Keresés

Részletes keresés

hitel nélküli Creative Commons License 2012.08.14 0 0 102
Tahó Süsü Creative Commons License 2012.08.14 0 0 101

abból a szelekcióból Ron Paul lenne képes tenni valamit, ha hagynák.

Előzmény: Törölt nick (92)
podhorsky Creative Commons License 2012.08.14 0 0 93

Az USD (is) gyakorlatilag fedezetlen. Igaz hogy óriási tartalékai vannak a FED-nek, és nagyon komoly támadásokat is ki tudnak védeni, de a mumussal, az általános bizalomvesztéssel szemben védtelenek.

Ezért kerül mindenki koporsóba, aki a FED ellen hangol tömegeket. Legyen szó USA elnökről, líbiai diktátorról vagy IMF vezérről, a szabály: Az USD szent és sérthetetlen.

Előzmény: Tahó Süsü (91)
Tahó Süsü Creative Commons License 2012.08.14 0 0 91

Úgy érzem már semmi nem tartja, csak a még benne lévő bizalom. Ez pedig annyira stabil, mint bármelyik cégbe vetett bizalom a tőzsdén. Még elműködhet egy darabig, de nem örökké. Mikor lesz fenntarthatatlan a folyamat? 5 év múlva? 10? A forgalomban lévő dollár mennyisége nagyon gyorsan növekszik, legtöbbje virtuális, nekem ez kártyavárnak néz ki. Nyilván nem lesz ennyi a dollár értéke, ha már minden földi lakosra 1 millió dollár jut.

 

sajnos csak 2009-es adatot találtam, 60.000 milliárd dollár van forgalomban jelenleg, ami az egyesült államokra vetítve cca 170000 dollár per fő. Lehet mondani, hogy emögött ott van fedezetnek a sok ingatlan, vagyon, gazdasági teljesítmény, hadsereg, stb, de ez a mennyiség exponenciálisan nő, méghozzá nem is kis faktorral, 2009 előtt 4-5 év alatt duplázódott, ami kb 15-17%-os növekedésnek felel meg. Lépést tart ezzel a GDP, a vagyon vagy bárminek a növekedése? Nyilván nem.

Előzmény: Aurelius Respectus (89)
Aurelius Respectus Creative Commons License 2012.08.14 0 0 89

Egyetértek a topikindítóval, az amerikai dollár összeomlása elkerülhetetlen. Gyakorlatilag már csődbe mentek volna, csak fedezet nélkül nyomnak dollárt. Ez azért lehetséges mert 1945 óta a dollár átvette az arany szerepét. Amint lesz egy pénz ami megfelel ennek a szerepnek, az USA csődbe megy. Az euró lehetett volna ilyen pénz, nem véletlen a spekulációs támadássorozat az uniós országok ellen, az amerikai spekulánsok és hitelminősítők mögött az USA nagybankjai állnak, akik így akadályozták meg a dollár bukását és az USA államcsődjét.

Salvor__Hardin Creative Commons License 2012.08.13 0 0 88

Az USA allamadossaga, figyelembe veve a fedezetlen igervenyeket is, percenkent tiz millio dollarral, azaz evi 5 ezer milliard dollarral no. Jelenleg 70 ezer milliard dollar.  Osszehasonlitasul, a GDP 15 ezer milliard.

 

http://finance.yahoo.com/blogs/daily-ticker/u-government-debt-grows-10-million-minute-david-160752953.html

 

Egy otveneves trend alapjan a debt return (mennyi GDP novekedest tud generalni egy dollarnyi uj adossag) folyamatosan csokken, 1-2 even belul eleri a nullat (ami utan az uj adossag mar csokkenti a GDP-t).

 

Előzmény: Tahó Süsü (-)
Potyli Creative Commons License 2012.08.13 0 0 85

Meg abban is van valami a Mercedes igencsak benn van az USA-ban pl Ok sponzoraljak a new orleansi Saints focicsapatot.

A Superdom neve ma :Mercedes Benz Superdom

 

http://www.superdome.com/site.php

Előzmény: Törölt nick (82)
Bayern73 Creative Commons License 2012.08.13 0 0 84

de egymas nelkul nem tudnak meglenni Dania is gazdag , de azert a nemet arnyekaban el.

 

 

cáfollak,Hollandiában is dolgoztam húsiparban és Németországban is,igaz nem hentesként.a holland Vion Food Groep felvásárolta a fel német húsipart,a dánok meg a másik felét.

 

a hollandok úgy döntöttek ők etetik Európát.a Pick Szeged Hollandiából kapja a sertéshúst.ne tudd meg mennyi szállitót nyomtattam ki a Vionnál szegedi uticéllal.:)))

 

a dánok úgyanezt csinálják,a Danish Krown az bagóért felvásárolta német Nord-Fleischt,a Süd-Fleischt

Előzmény: Potyli (81)
Potyli Creative Commons License 2012.08.13 0 0 81

Ez mind igaz ,de ezek az orszagok annyira egymasra vannak utalva mint azok a hazastasak akik bar allandoan veszekednek de egymas nelkul nem tudnak meglenni Dania is gazdag , de azert a nemet arnyekaban el.

 

Igaz mi is ,mert le is huzhatnank a rolot ha a nemet kivonulna MO-rol

Előzmény: Bayern73 (77)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.13 0 0 80

Mit jelent az összeomlás? A dollár mögött ott az USA vagyona, gazdasági és katonai potenciálja, mindaz a tudományos és egyéb humán erőforrás ami ezt a hatalmat kiszolgálni képes. Az lehet, hogy _szántszándékkal_ gyengítik a dollárt, versenyképesebbé téve magukat, a megtakarítók kárára csökkentve az adósságot stb de hogy összeomlana, hogy lenne egy olyan időpont belátható időn belül mikor a dollárral nem lehet bárhol a világban fizetni, azt kétlem.

Bayern73 Creative Commons License 2012.08.13 0 0 77

addig a nemeteknek a benelux allamok

 

 

na na na.4évig Hollandiában éltem.Hollandia kőgazdagabb mint Németország mert ahogy ők mondják az elmúlt 300 évben összerabolták a világ aranyát,összekalózkodták az atyaúristent is.lásd Németországban 7,89 a minimum órabér Hollandiában meg 1500 brutto a havi minimálbér.

 

nos holland barátaim csak annyit mondtak nekem,mikor megkérdeztem miért nem szólaltok meg németül mikor rokonnyelv,és ti is 8 évig tanuljátok...

 

válasz:

 

- a németekkel semmi bajunk nem volt,csak jött egy II.vh.és akkor kitoltak velünk.azóta meg mi tolunk ki velük,mert ott huzzuk le őket ahol tudjuk,tudod mi kereskedünk és itt van Rotterdam nem a németeknél...

Előzmény: Potyli (75)
Bayern73 Creative Commons License 2012.08.13 0 0 76

minden orszagban mas a "nyomorgok" definicioja.

 

1300-1400 euro fizetéssel Magyarországról nézve gazdag ember vagyok,holott Németországban 1300 euro az nem sok pénz.relative az itthon dolgozó hugom aki 150ezer nettot kap forintban többet keres mint én ott 1300 euroval.kevesebbet fizet lakásra,rezsire,mint én ott.több pénz marad a zsebében.

 

a váltószámokkal vigyázni kell. a fenti esetben 1 euro az mindössze 100Ft ez a valós árfolyam.a 275 az csak banki árfolyam.

Előzmény: altimus (74)
Potyli Creative Commons License 2012.08.13 0 0 75

Pontosan, teljesen mindegy euro,vagy marka van ranyomtatva arra a bankjegyre vagy a szamladon az osszeg vegen ez nemet penz. Mellesleg amikor egy VW volt 500 birodalmi marka akkor egy ford alapmodel volt 300 dollar koruli vagyis a nemet marka dollar paritas azota se valtozott:-)) Nincs mese ez a vilag 2 legerosebb gazdasaga ,csak mig satelitnek az usanal ott van kanada, addig a nemeteknek a benelux allamok

Előzmény: Bayern73 (73)
altimus Creative Commons License 2012.08.13 0 0 74

minden orszagban mas a "nyomorgok" definicioja.

 

az usa-ban valoban nagyok a vagyoni kulonbsegek, de az usa 1/3-a nem nyomorog. kerdes az, hogy pl. egy trailer parkban lako, walfare csekket kapo valaki az nyomorog-e vagy nem. lehet, hogy az amerikai standard szerint nyomorog, de mo-rol talan nem. van haza (egy trailer van vagy 50 nm), van autoja, ruhaja, boseges elelme, orvosi ellatasa a medicaid-en belul ...

 

nameg aki mo-on nyomorog az is vagyonos ember az indiai utcan lako nincstelenek millioi szemeben.

 

ugyhogy nehez kerdes ez. egy biztos az usa-t nagyon nem kell lenezni, mert keves nagyszerubb tortenettel rendelkezo es keves becsuletesebben dolgozo es gondolkodo nep van a vilagon mint az amerikai.

Előzmény: Törölt nick (69)
Bayern73 Creative Commons License 2012.08.13 0 0 73

Kevesen tudják, hogy a német márkát jelenleg is számos bolt elfogadja Németországban

 

az eurozónában a Bundesbank az egyetlen ami az idők végezetéig beváltja a DM-et.sőt,raktáron vannak raklapszám az új márkák ha esetleg összeomlana az euro hogy 1-2 napon belül újra bevezessék a német márkát.a másik erős valuta a holland gulden(gülden hollandul)

 

a német márka váltószáma  a mai napig az eurohoz 1,9597 a guldené 2,21.

 

ha az euro,vagy az eurozóna bedölne,akkor az új euro,az új márka menne tovább,Németország,Hollandia,a Németországba kapaszkodó Franciaország( frank),Finnország,Luxemburg vinné tovább az új eurot,az új márkát.

 

 

euro egyenló nagynémet márka a világ legstabilabb pénze.

 

lásd:

 

birodalmi márka.egy VW Bogár 500 birodalmi márka volt.hol volt akkor ehhez pl a dollár????? 

 

én Németországban élek,jelenleg euroban( mostani német márka) kapom a fizetésem,de gyanitom a nyugdijamat azt már német márkában vagy új márkában fogják folyósitani.

 

 

van egy barátom,aki a 80-as években már az NSZK-ban dolgozott.a mai napig emlegeti hogy megkapta az első fizetését,3000 ropogós német márkát.az ma kb 5000euronak felel meg.

 

másik volt kolléga házmester volt 1983-1988 között Frankfurtban.ketten a feleségével kerestek akkor 6000 márkát! az kb ma 9-10ezer euro!!!!

Előzmény: Törölt nick (55)
Tahó Süsü Creative Commons License 2012.08.13 0 0 72

"szamomra sokkal vonzobb lenne egy europai kozponti bank a helyi nemzeti bankok helyett, europai koltsegvetessel"

 

Ez nem hangzik rosszul, de nagyon rosszul elsülhet. Nem véletlenül volt idegenkedés a Lisszaboni szerződéssel szemben sem.

Előzmény: altimus (65)
b.u.b.u.5.5 Creative Commons License 2012.08.13 0 0 71

Az biztos, h. nem könnyű visszacsinálni mindent. De érdekeset olvastam, 1 cikkben: versenyt hirdettek az eu zóna elhagyására, s90millát nyer 1 csapat. gyanus, próbálkoznak

 

Azért a Te megoldásod barátságosabb.

Előzmény: altimus (65)
altimus Creative Commons License 2012.08.13 0 0 70

katonailag megnyerheto lett volna a vietnami haboru, de erkolcsileg nem. egyszeruen az usa-ban lett szalonkeptelen az amivel meg lehetett volna nyerni. nyilvan at lehetett volna parszazezer katonat ropiteni, habar lehet, hogy eszkalalodott volna ettol a helyzet.

 

amit irsz az igaz afganisztanra is, irakra is. egy robot vezerlesu szarnyas bomba ara egymillio dollar felett van. ezekben az orszagokban a legitamadas elso ket napjan vannak olyan celpontok amikben tudnak ekkora kart tenni, de utana nyilvan nem marad ilyen. egy disznoolat kar szetloni egymillio dollarert.

 

raadasul a haboruzas kulturaja is valtozik. a lakossag ellen nem illik ilyen fegyvereket bevetni, nem is szolva a vegyi, atom ... fegyverekrol.

 

ez kicsit off topic persze, ha annyiban nem is, hogy ma az usa az egyetlen globalis nagyhatalom. es epp emiatt az usa dollar pillanatnyi helyzete megkerdojelezhetetlen. raadasul ma senkinek nem erdeke a status quo felrugasa. kina ugyanugy megszivna a dollar krizist mint az arab vilag es a fejlett gazdasagi nagyhatalmak. ma csendesen toleralja mindenki a magas amerikai allamadossagot, es ez kozeptavon is igy marad szerintem.

Előzmény: Törölt nick (68)
altimus Creative Commons License 2012.08.13 0 0 67

a vietnami haboru nagy mellefogas volt es azt az amerikai nep tiltakozasa allitotta le. katonailag nyilvan megnyerheto lett volna, csak minek? rossz helyztertekeles, rossz lepes volt a haboru. mint ahogy azota sok mas kulfoldi intervencio. (afganisztan, irak leginkabb)

 

Előzmény: Törölt nick (64)
Potyli Creative Commons License 2012.08.13 0 0 66

Vietnamban aZ amerikai szarazfoldi erok tulnyomo tobbsege 6 hetes kikepezes utan a frontra dobott sorozott katonakbol allt, akiket sokszor erettsegi utan a vakaciobol hivtak be,semmivel se voltak jobban kikepezve ,mint a szemben allo eszakvietnami hadsereg,vagy a vietkong. A korlatlan legihaborut meg a politika nem engedelyezte.valamint nem engedelyeztek a Ho Si Min osveny utanpotlasi vonalak elvagasat se Kambodzsaban,mert meghataroztak milyen melysegig vonulhatnak be oda az usakok.

Előzmény: Törölt nick (61)
altimus Creative Commons License 2012.08.13 0 0 65

nem olyan konnyu az eu zonabol kilepni, nemigen van erre mechanizmus, nincs is kitalalva hogy kellene. az euro bankjegyeken rajta van a kibocsatasi hely (Y eppen gorogorszag), ugyhogy elmeletileg ki lehet valogatni a nemet eurot, ezeket felul lehet belyegezni stb stb. de hogy a tozsdei cegekkel, szerzodesekkel ... mi lenne azt ki tudja?

 

szamomra sokkal vonzobb lenne egy europai kozponti bank a helyi nemzeti bankok helyett, europai koltsegvetessel, kozvetlen adofizetessel egy foderalis europa. a helyi kormanyok es kiskiralyok megszuntetesevel. szepen amerikai modra.

Előzmény: b.u.b.u.5.5 (56)
altimus Creative Commons License 2012.08.13 0 0 62

az usa allamadossaga valoban magas, de rovid/kozep tavon mindenkepp menedzselheto.

 

azt sem szabad elfelejteni, hogy az usa dollarban van eladosodva. legrosszabb esetben kinyomtatnak egy egytrillio dollaros bankjegyet es feladjak kinanak fedexen, az adossag visszafizetesekent :)

 

de komolyra forditva a szot, az amerikai eletszinvonalat az utobbi evtizedekben leginkabb kina finanszirozta. ok pontosan tudjak hogy a hitelt soha nem fogjak visszakapni, viszont a ketszamjegyu kinai novekedes alapja az elmult evtizedekben eppen az amerikai export volt. kina lassan lelassul, a belso fogyasztasuk is fog noni, ugyhogy az usa-t szerintem hosszabb tavon nem fogjak ujabb es ujabb kolcsonnel finanszirozni.

 

szerintem ma a fene se tudja, hogy pl van-e ingatlanlufi, hol es mekkora. mi a realis ara egy floridai ingatlannak? foleg annak a fenyeben, hogy 30 ev mulva viz alatt lesz :)

 

az euro nincs jobb helyzetben mint a dollar, a svajci frank kicsi, nem lehet globalis fizetoeszkoz. (a svajci ingatlanlufirol annyit, hogy pl. zurichben 1.5 - 2 millio frank normal ar egy lakasert)

b.u.b.u.5.5 Creative Commons License 2012.08.13 0 0 59

Nem értem miért éri meg nekik egyben tartani

 

Előzmény: Potyli (57)
Potyli Creative Commons License 2012.08.13 0 0 57

Felesleges, jelenleg is nemet markazona van csak az van ranyomtatva,hogy euro,de csak azert hogy a tobbiek ne sertodjenek meg. ezt az Euro-markat teljes egeszeben a nemet gazdasag tartja eletben

Előzmény: b.u.b.u.5.5 (56)
b.u.b.u.5.5 Creative Commons License 2012.08.13 0 0 56

Kevesen tudják, hogy a német márkát jelenleg is számos bolt elfogadja Németországban

 

Igen? ezt nem is tudtam

 

Szerintem Németországnak sokkal könnyebb lenne elhagyni a monetáris uniót, mint a legtöbb másik tagállamnak.

 

Szerintem is, ha mondjuk 1eu=1márkával indítanának 1 év múlva jobb lenne mint az eu

Előzmény: Törölt nick (55)
b.u.b.u.5.5 Creative Commons License 2012.08.13 0 0 53

akár lemorzsolódik az eurózóna, akár elindul a szorosabb integráció felé, a folyamat a németeknek fog a legtöbbe fájni

 

 

Ha csak nem a németek fognak kiugorni az euzónából, mert akkor megint jól járnak

Előzmény: hitel nélküli (46)
Glavingo Creative Commons License 2012.08.13 0 0 49

Ebben azért nem nagyon bíznék a helyedben.

Előzmény: Törölt nick (42)
DIDORO Creative Commons License 2012.08.13 0 0 48

ugyanmár. Kna nem hülye. ő évtizedben, évszázadban gondolkozik. Neki nem sürgős, hogy kihaljon a dollár... Előbb át akarja venni a helyét utána azzá lesz mint az angol font....

Előzmény: Törölt nick (25)
hitel nélküli Creative Commons License 2012.08.13 0 0 46

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/veszjelzes_nemetorszagbol_nincs_menekves_a_sullyedo_hajorol.528068.html

 

"A világ legnagyobb kötvényalapja, a Pimco szakértői egyenesen arról beszélnek, hogy befektetési buborék alakult ki a német állampapírok piacán. A bundok túlértékeltek és számos jobb lehetőség található náluk a világ kötvénypiacain. A Pimco ezért egy "válogatott" feltörekvő piaci papírokból, valamint amerikai, brit, ausztrál és skandináv kötvényekből álló portfólióban látja a tuti befektetést. Hiába jól menedzselt a német gazdaság, akár lemorzsolódik az eurózóna, akár elindul a szorosabb integráció felé, a folyamat a németeknek fog a legtöbbe fájni."

Potyli Creative Commons License 2012.08.13 0 0 44

Melyik bankban lehet ilyet valtani?

Előzmény: Törölt nick (42)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!