vakrepulo2 860 "vettem egy rakétatűzhelyet, valami ilyesmit:
de nem működött ... 5 liter viz ... nem tudtam felforralni ... mi a titka az ebben tüzelésnek? ... mire kell figyelnem technikailag?"
csalántea 862 "A döntő a méretezés, ... A pontos arányok és alakzatok jelentőségét korábbi hozzászólásaimban - képletekkel együtt - részletesen dokumentáltam, viszakereshető ..."
Amit Te vettél kedves vakrepulo2, az nem egy valódi rakétakályha, hanem egy 'fa-elégető-izé', aminek 'dizájnos' kivitele könnyen rabul ejti az olyan embereket, akiknek 'több van a zsebében, mint a fejében'... ;-/
Ahogy csalántea is írta, egy rakétakályha csak akkor 'mutatja' a 90% fölötti hatásfokot és a jó üzemeltetési 'kényelmet', ha az az 'előírások'-nak megfelelően van méretezve és elkészítve. Minden egyéb csak 'bohóckodás'/okoskodás/pénzlehúzás.
Egy jól méretezett és elkészített rakétakályha adatai az alábbiak (csak úgy, 'zanzásítva'... ;)
A rakétakályha általános, kötelezően betartandó méretezési alapjai: Emelőcső: 95-132cm2 (110-130mm átmérő...) Hossza: kb. 800 mm. Tűzalagút: 'fektetett' téglalap alakú, és az emelőcső keresztmetszetének a 75% a keresztmetszete. (fix!) és a lehető legrövidebb hosszúságú ! (max. 250 mm !) (a tűzalagút hossza, az etetőcső után kezdődik...!) Mindkettő szigetelve ! A 'leáramlási' keresztmetszet ('üst'): átmérője! az emelőcső átm-nek a 3x-a. A 'kipufogócső', a füstkivezetés helye a tűzalagúttal egy magasságban van. Az igazán szuper rakétakályha, előmelegített pót-levegő hozzávezetéssel rendelkezik az emelőcsőbe.. (szabályozhatóan!) (+egyéb, 'apró', fontos részletek, amelyek hosszú távon hasznosak, vagy 'mellőzésük' erősen 'visszaüt'... ,)
A miértekre és a hogyanokra a konkrét, fizikai/műszaki magyarázatokkal alátámasztott! indoklások, itt a fórumon, kb. az 500. h.sz.-tól ...
Egyik nézet sem igazán jó a lényeges kérdéshez ... tűzalagút, etető cső, tűzemelő ... oldalról kéne. Innen úgy látom, hogy egyforma alakú és átmérőjű mindhárom ... ez a probléma ...
A tűzalagút keresztmetszete legyen a legkisebb, kisebb az etetőnél és kisebb az emelőcsőnél is, a tűzalagút keresztmetszete téglalap alakú legyen, ez a legideálisabb. Például így ...
Ha nem ilyen, akkor is jó egy rántottához vagy sültkolbászhoz vagy babgulyást pötyögtetni, de nem elég erős vizet vagy halászlét forralni nagyobb mennyiségben ...
ezek szerint te azt mondod hogy a lenti vízszintest részt - ami szintén 10x10es - le kéne szűkítenem?
1általán annak hossza, ami kb 25-30 cm, az megfelelő?
és még továbbra sem vágom, hogy a 45 fokos fa adagolóban a tűzelés közben a kisajtót nyitva vagy zárva tartsam (bár a nyitott állapot 1értelműen erősebbb tűzet generál a gyakorlatban)
Igen, ezek szerint a huzatnál lehet a probléma ...
Az arány csak az egyik szempont ... a másik a vízszintes levegőt biztosító cső alakja és átmérője, valamint a tűzemelő átmérője és a levegőt biztosító cső átmérőjének az egymáshoz viszonyított nagysága (utóbbi kisebb kell legyen, akár fele) ... ez is részletesen olvasható egy korábbi bejegyzésemben ... szűkület kell és turbulens áramlás, mert csak így alakul ki a névadó "un. "rakéta" jelenség, a tökéletes égés és a búgó hang ...
1ébként esküszöm olyan érzésem van mintha gyenge lenne a huzata
ott hagyom száraz fával hogy égeget a fa féveg, 20 perc múlva odamegyek és nem ég hanem füstöl a fa....
kérdés technikához:
azt gondolom az alsó vizszintes cső hozza a huzatot, a 45 fokos csőnek hogy kell állnia hogy minél durvább legyen az égés? nyitott vagy lezárt állapotba?
A legtöbb rakéta tűzhely nincs megfelelően méretezve, csupán "esztétikai" tervezés előzi meg vagy úgy készül, hogy éppen milyen anyag van ...
5 liter víz felforralása ebben a műfajban már közepes hőkapacitást igényel - huzamosabb ideig. Persze függ a fa minőségétől, de nem ez a döntő, ha a fa elég jó ...
A döntő a méretezés, elsősorban az emelőcső metszetének a területe és az emelőcső magassága ... pontosabban ezek aránya.
Nagyon leegyszerűsítve az emelő cső legyen elég vastag (nem a fala, hanem a keresztmetszete) és legyen elég magas ... és a beáramló levegő eléggé huzatoljon ...
A pontos arányok és alakzatok jelentőségét korábbi hozzászólásaimban - képletekkel együtt - részletesen dokumentáltam, viszakereshető ...
első begyújtástra próbára fölé raktam egy bográcsot 5 liter vizzel, és bér 12 perc múlva gyöngyözött utána nem tudtam felforralni
kérdéseim lennének:
1) mi a titka az ebben tüzelésnek? első percekben még kijött a láng a cső tetején, utána már nem nagyon
2) érzékeny a fa minőségére? én kb januárban levágott férfi új vastag dió és alma gallyakat raktam bele, tehát azért nem nagyon minőségi cucc volt, de nem, is a legszarabb
3) ismétlem magam az első kérdésnél, mire kell figyelnem technikailag?
Mèg tavaly, az emelőcső elmèlet miatt írtam ide. Pont te is adtál tanácsot a 829 hozzászólásnál kezdődött. Csak megosztottam idèn a változások okozta javulást. Bocs az off-èrt.
Sőt mèg a kilèpő füthőmèrsèkletet is mèrem ami minimumon 60 fok maximumon 110 fok. A kazán felett 15cm-el. Ha egyèb technikai rèszletekre vagy kíváncsi nyugodtan kèrdezz, igyekeztem mindent számolgatni mèregetni, úgy gondolom a saját magam èpített aprítèkègetőmet igyekeztem a legjobban lemèretezni. Sőt ha újra csinálnám nem így csinálnám, mert lenne ebbe mèg lehetősèg hogy mègjobb legyen. De ez már így marad...
Lemèrtem a kazán ès az aprítèkègető teljesítmènyèt több ponton, víz oldalon kell hozzá előremenő ès visszatèrő vízhőfok ès áramlási sebessèg. Az áramlást egy kölcsönkèrt ultrahangos áramlásmèrővel vègeztem, a hőfokokat ntc hőmèrőkkel ès arduinoval mèrtem ès számolgattam, itt jött maxra az 5kw a minimumra 1kw (kicsit kerekítve, mert volt hogy nem pont ugyanannyi volt minden pillanatban).
Sőt ha èrdekel mèg azt is megtudom mondani hogy maxon 1.8 kg faaprítèk fogy óránkènt 1.8kg fában 7.2kw energia van innen tudom hogy 70% a kazánom ès aprítèkègetőm hatásfoka mert 7.2kw X 0.7= 5kw.
Minimumon 0.3kg fogy itt 84% a hatásfok, a legjobb hatásfokot 2.5kw nál mèrtem ami 85.5% hatásfok.
"Nem tud lemodulálni az ègető".
Nèha mèg az 1kwh fűtès is sok a háznak, de mivel ez a minimum amivel tud menni ezèrt nem tud kevesebb energiával fűteni. Tehát 1kwh alá nem tud lemodulálni.
"15% fogyasztáscsökkenès"
Tavaly 5-7 fokos napi átlaghőmèrsèkleten fogyott 23kg, idèn csak 20kg, itt meg is kell hogy kövesselek mert nem 15% hanem csak 13% fogyasztás csökkenèst èrtem el. Több módosítással, utóègető, takarólemez, emelőcső, levegő furatok módosítása, ès mèg a programot is piszkáltam.
"alsó táska"
Mivel ez egy sima Totya 23b vegyestüzelèsű kazán amire ráèpítettem az adagolócsigákat, bele meg az ègőfejet. Èn úgy tudom hogy a vízteres kazánokba a vízjáratokat táskának hívják. Itt az alsó táskának a tűztèr tetejèn a legelső vasat hívom. A tűztèr hátsó felső sarkába ment ki a füst. Mostmár ott van egy lemez függőlegesen ami miatt vissza le kell kanyarodni a füstnek
elég zavarosra/érthetetlenre/hihetetlenre sikeredett.
Mert ugye mit jelent az, hogy "nem tud lemodulálni az ègető"... ?! Meg hogy: "alsó táska"...?!
És 'hogy jöttek ki' ezek a végeredmények. hogy: - "1-5kw között tud dolgozni"; - "15% fogyasztáscsökkenès" ?! Pontos, valós!, elméleti alapokon nyugvó, számokra! 'végződő' mérések utáni, szakszerű, pontos számításokkal, vaagy? 'ex-has'/'kisujjból kiszopva'/'sacca-méter' alapon... ?!
Ilyen 'mérési leírás', nem hogy a XXI. sz. elején, de már a XX. sz. elején sem volt elfogadható értelmes, tanult/képzett embernek... ;-/
Nekem is megvannak az újításaim, ès mèrem is egèsz èvben az összes fogyást.
Fűtès kezdetekor amikor csak estère indítottam az aprítèk ègetőt 10kg, 5fok átlagba 20kg, 0fok átlagba 28kg fűrèszpor fogy. 21 cm emelőcső jól dolgozik, az utóègető jól bírja, nem lesz vele gond. 2 hete megállítás nèlkül megy a gèp a házban 22.3 fok a beállított ès 22.0 ès 22.5 között mozog, ez persze csak 10fok alatt működik mert az felett nem tud lemodulálni az ègető ès túlfűt. 1-5kw között tud dolgozni.
Itt az emelőcső, ami nem látszódik a lángtól pont az emelőcsőtetejèn van mèg egy harmadlagos levegő bevezetès. Ès az alsó táskánál van egy lemez ami miatt a láng ès a füst az emelőcső miatt elősször fel van terelve a tálca aljához, utánna muszály visszafordulni a a terelő lemez aljáig, ès onnan megy a 2 tálca közè. Ezekkel az újításokkal 15% fogyasztáscsökkenèst eredmènyezett.
Ahogy Szudan88 is írta, a 130-as emelőcső méretből kell kiindulnod, "ès ehhez kell mèretezni a többit." Ami nem lesz nehéz ha tényleg igaz amit írtál, hogy: "Több mint 2 éve olvasom, nézem a videókat a rakétakályha építésével, működésével kapcsolatban." (ha nincsenek, 'szöveg-értelmezési' problémáid...) ;-/
("mekkora legyen az etetőnyílás mérete?" Akkora mint az emelőcső, és zárható ! "Hőemelő szélessége, magassága?" (belső)átmérő 130mm, és kb. 800mm hosszú. "füstcső méretének mekkorának kell lennie?" (belső)átmérő 130mm, és 'egy vonalban' legyen a tűzalagúttal ! "A hőemelőt ajánlatos csőből építenem, vagy lehet téglából is a hatékonyság miatt?" téglából is jó, de ha csőből van, akkor mindenképpen kell rá egy kis hőálló szigetelés - "a hatékonyság miatt"... A tűzalagút mérete az emelőcső méretének 75%-a, és téglalap alakú: 98mm > 110mm x 71mm. (ha jól számoltam... ;)
és ajánlatos, hogy mind az emelőcső, és a tűzalagút is,
rozsdamentes anyagból legyen... ! (vagy vastagfalu 'vascső' ;) a 'leáramlási átmérő' (tényleges! keresztmetszet...), az emelőcső átmérőjének háromszorosa. ('cső'-nél: kb. 390mm) "Egy 60 nm helységet szeretnék vele fűteni." Ennyi adatból nem lehet megmondani, hogy elegendő lesz-e egy ilyen rakétakályha a gazdaságos fűtéshez, mert 'nem tudható' az épület 'hővesztesége', vagyis hogy milyen szigetelése, nyílás-zárói vannak az épületnek... De ezek már mind le lettek itt írva - többször is...) ;-/