Mindig minden ágazat az áfát támadja, mint versenyképességet rontó adót.
Tegnap hallom megint a sertéstenyésztőket a híradóban (16. perc után) : http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/07/19/20/MTV_Hirado_2012_julius_19_19_30.aspx
A németek nem fizetik a magas 27% áfát, ezért alámennek a magyar árnak. (Mellesleg a nettó ár sem versenyképes.) Kérdem én, ha emiatt más cégadót, vagy bérre, vagy benzinre benzinre rakódó adót kell emelni, azt fizetik a németek? Az áfa, ha sikerül beszedni, akkor az egyetlen versenysemleges adó szerintem. Ja és csak a németek trűkköznek az áfával?
Ez így van, ezt már Unerwünschter Gast is írta, hogy "Egészen pontosan nem is a termelő fizeti az ÁFÁ-t, hanem a fogyasztó. Az eladó beszedi az ÁFÁ-t a fogyasztótól és befizeti az államnak." Pont ez a lényeg, hogy a német, olasz, spanyol, szlovák temelőt, gazdálkodót, munkást itthon nem tudod adóztatni, de magát a terméket igen. A híradós anyag se állít mást, minthogy azért hozza be a német a termékét, mert ő nem fizeti meg az áfát, itt meg valahog elkenik, nem hivatalosan kerül a fogyaszóhoz. Én meg csak azt állítom, hogy ezt a hazai árúval is meg lehet tenni. Ellenőrizni kéne. Meg azt állítom, hogy az áfa, mivel a bejövő terméketlehet adóztatni, ezért versenysemleges, míg az eva, tárasaűági adó, szja, járulékok, egyszóval minden más adó ronthatja a magyar termékek versenyképességét. Ehhez képest nem értem, hogy mindig az disznótenyésztők és más ágazatok is az áfát támadják elsősorban.
Én is erre jutottam. Ezért írtam, hogy az adóteher adott. Ha áfában vetik ki, akkor a német árú is köteles megfizetni. Bármi más adó csak a magyar terméket sújtja.
Arról szerintem senki nem beszélt, hogy a német 7% os élelmiszer áfa mellett miért nem versenyképes a magyar disznótenyésztő.
Nem azt állítják, hogy normálisan a német disznó után nem a 27%-ot kell megfizetni, hanem hogy a 400 forintos disznóhúst feketén 400 forintért (áfátlanul, áfacsalással) adják el a németek. A tenyésztő azt állítja, hogy ezt csak 100Ft/kg haszonért kockáztatják meg, 20Ft/kg-ért már nem próbálnák.
Persze. De ha ide-oda könyvelgetik és egyszer csak leírják veszteségnek, akkor mindenki csak visszaigényel. Na ezt kéne megfogni és nem az áfát csökkenteni. (Mármint azt is lehet, de csak miután eltörölték a bér és jövedelem adókat. :)