hitelt venne fel az ország?
Miért hiszed ezt?
Nézd, ha az ország nem tudja fizetni az adósságait mindenkinek rossz lesz, teljesen függetlenül attól, hogy milyen oldali. Szerinted az ország fele azt szeretné, hogy rosszabbul éljen?
Szerintem kicsit hibás a kiindulás. Ugyanis az első Orbán kormány idején az államadósság csökkent.Ezt még Medgyessy is elismerte a székfoglaló beszédében.
Nem, sajnos az olvtársnak van igaza, bizony a fideszéknél is növekedett, több, mint 1500 milliárddal.
A GDP arányos valóban csökkent, ( ezt a sötétkék vonal mutatja)
Ezt sokan keverik, pedig a a GDP arányos az arányt fejez ki. Így, ha az államadósság stagnál, de a GDP növekszik, akkor a GDP arányos csökken.
Orbánék alatt nőtt az államadósság Ft-ban mért értéke 1554 ezer mrd-dal, de úgy néz ki, a gazdasáég még ennél is jobban növekedett. Ezért aztán a GDP arányos csökkent.
Ez jól látszik az ábrán, a FT. adósság növekedése mellett a GDP arányos meredeken csökken.
Bocs, de nem találtam olyan ábrát amely 2010-ig vagy tovább mutatja.
Igen, a szerencsések között vagyok. A Teremtő valahogy figyel rám, mert a Bokros csomag idején is ez volt, véletlenül akkor is úgy jött ki, hogy a reálkeresetem nőtt.
ahogy irtam lentebb _a legtobb_ mervado fejlett orszag allamadossaga a 2008-as valsag eredmenyekeppen jelentosebben nott mint mo allamadossaga. es ez olyan teny aminek utana lehet nezni, nem lehet ezen sokat vitatkozni.
Ja. Csak szerintem nagoyn nem mindegy, hogy milyen bázisról. A mienk már 2008 előtt is igen magasnak mondható, ráadásul tetemes a devizában fennálló adósság. Mi eleve rossz kondíciókkal bírtunk, majd erre tettünk rá mégegy lapáttal.
Számomra elfogadhatatlan, hogy van jó és rossz költségvetési hiány. Ideiglenes lehet, de hosszútávra betervezett, előre kalkulált emberes és folyamatos hiányt ütni a kvt-n ideológiai okokból nem elfogadható.
A kötelező manyup pedig ilyen volt, és az tök mindegy ki fizeti közvetlenül, ugyanis a végén úgyis a munkavállalók fogják. Egyrészt a munkabér terheibe beszámolják ezt is, másrészt nem a nyugdíjkasszába került, ergo annak hiányát hitelekből kellett fedezni, amit a magasabb adókban kell megfizetni.
Ez bizony a munkavállalók terheit növeli. Csak nem a bérszalagján látja az ostoba jobbágy, hanem egyéb elvonások/infláció/adók/alacsonyabb munkabér formájában fizeti meg. De ő fogja kicsengetni, hisz ki más?
Az már egy teljesen más kérdés, hogy jól költötte e el a manyupok felszámolása után megmaradt aprópénzt a regnáló kormány. De maga a likvidálás helyes volt szvsz.
Ami meg az adósságállomány alakulását illeti nem kelleme elfelejteni,hogy 53%-al adták át 2002-ben,80-al kapták vissza. Hát tapsoljatok nekik bátran,én maradok a szabadságharc pártján.
Szíved joga! Nem akarnálak ettől eltéríteni.
Az adósságállománnyal viszont az a helyzet, hogy az adósságot eddig minden kormány növelte, durván 1000 milliárddal évente. Orbánék is az elmúlt kormányzásuk alatt és Gyurcsányék is "csak" annyival.
A GDP arányos adósságkezelés pedig azért van, mert ezt egyik sem akarja bevallani.
Gyurcsányék alatt a GDP majdnem 9%-kal csökkent, ez pedig torzítja az arányt.
Az pedig, hogy Orbánék " ideiglenesen" kivették az alkotmányból az általuk betett tételt, mely szerint az adósság nem növekedhet ne zavarjon a szabadságharcban.
Ok.minden rendben volt a manyupokkal. Alkkor hogyan lett 14 év alatt 0 a reálhozamom?
Azt, hogy neked hogyan lett nem tudom, mások vettek fel pénztártól függően.
De ha elolvastad a hsz-em láthatod, nekem még csak nem is a manyup megszüntetésével van bajom, hanem az emberek átvágásával.
De mivel te fordítottál egyet a kérdésen én megismétlem az enyémet: Vajon a fidesz vezetői kivették-e a saját pénzüket a manyupból, és ha nem, akkor így már megéri?
És még egy gondolat az emberek átvágásáról.
Nyugdíjas anyám karácsony előtt 40 ezer Ft-ot fizetett be a kolontári vörösiszap károsultjainak, elmondása szerint azért, mert Orbán azt a TV-ben kérte. És ha kéri és nagy baj van, akkor össssze kell fogni - mondja Anyám.
Az emberek adományait nem adták oda a károsultaknak, abból állítólag emlékművet építenek az iszapömlésnek.
Ezzel elérték, hogy Anyám, aki szerintem Orbánt az unokáival azonos szinten szerette, ma hazug csalónak nevezi.
Annak pedig igencsak része a külső adósságállomány fékentartása......
Ez igaz!
Viszont az külső adsságot kétféleképpen lehet csökkenteni, az adósság visszafizetésével és a GDP növelésével.
Utóbbinak melesleg az az előnye is adott, hogy kevesebb megszorítással jár és a munkanélküliek száma is csökken.
Ezt ígérte Orbán!
De nem ezt teszi, hanem szabadságharol, mert azt hiszi, az emberek hülyék és nem veszik észre, hogy valójában ugynazt a gazdaságpolitikát folytatja mint elődjei, csak a tőkét mégjobban kiszolgálja.
Mára ugye kiderült, hogy sem az IMF sem az EU nem kért Orbántól semmit.
Ehhez képest megjelentek azok a hirdetések amire sikerült kifizetni többszáz milliót.
Namost szerintem a Gyurcsány féle autópálya építések piszkos lenyúlások voltak, de legalább épült belőle autópálya. Ezek a hirdetések mire jók azon kívül, hogy kiröhögteti magát Orbán?
Ez a vita első sorban az elvekről szól. Azokról az elvekről,amik irányt szabnak a gazdaságpolitikának. És ezek az elvek alapvetően különböznek a két oldal között.
Az elvek valóban különbözőek, de a gyakorlat?
Nézd már meg egyszer a felvett hitelek nominális nagyságát mert azok majdnem fillérre egyeznek. Úgy látható jól, ha évekre lebontod. A GDP-hez viszonyított eladósodás torzít, ha a GDP csökken az adósság növekszik akkor is, ha nem történik újabb hitelfelvétel.
Neked tezsik a nemzetközi nagytőkét kiszolgáló neolinerális gazdaságpolitika,nekem üeg a szabadságharc.
Azt értsd meg végre, hogy csak a kommunikáviója eltérő!
Mondhatjuk, hogy a neolib oldal nem kommunikálja sehogy, csak csinálja, a jobboldal meg szabadságharcot hirdet miközben elvtelenül szolgálja a tőkét!
Azért hozom fel példaként az új Munka Törvénykönyvét mert abban annyira egyértlemű a cél, hogy kiszúrja a szemünket.
Nem kapja meg a munkás túlmunkáért járó bért.
Nem kapja meg a költségvetés az utána fizetendő szja-t, áfát, de még a járulékot sem.
Mindet elteszi a tőkés, és hogy adózik-e utána arról volt már szó,. mondhatjuk, hogy úgy kerüli ki az adót ahogy akarja ( lásd áruházláncok külföldi hivatkozású beruházásai).
Ehhez képest - már ne haragudj - egy 20 milliárdos állami támogatás is bakfitty!
De mondhatnám az új telefonadót is!
Naná, hogy a cég ráterheli az ügyfélre! Anyám legutóbb 1500 Ft-tal töltötte fel a kártyáját melyből 490-et vontak le adó címén.
Persze roszz helyzetben vagyunk, de ha annyira billeg a költségvetés miért mondott le a délutáni pótlék és a túlmunka adóbevételéről a tőkések javára, miközben szabadságharcolunk?
Bizonyíték természetesen van, hiszen minden adat rendelkezésre áll. Intézmény nincs, ahol ilyen feljelentést tenni lehetne.
Ezt persze pontosan tudod... Orbán is ezzel ütötte el a kozgépezés vádját a parlamentben... meg labancozott egy vaskosat:O)) A földbérletek ügye detto... formailag rendben is lenne... aztán valahogy mégsincs rendben.
Az sincs rendben, hogy az adófizetők pénzéből vásárolnak szavazatokat külföldön. Mégis milyen jogon? Ideológia persze van... és pontosan tudod, hogy aki ezt fel meri emlegetni azt azonnal megbélyegzik idegenszívűséggel, meg nemzetellenességgel.
Ki van ez találva!
Elismerés pedig nincsen. Merkel szavai csak diplomáciai udvariasság.... és néhány jelentéktelen lap véleménye nem sokat nyom a latba az általános elutasítottság mellett. Ez az igazság, a többi pedig illúzió. Ezzel kell majd egyszer szembenézned neked is.
hiteleket a rendszervaltas ota _minden_ egyes kormany felvett, (ne menjunk ennel regebbre). nem volt egy olyan ev a rendszervaltas ota amikor a magyar koltsegvetes szufficites lett volna! ahogy irtam lentebb _a legtobb_ mervado fejlett orszag allamadossaga a 2008-as valsag eredmenyekeppen jelentosebben nott mint mo allamadossaga. es ez olyan teny aminek utana lehet nezni, nem lehet ezen sokat vitatkozni. mo-on nemcsak az allamadossag, hanem az allami tartalek is nott amugy. epp ezt (tobbek kozott) tapsolta el orban, vett belole mol reszvenyt es urizalt. eszem agaban nincs vedeni az elmut8evet, de a mai rezsim szakmai kompetenciajahoz merve abban a kormanyban csupa nobel dijas kozgazdasz ult. meg veres is az, ha matolcsyhoz hasonlitjuk, pedig veresnel gyanusabban nezo alakot igen nehez felhajtani. orbannak ez is sikerult. de sikerult felhajtania egy olyan belugyminisztert mint pinter, akit ha meglatok odakapok a zsebemhez, hogy megvan-e meg az aranyoram. meg van a mittudomenmilyenne, ereccsegizett miniszter. ezt a csapatot javitja tovall szijjarto, lezerjani es nyugdijbarbi. ez kb olyan tarsasag mintha a south parkbol leptek volna elo. szanalom.
igen ezek nehezen osszeegyeztetheto fogalmak. csak harcoljatok nyugodtan, csak azt ne felejtsetek, hogy azert orban a harc mellett gondoskodik arrol is hogy sulyos milliardokat lopjon, lopasson el, kozgepezzen es epitgesse a felcsuti csodat. vegulis az emberek kicsivel tobb mint a fele erre szavazott. talan azota a feluk, vagy valamennyivel tobb meggondolta magat. ha a maradek huszegynehany % eleg lesz akkor mehet a vircsaft tovabb, az emberek meg koltoznek szepen kulfoldre. a felsooktatas fizetosse tetelevel tokon is szurta magat orban. meg 20 ev es csak a beteg, bena, nyugdijas, kisebbsegi marad az orszagban. meg I Viktor kiraly, a meztelen.
> Vagy csak olyan szemellenzővel vagy ellátva, amihez képest a bányaló széleslátókörű.
ez is elkepzelheto, viszont en szamokkal, adatokkal, tenyekkel meggyozheto vagyok. viszont aki orbannak hisz az olyan baromsagokban hisz, mint hogy gyarmatositas, szabadsagharc es tarsai. a mostani imf elleni hirdetesekrol nem is szolva, ugyanis az imf kategorikusan kozolte, hogy nincsenek ilyen kovetelesek. ertem en hogy jo lenne abban hinni amit a nemzetvezeto mond, hiszen ez a narrativa nagyon kenyelmes, egyszeru es kepes elemi osztonoket megmozgatni. csakhogy az embernek agya is van es aki probal utananezni az orbani allitasoknak az elborzad a boduletes baromsagoktol amiket orban mond.
- az elozo kormanyok felelosseget egy pillanatra nem vitatom. viszont minden kormany kotelessege a prudens gazdasagpolitika. teljesen ertelmetlen az elmutnyocevezes. itt volt a nagy elszamoltatasi felbuzdulas, oszt egy nyomorult vademelesig nem sikerult eljutni. pedig, hogy nem kotottek meg buday kezet, az ugyeszseg kezet az hetszentseg.
> :D Talán jobb lett volna, ha az önkéntes pénztárakat indítják be, ami valódi öngondoskodás, és nem az ellenőrizhetetlen,ámde "veszteséges" manyupokat.
igy van, de az alacsony mo-i berekbol azert nem konnyu az onkentes penztar elinditasa. a manyupok _nem voltak_ vesztesegesek.
> Aztán vitatkozhatunk, hogy melyik a rosszabb az 50 pár %-os államadósság 80 +-ra tornázása, vagy amanyupok megszüntetése......
Ki hagy hátra nagyobb rakást az utókornak????
lehet errol vitatkozni, de minek? mit visz ez elobbre. azert azt megjegyeznem, hogy a 2008-as vilagvalsag igen komoly volt. ezalatt olyan mervado orszagoknak mint nemeto, uk, usa ... _jelentosebb mertekben_ nott a gdp aranyos allamadossaga mint mo-nak. irorszagot, spanyolo-t, olaszo-t nem is emlitve. _mindenhol_ nagyobb volt az adossagnovekedes, meg nemeto-ban is!! vagyis a gyurcsany kormany peldasan atveszelte es menedzselte a valsagot.
a vilagvalsag alatti adossagnovekedes szinte kivedhetetlen volt, anelkul brutalis lett volna a visszaeses. a manyup penz elkoltese viszont szuksegtelen volt. bajnai egy igen jo palyan adta at a kormanyt, semmi oka nem volt orbannak arra, hogy eltapsolja ezt a penzt. inkabb takarekosan kellett volna uzemeltetni az allamot. az szja-t nem kellett volna bolygatni, marhasag volt az egykulcsos ado bevezetese. azota probaljak az emiatt keletkezett lyukat tomkodni.