Egy darabig számoltam (a bekerülési összeget), de amikor kiderült, hogy még nagyobb villanymotor kell (100 ezer volt az 5.5 kw-os - nem akartam bizonytalan működésű leharcolt motort), és még egy frekvenciaváltó is (az úgy 35 ezer), akkor már abbahagytam az összeadást. Hiszen az csak elszomorított volna. Így nem tudom... tippre 350-400 ezer. Teljesen fanatikusnak kell ahhoz lenni, hogy az ember ilyet építsen otthon magának, csak hobbiból.
Mindenképpen hatalmas eredménynek tartom, hogy sikerült olyan prést készítened ami megfelelő a céljaid eléréséhez!
Működőképes gépet építettél, sok anyagi ráfordítással, és rengeteg munkával.
Saját tapasztalatból tudom, hogy elkészült gép sajnos többszörösébe kerülhet az előzőleg tervezett költségvetésnél. Mikor az ember már beleölt sok-sok pénzt, és munka órát, de még nem jó, akkor már nincs más hátra, mint előre! Ha félbe hagyjuk akkor az az igazán "kidobott pénz", ilyenkor kell még több pénzt bele tolni, hogy elkészüljön a gép.
Mekkora összegből sikerül működőképes prést építeni?
Kívánom. legyen sok örömed a használatában! /szívesen látnék képeket a damaszkolt anyagokról/
A múltkor már mutattam a hidraulikus kovácsprésemet, de akkor még nem volt egészen teljes, és jó. Kellett rajta némi módosításokat eszközölnöm. Most már úgy nyomja össze az acélt, mint szakácsnő a rétestésztát (vagy valami hasonló). Tudom, hogy itt vannak szkeptikusok, ellenzők, amolyan elméleti Mekk Elekek - ki is fejtették alant a véleményüket -, akik szerint a hidraulikus kovácsprés nem jó, nem használható, nem alkalmas kovácsolásra. Az a szerencsém, hogy ezt én nem mondtam meg a kovácsprésemnek, nem tudja, hogy ő nem alkalmas az acél összenyomására, ezért azóta is nagyon szorgalmasan lapítja azt a fránya acélt. De nem az ellenzők kedvéért írom ezt, hanem azokért, akik szeretnének ilyet csinálni, de bizonytalanok benne, hogy meg lehet-e csinálni. Meg lehet, de tényleg nagy meló, és sokba is kerülnek a vasak, és az alkatrészek. Nem áltatok senkit: több százezer Ft. (Persze, ha meg kellene venni készen, akkor meg 6x annyi - ha találsz megfelelőt.) Én pl. két villanymotorral is póruljártam. Az első, bár sokkal több wattot írtak rá, de negyed annyit tudott (valami kínai szar lehet). A második 2.2 kw-os, de még az is gyengének bizonyult. Mozgatta ugyan a szivattyút, de eléggé gyorsan felmelegedett, nem akartam kínozni. Végül vettem egy 5.5 kw-os motort, na az most viszi, még talán túl nagy is, elég lett volna egy 4 kw-os. Azért nem mindegy ez (a motor mérete sem), mert egy ilyen komplex, bonyolult gépezet összeállításánál elég sok buktató van. Nekem pl. az volt, hogy ugye a motor 38 mm-es tengelyét egy tengelykapcsolóval össze kell kapcsolni a szivattyú 12 mm-es tengelyével. Óriási a méretkülönbség, emiatt már megfelelő tengelykapcsolót sem volt könnyű találni, és persze esztergáltatni kellett a furatát, és a hornyot. És akkor még nem sejtettem, hogy a motor óriási nyomatéka miatt a szivattyú tengelyén lévő reteszhorony el fogja nyírni tengelykapcsoló hornyát. Ugye az a reteszhorony csak kb 3 mm-nyit kapaszkodott a tengelybe, és bár lágyindítással indítom, de mégis majdnem 50 Nm nyomaték megy ott át. Ezért az egész tengelykapcsoló szisztémát át kellett alakítanom, most már az egész tengelyt szorítja a tengelykapcsoló. Ráadásul a motor olyan nagy (3 fázisú), hogy direktben még a 20 ampert is leveri, ezért frekvenciaváltóval kell indítani. És még sorolhatnám a problémákat, amiket meg kellett oldani. Szóval nem egyszerű, tényleg csak az álljon neki otthon egy ilyennek, akinek sok szerszáma van (átlagos garászfelszereltség, amivel autót bütyköl, nem elég hozzá), nagyon nagy gyakorlata van az ilyesmiben, és meg is tudja tervezni a szerkezetet - mert ugye kész tervek azok nincsenek, azt neked kell kitalálnod a helyszínen.
A masina amúgy névlegesen 10 tonnát tud (nem kaptam nagyobb hidraulikus hengert), persze nagyon nem mindegy, hogy milyen felületű, és keresztmetszetű medvék között lapítja az anyagot. Én négyféle különböző medvét is csináltam hozzá. Az elején tartottam tőle, hogy a 10 tonna kevés lesz az acél lapításához, de meglepődtem, hogy mennyire "viszi". Persze - kell mondani? - kell hozzá egy megfelelő kovácstűzhely, amivel a kovácshegesztés hőfokára visszük fel az acélt (ugye, damaszkoláshoz- mert én ezt az egészet azért csináltan, hiszen normál, nem damaszkolt késeket hagyományos kovácsolással is tudok csinálni), és én erre egy PB-gázos kovácstűzhelyet csináltam, azzal egyszerűbb, tisztább az égés gyorsabb izzítani,mint a szenes tűzhellyel. De a gázos kovácstűzhelynek is megvannak a trükkjei, hogy mást ne mondjak, ha csak samott téglákból csináljuk meg, akkor abban nem melegszik fel eléggé az acél (900+-ra), mert a samott tégla elszívja a hőt.
Nem egyszerű hobbi ez. Csak az álljon neki ilyennek otthon, aki nagyon elkötelezett, és kitartó. És bevállalja, hogy akkor ezt fogja csinálni évekig (hobbiként). Meg az asszony ferde pillantásait...
Sziasztok, az esélytelenek nyugalmával de keresem Joe DeLaRonde: A kovácsolás alapjai c. könyvét. Ajándékba lesz, és nagyon fontos lenne! Sehol nem kapható már egyáltalán.
Igen, te látod mire akartam kilyukadni a homályos fogalmazásommal! Gratula mert szerintem sokan nem értették- adott a hálózat felől egy erősen korlátozott lehetőség és abból kellene kihozni a maxot de energia tárolás nélkül nem lehet legyen az lendítő kerék vagy éppen frekvenciaváltó megfejelése sok pót kondenzátorokkal ( plusz lágyindóval hozzá) azaz az erős rövid idejű terhelés energia igényét elnyújtani és valamennyire simítani két munka ciklus között.
Az már régen beigazolódott, hogy - pláne háztartási volumenű energiaellátás mellett - olyan gépeknél, ahol a hasznos, nagy fajlagos energiaigényű munkavégzés csupán az üzemelés idejének parányi részében történik, csakis enegiatárolós kivitel lehet hosszútávon a megoldás.
A kalapács "ereje" is a lendített tömeg által tárolt energiában rejlik.
Vajon miért tett az ősember nyelet a kőbaltára.....teltek az évezredek közben....A kovácsoló ember...fogja a kalapács nyelét és ezzel a mozdulattal felemeli a kalapácsot a számára optimális magasságra ( munkavégzés gravitáció ellenében remélve hogy a befektetett energia nem vész el) majd erőt befektetve gyorsított mozdulattal lesújt a megmunkálandó anyagra ( nem csak elejti hanem a több "g" gyorsulást realizál az erőkifejtéssel) lefelé is) és az energia átalakul az anyag torzulásban. Ezek után- hidraulikus kovács prés... mintha a kalapácsot csak egy centire emelném majd ráhelyezve a kovácsolandó anyagra csak az általam legnagyobb erőkifejtéssel ( motor teljesítmény) megnyomom az acélt. Ez lenne a hidraulikus kovácsolás??? Szerintem nem! Gondolkodni kellene ezen azért. Nem címeztem a hozzászólást mert az illető könnyen megharagszik inkább ezért ilyen furán fogalmaztam meg a hozzászólásom. El kellene gondolkodni a fizikán is szerintem. Tovább nem folytatom a hasmenésem mert gondolom pár embernél ez is kiveri a biztosítékot pedig a gondolkodás nem árt a kritika pedig épít.... persze csak szerintem!
Ahogy olvasom ebben a topikban a fémes kovácshegesztés mikéntjét, felmerül bennem aza akérdés, hogy hogyan lehet pl.okáért a szerkezeti acélból betonvésőt edzeni és hogy sikerült nekem ( próbaképp 8-10 éve ) Csak egyféle-egy acélos trabant laprugóból 7 rétegű damaszkolást elkészíteni ?
Amit a mai napig használok késként.-többfélék . sajátgyártásúak között .
Szerintem , legalábbis a gy.tapasztalatom szerint mind1 milyen acélminőség és lehet 1féle IS !
A hőkezelés előtti széntartalom és az összehegedési segédnyomóerő függvénye minden !
Ha ennyi idősek, akkor valószínűleg szénacélból vannak. Egyfajta rugóacélból. Önmagában lehet belőle kést kovácsolni, csak nem érdemes. Mert amíg a sok kis darabot hibamentesen összekovácshegeszted, addigra megőszülsz. Damaszkolni, egyféle acélból nem lehet, a damaszkolás lényege az (most nem a wootzról beszélünk - de ez természetesen nem wootz-acél), hogy kétféle acélt damaszkolsz, vagyis kovácshegesztesz össze sok rétegbe.
Tehát a válasz: nem. Önmagában a seeger gyűrükkel nem lehet damaszkolni, hiszen az csak egyfajta acél.
Hozzám került több százezer darab, még 30-40 éve készült, egyébként teljesen új 5mm-es külső Seeger-gyűrű bontatlan csomagolásban. A hasznosításukon tűnődtem, szerintem egyben kb eladhatatlanok, eleve selejtezésből származnak. Arra gondoltam, hogy a számtalan apró gyűrű esetleg alkalmas lehetne damaszkoláshoz, erről mit gondoltok? Nem vagyok benne a témában annyira, az anyagminőségüket sem ismerem, csak egy ötlet. Köszönöm!
Ha polirpasztával fényesre csiszolunk egy felületet az könnyen oxidálódik/rozsdásodik ha nem rozsdamentes az anyag?
Polírpaszta nem hagy a fémen egy védő réteget?
Illetve polírozás után mivel érdemes kezelni a felületet rozsda ellen ami tartós lehet? (Olaj, wax,lakk)
Ha spray lakkal szórjuk a felületet az nem lesz egységesen fényes hanem foltokba mattos, szemcsés az mitől van? Pedig a dobozán úgy van írva 20 cm távolságról szórjuk rá.
Polirozó rudaknál a színskálán meg tudjátok mondani melyik szín mire való?
Sajnos még nem teljesen jó. Működik, és nyom is (valamennyire), de nem eléggé erős a motorja (egyébként ettől féltem előre), ezért a damaszkoláshoz így gyenge. Az történt, hogy vettem egy névlegesen 3500 w-os motort, aminél persze számítottam rá, hogy annál gyengébb amit ráírtak, de hogy ennyire gyenge, arra nem. Ez egy kínai, vagy román (vagy román-kínai, kis bolgár beütéssel) motor, hogy az anyjuk kínját... Kimértem, kb. 600-700 wattos. Kurva kevés ehhez a rendszerhez, aminek 200 baron legalább 10 tonnát kell tudnia. Megjegyzem nagyon nem mindegy, hogy mekkora medve-felületen nyomja azt a 10 tonnát, én ehhez mérten számoltam ki a felületeket. De sajnos kell egy másik, sokkal erősebb motor, ami ki tudja szolgálni a szivattyút. Dolgozom az ügyön, nyilván innen már nem lehet feladni. Minden kész, csak a motort kell kicserélni, és persze hozzápasszintani a szivattyúhoz (másik tengelykapcsoló, kicsit áthelyezni az egységeket, felemelni a szivattyút).
Na, akkor ahogy ígértem: így néz ki a saját készítésű hidraulikus kovácsprésem, a "nulláról" építve.
Nem mondom, hogy egyszerű volt megcsinálni, merthogy nem volt az. Egy ügyes ezermester össze fúrja, faragja, hegesztgeti a vasat, de ha nincs róla előzetes, és nagyon részletes terve (és az ugye honnan lenne?) akkor azért rendesen megdolgoztatja a zembert a mechanikai része is, amíg minden pontosan összepasszol. A hidraulika meg külön istenverés, a sok csatlakozó, tömlő, melyik mibe megy, hogyan csatlakozik, satöbbi, annak azért rendesen utána kell nézni, nem lehet csak úgy nekiesni, mint tót az anyjának.
Szóval, meg lehet csinálni, de kell hozzá "elhatározás", és elszántság. És ha félúton jössz rá, hogy túl nagy fába vágtad a fejszét, akkor onnan már csak igen drágán lehet visszafordulni. Egy mechanikus kovácskalapácsot (Ajax-szerű) egyszerűbb, és olcsóbb lett volna csinálni, de nekem az nem jó, mert nem a puszta közepén lakom, és a kalapácsolás hangjára a szomszédok biztosan kitérnének a hitükből. Ez sokkal csendesebb, csak a szivattyúnak van hangja. Hát ennyi volt. Senkit nem bíztatok rá, mert nagy meló, és csak az csinálja, aki tényleg fanatikusan a fejébe vette (mint én), hogy kést akar damaszkolni. Meg majd ugye wootzot is, de ahhoz még az olvasztót is meg kell csinálnom.
Csak hát ebben a gondolkodás módban nagyon de nagyon behatárolod a villamos hálózatból átvihető pillanatnyi teljesítményt a préselési teljesítménnyé... és itt nem a préselés erejére gondolok és még nem beszéltünk a hidraulikus zajról. Gondolod, hogy egy kompresszor zajosabb? Én szinte fillérekért vettem 3 kW-os Scroll kompresszor a klímaszerelőktől- igaz használtat de tökéletes és alig van hangja ill. rezgése. De mindegy, hanyagolom a témát mert az egész gép építése a te döntésed úgy hogy sok sikert de azért szívesen olvasnám a beszámolót az eredményeidről. Remélem megírod majd.
Így van, nem zajonghatok az eddigieknéj jobban, nem olyan a környezet. Már így is problémás a flexelés, és az üllőn való kovácsolás, sőt a gázkazánomnak is elég nagy hangja van. Nem lehet még nagyobb a zajszennyezésem, a környezet érzékeny arra.
Valójában kétutas hidraulikus henger kell (vannak egyutasok is, ahol csak nyom a hidraulika, de a visszanyomást már egy rugó csinálja - némelyik fahasító is olyan rendszerű). És kétutas szivattyú kell, amely úgy műxik, hogy amikor nincs ellenállás, akkor gyorsabb a dugattyú mozgása, és amikor meg nyomja az anyagot, akkor lassabb, de nagy nyomással. Én ezt már átgondoltam, most már csak a részletek finomhangolása megy, hogy pontosan milyen szivattyú, munkahenger, és szivattyú legyen.