Keresés

Részletes keresés

Tigimama Creative Commons License 2012.09.26 0 0 74

Ahol kert és jószág van, nem hinném, hogy gyakori a nyaralás! Nyaralhatsz a tökkaró mellett! :D

Előzmény: Deryan (71)
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.26 0 0 73

Megtudja valaki mondani nekem, hogy lehet-e még varsát használni a magyarországi folyókon?

Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 72

A gyümölcsös még lehet minuszban de a saját zöldséges általában mindig pluszt termel.

Deryan Creative Commons License 2012.09.25 0 0 71

Sajnos igy igaz!

De számold hozzá, hogy szabadidő programokra, nyaralásra, kirándulásra stb. mennyit költesz, akkor  lehet, hogy már régen nem minuszban vagy.

Előzmény: Tigimama (62)
Deryan Creative Commons License 2012.09.25 0 0 70

Vissza kell metszeni az ágakat és a lombot is ritkitani kell.

Kevesebb permet kell és könnyebb lesz kezelni is.

Előzmény: Törölt nick (64)
atandi Creative Commons License 2012.09.25 0 0 69

„a hajladozás, mozgás az felér a tornával”, na ez az , ami jó nagy önámítás.(És persze bár így lenne) Én is így hittem, hogy de jó, nem kell edzésekért fizetni, szépen bejáródik a derekam. Hát egy frászt, ez sajnos távolról sem ugyanaz. No persze a tv előtt ücsörgésnél mindenképpen egészségesebb, továbbá igenis egész más az érzés, ha a sajátodat eheted, a teremtés, alkotás öröme, amikor létrehoztál valami hasznosat. És valóban összehasonlíthatatlanul finomabb és egészségesebb is. És valószínűleg nem jössz ki olcsóbban, mintha a multinál vennéd meg a tömegárut, de ár-érték arányban, ha már a minőségét is a mérlegre teszed, javul valamicskét az arány.

Rábeszélésre szerintem(uhh, egyre többet hallani a tv-ben, hogy termeljük meg magunk, ha nem akarunk éhezni…azért pofa kell hozzá, de ez más téma, hagyjuk is), szóval akinek nincs affinitása, nem lelkesíti az alkotás öröme, továbbá lusta, mint a föld, az eztán sem fog kertészkedni, inkább egyre alább adja és egyre silányabb kajákat vesz majd. És közben szidja a rendszert, a kormányt, a világot, az etnikumokat, épp csak egy kapanyelet nem ragad meg.

Különbözőek vagyunk, de jobb híján azt mondom, ettől színes a világ, aki nem rest, itt legalább némi kis előnyhöz juthat, ha már ez más területeken nem is érvényes(vagyis nem feltétlenül a szorgalom a kifizetődő). No, már ezért is jó kertészkedni, termelni.

 

Előzmény: islamorada (65)
mint oldott kéve Creative Commons License 2012.09.25 0 0 68

Ez a győzködés a saját gyümölcs, zöldség meg miegymás más ízével, zamatával, nekem nagyjából úgy hat, mint az, hogy a gyermek nyújtotta örömért, boldogségért vállaljunk több gyereket. Néhány fehér holló mindkét esetben kerül, de nem lesz annyi belőlük sose, hogy az események alakulására hatásuk legyen. Az emberek túlnyomó többsége igenis számol. Akár kertről, akár gyerekről legyen szó. Ha a mostani viszonyok és termelőerők közepette a

kiskert drágábbra jön ki, mint a nagyüzemi, akkor nem fognak az emberek kertészkedni. Még ott sem, ahol van kert. Mert ott meg általában egy valami nincs: gyerekek. Akik révén ugye megnövekedne a fogyasztás, ahonnan már számítana az, hogy mennyi az annyi. A falvak túlnyomó többsége katasztrofálisan öreg népességű. Az egyedül maradó öregek meg nem fognak azért a pár kilonyi ezért azért kertészkedni.

Előzmény: islamorada (65)
islamorada Creative Commons License 2012.09.25 0 0 67

Mi a baja a fanak? Elfagynak a viragok? Azert meg ne vagd ki, hatha bejon egy jobbfajta tel....Ha meg mas baja van akkor jol nezzel utana a neten hogy mivel lehetne orvosolni.

Előzmény: Törölt nick (64)
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 66

Én sem fogom őket megérteni és most azt szeretném kérdezni, hogy almalé készitéséhez kell-e valamilyen különleges nem mindennapi tartósitószer?

islamorada Creative Commons License 2012.09.25 0 0 65

Az ember a sajat munkajat nem is szamitja penzben ha a kertjeben dolgozik, a hajladozas, mozgas az feler a tornaval amire mindenkinek szuksege van.  En is megvehetem a paradicsomot a farmerektol, meg is veszem de a paranyi kis kertem fo ekessege, ugy eszem mint az almat, es mivel en sem szamitom a munkat az itthoni szinte semmibe nem kerul. Tavasszal kis lotragya megy bele, kis humusz az erdobol es a komposzt, permetezes semmi, ha van beteg novenyem arrol leszedem a leveleket amivel baj van vagy ki is huzom.  El sem tudnam kepzelni hogy ne vessem be tavasszal ezt a picike kertemet holott meg tudom venni a zoldsegeimet. De ez az enyem, en hoztam letre es jo erzes hogy tudom hogy bio es az is hogy ez "ingyen" van. Ha csak egy zsebkendonyi / szo szerint egy ferfizsebkendo/ teruletem lenne akkor is belevetnek mondjuk negy petrezselyem magot, egesz nyaron lenne mivel izesiteni a leveseimet es oszre 4 darab petrezselyem gyokerem lenne. En meg olyan rendszerben es anyagi korulmenyek kozott nottem fel hogy szamitott minden forint amit nem kellett olyasmire kolteni amit mi is elo tudtunk allitani. Most hogy van penzem megvenni akar a biot is, most is szamit mert miert adjak ki penzt azert amit magam is meg tudok termelni es meg tudom is hogy hogy keszult...Soha nem fogom tudni megerteni azokat akik parlagon hagyjak a kertjeiket...

Előzmény: mint oldott kéve (61)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.25 0 0 64

Sajnos van amikor minuszos a dolog és ez az igazán elkeserítő.

4. éve nincs a barakcfán gyümölcs. Eközben hatalmasra nőtt hiszen pihenget a lelkem.

Az almákon is kevés van és azok is satnyák és hibásak.

10 ezerért vettem permetszert, és még néha locsolgattam is.

 

Erre tegnap 200ftért vett a tata szép almát. 50 kilónál többet vehettem vóna.

Nem csoda ha fa kivágáson gondolkodom.

Előzmény: Tigimama (62)
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 63

Mi lenne?

Tigimama Creative Commons License 2012.09.24 0 0 62

Sajnos én is ettől tartok. :( A hús is jóval drágábbra jön ki, mint a volti, amiből a serpenyőben dől a habzó, bűzös víz! Ahhh! Kétségbeejtő! A többségnem nincs viszonyítási alapja, ezért bármit megesznek.

 

Megértem, ha valaki nem termel, ha olyan sok a munkája minden felnőtt családtagnak, hogy nem jut ki a kertbe, inkább megfizetné akár a jó élelmiszert is. De többnyire nem ez a helyzet. Többnyire van szabad kapacitás, lenne sokuknak még kert is. A vetőmag nem drága, olyan büszkének meg nem kéne lenniük, hogy márpedig az én órabérem nem 380Ft...

 

Mert akkor kiderül rögtön, hogy nem hát, hanem nulla! Nulla forint!

 

Mi a fene van itt?

Előzmény: mint oldott kéve (61)
mint oldott kéve Creative Commons License 2012.09.24 0 0 61

Jól látod, hogy a bolt közelsége mennyire lényegi. Ha van, akkor már ott a kísértés. De a bolt nem lenne konkurencia a kiskerttel szemben, ha nem lenne ott az a tény, ami az utóbbit lenyomta: sokkal drágábban tudsz termelni. Tavaly végeztem egy nagyjából számítást. Ha mindent összeszámoltam volna, (főleg órabéresítettem volna a munkámat) akkor minimum ezer forintért kellett volna adnom a zöldborsó kilóját. Két kilónyiból lesz egy kilónyi fejtett. Tessék megnézni, hogy a nagyüzemi, gépesített, nemesített vetőmagokat használó, gyomirtózó, vegyszerező termelőktől vett mirelit borsónak mennyi az ára! Akciósan lehet kapni háromszázhetven forintért. Olykor még ennyiért se. Nincs tovább miről beszélni. Majd ha ez a civilizáció összedől, akkor majd a nép a kapa után nyúl és megműveli a kiskertjeit. Addig nem.

Előzmény: Tigimama (59)
Tillana Creative Commons License 2012.09.24 0 0 60

Szia!

Tavaly vettem a meglévő robotgépemhez örlőt és azzal készítem a lisztet. Kb. 2 kilót őröl egyszerre, háztartási mennyiségnek ez nekem elég. Nem csak búzából, hanem csicseriborsót, rizst, sárgaborsót is szoktam őrölni, attól függően, hogy milyen lisztre van szükségem.

Előzmény: Bubus1111 (54)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.24 0 0 59

Igen, törekedni kell.

 

Ha az ember valamit termel, már nincs benne annyira a spirálban. Amíg csak beszél róla, vagy álmodozik, vagy esetleg észre sem beszi (többség), miben van, addig remény sincs.

 

Ha messze van a bolt, akkor pedig legalább egy hétre kell vásárolni. Én így csinálom. Innen minden messze van! :) Szerencsére! :)

Előzmény: mint oldott kéve (58)
mint oldott kéve Creative Commons License 2012.09.24 0 0 58

Ez a világ a pénzről szól. Azt hajtja mindenki. Mert a pénz a tudományos-technikai civilizáció alapja. Még a legminimálisabb szinten is kell valamennyi pénz. Ami viszont nem mindegy az, hogy mennyire hagyjuk magunk fölé kerekedni, elhatalmasodni magunkon ezt a hatalmat. Ha a boltba is autóval megyünk, amikor mehetnénk gyalog is, mert nincs annyira messze, akkor máris vesztettünk ezzel a hatalommal szemben. Mert van ennek a hatalomnak egy olyan sajátossága is, hogy a hatalmába került életet elpusztítja.

Tigimama Creative Commons License 2012.09.24 0 0 57
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.22 0 0 56

Nem, köszönöm. Ottt még nem tartok, hogy saját lisztem legyen,csak szimplán érdekelt a téma,de talán majd a jövőben erre is sort kerítek.

látható Creative Commons License 2012.09.21 0 0 55

A komám próbálkozik vele, kukoricadarálóval csinálgatja. (kalapácsos daráló)

Többször is át kell darálni, aztán jól meg szitálni.

 

Szita kérdése, pékségben, malomban beszerezhető.

Többfélefajta létezik belőle.

 

Roppanjon a búza, állítólag az a jó.(minél szárazabb legyen(?)

 

(ismerősömnek van egy (220-as) eladó darálója, összehozhatlak vele. 15-18 ezer?)

 

 

Előzmény: Bubus1111 (54)
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 54

Egyébként olvastam az előző hozzászolásokat és azt szeretném kérdezni, hogy van-e valaki aki a lisztet is saját maga őrli és ha van akkor hogyan?  Csak simán otthoni kis kézi malommal?

sajnos boka Creative Commons License 2012.09.20 0 0 53

Igaza van bubusnak, jó ötlet.

Csak nem tudom levetkőzni a kényelem zálogát és nem mennék el 40 évesen egy lakókocsiba sódert lapátolni, feladva minden eddigi dolgomat.

Az én opportunista kompromisszumom az, hogy keresek egy segítőt, biztosítom az anyagiakat és együtt (én hobbiból, ő megélhetésből) termesztgetünk ezt-azt.

Persze ha most egy gonosz (vagy jó?) tündér lenullázna, vagy ami még jobb lenne visszavinne 20 éves koromba, amikor katonaság után az akkori barátnőmmel jelentkeztünk tanyagazdai állásra a lakás miatt, na akkor simán belevágnék. (akkor nem válaszoltak a jelentkezésemre a hirdetők, így elmentem inkább egyetemre:)

 

Nem irigylem azokat, akik ezt maguktól, vagy anyagi kényszer hatására megtették, de egy éppenhogy elindított kis környezetet már el tudnék magamnak képzelni.

 

Tudom, szemét , puha városi ficsúr vagyok:) 

Előzmény: Tigimama (51)
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 52

Szerintem ez nagyon jó ötlet!

 

Tigimama Creative Commons License 2012.09.20 0 0 51

Háááát, VÁLTOZTASS! :) Gyere, hagyd az egészet a csudába! :)

Előzmény: sajnos boka (50)
sajnos boka Creative Commons License 2012.09.20 0 0 50

Hát persze, hogy nem a meki kajától májkárosodtt lesz benne a híradóban, ahnem az, aki a piacon vett hústól lett rosszul.

Erre tartunk, néhányan észrevették, hogy ez nem jó, de a túlcivilizáltság kényelme felülírja a józan észt.

Nem könnyebb lemenni a sparba(tesco, cba, mindegy) és megvenni max 500 m gyaloglással mindent, mint elmenni a piacra(messzebb van eleve), és ott bóklászni a sorok között, akár 1km-t is gyaloglva?!

1 km !!!

 

És magamon veszem észre, hogy amíg gyerekként elmentem (gyalog) a boltba, addig ma már inkább beülök az autóba.Pedig a bolt helye nem változott és én sem költöztem arrébb.

 

Fiatalként gúnyosan röhögtem a nyugatiakon, akik nem képesek megszerelni a csapot, hanem szerelőt hívnak. Hogy nem képesek kicserélni a törött konnektort, visszadugni a kiesett hálózati csatlakozót a PC-nél.

És lám, ma oda jutottunk, hogy mi sem magunk eszkábáljuk már azt, amit régebben tudtunk, hanem a pénzünk elég arra, hogy valakit kihívjunk, vesződjön vele inkább más. És az így megnyert időben leülünk bambulni a tévét(mondjuk ez nálunk nincs, de az internet majdnem ugyanaz)

 

Szintén elértük azt, hogy az elmaradottabb országok, akik még a mai napig egy gyufából és egy szappanból meg egy darab használt rágóból generátort barkácsolnak maguknak,szóval hogy már az ő szemükben mi is elkényelmesedett, elbutult "nyugatiak" vagyunk.

 

 

Előzmény: Tigimama (49)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.20 0 0 49

Igen, egy ideig... és ha ezt hallom, az jut eszembe, annyi időnk nincs. :( Ezt a folyamatot már most sem nagyon lehet visszafordítani.

 

Azt ne félj, nem fogja bemondani a tévé, hogy hányan pusztultak bele a mükaják ártalmaiba, mindig, amikor valaki meghal, mert művirslit, műtejet, műgesztenyét, műkenyeret evett. Nagyon rossz az irány, és szerintem már nem nagyon fér az időbe a szkepticizmus. Én nem tudom, mi kell még az embereknek, hogy a fejükhöz kapjanak. A kapható élelmiszer 60 százalékát a számba sem venném. Hát könyörgöm, mi az, hogy műűűűűbélben??? Mi az, hogy tejital? Hogyan állítják elő az étolajat? Mi az a margarin? Műűűűszó! De mi az?

 

Hamarosan csak ilyenek lesznek a polcokon. És akkor nekiláthasz a tanya-álmodnak. Én neked drukkolok! :) Én sem kis fizetést hagytam ott anno. Ma már tudom, előbb kellett volna. 

Előzmény: sajnos boka (48)
sajnos boka Creative Commons License 2012.09.20 0 0 48

Ez az egyik álláspont. A másik az, amikor a piacon lehazudják a csillagot is az égről az őstermelők, hogy a portékájuk mennyire magyar és mennyire bio.

VAgy a hús kérdése: nincc bizalom, hiszen a multikkal, boltokkal ellentétben nincs arra semi garancia, hogy közvetlenül a termelőtől kapott hús látott-e állatorvost, megfelele-ea higiániás követelményeknek.

Pont ezzel tudtak a multik tért nyerni, mert náluk van, őket meg lehet találni ha van valami probléma.

 

HA pedig arról hallasz, hogy valaki romlott hústól lett rosszul, amit közvetlenül vásárolt, na akkor a legtöbben azt gondolják: úgy kell neki, ha ilyen hülye volt.

 

Szóval szép, szép, de jelenleg (még jópár generációig) ez az elképzelés életképtelen Magyarországon.

Előzmény: Tigimama (47)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.20 0 0 47

Ó,,, hát ezt a fórumot sem szeretném elhanyagolni, mert tudom, hogy sokan vágyakoznak önellátásra, csak nem merik megugrani.

 

Viszont van itt egy épelméjű friss felmérés, épelméjű eredménnyel, ha valakit érdekel: http://www.hoxa.hu/?p1=szavazas&p2=31348 Bár tudom, a felmérés nem reprezentatív, de mutatja, hogy az adott körben, csak-csak van törekvés a jó élelmiszer irányába és a termelőtől igenis szívesen vásárol egy réteg.

 

Sokan vannak, akik sosem fogják megtermelni maguknak. A társadalom 60%-ának esélye, vagy törekvése sincs rá. De jó részük akar normális étket venni magához és igenis akarja életben tartani a kistermelést! :)

Tigimama Creative Commons License 2012.09.19 0 0 46

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213620 indítottam egy fórumot: közvetlenül a termelőtől vásároni témában.

 

Muszáj tennünk valamit, a többségnek foggggalma sincs, mi történik az élelmiszerrel.

Tigimama Creative Commons License 2012.09.19 0 0 45

Ez az ideális kép... Ha nem kell már pénzt tolni bele. Ez szerintem több év is lehet. Főleg ha városi kezd neki nulla tudással, nulla segítséggel, ahogy mi is.

 

Örülni kell az erre vezető út minden lépésének. Szerintem. Önellátó... ellátja magát... Ellátom magam zöldséggel. Első grádiens! :) Nem veszem meg a boltit, de való igaz, hogy a szántásért pénzzel fizetek. Nem egy nagy tétel. Kellett volna írnom, miből hány kilót szedtem ki, szép adat lett volna! :)

 

Én dolgozom mellette, de annyi munka úgysincs, hogy ne lenne szabad kapacitás a saját gazdaságra.

Első lépésben szerintem ideális, ha a család elindul ezen az úton, egyik pénzt termel benzinre, kutyafülére, nem tudom, rezsire, ilyesmi, másik otthon dolgozik a jószággal, a kerttel a gyerkőcökkel. Megtermeli a kaját. Ez is valami!

 

Egy ismerősöm a nyulainak a tacskóból hozatott a múltkor s.répát, mert az olyan olcsó volt! Hát, azt hiszed, megették?! A nyúl sem hülye! Pedig amúgy imádja a répát!

Előzmény: sajnos boka (44)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!